Fibromyalgie: wat kan helpen?

Fibromyalgie: wat kan helpen?

Helaas is er (nog) geen behandeling die fibromyalgie geneest, maar er zijn wel mogelijkheden om de klachten wat te verminderen. Wat kan helpen om je klachten bij fibromyalgie te verminderen?

Wat is fibromyalgie?

Wanneer je last hebt van fibromyalgie, dan heb je chronische pijn in je spieren en bindweefsel, zonder dat er afwijkingen in de spieren of bindweefsel te vinden zijn. Deze pijn kan gepaard gaan met andere klachten waaronder: vermoeidheid, stijfheid en op een aantal plekken een sterk verhoogde drukpijngevoeligheid. Deze sterk verhoogde drukpijngevoelige plekken kennen we ook als tender points of drukpunten.

In Nederland heeft zo’n 2% van de bevolking fibromyalgie. De klachten beginnen meestal tussen de 25 en 50 jaar en het blijkt dat vooral vrouwen van deze aandoening last hebben.

Symptomen fibromyalgie

Veel voorkomende symptomen zijn:

 • Pijn die hoofdzakelijk in de nek, schouders, handen, bekken, benen, voeten en de rug voelbaar is. Opmerkelijk is dat deze pijn vaak bij vochtig en koud weer toeneemt, maar ook bij stress en vermoeidheid.
 • Stijfheid van de gewrichten, vooral in de ochtend en wanneer je een tijdje in dezelfde houding hebt gezeten.
 • Vermoeidheid vooral in de ochtend en dan het gevoel hebben dat je niet voldoende geslapen hebt.
 • Krachtverlies in je spieren wat je merkt bij het opstaan of een zware tas dragen.
 • Darmklachten, waaronder krampen en buikpijn.
 • Veel tender points of drukpunten, meer dan elf van de 18 punten die internationaal benoemd zijn.
 • Hoofdpijn.
 • Sommige mensen hebben ook last van: depressieve gedachten, angstgevoelens, vergeetachtigheid en het lastig vinden om beslissingen te nemen.

Fibromyalgie: wat kan helpen?

Helaas is er geen behandeling die fibromyalgie kan genezen. De behandeling richt zich op het verlichten van de klachten. Vaak kiest een arts voor een combinatie van een aantal behandelingen.

Medicijnen

In sommige gevallen schrijft je arts pijnstillers, spierontspanners, antidepressiva, slaap- of kalmeringsmiddel of een ontstekingsremmer voor. Voor deze medicijnen geldt dat het beste is om deze zo kort mogelijk te gebruiker, anders wenst je lichaam te veel aan het medicijn.

Magnesium

In zijn algemeenheid kunnen magnesiumsupplementen helpen tegen spierpijn, spierkramp en vermoeidheid. Vraag eerst advies aan je arts voor je magnesiumsupplementen gaat innemen.

Fysiotherapie

Bepaal samen met je fysiotherapeut welke oefeningen je wanneer moet doen. De fysio heeft een duidelijk inzicht in wat iemand wel of niet kan. Ze helpen je met het beter doseren van de dagelijkse inspanningen om zo de pijnmeer te kunnen controleren. Vooral oefeningen waarbij je conditie verbetert zoals wandelen, joggen, fietsen en zwemmen zal de fysio adviseren. Natuurlijk binnen jouw grenzen en mogelijkheden. Een persoonlijke aanpak kan helpen om het vol te houden.

Alternatieve behandeling

Naast bovenstaande kun je kiezen voor alternatieve behandeling. Denk hierbij aan acupunctuur of homeopathie. Ondanks dat de werking van alternatieve geneeswijzen officieel niet is aangetoond, hebben sommige mensen met fibromyalgie hier heel veel baat bij.

Zelfzorg

Zelfzorg is ook van belang om deze ziekte onder controle te krijgen, en dan nog blijft dit een uitdaging. Het is belangrijk dat je zelf in beweging blijft, natuurlijk wel binnen jouw grenzen. Je fysiotherapeut kan je advies geven over het in beweging blijven en hoe dit af te wisselen met voldoende rust. Ook een regelmatig leven met voldoende slaap kan helpen.

 

Bronnen: Gezondheid en Wetenschap, Maxima Medisch Centrum en Reuma Nederland

Delen:  
6 reacties op “Fibromyalgie: wat kan helpen?
 1. Ik heb al 25 jaar fybro en heb er mee leren omgaan. Sommige dagen heb ik het heel lastig en als mijn huis moet gekuist worden op dat moment dan laat ik de boel liggen kruip ik een dagje in de zetel of op mijn bed en soms de tweede dag ook …je eraan toegeven is soms het beste anders blijf je maar aanmodderen…ik heb leren kijken naar wat ik wel doe en kan en blijf positief en ik ben rap een tevreden mens.

  Geschreven door myriam op
 2. Ergotherapie wil vaak helpen om leren om te gaan met de klachten.

  Geschreven door Marieke op
 3. Ik heb dezelfde problemen maar niemand neemt ze serieus behalve mijn gezin, helaas.

  Geschreven door AEM Lutz ik mag geen oefenen meer doen van de de specialist voor fybromyalgie in Maassluis op
 4. Hallo allemaal. Ik vraag me wel af of ik er last van heb want ik heb constant pijn in mij. Ik loop bij de fysio? Hoe kan ik dan komen te weten of ik er last heb?

  Geschreven door Ciska op
 5. Ik heb het nu al meer als 30 jaar en probeer het stabiel te houden, heb er cvs bij en enorme opvliegers.
  Ik merk dat dat alles nog eens versterkt.
  Slik geen medicijnen omdat ik dat niet goed verdraag, hoog uit heel soms een parcmol.
  Voel en weet dat ik altijd over mijn grens ga maar vrees als ik dat niet doe alles blijft liggen in en om het huis,
  ondanks thuishulp.

  Geschreven door ineke op
 6. Beste AEM LUTZ.

  ikzelf heb al 28 jaar geleden de diagnose fybromyalgie gekregen. Na veel zeuren en pretnisolon (heel slecht vanwege kans op botontkalking) doorgestuurd naar de reumatoloog. Die drukte op alle tenderpoints en die waren natuurlijk pijnlijk. Na een hele vragenlijst kon ze alles uitsluiten en bleef nog alleen fybro over.
  Met pijnstillers naar huis gestuurd, met de mededeling leer er mee om te gaan.
  En dat doe je dan. Idd met slecht weer meer last, vooral met vochtigheid.
  Een lieve man die af en toe mijn zere nek en schouders masseert.
  Stoelmassage wil ook wel helpen bij een echte masseur en warmte.
  Meer is er niet aan te doen.

  Geschreven door Vlaamse 63 op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief