Daarom ben je altijd zo moe

Daarom ben je altijd zo moe?

Heb je wel heel erg vaak moeite met uit bed komen, en blijf je overdag maar gapen? Kijk dan eens naar onderstaande oorzaken. Wellicht dat er een makkelijke oplossing voor te vinden is.

Oorzaken van altijd moe zijn

Te weinig slaap

Niet iedereen heeft voldoende aan een nachtrust van 8 uur. Dus wanneer je braaf 8 uur slaap pakt, kan het zo zijn dat jouw lichaam behoefte heeft aan 9 uur slaap per nacht. Die 8 uur gaat op voor ongeveer 2/3 van alle mensen. Wanneer je dan minder slaapt dan dat je nodig hebt dan merk je dit gegarandeerd overdag. Je voelt je moe en je hebt moeite met concentreren.

Zet slapen eens wat hoger op je prioriteitenlijstje. Ga op een vast tijdstip naar bed en ga er ook op een vast tijdstip weer uit. Verban laptops, telefoons en de televisie uit je slaapkamer, want in een donkere kamer slaapt iedereen beter.

Slaapapneu

Bij slaapapneu stokt de ademhaling enkele tientallen seconden tijdens het slapen. Tijdens een apneu komt er geen lucht in of uit de longen. Hierdoor ontstaat een tekort aan zuurstof en een overschot aan CO2 in het bloed. Als het zuurstof niveau te ver daalt en CO2 niveau te veel stijgt, worden de hersenen gestimuleerd en wordt iemand even wakker om adem te halen. Dit is je overlevingsmechanisme. Maar doordat je elke keer eventjes wakker wordt om naar adem te snakken, krijg je onvoldoende nachtrust omdat jouw natuurlijk slaap-waak ritme wordt verstoord. Waardoor je te weinig herstellende diepe slaap krijgt.

Afvallen en stoppen met roken kunnen helpen, en drink een uur of twee voor je naar bed gaat geen alcohol meer. Slaap- en kalmeringsmiddelen verergeren apneu, dus gebruik deze niet. Bij ernstige slaapapneu kan een neusmasker (CPAP) of antisnurkbeugel helpen.

Trage schildklier

De schildklier is een orgaan in je hals en maakt het hormoon thyroxine aan. Dit hormoon regelt alle processen in je lichaam die we kennen als je ‘stofwisseling’. Hierdoor is je schildklier niet alleen verantwoordelijk voor je hele gezondheid, maar heeft het een grote invloed op je energiehuishouding.

Een trage schildklier betekent dat je hele stofwisseling vertraagd is inclusief de vernieuwing van al je cellen. De lijst van symptomen van een trage schildklier is lang, maar vermoeidheid, en gebrek aan concentratievermogen, alles uitstellen en nergens aan toe komen zijn klachten die vaak voorkomen.

Bloedarmoede

Als je bloedarmoede hebt, heb je te weinig rode bloedcellen in je bloed of je rode bloedcellen werken niet goed. In rode bloedcellen zit hemoglobine. Dit is de stof die zuurstof door je lichaam transporteert, waardoor je hele lichaam voldoende zuurstof heeft. Voor de opbouw van hemoglobine is ijzer nodig. Als je een tekort hebt aan ijzer of een aantal andere stoffen, kun je geen hemoglobine aanmaken waardoor bloedarmoede ontstaat. Eén van de symptomen van bloedarmoede is vermoeidheid. En deze vermoeidheid kan gepaard gaan met hoofdpijn, duizeligheid en mogelijk flauwvallen.

IJzergebrek is vaak de oorzaak van bloedarmoede, maar er zijn er kunnen ook andere oorzaken zijn zoals bloedverlies, aandoeningen die de aanmaak van rode bloedcellen tegenwerken en een verhoogde afbraak van rode bloedcellen. De behandeling van bloedarmoede is dan ook afhankelijk van de oorzaak.

Diabetes

Vermoeidheid door een te hoge of te lage bloedsuiker komt vaak voor als iemand met diabetes nog niet wordt behandeld. Maar ook wanneer iemand wel zijn medicijnen neemt of insuline gebruikt, kan het voorkomen dat de bloedsuiker stijgt. Maar vermoeidheid kan ook komen door juist een veel te lage bloedsuiker. De vermoeidheid bij diabetes komt doordat de cellen van het lichaam onvoldoende energie krijgen. Er is wel bloedsuiker, te veel, maar het lichaam kan dat niet gebruiken als energie. Dat gebeurt als je te weinig insuline in je lichaam hebt of als je lichaam niet goed reageert op de insuline. In het laatste geval ben je ongevoelig voor insuline. Dit wordt insulineresistentie genoemd.

Een andere leefstijl, zoals een dieet en meer bewegen, kan helpen bij diabetes type 2. En bij diabetes type 1 is insuline spuiten de oplossing.

Blaasontsteking

Een blaasontsteking is eigenlijk een infectie van de urinewegen en vermoeidheid gaat vaak samen met een infectie. Omdat je lichaam een infectie in je lichaam moet bevechten wordt je lichaam daardoor ook sneller moe. Een infectie op de urinewegen kan niet alleen optreden onder de vorm van een blaasontsteking. De infectie kan ook optreden ter hoogte van de nier, nierkelk, ureter en urethra. De infectie wordt veroorzaakt door de een darmbacterie, namelijk de E. Coli. Wanneer deze bacterie in de blaas terechtkomt, ontstaat een blaasontsteking.

Bij een blaasontsteking gaan de bacteriën zich in de urine vermenigvuldigen. Daarna gaan deze bacteriën het slijmvlies van de blaas aanvallen. Het lichaam moet zich hier natuurlijk tegen verdedigen en zet hierbij het immuunsysteem in gang, die de blaasontsteking gaat bevechten maar tegelijkertijd ook vermoeidheid veroorzaakt.

Om vermoeidheid bij een blaasontsteking tegen te gaan, moet de blaasontsteking zelf worden behandeld. Naast de behandeling is het ook heel belangrijk je lichaam voldoende rust te geven, zodat het optimaal tegen de infectie kan vechten. Een blaasontsteking wordt voornamelijk door de huisarts behandeld met antibiotica.

Uitdroging

Vermoeidheid kan ook een teken zijn dat je bent uitgedroogd. Ons lichaam heeft voldoende vocht nodig om goed te werken en ons zelf af te koelen. Wacht niet totdat je dorst krijgt, maar drink de hele dag door. Zo’n 1,5 liter tot 2 liter per dag drinken is voldoende.

Hartproblemen

Bij hartfalen is de pompwerking van het hart niet optimaal. Daardoor wordt onvoldoende bloed door het lichaam gepompt en krijgen sommige delen van het lichaam af en toe te weinig bloed en dus te weinig zuurstof. Hierdoor kan je bijzonder vermoeid zijn.

Bij een hartklepaandoening functioneert een hartklep minder goed. De klep kan vernauwd zijn of gaan lekken. Het hart moet veel fanatieker pompen om het bloed door de klep heen te pompen. Het hart kan hierdoor beschadigd raken. Vermoeidheid is één van de klachten die door een hartklepaandoening kunnen ontstaan.

 

Bronnen: WebMD en Diabetes Fonds

Delen:  
25 reacties op “Daarom ben je altijd zo moe
 1. Ik heb PTSS-chronisch diagnose psychiaters’
  Daarom ben ik altijd zo moe.

  Geschreven door Jo op
  • ik heb ook ptss maar ik weet niet of je daar zo moe van kan zijn gr evelien

   Geschreven door evelien op
 2. Ik drink niet zelfs geen fris ,ik eet normaal, ik heb een vertraagde schildklier,ik heb altijd 2 tabl gehad sinds ong 1j 1tabl ,en vanaf dat moment ben ik moe en slaap ik nu ook nog slecht en ik kan niet aan mijn huisarts zeggen dat ik denk waar het aan ligt toch

  Geschreven door Snoopy op
 3. En Jo, hoe los jij dat dan op?

  Geschreven door Hima op
 4. Heb je wel weer bloed laten prikken op tsh en t4. Zorg ervoor dat je tsh zo laag mogelijk is, ver onder de 4. Laat je ook d3 en b12 en suiker ieder jaar.
  Mijn tsh staat al jaren op 0,4. Minder ik met meducatie dan voel ik me weer slecht.
  Ga anders naar een goede internist die verstand heeft van te trage schildklier

  Geschreven door Gayet op
 5. ik ben nu 70.
  ik ben mijn hele leven extreem vermoeid.
  ben waarschijnlijk geboren met een verdikte aortaklep en de spierziekte HMSN type 1.
  heb inmiddels slaapapneu, hoge bloeddruk en ouderdomssuiker.
  gebruik alleen een pil voor de bloeddruk en een voor de suiker.
  aan mijn vermoeidheid is nooit enige aandacht geschonken.
  ik heb mijn hele leven redelijk gefunctioneerd.

  Geschreven door janpg op
 6. Ik ben altijd zo muug as un maoi. Zo zegge ze da bij ons. Ik kan wel dage sloape en toch drenk ik nie(gin alcohol, ben ik un braof menneke en doe gin mens kwaod. Woor li de dan an? Witte gellie ut? Gere unne goeie raod.
  Bertje

  Geschreven door Bertje op
 7. ut is tied um naor den dokter te gaon met de klachten…

  laat eens een bloedonderzoek doen

  Geschreven door Tandor op
 8. ik slaap 3 uur s per dag ben goed

  Geschreven door Edward op
 9. Hoe erger de nachtmerries zijn, hoe meer rust ik overdag moet nemen. De trauma’s hebben zich van jongs af aan gestapeld: beroerde jeugd, moest naar seminarie, gepest, tot 1989 bedreigd met de dood—-opname PAAZ.

  Geschreven door Jo op
 10. De hedde gai skon gezeed Sjeng. Ik mug de wel ons eige moederstaltje. Kie doar wor ik now nie muug van. Houdoe Sjeng, ut gi oew goewd.

  Geschreven door Bertje op
 11. Sinds ik weer na 2 jaar aan het werk ben voel ik me leeg en heb geen conditie meer over. zodra ik op een stoel ga zitten moet ik me wakker houden anders val ik in slaap.
  heb bloed laten prikken en verdere onderzoeken laten uitvoeren in het ziekenhuis maar er is niks gevonden.
  zuurstof in het bloed is goed en ijzer ook.
  weet niet wat het kan zijn maar wordt er wel gek van dat ik in slaap valt zodra ik ga zitten.

  Geschreven door jos op
  • Josje, ik denkt dat jij hebt slaapabneuj……. Da kan lefensgevaarluk zijn, dusz snel naarde doktur!!!!

   Geschreven door Doornroosje op
 12. Ik heb al een hele lang tijd dat ik heel moe ben en geen energie heb om te leren. Ik heb al 5,5 jaar diabetes type 1 en ben redelijk goed ingesteld, daar komt de moeheid niet door, maar waar wel?

  Ik heb een weekje dat ik ook tussen mijn longen pijn voel, maar geen idee wat voor pijn.
  Op school kan ik als gevolg van moeheid niet concentreren en gaan mijn studie resultaten enorm omlaag.

  Als ik 5 minuten heb gefietst ben ik al moe. IK heb een goede conditie en doe hardlopen en atletiek…

  Wat kan ik hieraan doen en/of wat zou het kunnen zijn?

  PS ik zit in de puberteit

  Geschreven door Karlijn op
 13. Hallo Karlijn,

  Ga met de klachten naar de huisarts en laat een bloedonderzoek doen om te kijken of je wellicht de ziekte van pfeiffer hebt.

  Geschreven door Tandor op
 14. Hallo

  Ik doe niks anders dan slapen ben gisteren gaan slapen om 23 uur en heb geslapen tot 18u30 wordt er zelf gek van ik geraak niet uit mijn bed is vaak heel erg vervelend slaap door mijn wekkers uit. Heb 2 maanden geleden bloedonderzoeken gehad en alles was in orde

  Geschreven door Shana op
 15. Als de klachten blijven aanhouden, ga dan in ieder geval terug naar de huisarts

  Geschreven door Tandor op
 16. Ik had dit ook een 3 tal jaar geleden, na heel veel onderzoeken kwamen ze erachter dat ik CVS had. (Chronische vermoeidheids syndroom) .. Niet veel aan te doen buiten adrenaline pilletjes bijnemen en vechten tegen je slaap.. Ik ben nu 3 jaar verder en functioneer nog steeds niet voldoende doordat mijn spieren zo verslapt zijn en alles met mate moet doen,veel succes !

  Geschreven door kelly op
 17. De dokter kan niet altijd precies inschatten hoe de werking van bepaalde medicijnen bij jou zal zijn. Als je dus bij een verandering van medicijngebruik problemen krijgt, moet je subiet terug gaan naar de arts. Geen jaar wachten.

  Geschreven door TheoDeed op
 18. Dit is een reactie op het bericht van Snoopy van 03.07.2016 10:21

  Geschreven door TheoDeed op
 19. wat kan ik het best nemen tegen ijzergebrek bij zeer waarschijnlijke bloedarmoede c/q lage bloeddruk

  Geschreven door mieke op
 20. Zoals ik de klachten hier hoor, zou het ook om chronische hyperventilatie kunnen gaan. Daar word je ook erg moe door en geeft klachten als moeheid, spierpijn op borst en in rug. Hoort ook zeker thuis in dit lijstje vind ik, vooral omdat we tegenwoordig zo gestresst leven vaak.

  Geschreven door Marco op
 21. Het spijt me voor je Jo. Gaat het al wat beter?

  Geschreven door Cedric op
 22. Ik denk dat ik tzt nog weer 3 sessie’s EMDR nodig zal hebben tegen de ptss-chronisch.

  Depressie wordt stilaan milder. Iom psychiater de anafranil aan het minderen. Dat is dus positief !!!!!!

  Geschreven door Jo op
 23. Ook ik heb ijzergebrek. Mijn arts raadde mij aan om elke dag een glas Roosvicee Ferro te drinken, Spinazie en Biefstuk te eten. Veel groene groenten iig.
  Ik ben er bij gebaadt, hopelijk jij ook.

  Veel succes,
  Narnie

  Geschreven door Narnie op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief