Zware en vermoeide benen

Zware en vermoeide benen

Zware, vermoeide benen hebben we allemaal wel eens. Echter, wanneer zware en vermoeide benen zeer regelmatig voorkomen, dan kan dat een gevolg zijn van een slechte bloedcirculatie. Een slechte doorbloeding van de benen kan serieuze gevolgen hebben.

Wat zijn de symptomen van vermoeide benen?

Vermoeide benen zijn te herkennen aan: een moe, gespannen, zwaar, loom en/of tintelend gevoel in de benen. Maar ook aan gezwollen enkels en voeten en zelfs nachtelijke (kuit)krampen. Soms kunnen ‘restless legs’ (rusteloze benen) voor komen. Hierbij treedt er een onbedwingbare drang op om te bewegen. Dit speelt veel wanneer je in rust bent zoals wanneer je slaapt, en dat kan het slapen negatief beïnvloeden.

Vrouwen hebben vaker last van zware, vermoeide benen dan mannen. Ongeveer 1 op de 4 vrouwen heeft hier regelmatig last van.

Oorzaken van zware benen

Slechte bloedcirculatie

De meest voorkomende oorzaak is een slechte of onvoldoende bloedcirculatie in het lichaam. De aders in het algemeen vervoeren het bloed van het hart door heel het lichaam, en weer terug naar het hart. Ter voorkoming van het terugstromen van het bloed naar het laagste punt van je lichaam, de benen, hebben de aders kleppen.

Deze aders sluiten zich na iedere pompbeweging van het hart, waardoor het bloed niet terugstroomt. Het is mogelijk dat de aders zijn verwijd, of dat de druk op de kleppen van de aders te groot is. Er is dan een kans dat de kleppen gaan lekken. Deze lekkende kleppen laten het lichaamsvocht omlaag stromen, waardoor er meer druk op de onderliggende aders ontstaat en de aders zich nog meer verwijden. De druk op de onderliggende kleppen in de aders, wordt daardoor verhoogd waardoor ook deze aders minder goed afsluiten. Het gevolg is pijnlijke, opgezwollen en zware benen.

MS

Multiple Sclerose is een chronische aandoening aan het centrale zenuwstelsel. Vermoeidheid en krachtvermindering, zijn waarschijnlijk de meest bekende symptomen. Maar patiënten met MS hebben ook vaak last van zware, vermoeide benen.

Hormonale disbalans

Een hormonale disbalans kan veel fysieke en mentale klachten geven, waaronder zware, vermoeide benen. Zo kun je onder invloed van hormonen tijdens de menstruatie, de ovulatie en de overgang last hebben van je benen.

Andere oorzaken kunnen zijn:

 • Te weinig lichaamsbeweging.
 • Langdurig stil staan of stil zitten.
 • Fysieke overbelasting van de benen.
 • Overgewicht.
 • Zwangerschap.
 • Vernauwing van de bloedvaten.
 • Erfelijke aanleg. Sommige mensen worden geboren met slechte bloedcirculatie.
 • Leeftijd: hoe ouder je wordt, hoe slapper je vaatwanden zijn.
 • Verhoogde druk in de benen omdat het bloed klontert.
 • Roken.

Wat zijn de risico’s van zware benen

Een slechte doorbloeding van de benen kan serieuze gevolgen hebben. In het ergste geval ontstaat diepe veneuze trombose. Dit betekend dat een ader is afgesloten door een veneuze zweer of bloedklonter. Als het bloed in de kleine aders gaat stagneren, wordt de huid niet van bloed voorzien. Er ontstaan dan ongeneeslijke wondjes op de benen. Maar ook spataderen kunnen een gevolg zijn.

Wat kun je eraan doen?

Bewegen

Bewegen is goed voor de doorbloeding. Het bewegen zorgt ervoor dat de spieren steeds opnieuw worden samengetrokken, waardoor de bloedsomloop wordt gestimuleerd. Dus beweeg en ga fietsen, zwemmen of wandelen. Het is wel verstandig om zware inspanningen te vermijden. We verstaan onder zware inspanningen: voetballen, sprinten of krachttraining. Te lang stilzitten is niet verstandig.

Masseren

Masseer je benen in opgaande cirkelbewegingen met een verkoelende gel, of gebruik een massageapparaat als je die hebt.

Benendouche

Douche je benen 1 of 2 keer per dag met koel (niet ijskoud) water. Begin met de rechtervoet, beweeg langzaam langs de buitenkant van de kuit naar de knieholte. Richt de waterstraal vervolgens langs de binnenkant van de kuit naar beneden. Begin daarna eerst met het linkerbeen voordat je de voorkant van het rechterbeen gaat douchen. Het koude, tintelende gevoel trekt de aderen samen en verbetert de werking van de veneuze kleppen. Doe dit niet langer dan een halve minuut en warm de benen voor en na het douchen weer op.

Enkele andere tips zijn:

 • Draag niet al te strakke kleding deze kan de bloedsomloop afknellen.
 • Draag geen te hoge hakken, maar loop eens wat vaker op blote voeten. Dat is een uitstekende manier om je bloedcirculatie te prikkelen. Loop ook af en toe eens op je tenen.
 • Kruis de benen niet als je zit. Probeer tijdens het zitten steeds kleine draaibewegingen te maken met de enkels en de tenen.
 • Als je rust, leg dan de benen wat hoger (’s nachts ook).
 • Draag steunkousen, deze verhinderen dat de bloedvaten uitzetten.
 • Niet roken en drink weinig koffie en alcohol.

Wanneer je zware en vermoeide benen blijft houden ga dan naar je huisarts. Deze zal je indien nodig doorverwijzen naar een specialist.

 

Bronnen: OCON.nl en pijnlijke.nl

Delen:  
37 reacties op “Zware en vermoeide benen
 1. Ik heb er al jaren last van en eerst dachten ze ook aan slechte doorbloeding div onderzoeken gehad waaronder ook een vaten scan.
  Dit was allemaal goed, nu blijkt omdat ik een ernstig versleten onderrug heb dat het daar vandaan komt.
  Helaas niets meer aan te doen.

  Geschreven door Frank op
  • och wat zielig. wat ook zielig is dat je dit op internet moet delen met andere mensen.

   Geschreven door Frank op
   • over zielig gesproken . W
    wat een opmerking

    Geschreven door Anoniem op
   • @frank, blijf dan lekker weg van zulke forums.

    Geschreven door Mar op
   • Wat een ONAANGEPAST ben jij. Door de ervaring te delen, laat deze persoon weten dat er ook andere oorzaken kunnen zijn. Verdwijn hier alsjeblieft!

    Geschreven door MT op
  • mijn tussenwervels zijn versleten van de rug en mijn kuit beweegt steeds. De zenuwen trekken en voelt aan alsof er beestjes in zitten. Hebt u dat ook? En hoe lang al? Ook krijg ik regelmatig kramp in mijn kuit. En ben ik vaak moe in de benen dit alles na ook regelmatig een hernia te hebben.

   Geschreven door wiilem 1971 op
   • Of ik een versleten rug heb weet ik niet. Wel bijna altijd last van vooral de onderrug. Voor de rest precies zelfde als jouw, het gevoel van onderhuidse beestjes heb ik als ik voorover leun in linkerschouder heel raar gevoel. Vaak kramp in kuiten en zomaar ineens zware benen.

    Geschreven door Anoniem op
  • ja ik heb dat ook

   Geschreven door anie op
  • Hallo, ok lees dat jij rugproblemen heb. Ik het ook zware en vermoeide benen wat steeds ” erger” wordt ook knielen en weer omhoogkomen gaat steeds lastiger. Ook ik ben 4x aan mijn rug geopereerd en denk dat het daar aan ligt. ik weet niet of dit door oefeningen verbeterd kan worden

   Geschreven door Anoniem op
 2. Heb vooral na traplopen last van zware benen. Ben 56.

  Geschreven door Marc op
 3. Bij mij was het net of ze afgekneld werden.
  Ben gestopt met Symbicort(pufje).
  Wat een verbetering.Na een week of 5 .
  Gaat nog steeds na een half jaar heel goed.

  Geschreven door J.Kleijn-HENDRIKS op
  • Wat neem je dan IPV symbicort tegen astma?

   Geschreven door Henri op
  • Ik gebruik ook pufje voor Asma en Copd Flixotide 250.. zou het daar ana kunnen liggen dat ik s’nacht zulde zware vermoeide benen heb? ik ben 64 jaar.

   Geschreven door LIeske op
  • Wat heeft symbocort met afgeknelde benen te maken ? Zelf gebruik ik per dag een pufje. Ook hier afgekneld gevoel in been . Maar nooit die link gelegd

   Geschreven door Grace op
  • Wat gebruik je als alternatief voor symbicort? Ook ik heb veel last van zware en vermoeide benen

   Geschreven door Protte op
  • Ik heb ook Symbicort maar nooit gedacht dat het daaraan kon liggen. ga aan de huisarts informeren wat een alternatief is.

   Geschreven door W.A.M. Bohmer-Klein op
  • Zijn er nog andere medicatie die dat als gevolg hebben?

   Geschreven door De oude op
 4. Ik val neer .blijkt dat ik aangeboorte heb aan rug stroomt geen bloed naar mijn benen en dan val ik neer.komt zelden voor,een op 100 word zo geboren.mijn benen worden warm en dan voel ik ze niet meer en val ik neer.grt

  Geschreven door Ellena op
 5. hartoperatie gehad ader uit rechterbeen gebruikt voor omleidingen 7 jaar geleden. bij lopen gaat rechterbeen pijn doen ik heb tevens etalage benen ik heb langzaam opgebouwd om steeds verder te lopen door de pijn heen, ik houd het nu 6 kilometer vol niet leuk maar is te doen [ rookt niet meer sinds 2010 ]

  Geschreven door AJ vantol op
 6. ..

  Geschreven door Anoniem op
 7. Vrouw 54 jaar al ooit eens vaat onderzoek gehad . Blijkt linker been lekkende kleppen te hebben ( 10 jaar geleden) hier werd toen vrij laconiek over gedaan. Dus zelf ook geen aandacht aan geschonken /Nu vaak heel veel pijn in dat bewuste been en ook een afgekneld gevoel aan achterzijde bovenbeen . 3 jaar geleden 1,5 fanatiek gesport met al zeg ik het zelf behoorlijkem krachttraining . Zou dit een oorzaak kunnen zijn van de pijn die ik nu al een tijd ervaar ( hierdoor ook gestopt met sporten ) In jan heb ik doorverwijzing naar de vaatchirurg. ik ben benieuwd

  Geschreven door Grace op
 8. Mijn man heeft al jaren last van zwaren benen is 74 jaar laatst nog een bloedvaten onderzoek laten doen alles goed , artsen weten niet de oorzaak, gebruikt geen medicijnen , wie weet het dan wel hoe dat komt?? mw ans

  Geschreven door anna op
 9. Ik gebruik ook symbicort en heb veel last van zware, vermoeide benen. Wat is alternatief voor symbicort?

  Geschreven door Protter op
  • Voeding?

   Geschreven door Debsel op
   • Voeding en bepaalde supplementen 🙂

    Geschreven door Green-Company op
 10. Symbicort is een luchtpijp verwijder en ontsteking remmer. Bijwerkingen hiervan kunnen zijn oedeem en spierkrampen. Willicht uitten deze zich in de benen na inspanning. Dit soort bijwerkingen is altijd ee moeite om aan uw arts door te geven. Deze kan dan kijken naar een mogelijk alternatief zodat u minder last ervaart.

  Geschreven door Suerte op
 11. Heb ook last in linkerbeen met name ook vermoeidheid. Neem ook wel symbicort.

  Geschreven door Anoniem op
 12. Ik heb ook last van tintelingen als ik sta en ik kan niet lang rechtstaan wat dan zal ik door mijn knieën en benen heen

  Geschreven door Tabitha op
  • Word wat minder sik

   Geschreven door Jereper op
 13. Hee,

  Heb al jaren last van heel zware benen , vooral bij warm weer. Kan dus nu mijn lol op! Al van alles geprobeerd, veel doktoren en ziekenhuizen langs geweest , maar niemand weet raad.
  Er zijn ergere zaken maar is wel heel met de nadruk op heel vervelend. Als ik in de avond mezlef naar bed sleep wordt het eindelijk wat beter te doen.
  Goud geld voor de gouden tip!
  Gr. Johan

  Geschreven door JOhannes op
  • een paar tips,
   1. beweeg veel,
   2. been onder beetje koud water, en daarna warm laten worden.
   3. steenkous om je been.
   4. je been hoog leggen

   Geschreven door Anoniem op
 14. Ziekte van Kahler Wikipedia misschien ..?

  Geschreven door Blabla op
 15. Ik ben 28 en heb al vanaf mijn 12de last van zware benen. Dit komt doordat ik vaak op een koude vloer moest slapen als kind en daardoor flinke schsde aan minn rug heb opgelopen dus de zenuwen en aderen die door minn riggenwerverls lopen en erlangs knellen zo nu en dan.

  Geschreven door Sander op
 16. Uit onze ervaring blijkt dat steunkousen vaak helpen tegen vermoeide benen, waneer daar geen ernstigere oorzaak voor is. Vooral vergeleken met gewone sokken is het verschil duidelijk voelbaar. Wij raden van harte aan het te proberen, er zijn ook zoveel leuke soorten! Hier vindt u ons assortiment: https://web.archive.org/web/20190503161338/https://www.butik21.nl/steunkousen/. Voor vragen over de juiste maat en compressie kunt u ons een e-mail sturen, wij helpen graag! (Niet voor medisch advies)

  Geschreven door Butik21 op
 17. Had hele pijnelijke benen , kon soms bijna niet meer lopen , onderzoeken gehad , konden niets vinden , gebruik nu al jaren Venoruton , nooit meer last .

  Geschreven door H op
 18. Neem enkele putjes salbutamol. Ook zware benen. Kan dit medicijn de oorzaak zijn. Ben 69 jaar.

  Geschreven door David op
 19. Ik ben een vrouw van 70 jaar heb vaak warme bovenbenen geen pijn.
  Op mijn 54 ste een hartinfarct gehad.Hoe moet ik daar na kijken met mijn warme bovenbenen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief