Verrassende redenen van je vermoeidheid

Altijd maar moe zijn. Het gevoel hebben dat je je door de dag heen moet slepen, gebrek aan energie… Voor veel mensen zal dit herkenbaar zijn. Maar wanneer de oorzaak niet bij te weinig slaapt ligt, wat kan dan de reden zijn dat je zo vermoeid bent? Wij noemen een aantal verrassende redenen van je vermoeidheid.

Redenen van vermoeidheid

Je bijnieren zijn uitgeput

De bijnieren zijn twee kleine nootvormige orgaantjes, boven iedere nier één. Onze bijnieren mogen dan wel klein zijn, ze zijn van groot belang voor ons energieniveau. Onze bijnieren produceren drie verschillende soorten hormonen:

 • Stress hormonen zoals adrenaline en cortisol.
 • Hormonen die het metabolisme van mineralen in het bijzonder de natrium-kaliumbalans beïnvloeden.
 • DHEA. Deze hormonen geven ons energie en zin in het leven – en in seks.

Onze bijnieren raken uitgeput als ze dagelijks te veel van het anti-stresshormoon cortisol moeten aanmaken. Ze maken dat aan wanneer je te veel stress in je leven hebt. Deze stress kan in allerlei verborgen vormen zitten, en dat is nou net het verraderlijke. Stress ervaart ons lichaam o.a. door slechte voeding, medicijngebruik, slecht slapen, chronische klachten, te veel sporten. Maar stress zit ook in emoties zoals het hebben van: zorgen, angsten, jaloezie, boosheid of verdriet. De oplossing hangt natuurlijk van de oorzaak af, maar het iets rustiger aan doen en leren luisteren naar je lichaam is in elk geval een goed idee.

Je krijgt te veel cafeïne binnen

We weten allemaal dat cafeïne je meer alert maakt en je concentratie kan verbeteren. Echter, bij een overdaad aan cafeïne kan je hartslag of je bloeddruk stijgen of je net even wat meer vermoeid maken. Daarom kun je beter matig zijn met het innemen van koffie, thee en bepaalde frisdranken.

Misschien heb je last van slaapapneu

Het kan zijn dat je genoeg uren slaap per nacht pakt en dat je toch vermoeid bent. Dan kan het zijn dat je slaap verstoord wordt door slaapapneu. Slaapapneu maakt dat je tijdens de nacht telkens kort stopt met ademen. Je wordt dan iedere keer kort wakker. Het kan heel goed zijn dat je je hier helemaal niet bewust van bent. Hoewel je dus lang genoeg in bed ligt, is de kwaliteit van je slaap dan onvoldoende en kan je erg vermoeid zijn.

Dat glaasje wijn verstoort je slaapcyclus

Alcohol helpt soms om in slaap te vallen maar alcohol verteren vraagt veel energie, verstoort je natuurlijke bioritme én verhoogt de bloeddruk. Daarnaast is het zo dat alcohol de kwaliteit van je slaap vermindert, waardoor je overdag meer moe bent.

Je eet te veel suiker

Diverse studies hebben aangetoond dat de inname van suiker de activiteit van de hypocretine vermindert. Hypocretine is een hersenstof dat wordt afgescheiden door een aantal cellen in de hypothalamus en die betrokken is bij de regulering van onder andere onze slaap. Dat is dan ook de reden dat we maar al te graag een dutje willen doen na een zware lunch. Veel van de snacks die we tussendoor eten zorgen voor een plotselinge piek van het bloedsuikergehalte en een verlaging van het hypocretine niveau. We eten ze voor een energie boost maar in plaats daarvan maken deze levensmiddelen ons sloom en moe.

Check eens of je bloedarmoede hebt

Als je bloedarmoede hebt dan heb je te weinig rode bloedcellen in je bloed of je rode bloedcellen werken niet goed. In rode bloedcellen zit hemoglobine en dat is de stof die zuurstof door je lichaam transporteert, waardoor je hele lichaam voldoende zuurstof heeft. Voor de opbouw van hemoglobine is ijzer nodig. Wanneer iemand een tekort aan, onder andere, ijzer heeft dan kan er geen hemoglobine aangemaakt worden. Hierdoor ontstaat bloedarmoede. Eén van de symptomen van bloedarmoede is vermoeidheid.

Zou het een blaasontsteking zijn

Een blaasontsteking heeft niet altijd duidelijke symptomen maar vermoeidheid kan soms het enige teken zijn. Een urinetest kan dan uitsluitsel geven. Deze ontsteking kun je makkelijk verdrijven met antibiotica, na een week zou de vermoeidheid moeten verdwijnen.

Misschien heb je diabetes

Vermoeidheid door een te hoge of te lage bloedsuiker komt vaak voor als iemand met diabetes nog niet wordt behandeld. Ook wanneer iemand wel medicijnen neemt of insuline gebruikt, kan het voorkomen dat zijn of haar bloedsuiker stijgt. Dit heet een hyper. Vermoeidheid of sufheid kan ook komen door juist een veel te lage bloedsuiker. De vermoeidheid bij diabetes komt doordat de cellen van het lichaam niet genoeg energie krijgen. Er is wel bloedsuiker, te veel zelfs, maar het lichaam kan dat niet gebruiken als energie. Dat gebeurt wanneer iemand te weinig insuline in zijn of haar lichaam heeft of als wanneer het lichaam niet goed reageert op de insuline. In het laatste geval is iemand ongevoelig voor insuline. Dit wordt insulineresistentie genoemd. Mensen met diabetes hebben een abnormale hoge bloedsuikerspiegel, suiker blijft namelijk in hun bloed zitten in plaats van in de lichaamscellen opgenomen en omgezet in energie te worden. Het resultaat is dat je genoeg eet, maar je lichaam toch geen energie heeft. Als je al heel lang vermoeid bent zonder een logische verklaring dan kun je je dokter om een test vragen.

Je hebt last van dehydratie

Je vermoeidheid kan een teken dehydratatie zijn. Onder dehydratie wordt letterlijk een tekort aan de hoeveelheid water in het lichaam verstaan. De hoeveelheid water in het lichaam wordt bepaald door de inname van vocht via de mond en de uitscheiding via de blaas, de ontlasting, de huid (zweet) en de uitademing. Bij dehydratie is het evenwicht tussen inname en uitscheiding verstoord als gevolg van een verminderde inname of een verhoogde uitscheiding. Dehydratie leidt tot vele verschillende klachten en verschijnselen waaronder vermoeidheid. Dus drink genoeg water zodat je urine licht gekleurd is.

Wellicht heb je een voedselallergie

Sommige artsen geloven dat voedselallergieën je slaperig kunnen maken. Als de vermoeidheid erger wordt na het eten, dan zou je wel eens allergisch kunnen zijn voor bepaalde voedingstoffen. Je kunt dan een eetdagboek bijhouden om te ontdekken waar je allergisch aan bent, of ga naar je huisarts en bespreek dit met hem of haar.

CVS en fibromyalgie

Als je vermoeidheid langer dan zes maanden aanhoudt en zo ernstig is dat je je dagelijkse activiteiten niet langer kunt volbrengen, dan kan het chronische-vermoeidheidssyndroom of fibromyalgie een mogelijke oorzaak zijn.

 

Bronnen: stressplein.eu, diabetesfonds.nl, allesovernarcolepsie.nl

Delen:  
34 reacties op “Verrassende redenen van je vermoeidheid
 1. Het klinkt wat tegenstrijdig maar ga als moe bent even een krachtinaspanning leveren door te gaan lopen, fietsen of hardlopen als je het (nog) kan. Dan zie je dat door een stumulatie van je bloedsomloop zo maar de onbekende oorzaak wordt opgelost of “weggespoeld”. Denk aan stress, darmklachten en nog heel veel meer. Vaak voel je dan na deze inspanning weer heel erg fit.(ben net terug van 7 km hardlopen)

  Geschreven door Anne op
 2. Helemaal mee eens. Soms lusteloos en melig en…moe. Dan jezelf gewoon een doe ding opleggen. Hardlopen kan maar ook bv. stofzuigen of zoiets en je merkt dan dat
  daarna de moeheid verdwenen is en je weer helemaal opgepept bent om andere dingen te doen !

  Geschreven door Henryette op
 3. Dan word het alleen maar erger Anne en dan dreig ik ook flauw te vallen

  Geschreven door Anton op
 4. Wat ik hier mis is dat het ook een teken van depressie kan zijn

  Geschreven door Jenny op
 5. Henryette bij mij niet alles wat ik doe is te veel en veel echt veel te vermoeiend

  Geschreven door Anton op
 6. Een interessante opsomming. Van zulke hoogopgeleide personen had ik verwacht dat die het verschil kenden tussen reden en oorzaak. Ik hoop in ieder geval dat het in uw behandeling wel onderscheiden wordt.

  Gelsing

  Geschreven door Gelsing op
 7. Ontspanning is de basis voor gezondheid dus probeer een “massage aan huis” !

  Geschreven door arthurmassage.nl op
 8. Ja gelsing dat had ik ook verwacht dat ze dat wisten maar de medicie weten het ook niet en spreken elkaar tegen hierover.Dus kom ik hier voor of hier iemand het weet

  Geschreven door Anton op
 9. Het kan ook je schildklier zijn!!!

  Geschreven door truuske op
 10. Eerst dacht men in universitair ziekenhuis dat ik leverprobllemen had met biopsie en beenmergpunctie als controle, maar alles bleek normaal. Tot ik opgenomen werd met plotse pancreatitis ( oorzaak onbekend,drink geen druppel alcohol!) en men constateerde dat ik hartritmestoornissen had…voorkamerfibrillatie ! Geen enkele arts had er aan gedacht dat dit wel eens de oorzaak kon zijn van mijn reeds 18 maanden steeds wederkerende vermoeidheid! Je ziet, alles moet nagekeken worden en de huidige geneeskunde werkt mijn inziens nog te veel in vakjes.. Jammer! Veel leed had voorkomen kunnen worden. Langdurige VKF kan nog amper behandeld worden. Heb ondertussen reeds 6 cardioversies en 2 ablaties ondergaan, zo,der blijvend resultaat.

  Geschreven door Nicole wvr op
 11. Nicolette ik ben al 2x binnenste buiten gekeerd ben overal al geweest en laten nakijken maar allemaal zonder enig noemenswaardig Hulp of met wat het nu is loop al sinds 2000 ermee en je raak er ook nog depressief van ook heb mijn verhaal al honderden keren verteld hoe ik mij eigen voel en wat ik heb aan klachten ervan

  Geschreven door Anton op
 12. Ik bleek PV the hebben..

  Geschreven door elly op
 13. Hallo weet niet hoe oud jullie zijn maar als je in de overgang komt kan je ook niet (slecht slapen) .

  Geschreven door Toke op
 14. 1maand geleden geconstateerd dat ik de bacterie heylicobacter pylori heb.
  Kreeg antibiotikakuur Pantopac 1500mg 2x per dag 7 dagen lang. Nu 1 maand verder voel me verschrikkelijk moe,slaap niet goed snacht’s krijgt hartkloppingen. Kan het zijn dat de kuur na 1 maand nog deze bijwerkingen kunnen geven?

  Geschreven door Dani op
 15. Het is mogelijk dat het middel nog klachten geeft maar erg waarschijnlijk is het niet. Maar het toch goed zijn om met de klachten naar de huisarts te gaan

  Geschreven door Tandor op
 16. ik had oom vermoeidheid en concentratieproblemen , opgeloste door minder ! vitamine C te slikken , van die bruistabletten

  Geschreven door gerrit op
 17. En dan tandor naar de huisarts gaan dat help toch niet dan zeg die weer vraag ook maar eens na bij jou interniste voor ook meer info

  Geschreven door Anton op
 18. Als je onder behandeling bent van de internist kun je het daar navragen

  Geschreven door Tandor op
 19. Bent u al eens bij een natuurarts geweest? Die kunnen ook veel dingen meten.

  Geschreven door Roos op
 20. Ik heb een vermoeidheidperiode gehad. 13 kilo afgevallen. Vriend raadde me multivitaminetabletten aan. Het was meteen over. Het heeft me wel 3 jaar gekost om er weer 5 kilo bij te krijgen.

  Geschreven door TheoDeed op
 21. Ik Weet niet wat ik heb, maar ik slaap slecht, ben moe, moeilijk concentreren en ik ben zo duizelig tijdens het opstaan dat ik op moet passen dat ik niet omval. Wat kan dit zijn? Loop hier al 2 jaar mee. (Ik ben 12)

  Geschreven door Rianne op
 22. Je zou de ziekte van pfeiffer kunnen hebben.
  Ga naar de huisarts met de klachten

  Geschreven door Tandor op
 23. Hebben al een bloedtest gedaan. Heb geen Pfeiffer.
  Binnenkort ga ik weer dat de huisarts, misschien komt er deze keer wel wat uit.

  Geschreven door Rianne op
 24. Ik ben ook ongeveer `n jaar vermoeid geweest.De oorzaak was een verkalkte aorta klep in mijn hart. Ik heb 6 weken geleden een operatie ondergaan en er is een nieuwe biologische klep geplaatst. Nu moet ik revalideren en elke dag gaat het wat beter.

  Geschreven door Shockinggrijs op
 25. Ik slik nu denk ik al bijna 3 jaar vitaminen D pillen, omdat ik anders de winter niet door kom als ik deze niet zou slikken zou ik zo hooguit 3 dagen thuis kunnen blijven

  Geschreven door Leonie 13j op
 26. Als je pas 12 bent.en al 2 jaar vermoeit en duizelig bent, Moet je naar de huisarts,eventueel verwijskaart,voor specialist…maar dit is niet gewoon.

  Geschreven door Harry op
 27. Lym kan ook een oorzaak van Jos zijn, hen hier laats iets over gelezen. Ook een ik t persoon en na 2 jaar bleek het Luk te zijn.

  Geschreven door ine op
 28. Veel mensen met langdurige moeheid hebben een laag/Normale vit. B12 waarde. Veel artsen hebben te weinig kennis van deze ziekte. Hey kan heel veel symptomen geven, oa vermoeidheid. Zodanig dat je niet meer kunt werken of kan studeren. In het extreme geval kun je in een rolstoel terrecht komen door neurologische klachten (gecombineerde strengziekte).

  B12 zit vooral in vlees, vis, kip. Ben je geen veganist en heb je een laag/normaal b12 waarde, dan heb je bijna altijd een opname probleem. Dit is niet op te lossen met tabletjes, maar met levenslang b12 injecties.

  Kijk voor duidelijke info op FB groep: b12, de vergeten ziekte.

  Of b12 babbelbox

  Geschreven door Nolly op
 29. Hallo, ik ben al een hele tijd moe ondanks inmiddels voldoende uren slaap. Ik heb in juli 2015 een kind gekregen en zat daarna tegen een postnatale depressie aan. Hier heb ik me aardig uit kunnen redden hoewel ik vaak nog een terugvalmomentje heb…
  Uit bloed en ontlasting onderzoek is niets uit gekomen, maar als ik bovenstaande lees kan ik me indenken dat ik mijn bijnieren heb uitgeput…? Wat kan ik in dat geval doen om ze weer te herstellen?

  Geschreven door San op
 30. Het is nog maar de vraag of die depressie wel weg is….
  Bespreek het in ieder geval met je huisarts

  Geschreven door Tandor op
 31. Bedankt voor je reactie Tandor. Ik ga een afspraak maken bij mijn huisarts.

  Geschreven door San op
 32. Ben naar het ziekenhuis geweest, ze hebben 3 vermoedens:ADD, elilepsie of ik heb met m’n schildklier.
  (Inmiddels heb ik weer een aantal “kwaaltjes” erbij gekregen. Namelijk tics en moeilijk ademen.)
  Over 3 weken moet ik weer naar het ziekenhuis.

  Geschreven door Rianne op
 33. De titel van het stuk is “Verrassende redenen van je vermoeidheid”, niet “Alle mogelijke redenen van vermoeidheid”

  Geschreven door Lise op
 34. Schildklier……te traag werkende of Hashimoto.
  Vit D te laag.
  B12 te laag.
  Ook allemaal mogelijke oorzaken.
  Bij mij kwam er uit de bus na het trekken van mijn bloed na extreme vermoeidheid……..Hashimoto.

  Geschreven door Rita op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief