Zere benen of koude handen en voeten? Misschien heb je een slechte bloedsomloop

Zere benen of koude handen en voeten? Misschien heb je een slechte bloedsomloop

Heb je wel eens zere benen of koude handen en voeten? Dan kunnen dit symptomen van een slechte bloedsomloop zijn. Veel mensen hebben een slechte bloedsomloop, het is een probleem dat op alle leeftijden voor kan komen. Een slechte bloedsomloop kan leiden tot spataderen, bloedklonten maar ook tot een hartaanval. Wat zijn de eerste tekenen van een slechte bloedsomloop?

Wat is de bloedsomloop?

Het bloedvatenstelsel van de mens bestaat uit het hart, bloedvaten en het bloed. De functie van ons bloedvatenstelsel is om bloed rond te pompen door het gehele lichaam. Hierdoor kunnen alle cellen en weefsels van het lichaam worden voorzien van zuurstof en voedingsstoffen.

Aan de andere kant kunnen de cellen ook afvalstoffen, zoals koolstofdioxide, afgeven aan het bloed. Door de bloedsomloop worden deze afvalstoffen afgevoerd en uitgescheiden uit het lichaam.
De bloedsomloop bestaat uit de kleine- en grote bloedsomloop.

Kleine bloedsomloop

In de kleine bloedsomloop komt zuurstofarm bloed binnen in de rechterboezem van het hart. Vervolgens gaat de klep tussen de rechterboezem en -kamer open. Hierdoor kan het bloed naar de rechterkamer stromen. Het hart pompt het bloed via de rechterkamer en de longslagader naar de longen. In de longen geeft het bloed koolzuur af en neemt het zuurstof op. Dit zuurstofrijke bloed stroomt door de longaderen weer terug naar het hart.

Grote bloedsomloop

De grote bloedsomloop loopt vanuit het hart naar alle delen van het lichaam. Vanuit de linkerboezem stroomt het bloed naar de linkerkamer. Vervolgens stroomt het bloed en via de aorta naar de rest van het lichaam. Via de aderen komt het bloed weer in de onderste en bovenste holle terug in de rechter boezem. De cirkel is rond.

Eerste tekenen van een slechte bloedsomloop

Wanneer er sprake is van een slechte bloedsomloop, dan wordt er onvoldoende bloed het lichaam rondgepompt. Hierdoor worden cellen en weefsels van het lichaam van te weinig zuurstof en brandstoffen voorzien. Daarnaast worden er te weinig afvalstoffen afgevoerd en uitgescheiden uit het lichaam. De eerste tekenen hiervan zijn:

 • Koude handen en voeten
  Een goede bloedsomloop zorgt voor het op peil houden van een gezonde lichaamstemperatuur. Op het moment dat de bloedstroom wordt onderbroken of minder wordt, dan kan het lichaam de temperatuur minder goed regelen. De delen waar dit het snelst merkbaar is, zijn de tenen en vingers. Koude handen en voeten kunnen ook komen door hypothyreoïdie, het syndroom van Raynaud of bloedarmoede.
 • Vlekken op de huid
  Vlekken, veranderingen in de kleur van de huid, maar ook een droge huid kunnen een teken zijn dat de bloedsomloop niet goed is. Eén van de eerste tekenen kunnen vlekjes op de voeten of onderbenen zijn. Deze vlekjes beginnen vaak als kleine paarse vlekjes die zelfs uit kunnen groeien tot zweren.
 • Gezwollen voeten
  We hebben allemaal wel eens last van opgezwollen voeten. Echter, wanneer je langdurig last van opgezwollen voeten hebt, zonder dat daar een aantoonbare oorzaak voor is, dan kan het een teken zijn dat de bloedcirculatie niet goed is. Op het moment dat delen van het lichaam niet de normale hoeveelheid bloed ontvangen, zal het lichaam dit proberen te compenseren. Dit doet het lichaam door vocht vast te houden. Dit staat bekend als oedeem.
 • Haaruitval en broze nagels
  Haaruitval en broze nagels kunnen symptomen zijn van een slechte voeding of stress. Het kan ook duiden op een de hoofdhuid te weinig voedingsstoffen aangeleverd krijgt. Door deze afwezigheid van voedingsstoffen kan het haar dun en droog worden. Het kan ook uitvallen. Ook kun je merken dat je nagels erg breekbaar zijn. Soms breken ze al af door gewoon iets aan te raken kan.
 • Vaak ziek zijn
  Ons lichaam heeft vitaminen en mineralen nodig om infecties te bestrijden. Bij een verminderde bloedsomloop, worden er te weinig voedingsstoffen gedistribueerd. Dit vermindert het vermogen van het lichaam om ziekteverwekkers te signaleren en aan te pakken. Het gevolg kan zijn dat je ziektes sneller en makkelijker oppakt dan andere mensen.
 • Constante vermoeidheid
  Wanneer de bloedsomloop wordt verstoord, worden organen, spieren en hersenen niet langer voorzien van voldoende zuurstof en voedingsstoffen. Een gevolg hiervan kan zijn dat je concentratie slechter wordt, maar ook dat de je constant moe bent.
 • Spierpijn
  Ook de spieren krijgen bij een slechte bloedsomloop te weinig zuurstof en voedingsstoffen. Het gevolg kan dan zijn dat de spieren erg moe aanvoelen. Vaak merk je al snel na het inspannen dat de spieren vermoeid zijn, dat er spierpijn optreedt of dat je een gebrek hebt aan uithoudingsvermogen.

Hoe kun je zelf zorgen voor een betere bloedsomloop?

Er zijn een aantal dingen waar je zelf op kunt letten om je bloedsomloop in goede gezondheid te houden:

 • Bewegen
  Zorg voor voldoende beweging. Probeer iedere dag een half uur intensief te bewegen. Dit zorgt naast een goede doorbloeding ook voor een intensieve ademhaling. Dat zorgt er dan weer voor dat er door het lichaam extra zuurstof wordt opgenomen.
 • Stop met roken
  Door te stoppen met roken heb je na enkele weken al een verbeterde longfunctie en bloedsomloop. Dit maakt alle fysieke activiteiten, zoals wandelen en hardlopen veel gemakkelijker. Stoppen heeft ook een gunstige uitwerking op je immuunsysteem, waardoor het makkelijker wordt voor je lichaam om verkoudheid en griep te bestrijden. De toename van zuurstof in het lichaam maakt ex-rokers minder vermoeid en vermindert de kans op hoofdpijn.
 • Eet gezond en gevarieerd
  Eet fruit, groenten, volkoren granen, magere eiwitten en gezonde vetten (die zitten in visolie, olijfolie, noten en zaden). Vermijd te zeer bewerkte voedingsmiddelen, voedsel met veel suiker of zout, en voedsel met ongezonde vetten.
 • Drink voldoende
  Een gebrek aan vocht kan het bloed dikker en daardoor aantasting van de bloedsomloop. Vermijd alcohol en andere dranken met suiker. Limonade en erg zoete drankjes verbeteren je bloedsomloop niet en zijn erg slecht voor de gezondheid.
 • Beperk je zoutinname
  Wees spaarzaam met zout en breng gerechten liever op smaak met kruiden.

 

Bronnen: hartstichting.nl en menselijklichaam.nl

Delen:  
9 reacties op “Zere benen of koude handen en voeten? Misschien heb je een slechte bloedsomloop
 1. Kan afknelling van een zenuw onder in de rug ook leiden tot slechte doorbloeding?

  Geschreven door Ibinfelix op
  • Sinds 2005 heb ik volgens de huisarts last van het syndroom van Raynaud ,voornamelijk in m/n tenen, Waardoor ik veel last heb van prikkelingen en koude tenen, en dan weer gloeiend heet, het wisselt. Verder is er goed mee te leven met m/n 88 jaar. Volgens de Huisarts kan men zich hier tegen
   laten injecteren maar dat doe ik niet. De beste remedie is/tenen goed bewegen en oefenen/op en neer ,steeds weer, en het vitamine K in de gaten houd en dat helpt geweldig.
   Groeten N////M. Stolwijk.

   Geschreven door Anoniem op
  • ja dat is zeer zeker waar ik heb het zelf .

   Geschreven door dieky op
  • Ja zeker heb constant ijskoude voeten en koude handen ben reeds 6 maal geopereerd in de rug dus beschadiging van de zenuwen

   Geschreven door Leila op
 2. Ik heb vaker koude voeten/handen.
  Volgens een dokter zou dit te maken kunnen hebben met inwendige stress? Ik ben wel een ‘time is money’ persoon en wil alles zo snel mogelijk of te snel uitvoeren denk ik. Ik heb na enige testen te veel bloedcellen. Maar wellicht slechte bloeddoorstroming? Heb zittend beroep en sportte niet veel maar ben nu terug begonnen. Maar groenten/fruit eten blijft een moeilijke opdracht voor mij. Is dit mijn grootste boosdoener denkt u? Alvast bedankt.

  Geschreven door Pieter Vdw. op
 3. Is jullie iets bekend van Fysische vaattherapie en Vasomotion?

  Geschreven door Maarten Ruisch op
  • Bij de vaatchirurg is een loop therapie van 33 keer verplicht

   Geschreven door Anoniem op
 4. IK heb heel veel last van dikke benen en prikkelingen in vingers ik maak me ongerust ben in 2017geholpenvoor hartfalen heb sindsdien een Pacemaker Sinds enkele maanden heb ik last van prikkelingen en dikke benen draag elastische kousen ben 86 jaar mijn ëetlust gaat achteruit maarben nog zwaar genoeg Weeg mömentueel125 kg was140 kg ben onder controle bij cardioloog maar door de Corona weinig controle wat kan ik het besteden Ik kan zo nietbĺijven aan sukkelen weet u raad

  Geschreven door ADA VAN ENKHUIZEN op
 5. Ik zou toch in ieder geval met de klachten naar de huisarts gaan. Het is moeilijk om er zonder enig onderzoek iets over te zeggen

  Geschreven door John (moderator) op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief