Endorfines; geluksmakertjes

Endorfines dat zijn natuurlijke (sterk verslavende) stoffen die ons lichaam aanmaakt. En door deze endorfines kunnen we ons lekker voelen.

Het lichaam maakt deze geluksmakertjes aan als een reactie op pijn of een extreme fysieke inspanning. Nu is natuurlijk de vraag of we allemaal keihard moeten gaan hardlopen of zijn er ook andere manieren om deze natuurlijke roes te krijgen?

Cacao
We wisten allemaal al dat je vrolijk kan worden na het eten van een stuk heerlijke chocolade. In chocolade zit fenethylamine en theobromine. Fenethylamine en dat is een natuurlijke stof die ervoor zorgt dat ons lichaam meer endorfine aanmaakt. En theobromine onderdrukt de pijn die we eventueel hebben zodat het genieten gemakkelijker gaat.

Sporten
We hebben het al even genoemd; door te sporten zetten we ons lichaam onder druk, en onze hersenen reageren hierop met de aanmaak van endorfines. De ene persoon moet hier heel veel en intensief voor sporten en de ander veel minder. Dat komt doordat ieder lichaam weer anders anders reageert op prikkels.

Lachen
Wanneer we lachen dan zijn we natuurlijk al vrolijk maar we worden er ook nog vrolijker van want wanneer iemand de slappe lach heeft ook dan produceert het lichaam endorfines.

Seks
Het zal geen verrassing zijn dat seks voor veel geluksmakertjes zorgt. Zodra we opgewonden raken worden de hormonen oxytocine en vasopressine aangemaakt en hierdoor voelen we ons verbonden met elkaar. En oxytocine heeft ook een rustgevende werking.

Muziek maken
Zelf muziek maken, of dat nu een instrument bespelen is of zingen, bij het maken van muziek maakt ons lichaam meer endorfines aan dan wanneer iemand ontspannen in zijn luie stoel naar zijn of haar favoriete nummer luistert.

Sambal
Het lichaam reageert op pittig eten op dezelfde manier als dat het reageert op pijn. Het lichaam ziet dit als dezelfde prikkels en maakt endorfines aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief