Verborgen suikers in producten waar je het niet van verwacht

Verborgen suikers in producten waar je het niet van verwacht

Veel mensen krijgen veel meer suikers binnen dan dat ze denken. Suikers zitten namelijk niet alleen in snoepjes, koekjes en frisdranken. Wie de etiketten van zijn inkopen leest, zal snel merken dat suiker in heel veel producten zit. Vaak zit het ook in producten waarvan je het absoluut niet verwacht. Dus in welke voeding zitten nu verborgen suikers?

Is suiker slecht voor je?

Ons lichaam heeft suiker nodig. Suiker wordt in het maagdarmkanaal afgebroken tot fructose en glucose. De fructose wordt getransporteerd naar de lever en daar wordt het omgezet in brandstof. De glucose wordt opgenomen in je bloed als energiebron voor je lichaam. Het is een soort brandstof die bijvoorbeeld naar je spieren gaat, zodat je kunt sporten en bewegen. Als je brandstof op is, vraagt je lichaam er ook om. Onze hersenen zijn het orgaan dat de meeste brandstof nodig heeft. De hersenen hebben deze brandstof nodig om het hart te laten kloppen, adem te halen en je darmen te laten werken.

Minder suiker eten, of zelfs een dag geen suiker, eten kan geen kwaad. Het kan je zelfs helpen bij het afvallen. Maar structureel geen suiker eten betekent dat je lichaam geen brandstof krijgt en andere belangrijke stoffen gaat afbreken. Je hebt dus suiker nodig om je lichaam te onderhouden, om na te denken en te kunnen bewegen.

Is te veel suiker slecht voor je?

Iedereen kent het gezegde wel: overal waar te voor staat is niet goed voor je. Nu gaat dat zeker op voor suiker. Te veel suiker is slecht voor je lichaam, omdat je lichaam dan meer suikers binnenkrijgt dan dat het verbrandt. Hierdoor wordt het overschot opgeslagen als vet. Dat is voor een keer, of zo nu en dan helemaal geen probleem, maar wanneer je structureel te veel suiker binnenkrijgt dan kan dat leiden tot: overgewicht, tandbederf, darmproblemen, vermoeidheid en een verhoogd risico op diabetes type 2.

Hoeveel suiker mag je dagelijks binnenkrijgen?

Het advies van de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie), is om de consumptie van vrije suikers te beperken tot max 10% van het totaal aantal calorieën dat je per dag binnenkrijgt. Dit is voor vrouwen ongeveer 50 gram vrije suikers per dag. Dit komt ongeveer neer op 2 glazen frisdrank of 12,5 suikerklontjes. Voor een volwassen man is dat ongeveer 60 gram. Dat komt neer op 15 suikerklontjes.

Vrije suikers zijn alle toegevoegde suikers plus de suikers die van nature aanwezig zijn in honing, siroop, vruchtensap en vruchtenconcentraat. Suikers die van nature in fruit, groente en zuivel zitten vallen niet onder de vrije suikers.

We krijgen te veel suiker binnen

Ondanks het advies van de WHO krijgen we te veel suiker binnen. Het blijkt dat we in Nederland gemiddeld 28 suikerklontjes per dag binnen. Van deze 28 klontjes zijn er maar liefst 17 klontjes vrije suikers. We krijgen dus inderdaad te veel suiker binnen. Mede hierdoor heeft ongeveer de helft van de volwassenen overgewicht.

Eén van de redenen is dat er in veel producten suikers zitten, waar we het niet van verwachten. Het is dus erg belangrijk om goed de etiketten te lezen. Zo is ongeveer alles wat eindigt op -ose of -siroop meestal een vorm van suiker en dan zijn er natuurlijk ook nog honing en melasse. Maar laat je ook niet misleiden door de termen ‘suikerarm’ of ‘natuurlijke suikers’. Een suikerarm product mag nog altijd 5% suikers bevatten, en natuurlijke suikers zijn gemaakt op basis van fruitconcentraat maar dat zijn eveneens suikers.

Producten met verborgen suikers

Brood en ontbijtgranen

Ook de meeste soorten brood, die we in de supermarkt of bij de bakker kopen, bevatten suiker. Vaak wordt het toegevoegd als smaakmaker en als voeding voor de gist. Gist heeft suiker nodig om te gisten. Wit brood bevat gemiddeld 4,5% suiker. Bruin- en volkorenbrood bevatten iets minder suiker. Krenten-, rozijnen- en suikerbrood bevatten weer veel meer suiker, maar dat kan geen verrassing zijn. Maar ook ontbijtgranen (muesli maar vooral Cruesli) kunnen veel verborgen suikers bevatten. De hoeveelheid suiker verschilt wel sterk per merk, al dan niet volkoren of met fruit. Wanneer je graag ontbijtgranen eet, kijk dan goed op het etiket.

Sauzen

De hoeveelheid suiker die er in sauzen zit verschilt enorm. In sommige sauzen zit wel tot 33% suiker. Zo zijn barbecuesaus, curry en chilisaus wel erg rijk aan toegevoegde suikers. Maar ook ketchup bevat veel suiker. 100 gram ketchup levert slechts 100 à 150 kcal, maar het bevat wel 20 tot 30 gram suiker. Zelfs aan mayonaise wordt er suiker toegevoegd. Gemiddeld 2,5 gram per 100 gram mayonaise.

Ook veel kant-en-klaar sauzen bevatten relatief veel suiker. Dat geldt niet alleen voor de schenksauzen, maar ook de kant-en-klare pastasauzen, woksauzen, tomatensauzen, zoetzure saus en sladressings.

Vruchtensap

Wist je dat er in sommige vruchtensappen net zoveel suiker zit als in frisdrank? Gemiddeld genomen zit er in gekocht vruchtensap gemiddeld zo’n 10% suiker. Neem daarom liever een stuk fruit, want wanneer je hetzelfde fruit vers eet, dan neem je ook de vezels van de vrucht op. Die zorgen ervoor dat de fructose minder snel door je lichaam worden opgenomen. In het geperste sap gaan die vezels verloren.

Zuiveldrank

Aan behoorlijk wat zuiveldranken wordt veel suiker toegevoegd. Zo staan ijskoffie, chocolademelk, sojamelk, choco en yoghurtdrankjes bosfruit hoog op de lijst. Maar ook een flesje Yakult (original), bevat maar liefst 14% suiker. Ook hier zijn de verschillen groot tussen de verschillende merken en is het verstandig het etiket te lezen.

Soep uit blik

Wat de meeste mensen waarschijnlijk wel weten is dat soep uit blik of geconcentreerd soeppoeder, waaraan je water moet toevoegen, veel zout bevat. Maar wist je dat er ook behoorlijk wat suiker aan wordt toegevoegd om de smaak van de soep aan onze suikervoorliefde aan te passen?

Chips

Ondanks dat chips niet zoet smaken wordt er wel suiker aan toegevoegd. Zelfs de ovengebakken chips, die veel minder vet bevatten dan de gewone versie en daardoor ook veel gezonder ogen, krijgen een extra portie suiker toegevoegd om de smaak te compenseren. Ovengebakken chips bevatten zo’n 7 à 8% suiker.

Groente in blik

Van de meeste groenten in blik staat vast dat het een prima alternatief voor vers is. Er zijn echter een aantal groenten in blik die toch wel veel suiker bevatten. Denk hierbij aan rodekool met appeltjes, deze bevat ongeveer 12% toegevoegde suiker. Sommige merken voegen zelfs suikers toe aan diepvriesgroente. Het is dus verstandig om ook hier het etiket te controleren.

 

Bronnen: diabetesfonds.nl en voedingscentrum.nl

 

Delen:  
19 reacties op “Verborgen suikers in producten waar je het niet van verwacht
  1. Gewoon op de koolhydraten letten is niet zo moeilijk als het lijkt en sinds ik hier op let voel ik mij stukken beter.

    Geschreven door Maartje op
    • wat doe je dan dagelijks

      Geschreven door elvira op
  2. Ik vind dat suiker uit Voeding door de overheid verbannen moet worden. Is de oorzaak van ziektes. Tulp.

    Geschreven door Tulp op
    • De overheid wil juist dat er genoeg zieken zijn

      Geschreven door Fito op
      • Helemaal met Fito eens alleen denk ik dat we een stapje terug moeten doen en pharmacie als schuldige aan kunnen wijzen aangezien de overheid onderhevig is van het grote geld die de regie hebben en de macht in handen hebben

        Geschreven door coco op
        • WIJ EN NIEMAND ANDERS, hebben de macht over Onze levens. Als we zien dat overheid en de fabrieken alleen naar het grote geld kijken, moeten Wij zelf iets doen, niets bewerkt meer kopen en eten bijvoorbeeld. AvR

          Geschreven door Antoniadeleeuw op
    • Ik heb een pan groentesoep weg moeten gooien de reden bouillon blokjes met suiker. Ik maak de bouillon zelf, maar doe er een blokje bij voor de smaak. Was dus niet te eten. Ik heb nu bioblokjes zonder suiker.

      Geschreven door Betty op
  3. Er wordt zelfs suiker toegevoegd aan vleeswaren, zoals kipfilet.

    Geschreven door Winnetou op
    • In kipfilet van biologische aard zit geen suiker. Tenzij je het als broodbeleg gebruikt.

      Geschreven door Pjotr921 op
      • De overheid moet strengere maatregelen treffen met suikers.

        Geschreven door Carina op
    • Wilt ge minder verborgen suikers eten kies dan voor kaas als beleg

      Geschreven door Monneke op
  4. Suiker moet verbannen uit alle Voeding, mensen kunnen thuis zelf losse suiker op hun eten doen, dan is iedereen verantwoordelijk voor zijn eigen suikergebtuik op de Voeding, wel of niet, vrijwillig dus en niet opgedrongen door de voedingsindustrie. Wedden dat velen gezonder gaan worden in ieder geval door dat ze de absurdheid van die toevoeging gaan Inzien en de suikerpot gewoon dicht houden aan tafel. Nu moet nog hett zout uit de Voeding, zelfde recept. Kunnen artsen zich nog beter concentreren op Al het andere in hun praktijk voor hun heilzame werk.

    Geschreven door Tulp op
    • Goed idee

      Geschreven door Anoniem op
      • Schandalig, maar ben mij daar al een tijd van bewust. Ik koop bij een biologische winkel, daar wordt onbewerkte producten verkocht. Alleen producten met suikers van natuurlijke oorsprong en als het echt niet anders kan een zeer verantwoorde vorm van suikers en zeer beperkt.
        Ik gooi nooit iets weg, haal om de 2-3 dagen mijn producten vers en niets te veel, zo is het heel goed te betalen en ben je verantwoord bezig met je lichaam en natuur. AvR

        Geschreven door Antoniadeleeuw op
  5. Een interessant artikfabrikanten werken er niet echt aan om de suikerconsumptie terug te dringen.Zo is er een.medisch programma over verborgen suikers en even daarna een reclame van chips chocolade enz enz.De consument moet.zelf nadenken.

    Geschreven door Eekhoorn op
  6. Wij zijn 89 en 90 Ik ben 187 lang en weeg 77 kg.
    We letten er op i.v.m.suiker. snoepen weinig maar een klein beetje mag
    Veel fruit /druiven en appels.

    Geschreven door Nan. en Marie. op
    • Goed hoor, zo hoort het en is het beste om gezond en met kwaliteit door het leven gezond ouder te worden. Ik ben 65 en weeg 55.kg. en ben 1.78 cm. Mijn BMI is 19.5 precies goed. Ik krijg dagelijks opmerkingen over mijn lichaam dat ik te “mager” zou zijn. Als ik zeg dat mijn BMI precies goed is begint men er altijd over dat ik een goede bouw heb en er niets voor hoeft te doen. Ik word er zo moe van dat de meeste mensen niet zelf nadenken en niet willen aanvaarden dat als je op je voeding let en niet alles naar binnen schrokt maar bewust je lichaam voedt, je gewicht op pijl blijft. AvR

      Geschreven door Antoniadeleeuw op
  7. Ik ben het met de meeste vorige reacties eens, ik ben een man van 54 jaar, gespierd gebouwd maar moet zeker op mijn voeding letten. Na je 50-ste veranderd je stofwisseling en kom je sneller aan. Ik weeg nu eindelijk onder de 100 kg en ben 11 kilo afgevallen, dat heeft een paar jaar geduurd maar ik hou nu vol door 3x per week te trainen in de sportschool/ cardio/ weinig alcohol drinken, weinig of niet te roken en gezond en gevarieerd te eten. Mag ook wel is wat vetter zijn, en zoals gezegd voldoende bewegen, mensen moeten daar is meer op letten. Ik zie om mij heen dat het overgewicht in Nederland echt een probleem aan het worden is, ook bij vrouwen.

    Geschreven door Raymond op
    • Vooral zorgen dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Op gevorderde leeftijd kan je de suikers moeilijker verwerken. Belangrijk dan om langzame koolhydraten altijd samen met voldoende eiwitten, vetten en vezels te nuttigen . Matig met snelle suikers en beter zo min mogelijk geraffineerde suikers. En beter ook geen losse koolhydraten eten/drinken. Allerlei vitaminen, mineralen, vetzuren en aminozuren kunnen meehelpen je bloedsuikerspiegel stabiel te houden en de insulinegevoeligheid te verbeteren.

      Geschreven door C. op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief