Kramp, waardoor krijg je het?

Kramp, waardoor krijg je het?

Ineens schiet er een helse pijn in je kuit of je tenen die vervolgens krom trekken onder je voet. Herkenbaar? Een aanval van kramp. Maar waardoor krijg je eigenlijk kramp?

Wat is kramp?

Kramp is het ineens onwillekeurig en pijnlijk samentrekken van alle vezels van een spier. Dit zijn bewegingen waar iemand geen enkele controle over heeft. Normaliter is een deel van de vezels van een spier in rust terwijl een geheel ander deel zich samentrekt. En wordt het rusten en het actief zijn van de spiervezels afgewisseld. In een kramp situatie wordt het rusten en het actief zijn te snel afgewisseld. En de zenuwen die de spieren samentrekken reageren foutief door teveel signalen door te sturen om samen te trekken.

Waar kun je kramp krijgen?

In principe kun je in vele spieren kramp krijgen, maar veelal komt kramp voor in je voeten, kuiten, scheenbeenspier en je handen. Maar er zijn ook mensen die kramp ervaren in de kaak, onderrug, hals of bij het oog. En aan de andere kant kan het zelfs zo zijn dat kramp kan ontstaan in je organen. Organen zoals de maag en darmen bevatten ook spieren, echter deze spieren kunnen we niet bewust aansturen.

Oorzaken van kramp

Er zijn een aantal verschillende oorzaken bekend, waaronder:

Een verstoorde bloedtoevoer

Een slechte doorbloeding kan de oorzaak zijn van spierkramp, omdat er dan te weinig zuurstof wordt aangevoerd en te weinig afvalstoffen worden afgevoerd waardoor er melkzuur (lactaat) ontstaat. Wanneer er dan na een zware inspanning een grote hoeveelheid melkzuur zich heeft opgehoopt trekt de spier plotseling sterk samen en verstijft. Er is kramp ontstaan. Bij vermoeidheid of bij uitdroging treedt spierkramp sneller op.

Een tekort aan mineralen

Een tekort aan stoffen zoals magnesium, kalium en calcium in het bloed kan tot een verstoring leiden van het samentrekken en ontspannen van de spiervezels waardoor er dan pijnlijke spierkrampen kunnen ontstaan. Voor het ontstaan van deze tekorten moet gekeken worden naar de voeding, of naar ziektes zoals hypoparathyreoïdie of naar het gebruik van plastabletten.

Langdurig aanspannen van bepaalde spiergroepen

Mensen die langdurig, op een wat verkrampte manier, dezelfde handeling uitvoeren met de handen (denk hierbij aan schrijven, typen of pianospelen) kunnen een kramp ervaren. Er wordt hier dan gesproken over een beroepskramp.

Extreme kou

Extreme kou en schommelingen in de temperatuur kan spierkramp in de tenen veroorzaken. En bij bijvoorbeeld zwemmers kan een te sterke afkoeling van de spieren een plotselinge spierkramp veroorzaken.

Giftige stoffen

Landbouwgif maar ook een overmaat aan alcohol en cafeïne kan de oorzaak van kramp zijn. Daarnaast blijken bepaalde cholesterol verlagende medicijnen en medicijnen tegen psychoses krampen te kunnen veroorzaken.

Zwangerschap

Waarom is nog niet bekend, maar veel vrouwen hebben gedurende de zwangerschap regelmatig last van kramp in de kuiten. De geleerden denken aan 3 oorzaken, te weten;

 • Een te laag magnesiumgehalte
 • Het extra gewicht wat de benen moeten dragen
 • Verminderde bloedtoevoer naar de benen.

Wat kun je zelf doen bij kramp?

De meest bekende methode is het strekken van de spier waar de kramp in is geschoten. Door dit strekken wordt de spier langer gemaakt en ga je het samentrekken tegen.

 • Het masseren van de spieren, kan ook helpen. Maar pas hiermee op, want het nadeel hiervan is dat veel mensen niet precies weten hoe je de spieren moet masseren.
 • Bij extreme kramp kan het helpen om op de plek een ice-pack te leggen.
 • Je kunt ook zout en of suikers innemen wanneer je denkt dat dit de oorzaak is. Door direct na het sporten een sportdrankje te nemen vul je zo de tekorten aan.

Wanneer je vaak last hebt van spierkrampen dan raden wij je aan even langs je huisarts te gaan. Deze kan de daadwerkelijke oorzaak achterhalen. Indien de oorzaak een tekort aan bepaalde stoffen is, dan kan je huisarts voedingssupplementen (vaak zijn dit magnesium tabletten) voorschrijven.

 

Bronnen: allesoversport en Medisch contact

Delen:  
61 reacties op “Kramp, waardoor krijg je het?
 1. Ik heb gemiddeld 4/5 keer per week krampen in mijn benen snachts bij elke beweging schiet het er weer in dus erg slechte nachtrust.

  Geschreven door Gerard op
  • aan de huisarts heb je helemaal niets. geen enkele arts weet hoe die spierkrampen zo maar opkomen. Inhibin waar hydrokinine in zit is het enige wat helpt, soms magnesium ook maar niet bij iedereen. hydrokinine is een spierverslapper en zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek. heb je veel medicijnen toch even met de huisarts opnemen. wat mij hielp was de vacuum beenkliniek in Breukelen. 8 behandelingen, wordt deels vergoed, en 1,5 jaar geen last meer gehad.

   Geschreven door Albert. op
 2. Hallo Gerard, dat is erg vervelend, het komt vaak door een magnesiumtekort en/of teveel aan suikers (ook vloeibare). Je kunt een magnesiumsupplement slikken (geen oxideverbinding) of magnesiumolie smeren en/of een voetenbad met magnesiumvlokken. Beterschap

  Geschreven door marga op
 3. Beste mensen,

  Dit vraag gaat helaas niet over kramp!
  Ik op mijn lichaam rode kleine bolletjes, ik zie dat ook bij anderen soms. Ik wil hoe dat komt en of het verholpen kan worden. Een keer heeft mijn huisarts dit gebrand maar hij is niet helemaal weg!

  Kunnen jullie mij helpen?

  Met vriendelijk groet
  Jhen r

  Geschreven door Jhen op
 4. Elke dag minstens 1.5l water drinken, helpt bij krampen in je benen, ik kreeg ook krampen als ik sliep.

  Geschreven door Gert op
 5. Gerard je kan n stuk sunlightzeep onder je laken of matras leggen helpt echt.waarom ik weet het niet.maar het proberen zeker waard.gr MarijkeW

  Geschreven door Marijke op
 6. Ik had de zelfde problemen, is vreselijk pijnlijk, hield soms vele uren of nog langer aan. Maar na gebruik van magnesium heb ik er geen last meer van. Let wel op dat er geen andere mineralen of voedingssupplementen bij gestopt worden. Bij bloedonderzoek bleek dat ik daar weer een teveel van kreeg! Ik gebruikte eerst de maximum voorgeschreven dosis,dat willen de fabrikanten graag zo houden. Probeer evt. verschillende merken uit, zit echt verschil in heb ik aan den lijve ondervonden. Toen dat hielp ben ik gaan minderen en vond zo de hoeveelheid ik voor mij geschikt is, en heb zelden na al die jaren last van kramp. Kramp door beklemmingen helpen echter niet, dat is een totaal ander probleem.

  Geschreven door Williaan op
 7. Kramp kan ook ontstaan door te weinig vochtinname. Probeer eens 2 liter water per dag te drinken en kijk of dat helpt. Sukses.

  Geschreven door Marit op
 8. beste jhen,

  ik heb dat ook maar ik weet niet wat ik er aan doen moet in de felle zon krijg ik er ook last van en jeukte het bij u ook zo erg, bij mij nog steeds, sterkte hoor met alles alvast.ik kon helaas niet naar de dokter maar heb er wel een afspraak gemaakt ze kon niks doen bloed afname moet op de uitslag wachten.
  groeten

  Geschreven door Wildebras op
 9. Reactie op jeuk en rode bolletjes in de zon.
  STRESS.
  Heb het zelf gehad, heb ontspanning oefeningen gedaan, geen last meer.

  Geschreven door Marianne op
 10. Ik had/heb ook soms ’s nachts krampen in mijn benen, ook in de bovenbenen. Het is zo erg dat ik echt moet gaan staan om de kramp te laten zakken. Ik heb bij een aantal artsen en andere gezondheidsdeskundigen advies gevraagd. ik kreeg drie nuttige tips:
  – een behandeling tegen spataderen
  – magnesium (dat ontspant lichaam en geest)
  – en gek genoeg: mijn zoutconsumptie opvoeren. Dat laatste heeft mij veel geholpen.

  Misschien is het nuttig hierbij te vermelden dat ik nauwelijks suikers en granen gebruik. Ik krijg dus geen zout binnen via brood of broodbeleg.

  Geschreven door Evelyn op
 11. ook ik heb enorm veel last van spierkramp volgens mij is dit OOK een erfelijke afwijking.
  naast mijn bed liggen altijd suikerklontjes die ik bij een aanval laat smelten in mijn mond.
  ook heb ik last van slokdarm-spasmes (kramp) en heb hiet voor nitrubaat spray.

  Geschreven door saar op
 12. Hallo Saar, ik woon nu 6 jaar in de tropen en heb jaren last van kramp gehad, ik ben extra meer gaan drinken, maar dat vergeet je regelmatig en de kramp komt snachts waardoor je uit je bed moet en moet gaan rondlopen , dat resulteert ook nog in slaap tekort, ik ben verder gaan zoeken, ik eet nu smorgens als ontbijt amandelen, een stuk of veertig en walla ik ben er 100% vanaf, daarnaast neem ik voor het slapen een glas water met een flinke theelepel bakingsoda, dat is overal goed voor, zoek deze twee produkten op en doe je voordeel ermee. groeten en sterkte van Emiel

  Geschreven door emiel op
 13. Ook ik had bijna dagelijks last van krampen in mijn voeten en benen. Sinds een paar maanden ligt er een groot stuk zeep in mijn bed en zijn de krampen verdwenen Het kan door de glycerine komen die in zeep verwerkt is. Een heel ouderwets middeltje maar het werkt er niet minder om!

  Geschreven door Astrid op
 14. Het klinkt wat raar,maar bij is de kramp over gegaan door een groot stuk zeep in mn bed te leggen. Een heel ouderwets middeltje,dat wel!
  En het is een stuk minder duur!

  Succes!

  Geschreven door Astrid op
 15. Waarschijnlijk gewoon zonne-allergie , als je met je handen /armen in de fele zon komt krijg je dit soort uitslag ,het wordt rood en allemaal bobbeltjes en het jeukt vreselijk ?? Nou dan is het gewoon zonne-allergie , smeer die plekken goed in met zonnebrandolie of vermijd de zon op je handen of armen. Ik heb hier ook jaren last van gehad , ik kon nog geen kwartier op de fiets zitten of de volgende dag zat ik onder de bobbeltjes en jeuk, ik heb toen voor ik naar buiten ging zonnebrand op de handen gesmeerd en heb het daarna niet meer gehad , probeer het maar eens , succes

  Geschreven door hymertje op
 16. dit antwoord is voor Jhen bedoelt

  Geschreven door hymertje op
 17. Tientallen jaren heb ik last gehad van een verstoorde nachtrust omdat ik meerdere malen per nacht gillend van de pijn wakker schoot met een verkrampt been. Ook overdag gebeurde dat vaker. Ik gebruikte dagelijks magnesium omdat dat zou helpen. Dat was dus niet zo. Tot ik het vertelde aan de fysiotherapeut die mij behandelde. Ze bekeek mijn voet en zei: U heeft een doorgezakte voorvoet. Ze verwees me naar een podoloog. Die bevestigde de diagnose en meette steunzolen aan. Daarna: nooit meer last gehad. Behalve als ik de steunzolen niet draag: dan is het meteen weer prijs!!! Groot ongemak op simpele wijze opgelost. Met dank aan de fysiotherapeut.

  Geschreven door cecilia op
 18. Ik zit al maanden met een probleem.
  Ik heb pijn in mijn zitvlak (kont)
  is begonnen met het zitten en nu heb ik de pijn ook bij het liggen op mijn rug of staan.
  De pijn trekt nu ook door naar mijn bovenbenen
  wie heeft hier een oplossing voor

  Geschreven door Roosje op
 19. Ben je met de klachten ook al bij je huisarts geweest?

  Geschreven door Tandor op
 20. ja ben een paar keren naar de huisarts geweest
  die heeft me medicijnen voor geschreven maar merk geen verbetering

  Geschreven door Rooje op
 21. Hoe werkt dan dan, die zeep? Waar leg je dat?
  Moet je er op liggen? Hoe je het vast? Onder je kussen??
  En is het een speciale zeep? Van die ouderwetse Sunlight bijvoorbeeld of kan het ook geparfumeerde zeep zijn?

  Geschreven door Petertje59 op
 22. Als de huisarts je niet verder kan helpen, vraag dan aan de huisarts een verwijzing voor de orthopeed. Er zal toch iets verder gezocht moeten worden waar je klachten vandaan komen.

  Geschreven door Tandor op
 23. Dat klopt Thandor… dat zal dan moeten gebeuren maar toch vind ik het vreemd vinden en vraag ik me steeds af wat dit nou is,
  maar een verwijzing zal ik zeker vragen van mijn huisarts
  thanks voor je feedback

  Geschreven door Roosje op
 24. De moeilijkheid is, dat er meerdere oorzaken kunnen zijn. Er zullen eerst een aantal onderzoeken/testen gedaan moeten worden voordat er iets over te zeggen is.
  Ik wens je in ieder geval succes en beterschap.

  Geschreven door Tandor op
 25. Heb juist hetzelfde denk ik in men rechterkaak van mijn zitvlak
  Komt door te veel te zitten
  Ik heb een bureaujob
  Ben ongeveer 5maand geleden bij ostheopaat hiervoor geweest
  Dat is efkes tanden bijten maar die drukt en masseert dat allemaal los
  Zit ook vooraan op je zitvlak met rechte rug
  Dus je zit dan echt op de zitbeenderen
  En bewegen en bewegen
  De ostheopaat kan daar wel iets over zeggen
  Beterschap

  Geschreven door sonja op
 26. Dankjewel Tandor
  Komt wel goed

  Geschreven door Roosje op
 27. Dan zal ik binnenkort een ostheopaat bezoeken
  dankjewel Sonja

  Geschreven door Roosje op
 28. Hallo legertje.

  Twee stukken zeep onder een hoeslaken leggen (blijven ze goed liggen)je benen tussen de zepen leggen,dus aan elke kant van een been een stuk zeep ongeveer bij je voeten of scheenbeen. Maakt niks uit wat voor zeep. Helpt wel

  Geschreven door Lammie op
 29. Mij werd geadviseerd, om iedere dag een banaan te eten. Kramp in de kuit is verdwenen. Er schijnt een bepaalde stof in te zitten die de krampen tegen gaan.

  Geschreven door Ingrid op
 30. Ook ik had veel last van kramp. Ook de vreselijke pijnlijk slokdarm en anuskramp. Werkelijk onmenselijk. Ik heb na zoeken op het Net gevonden dat het vaak een tekort aan Magnesium calcium en zink is. Ik koop dit bij het kruidvat Grote pot rond de 5 euro. neem 1 tablet voor het slapen gaan en bijna nooit meer gehad.

  Geschreven door Nic op
 31. Al jaren heb ik last van pijnlijke krampen wanneer ik voorover buig. Deze kramp komt voor onder mijn ribben langs de linkse of rechterkant. Het komt nu ook vaak voor wanneer ik gewoon zit maar meestal na een beweging die een inspanning vroeg.
  Is dat voor iemand herkenbaar en weet iemand een oplossing?
  Hartelijk dank!

  Geschreven door Christine op
 32. Dat is zonder verder onderzoek een beetje moeilijk te zeggen.
  Misschien goed om eens met de klachten naar je huisarts te gaan. Die kan je in ieder geval onderzoeken.

  Geschreven door Tandor op
 33. ik heb kramp als ik ga liggen maar ook bij staan en ook bij zitten en ik heb ook last van te veel plassen en ik heb ook last van hoofdpijn en ik heb het snel koud en ik krijg snel de rillingen en ik heb ook astvan mij maag en ik heb ook last van mijn plasser
  esther

  Geschreven door esther verroen op
 34. Misschien goed om eens naar de huisarts te gaan met de klachten

  Geschreven door Tandor op
 35. Ik heb dat ook (regelmatig) en heb ontdekt dat het door mijn inwendige aambeien komt.
  Misschien is dat bij jou ook zo.
  Laat je huisarts daar eens over buigen.

  Geschreven door petertje59 op
 36. hallo emiel,ook ik woon nu 7 jaar in de tropen en heb net als jij heel erge kramp snachts…na een vrijpartij met flink wat zweten kan ik er op wachtten dat ik een nacht slaap moet gaan inleveren. ja,drinken en nog eens drinken!!maar net als jij dat aangeeft vergeet ook ik dat snel. hoe is het nu bij jou met die kramp? nog last of over?

  bedankt!!.

  Geschreven door alias op
 37. Komt kramp vaker voor bij mensen met een spierziekte(Myasthenia Gravis)
  kramp in mijn voet, onderbeen, handen/vingers en mijn nek. Wat mij bevreemd is dat het vaak rechts is.

  Geschreven door Els op
 38. Beste christine die klachten heb ik ook.Bij mij is artrose vastgesteld onderste 3ribben ook zwaar tillen geeft problemen.Ben momenteel bij het rughuis want komt steeds terug .Wanneer je nog werkt foto’s laten maken en contact opnemen met het rughuis in de buurt waar je verwijskaart voor nodig hebt dan valt het onder basisverzekering.Ook arbo op de hoogte brengen

  Geschreven door Fred op
 39. Drinken is niet voldoende. Het is vooral ook gebrek aan zout, aangezien ons lichaamsvocht bestaat uit water en zout. Dus: borrelglaasje met theelepeltje zout naast je bed, iedere ochtend als eerste drinken, dat is het belangrijkste. En daarbij 2x daags groot glas water met klein theelepeltje zout en klein theelepeltje suiker. Iedere dag doen, ook al heb je geen kramp meer. Zou het zeker proberen, kan geen kwaad. Sterkte!

  Geschreven door Carolina op
 40. Ik heb ook veel last van verkrampte handen als ik een bepaalde beweging regelmatig uitvoer.
  Mijn dokter zei: magnesiumpillen kopen die zullen wel helpen. Ik koop die pillen bij het Kruidvat, maar die helpen niet. Daar blijkt magnesiumoxide in te zitten wat bijna niet door het lichaam wordt opgenomen. Nu heb ik bij de drogist manesiumcitraat pillen gekocht en die werken al na een paar dagen.
  Mag zo’n zaak als Kruidvat zulke rommel maar verkopen?
  Ik vind dit maar een vorm van kwakzalverij!

  Geschreven door Arie Ritmeester op
 41. sinds ik s’ochtends in de jus d’orange magnesium chloride gebruik van feeling better is de kramp weg en slaap weer als een blok

  Geschreven door Marten op
 42. Bananen eten geen last van wat voor kramp ook, das zeker!

  Geschreven door Akonianusa op
 43. Hallo,
  ik heb ook veel last (gehad) van kramp. Ik heb een maand lang niet kunnen sporten omdat ik dag en nacht kramp had in mijn bovenbeen, ik kon niet liggen, lopen of staan en het bleef aanhouden. Ik slikte magnesium, maar, hier bleek ook vitamine B6 in te zitten. Bij een later bloedonderzoek bleek dat ik veel teveel vitamine B6 in mijn bloed had. Dit heeft effect op je spieren, je zenuwstelsel. En kan echt ernstige, soms chronische, gevolgen hebben. Dat geldt voor alle B’s, in mijn geval de B12 en B6.

  Geschreven door Petra op
 44. Hoewel ik dagelijks magnesium inneem heb ik nog steeds af en toe last van krampen vooral s’nachts. Ik sproei dan BIOFREEZE op de verkrampte plek waardoor de kramp zeer snel verdwijnt. Biobreeze is verkrijgbaar in spray en gel vorm. Persoonlijk heb ik de voorkeur aan de spray. (o.a. verkrijgbaar bij de Etos.)

  Geschreven door Buddy op
 45. Ik weet niet of je probleem al opgelost is want je vraag is van meer dan een jaar geleden, maar zo niet dan zou je kunnen denken aan ischias, wat ook deze symptomen geeft. Vit. B12 injecties doen wonderen hiervoor.

  Geschreven door maria op
 46. Ik had vroeger heel veel last van krampen, meestal ’s nachts toen ik mijn been wilde verleggen, kreeg ik ze eerst in mijn voet en dan de bil, dit doet zo een zeer ik schreeuwde erbij, je kan niet staan zoals met een voet , ik wilde dan dan de kraan lopen om koude washanden erop te leggen,en niks helpt niet masseren het koude water verlegde gewoon de kramp, tegen dat ik daar was had ik het al in mijn tweede bil, ik viel bijna iedere keer flauw van de pijn, niets hielp geen magnesium, geen bananen, zeep alles heb ik geprobeerd, ik was altijd bang voor de nachten, toen ik een andere huisdokter had zij hij ik zal je iets maken , en we hebben daar heel goede resultaten mee, en idd het was een droom, maar na maanden hebben ze de dosis verhoogd van 1 capsule nr 2 omdat ik terug last kreeg, ik neem nu dagelijks magnesium, en die bereiding , en ik houw mijn hart vast ik heb ze nog maar enkele keren meer gekregen…

  Geschreven door malika op
 47. ik eet iedere dag bananen en ik had ze nog iedere nacht bij mij hielp dat niet Akonianusa

  Geschreven door Malika op
 48. Hallo alias
  Een stevige vrijpartij doet bij mij wonderen.

  Geschreven door antoinet op
 49. voor zonne allergie bestaat een fantastisch product. Piz Buin Allergie ,factor 50. Nooit meer last gehad van bultjes. Let wel,er moet wel Allergie op staan anders helpt het niet.

  Geschreven door twiggy op
 50. Ten einde raad ?
  Vraag een preparaat van kininesulfaat aan uw huisdokter, u zal mij eeuwig dankbaar zijn.
  Christ

  Geschreven door Christiaan op
 51. Ook altys veel last van krampen, verschrikkelijk pijnlijk is dat. Ik eet dagdagelijks tussen de 3 en 6 bananen, heerlijk je te kunnen bewegen zonder kramp

  Geschreven door Ting tong op
 52. Ik heb vaak last van kramp in mijn grote teen tijdens het voetballen. Weet iemand wat ik kan doen?

  Geschreven door lisanne op
 53. Dat wordt doorgaans veroorzaakt door verkeerd of niet goed passend schoeisel.

  Geschreven door Tandor op
 54. wanneer ik eet moet ik direct naar de wc

  Geschreven door mevr.Hugo op
 55. Heb al 2 jaar last van kramp vooral snachts alles geprobeerd bananen kurk nu magnesium gekocht was zo erg dat de dokter snachts kwam om mijn een een spuit toegeven heb heb nu nu tabletten die helpen ook een uur help zieken huis onder zoeken gehad die weten het niet

  Geschreven door Hennie op
  • De hele dag voldoende water drinken. De alcohol afbouwen. een van de onthoudingsverschijnselen is trillende vingers en krampen in je voeten of tenen. Die trekken na het afbouwen van de alcohol na een dag of 7 vanzelf weg, en eet ook voldoende, maar wel net zoveel als je aan energie wilt opmaken. Ik heb er alleen last van bij het liggen. Bij het zitten verdwijnt de kramp ook vanzelf, even vanzelf als het zomaar in eens begon. Kijk uit met energie preparaten als je alcohol aan het afbouwen bent. Je lever zal naar alle waarschijnlijkheid dan te hoge leverwaardes hebben. De preparaten belasten de lever immers ook. Je kunt je leverwaardes laten testen bij de dokter door bloedprikken. Erg veel last van de onthoudingsveschijnselen ? gebruik nalltrexon. En kom je er echt niet vanaf ga da naar een verslavingzorginstelling via je huisarts. dat zal je goed doen en mogelijk zijn de krampen dan op een gegeven moment ook voorbij.

   Geschreven door Wim op
 56. Ik heb met zwemmen dat mijn tenen opeens een erge pijnscheut krijgen en ze beneden staan inplaats van boven. Ik leun voor de pijn daarom naar voren zodat ik het minder voel maar het duurt niet lang en dan is het terug. Wie weet wat ik hierbij het beste kan doen?

  Groetjes A

  Geschreven door XannabriX op
 57. Goede avond
  Ik heb een vraag ik heb kramp aan mij voet
  Daar zit de kramp hoe kan dat

  Geschreven door Anoniem op
 58. Ik heb hier veel aan gehad, maar ik wilde dat jullie allemaal eens zouden leren spellen!

  Geschreven door Anoniem op
 59. Hallo een vraagje heb alleen kramp gehad tijdens mijn zwangerschap ! Maar nu al een hele week als ik wakker kuit en tenen hoe kan dat?

  Geschreven door Petra op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief