Waarom ben ik zo moe?

Waarom ben ik zo moe?

Veel mensen zijn wel eens moe. In veel gevallen ligt de oorzaak voor de hand. Denk hierbij aan slecht slapen, of een aantal avonden te laat naar bed gaan, maar wanneer je wel een heerlijke nachtrust hebt en toch heel erg moe blijft, dan is het wellicht verstandig om even naar je huisarts te gaan. Wellicht ligt er wel een medische aandoening aan je vermoeidheid ten grondslag. Wat zijn oorzaken van vermoeidheid? Waarom ben je zo moe?

Oorzaken van vermoeidheid

Er zijn veel verschillende oorzaken van vermoeidheid. Wij hebben een aantal mogelijke oorzaken waarom je zo moe bent op een rij gezet:

Overgewicht

Wanneer je last hebt van overgewicht, dan kan dit gepaard gaan met vermoeidheid. Dit komt omdat een lichaam met overgewicht veel harder moet werken dan normaal voor zijn dagelijkse beslommeringen. Daarnaast gaat overgewicht ook vaak samen met verminderde spierkracht, waardoor iemand zich sneller vermoeid voelt.

Bloedarmoede

Bloedarmoede komt best vaak voor in Nederland. Bij bloedarmoede, ook wel bekend als anemie, heb je te weinig rode bloedcellen, niet goed werkende rode bloedcellen of een tekort aan hemoglobine. Rode bloedcellen bevatten het eiwit hemoglobine en het zorgt ervoor dat zuurstof en kooldioxide in de rode bloedcel kan worden opgenomen. Bij te weinig rode bloedcellen of te weinig hemoglobine kan het zuurstof niet goed vervoerd worden, wat vermoeidheid kan veroorzaken.

Langzaam werkende schildklier

Een langzaam werkende schildklier produceert te weinig schildklierhormoon. Dit hormoon beïnvloedt zo ongeveer iedere lichaamscel en is ook verantwoordelijk voor het de snelheid van je stofwisseling. Hoe sneller je stofwisseling is, hoe meer energie je hebt en hoe langzamer je schildklier werkt des te minder energie je hebt waardoor je je moe kan voelen. Andere symptomen van een langzaam werkende schildklier zijn dat je het snel koud hebt en makkelijk aankomt.

Diabetes

Diabetes is een ziekte waarbij het lichaam de bloedsuiker niet meer in evenwicht kan houden, waardoor er te veel glucose in het bloed zit en te weinig in de cellen. In die cellen wordt glucose omgezet in ATP en ATP is wat ons uiteindelijk energie geeft. Dus bij te weinig glucose in de cellen wordt er minder energie aangemaakt en ben je vermoeid en futloos.

Slaapapneu

Slaapapneu is een aandoening, waarbij de ademhaling tijdens je slaap telkens stopt. Het lichaam reageert hierop met een wekreactie, waardoor iemand heel even wakker wordt zodat de ademhaling zich weer kan herstellen. Deze wekreactie maakt niet iedereen met slaapapneu bewust mee. Echter, het verstoort je slaappatroon met onder andere vermoeidheid als gevolg.

Hartfalen

Bij hartfalen pompt je hart minder goed het bloed rond als gevolg van dat het hart niet goed meer kan samenknijpen of ontspannen. Hierdoor kunnen alle organen en spieren minder zuurstof en voedingsstoffen ontvangen. Door dit gebrek zul je je moe en futloos voelen.

Hartritmestoornis

Bij een hartritmestoornis slaat je hart, te snel, te langzaam of onregelmatig. Hierdoor kunnen symptomen ontstaan als hartkloppingen, kortademigheid én vermoeidheid.

Chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS)

Er is sprake van het chronisch vermoeidheidssyndroom op het moment dat iemand ernstige aanhoudende of terugkerende vermoeidheidsklachten heeft. Het gaat om vermoeidheid die niet verbetert door rust en ook niet het gevolg zijn van voortdurende inspanning. Qua tijdbestek moet iemand van deze klachten minimaal 6 maanden last hebben wil er sprake zijn van CVS. CVS is dus echt iets anders dan gewone vermoeidheid.

Fibromyalgie

Bij fibromyalgie heeft iemand last van chronische pijn, stijfheid in het bindweefsel en spieren zonder dat daar een duidelijke afwijkingen zichtbaar zijn in de spieren en/of gewrichten. Naast deze pijn en stijfheid hebben veel mensen met fibromyalgie last van chronische vermoeidheid.

Depressie

Wanneer je last hebt van een depressie, dan voel je jezelf langere tijd ernstig neerslachtig dusdanig dat het je dagelijks leven hindert. Daarbij heb je weinig tot geen energie, heb je in weinig dingen zin en kun je je verdrietig of leeg voelen. Dit alles kan gepaard gaan met vermoeidheid, concentratieproblemen, besluiteloosheid en een negatief zelfbeeld.

Restless legs

Het restless legs syndroom is een aandoening waarbij er sprake is van een niet tegen te houden neiging om je benen te bewegen als je in rust bent. Meestal gebeurt dit ’s avonds en ’s nachts en in je slaap en dan maken je benen soms vanzelf schokkende bewegingen. Hierdoor wordt je slaappatroon verstoord en kan je een vermoeid gevoel hebben overdag. Dit vervelende gevoel kun je ook in je armen, romp, handen of voeten hebben.

 

Bronnen: Cardiologie Centra Nederland, Medicalfacts, Slingeland Ziekenhuis en UMC Utrecht

 

 

 

Delen:  
6 reacties op “Waarom ben ik zo moe?
 1. Goedemorgen, ik 65 jaar, alleenstaand, mindervalide bekend met meerdere ziektes, Acos, artrose, sjörgen, psoriasis, diabetes, hoge bloeddruk, hartfalen, oedeem, tia’s (3) hersenbloeding (1), daardoor linkerzijde wat moeilijker bewegend, kortetermijn geheugenverlies weg, bovenbuikwandbreuk, gebreken, niet bukken, rekken, boven macht, evenwichtsstoornissen, slecht zicht soms, extreme vermoeidheid, veel pijn gehele lichaam. Slapen 2 uur op 2 uur af en zo 24/7, al ruim 15 jaar.
  Oververmoeid, diarree, jeuk, dorst, droge mond en keel.
  Waar komt bij mij de vermoeidheid vandaan??? Ik ga liggen, slaap gelijk en anderhalf a 2 uur later ben ik uit wakker, weer voor anderhalf a 2 uur en dan vallen mijn ogen gewoon dicht. En kan ik ze dus ook echt niet open houden. Het verstoord mijn gehele dag/nacht ritme, mijn eetpatroon en mijn energie vooral. Ik beweeg al weinig door de pijn, slechte linkerkant, heb obesitas BMI boven de 42 en ben scootmobiel afhankelijk, maar zou zo graag een keer uitgerust willen zijn met energie, zodat ik ook wat minder afhankelijk ben van medische zorg, huishoudelijke hulp, mantelzorg. Ik zou zo graag zelf weer dingen kunnen en willen doen. HELP, HELP HELP. Mvg Oma Thea

  Geschreven door Oma Thea op
  • Ik denk dat je de oorzaak toch zelf al geeft:
   “Ik ga liggen, slaap gelijk en anderhalf a 2 uur later ben ik uit wakker, weer voor anderhalf a 2 uur en dan vallen mijn ogen gewoon dicht. En kan ik ze dus ook echt niet open houden. Het verstoord mijn gehele dag/nachtritme, mijn eetpatroon en mijn energie vooral. Ik beweeg al weinig, door de pijn, slechte linkerkant, heb obesitas BMI boven de 42”.

   Geschreven door John (moderator) op
 2. Hele goede en nuttige informatie, ben er blij mee. Dank hiervoor.

  Geschreven door klaas op
 3. In deze lijst ontbreekt COPD.

  Geschreven door Bjr op
 4. Je kunt ook heel moe zijn bij teveel aan ijzer door hemochromatose.

  Geschreven door Ineke op
 5. In deze lijst ontbreekt het syndroom van Sjogren

  Geschreven door Marjan op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief