Spierkrampen; wat zijn mogelijke oorzaken?

Spierkrampen; wat zijn mogelijke oorzaken?

Spierkrampen zijn in de meeste gevallen geheel onschuldig. Echter, je kunt er wel heel erg veel last van hebben. Maar wat zijn mogelijke oorzaken van spierkrampen en wat kun je er zelf aan doen?

Wat zijn spierkrampen?

Bij een spierkramp dan trekken alle vezels in je spieren onwillekeurig en heel plotseling samen. Het is dus een beweging die je niet zelf kunt sturen en zeer pijnlijk kan zijn. Een spierkramp kan in principe in iedere spier van je lichaam ontstaan. Het zal echter het meest voorkomen in de minder doorbloede of in zwaar belaste delen van je lichaam, zoals je kuiten en voeten.

Oorzaken spierkramp

Verschillende factoren kunnen een rol spelen bij het ontstaan van een spierkramp:

Tekort aan mineralen

Een tekort aan mineralen zoals magnesium, kalium en calcium kunnen de oorzaak van spierkrampen zijn. Voor het samentrekken en ontspannen van spieren zijn deze mineralen namelijk nodig. Een tekort aan deze mineralen kan komen door een darmaandoening, te traag werkende bijschildklieren of door gebruik van bepaalde geneesmiddelen zoals: plaspillen, laxeermiddelen of luchtwegverwijders.

Mindere doorbloeding

Een slechte doorbloeding kan spierkramp veroorzaken. Bijvoorbeeld door een lange periode in een verkeerde houding te zitten of te staan kunnen bepaalde lichaamsdelen tijdelijk minder goed doorbloed raken. Hierdoor wordt er te weinig zuurstof aangevoerd en onvoldoende afvalstoffen worden afgevoerd. Daarnaast wordt er ook melkzuur gevormd, waardoor de spier verzuurt. Spierkrampen kunnen het gevolg zijn.

Intensieve inspanning

Ook aan het einde of na een zeer intensieve inspanning kan er een tekort aan zuurstof, vocht en zout in je spieren ontstaan, waardoor de spierfunctie afneemt en er spierkramp kan ontstaan.

Tekort aan suiker

Ook een tekort aan suiker (glucose) bij bepaalde spieren kan leiden tot spierkramp.

Zwangerschap

Kramp kan in de benen ontstaan als gevolg van een zwangerschap. Door het zwaarder worden van de baarmoeder wordt de bloeddoorstroming richting de benen verstoord. Daarbij kost het je beenspieren meer inspanning om dat extra gewicht te dragen, waardoor die spieren eerder moe worden.

Neurologische problemen

Wanneer je problemen hebt aan je zenuwstelsel, dan wordt er gesproken van neurologische problemen. Je zenuwstelsel bestaat uit: je hersenen, ruggenmerg en je zenuwen. Bij aandoeningen waaronder: ALS, MS en restless legs kan iemand last hebben van ernstige spierkrampen, zowel overdag als ’s nachts.

Overig

Daarnaast zijn er nog een aantal zaken die spierkrampen kunnen veroorzaken. Voorbeelden hiervan zijn: oedeem, aandoening van de beenzenuw, kou en door langdurig dezelfde handeling met je handen of vingers uitoefenen. Dit laatste staat ook wel bekend als beroepskramp.

Wat kun je tegen spierkrampen doen?

 • Op het moment dat je zeer regelmatig spierkrampen hebt en de oorzaak is niet bekend, ga dan naar je huisarts. Ook wanneer deze krampen je slaap verstoren.
 • Wanneer je de kramp voelt, probeer deze dan te stretchen. Gaat het om een kramp in je kuit trek dan de voorkant van de voet omhoog. Gaat het om een kramp in je dij strek dan je been. Let er wel op dat je bij het stretchten een stabiele houding aanneemt.
 • Zorg dat je voldoende drinkt om goed gehydrateerd te blijven. Het advies is om dagelijks 1,5 tot 2 liter water en het is beter om bij spierkrampen alcohol achterwege te laten.
 • Let op je zit- of stahouding, want met een juiste houding zorg je ervoor dat je spieren niet bekneld en/of overbelast raken. Hierdoor is er minder kans op krampen.
 • Aangezien kramp vaker voorkomt bij lage bloedsuikerwaarden is het verstandig om je bloedsuikerspiegel op peil te houden.
 • Om je spieren warm te houden kun je een kruik gebruiken en je warm aan te kleden.
 • Je kan eventueel aan je arts vragen om een medicijn met bestanddelen die helpen bij zowel klassieke spierkrampen, als bij menstruatie- en maag-darmkrampen.

 

Bronnen: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, Rode Kruis en Medicinfo

 

Delen:  
28 reacties op “Spierkrampen; wat zijn mogelijke oorzaken?
 1. Hallo mijn vraag ik ben een vrouw van 52 ik constant kramp aan mijn linkerbeen. Ik weet ook niet waar het vandaan komt of het is van mijn rug of knie… Help ik wil er van af

  Geschreven door Ciska op
  • Ga naar de huisarts, dat lijkt me de beste plek voor je vraag.

   Geschreven door Hellen op
  • Magnesium 400 van het Kruidvat helpt echt. Deze los je op in water en het resultaat is met een kwartiertje merkbaar. Veel succes

   Geschreven door ArieH op
   • ik heb de kauwtabletten magnesium van Kruidvat, zijn die minder goed? Ik neem 2x per dag 1 en heb regelmatig s nachts nog steeds krampen.

    Geschreven door Bea op
    • 2x per dag is te veel en geeft tegenovergesteld resultaat!! Haal ze bij een echte Apotheek met goed advies!!

     Geschreven door Diros op
    • Magnesium 500 voor de nacht.9 Doppelherz via internet verkrijgbaar of in Duitsland kopen eu-3,69

     Geschreven door Anoniem op
  • Hallo, ook ik 75 jr heb heel veel last van kramp zowel overdag als ’s nachts, en door het hele lichaam.
   Ik eet als ik kramp heb mosterd. 2 à 3 dessertlepels, voor mij helpt dat het allerbeste.

   Geschreven door Jannôh op
   • Mosterd, 2 dessertlepels? Moet er niet aan denken, middenin de nacht….

    Geschreven door Bea op
   • Hallo, ben benieuwd hoe uw maag daarop reageert?

    Geschreven door Diros op
  • Wellicht dat een bezoek aan je huisarts raadzaam is.

   Geschreven door Ronald op
  • Mijn dochter van 57 jaar oud heeft pijn aan allebei haar benen, of het nou kramp is geen idee daar het een meisje met een verstandelijke beperking is. De artsen ook neuroloog weten er geen raad mee. Wat kunnen wij nu nog doen voor haar? Machteloos voel je je.

   Geschreven door Tuppy op
   • Het kan psychisch zijn door dromen of gewoon pijnen door psychische reacties op dingen of individuen. Al een psycholoog geprobeerd?

    Geschreven door Diros op
  • Ik weet natuurlijk niet wat het bij jou is maar in het algemeen kunnen krampen te maken hebben met tekorten aan voedingsstoffen, zoals kalium en magnesium, mede door teveel snelle suikers met ontregelde schildklier. Soms kan het ook te maken hebben met schoeisel. Heb daar zelf tenminste last van als ik schoenen draag met te soepele zolen. Misschien dat het met je rug te maken heeft. Dan zou je osteopathie kunnen proberen. Of misschien heb je ook massage van je benen nodig.

   Geschreven door C. op
 2. Mijn vraag is: Ik heb bijna constante krampen in mijn voeten en pijn in mijn benen. Neem hiervoor magnesium in. In bed blijven ze draaien en bewegen, heb hier geen invloed op. Zeer pijnlijk. Filmpje hiervan gemaakt zodat de huisarts en neuroloog dit konden zien. Een neuroloog zei: kan painfull legs en moving toes zijn??
  Krijg geen duidelijk antwoord hierop. Wie kan mij helpen?

  Geschreven door Angelina op
 3. Steeds vaker uit het niets heftige krampen in mijn bovenbenen achter en handen en voeten. Soms vanuit slaap- of zithouding moet ik opstaan en heb heftige kramp 10 min tot kwartier lang, daarna ben ik bijna te slap om op mijn benen te staan.
  In mijn handen…vingers kruipen overslaan zelfs bij lichte werkzaamheden. Ik neem al om de dag extra calcium, maar heb geen resultaat.

  Geschreven door paul op
  • Als je calcium neemt, moet je ook magnesium nemen. De verhouding calcium-magnesium moet 2 op 1 zijn. Ook D3 hoort erbij. De combinatie zorgt voor een goede balans. Zomaar calcium innemen is geen goed idee.

   Geschreven door Ria op
  • Probeer met 1x p.d. Magnesium 500 van een apotheek! Of via internet een Duitse apotheek. Magnesium 500 “doppelherz” met lavendel!

   Geschreven door Diros op
 4. Ik heb al jaren een stuk sunlite zeep in mijn bed en als ik kramp voel opkomen dan zoek ik met mijn voeten de zeep en dan voel ik het langzaam wegtrekken. Maar eerst naar de dokter, of er niets onderliggends is. Het is het proberen waard.

  Geschreven door Jacky op
 5. Dank voor deze nuttige informatie, ik heb er zelf ook weleens last van, nu weet ik tenminste wat ik kan of moet doen.

  Geschreven door dalko op
 6. Wat dacht je er van om even bij je huisarts langs te gaan?

  Geschreven door Gripa op
 7. Hallo, ik heb bijna overal spierkrampen o.a. in mijn benen, voeten,handen, vingers nek enz. Wie weet wat ik moet doen? Niet normaal meer. Ik ben een man van 81 jaar.

  Geschreven door Gesschreven 15 april 2023 10:30.Rien. op
 8. Ík heb jaren kramp door het gebruik van choristeroltabletten. Op advies van een arts gebruik ík nu magnesium tabletten en een elektrische deken. Sindsdien heb ik geen krampen meer gehad.

  Geschreven door Irma op
 9. En wat zegt de huisarts ?

  Geschreven door Anoniem op
 10. Er is een ding wat ook spierkramp kan veroorzaken en dat is aderverkalking. Ik had voordat men wist dat mijn kransslagader bijna dicht zat enorm last van spierkrampen in de nacht, maar ook spierpijn na een wandeling van 15 tot 20 km. Soms wel 2 dagen spierpijn na wandelen. Na de plaatsing van de stent was dit probleem er niet meer.

  Geschreven door Renske op
 11. Jarenlang last van gehad. Neureospray heel even over de benen spuiten en de eerste nacht al geen kramp gehad.
  Sinds een half jaar kramp vrij. Het is bij de drogist verkrijgbaar. Beterschap
  Jan Weitering

  • Beste Jan, ik tracht Neureospray te vinden bij drogist NL maar het is daar niet te vinden.
   Op internet kom ik steeds bij neusspray terecht, is de door u geschreven benaming juist?

  • Let wel op spierkramp in het kuitbeen , kan ook oorzaak zijn van een longembolie,zo is het bij mij gegaan .

   Geschreven door Cathy op
 12. Een paar opmerkingen:
  Rls, restless legs syndroom geeft GEEN spierkrampen. Het geeft een soort zenuw-scheuten die alleen tijdelijk ophouden als je je benen beweegt. Het speelt zich volledig af in de hersenen agv en tekort aan dopamine. Dat heeft dus niet met spieren te maken.

  En andere reden voor spierkrampen kan zijn: medicijngebruik. Vooral statines (cholesterol verlagers) staan hierom bekend.

  Nog een mogelijke oorzaak: trombose. Maar als dat de reden is, moet je snel zijn en zijn de kampen het minste probleem. Ik heb me laten vertellen dat dit wel donk pijnlijk is.

  Dus: bij twijfel niet ronddwalen op het internet, maar naar de huisarts!

  Geschreven door Gui op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief