Kramp in je tenen? Dit kan de oorzaak zijn

Kramp in je tenen? Dit kan de oorzaak zijn

Het kan er ineens inschieten, kramp in je tenen. Erg vervelend en pijnlijk. Wat kan de oorzaak van deze teenkrampen zijn en kun je het voorkomen?

Wat is kramp in de tenen?

Wanneer je last het van kramp in je teen/tenen, dan trekken alle vezels van een bepaalde spier ineens samen. Hierdoor kort de spier ineens in en dan ervaar je een scherpe pijn. Naast de scherpe pijn, omschrijven mensen het als een verlammend gevoel, waarbij de tenen krom buigen. In de meeste gevallen is kramp in je tenen onschuldig, maar in sommige gevallen is er meer aan de hand.

Oorzaken van kramp in je tenen

Kramp in de tenen kan door veel verschillende dingen worden veroorzaakt. Wij hebben de meest voorkomende oorzaken voor je op een rij gezet:

Overbelasting

In veel gevallen duiden teenkrampen erop dat je te veel doet. Zo ook bij het sporten, kun je last krijgen van kramp in je tenen, doordat je je spieren te veel belast. Je hebt meer kans op kramp in de tenen na een extreem zware sporttraining, vanwege de vermoeidheid die je spieren voelen.

Zwangerschap

Veel vrouwen ervaren kramp in de kuiten en tenen tijdens hun zwangerschap. Er is niet één duidelijke oorzaak hiervoor aan te geven, maar vaak is het een combinatie van: gewichtstoename, tekort aan mineralen en zouten en een verstoorde doorbloeding.

Nierschade

Kramp in de tenen kan ook ontstaan als gevolg van nierschade. Door de nierschade blijven er meer afvalstoffen achter in het lichaam. Een ander gevolg van nierschade is dat er een tekort aan zouten in het lichaam kan ontstaan en een te veel aan kalium. Beide kunnen teenkrampen veroorzaken.

Diabetes

Mensen met diabetes type 1 kunnen ook last hebben van krampen in de benen, tenen en soms ook armen. Je kan dan perifere neuropathie ontwikkelen, zenuwbeschadiging in de vingers en tenen. Perifere neuropathie kan pijn en krampen veroorzaken.

Geneesmiddelen

Ook bepaalde geneesmiddelen kunnen kramp veroorzaken. Denk hierbij aan plaspillen, statines en geneesmiddelen die gebruikt worden bij de behandeling van oedeem, hartfalen, levercirrose of nierfalen.

Uitdroging

Naast overbelasting is waarschijnlijk een verstoorde vochthuishouding de meest voorkomende oorzaak van kramp in je tenen. Een tekort aan vocht en natrium kan leiden tot het onwillekeurig samentrekken van je spieren. Voldoende drinken is voor veel zaken goed, maar dus ook wanneer je last hebt van kramp in je tenen.

Verstoorde bloedsomloop

Kramp in je tenen kan worden veroorzaakt door het dragen van te hoge hakken of te strakke laarzen of schoenen. Maar ook het dragen van te strakke broeken kan je bloedsomloop belemmeren, waardoor je kramp in je voeten en tenen kunt krijgen.

Rusteloze benen syndroom

Het rusteloze benen syndroom, ook wel het restless legs syndrome genoemd, is een neurologische bewegingsstoornis. Hierbij is er sprake van een niet tegen te houden neiging om je benen te bewegen, wanneer je in rust bent. Het kenmerkt zich door een vervelend, jeukend, branderig of krampend gevoel in de benen en tenen.

Kaliumtekort

De eerste tekenen van een tekort aan kalium zijn spierpijn, krampen en spierzwakte. Kalium is onder andere gunstig voor de bloeddruk, het hartritme en een goede spierfunctie. Een tekort kan ontstaan door overmatig zweten of verlies van kalium in de darmen of urine als gevolg van het gebruik van insuline, corticosteroïden, maagzuurremmers en plastabletten.

Calciumtekort

Calcium zorgt voor het samentrekken van de spieren. Wanneer je een licht tekort hebt aan calcium, dan merk je daar waarschijnlijk niets van. Echter, bij een ernstig tekort kun je last hebben van spierspasmen. Ook kun je klachten ervaren als tintelingen of een ‘doof’ gevoel in de tenen.

Magnesiumtekort

Magnesium zorgt ervoor dat je spieren kunnen ontspannen. Op het moment dat er sprake is van een magnesiumtekort, dan ontspannen je spieren onvoldoende. Je hebt dan namelijk meer calcium dan magnesium in je lichaam. Hierdoor kun je stijve spieren en spierkrampen krijgen.

Leeftijd

Teenkrampen komen vaker voor bij mannen en vrouwen ouder dan 50 jaar. Je botten verliezen dan meer calcium en je spieren verliezen elasticiteit en spanning.

Wanneer naar je huisarts?

Op het moment dat de kramp in je tenen gepaard gaat met de volgende symptomen, dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts:

 • Wanneer de krampen enkele dagen aanhouden en niet minder worden.
 • Koorts die aanhoudt.
 • Zichtbaar letsel aan de voet.
 • Wanneer je als gevolg van de krampen last hebt met lopen.
 • Wanneer je vocht vasthoudt in je voeten.
 • Wanneer je last hebt van verkleurde voeten.

Natuurlijk is het ook verstandig om naar je huisarts te gaan, op het moment dat je heel vaak last hebt van kramp en/of wanneer je er slecht van slaapt.

Wat kun je doen aan kramp in je tenen?

Helaas bestaat er geen standaard oplossing. Echter, wanneer je last hebt van teenkrampen dan kun je onderstaande tips proberen:

 • Strekken van je tenen en voeten
  Op het moment dat je teenkrampen ervaart, dan kun je de tenen en voeten strekken. Waarschijnlijk zal dat wel al je natuurlijke reactie zijn. Maar ook om krampen te voorkomen kun je regelmatig strek- en versterkingsoefeningen doen. Lichaamsbeweging houdt je spieren, gewrichten, pezen en zenuwen allemaal goed in werking, wat leidt tot de mogelijkheid van verminderde spierkrampen in de tenen.
 • Kijk naar je schoenen
  Het is van belang dat de schoenen die je draagt ook aansluiten bij je lichaamsbewegingen. Het moet aansluiten bij de stand van je ruggengraat. Let er ook op dat je geen schoenen draagt met een te stijve of te zachte zool.
 • Eet gezond en gevarieerd
  Door gezond en gevarieerd te eten ook de frequentie van krampen in de voet doen verminderen. Als je niet de juiste hoeveelheden magnesium, kalium of calcium binnenkrijgt, kan dit een negatieve invloed hebben op je spieren. Door ervoor te zorgen dat je gezond en gevarieerd eet, kan het aantal spierkrampen verminderen.
 • Drink voldoende
  Om je spieren goed te verzorgen is het van belang om voldoende te drinken. Water alleen is in bepaalde gevallen niet voldoende. Wanneer je regelmatig en intensief sport is het verstandig om ook bepaalde voedingsstoffen aan te vullen. Sommige sportdrankjes kunnen daarin voorzien.

 

Wil je meepraten over problemen rondom kramp? Dat kan op ons forumonderwerp Spieren, pezen, botten & gewrichten.

 

Bronnen: womenshealthmag.com en diphealth.com

Delen:  
15 reacties op “Kramp in je tenen? Dit kan de oorzaak zijn
 1. Na stoppen met Simvastatine ging het vanzelf over , Ezetamibe nog wel in gebruik daar heb ik geen last van ,
  en het vreemde ook volgens de H.Arts verminderen al mijn Lipomen / weeg rond 75 en 1.76 . Die ezetrol , zou zonder de statines niet werken , en al helemaal niet een reactie op die lipomen heb ze heel mijn leven gehad , en de hoofd bestanddeel er van zijn Lilpiden , wie het weet mag het zeggen .

  Geschreven door Reis , beeldhouwer op
 2. als t koud is en ik loop op blote voeten in huis, soms kramp, of als ik op mijn knieen zit bij onkruid verwijderen in de tuin, heel vervelend.

  Geschreven door helena op
  • Ik had vaak kramp vanaf mijn enkels naar buitenkant voettenen. Dan trokken de tenen helemaal naar buiten.
   Alleen ’s nachts en beide enkels. Huisarts kon me niet helpen. Slik magnesium.
   Ik heb zelf ontdekt dat ik door balansoefeningen deze reactie opwek. Ik stond iedere avond met tandenpoetsen in een yogahouding op één been en dat twee minuten lang.
   Ben er mee gestopt en doe die oefening alleen nog tijdens yogalessen. Ik ben 71 jaar.

   Geschreven door Birki op
   • kussen onder tenen

    Geschreven door Anoniem op
   • Nou prima, zelf de oorzaak ontdekt! Blijf gezond!

    Geschreven door MWP op
 3. Kramp in de tenen kan ook veroorzaakt worden door doorgezakte voeten. Dan is steunzolen de remedie.

  Geschreven door Thea op
 4. Wat te denken van alkohol

  Geschreven door Annabelle op
 5. Een goede middag, ik heb het maar aan één voet c.q. de tenen trekt wel enigszins door naar de voor-ondervoet ik slik veel medicijnen waarbij ook statinen, maar heeft nog nooit zolang aangehouden als momenteel. Iemand een tip? Dank jullie wel en blijf gezond! M. Wittelings-Pluymakers.

  Geschreven door MWP op
 6. Ik heb het alleen in bed en vooral als ik koude voeten heb.

  Geschreven door Coba op
 7. Hallo

  Ik heb heel vaak kramp in mijn linker voet, mijn grote teen trekt zover naar achter dat deze echt kaarsrecht omhoog staat.
  Meestal als ik rustig op de bank zit en vooral in de nacht. Dit is zeer pijnlijk en blijft ook nog lang pijnlijk in de voet.
  Echt zeer vervelend!
  Hebben meer mensen hier last van of trekt bij jullie de teen juist krom naar binnen?

  Geschreven door Nicco op
 8. Hallo Nicco

  Ik heb de zelfde klachten die jij beschrijft.
  Heeft iemand al een reactie gegeven?
  Hoor het graag .

  Geschreven door Geertje op
  • Ik heb hetzelfde. M’n linker grote teen trekt recht omhoog. Heel pijnlijk. Ik moet de teen een tyd naar beneden duwen en masseer m’n bovenvoet tot het over is.

   Geschreven door Anoniem op
   • Ik heb dit ook. Lees nog geen reacties op jouw vraag. Jammer. Ik zou het ook graag weten. Mijn dokter zegt gewoon kramp, maar ik wil precies weten wat het is. Mocht ik straks in een verzorgingshuis terechtkomen, dan kan ik het zelf waarschijnlijk niet meer handelen.
    En neem van mij aan dat het veel pijn doet.
    Graag hulp bij deze vraag.
    Vr.gr.Ronny

    Geschreven door Anoniem op
 9. Ik heb ook, dat mijn voet en tenen in de kramp schieten. Altijd ‘s nachts. Ik moet dan van bed en wat heen en weer lopen en soms met de hand rechttrekken.
  Ik heb dit verschillende keren elke nacht.
  Mijn angst is ook, dat ik ziek wordt en niet meer duidelijk kan maken, wat er aan de hand is.
  Tot nu toe, weet ik geen oorzaak.
  Vr. Gr. Gea.

  Geschreven door Anoniem op
  • Bij jou / u betreft het hoogstwaarschijnlijk jicht, ook wel (Engels: gout) genoemd.

   Geschreven door Hans Groenewegen op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief