Kramp in je benen: mogelijke oorzaken

Kramp in je benen: mogelijke oorzaken

Kramp is een veel voorkomen verschijnsel en is vaak erg pijnlijk. Helaas is het ook een verschijnsel dat met het ouder worden vaker voor komt. Waarom is dat en wat zijn andere oorzaken van kramp in je benen?

Wat is kramp?

Kramp, ook wel bekend als spierkramp of spierspasme, is een onwillekeurige plotselinge samentrekking van je spieren. Deze onwillekeurige samentrekking van je spieren kan van enkele seconden tot wel enkele minuten duren. Veelal hebben mensen kramp in hun kuiten, maar soms ook in de voet- of dijspier.

Oorzaken van kramp in de benen

Mogelijke oorzaken van kramp in je benen kunnen zijn:

Leeftijd

We hebben alleemaal wel eens beenkrampen, echter naarmate we ouder worden neemt die kans toe. Eén van de oorzaken hiervan is dat vanaf een jaar of 35 onze spiermassa geleidelijk afneemt, met zo’n 1% per jaar. Hierdoor kan er overbelasting ontstaan op/van de resterende spieren met kramp in de benen als gevolg. Ook zenuwschade is een oorzaak van kramp en ontstaat onder andere door veroudering. Hierdoor heeft meer dan de helft van de ouderen last heeft van spierkrampen.

Uitdroging

Wanneer je lichaam een tekort aan water heeft, dan is er sprake van uitdroging of dehydratatie. De meeste mensen denken dat ze uitdroging herkennen aan het hebben van dorst, maar één van de minder bekende symptomen van dehydratatie zijn spierkrampen.

Te veel alcohol

Door het drinken van alcohol remt de aanmaak het antidiuretisch hormoon, wat de hoeveelheid en de concentratie van urine reguleert. Het zorgt ervoor dat onze nieren genoeg water vasthouden en niet te veel water loslaten. Bij een verminderde aanmaak van dit hormoon zul je veel meer moeten plassen en zo zorgt alcohol voor een vochtafdrijvende werking en droogt het ons lichaam uit. Een tekort aan vocht kan zorgen voor kramp.

Intensieve inspanning

Een te intensieve inspanning van de spieren kan kramp veroorzaken, als gevolg van een tekort aan zuurstof in de spieren.

Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap ontstaat er door vochtverdeling een verschuiving van zouten en mineralen. Hierdoor kan er een relatief tekort aan magnesium ontstaan en kunnen er spierkrampen ontstaan. Dit komt meestal in de tweede helft van de zwangerschap voor en ze verdwijnen weer na de bevalling.

Diabetes

Eén van de complicaties van diabetes zijn problemen in de bloedvaten en zenuwen, meestal in de benen, wat voor een verminderde bloedstroom naar de benen kan zorgen. Dit kan weer kramp bij het lopen opleveren.

Nierschade

Schade aan de nieren kan voor veel veranderingen in je lichaam zorgen. Als gevolg van de nierschade ontstaat er een ophoping van afvalstoffen. Om toch de afvoer van die afvalstoffen te versnellen, trekken de spieren snel samen, wat spierkrampen kan opleveren. Ook kan een te veel aan kalium, als gevolg van nierschade, zorgen voor krampen.

Magnesiumtekort

Ook een tekort aan magnesiumtekort kan zorgen voor spiertrekkingen en spierkrampen. Doordat magnesium de neuromusculaire prikkeloverdracht lijkt te verminderen, lijkt het erop dat magnesium van invloed kan zijn op spierkrampen.

Medicijnen

Er zijn medicijnen waarvan bekend is dat ze spierkrampen kunnen veroorzaken. Hieronder vallen: plaspillen, geneesmiddel tegen Alzheimer, medicijnen tegen botontkalking, bepaalde luchtwegverwijders en statines voor cholesterol, sommige anticonceptiepillen en medicijnen om osteoporose of astma te behandelen. Heb je spierkrampen en gebruik je deze medicijnen, bespreek dit dan met je arts.

Kramp verhelpen

Wanneer de kramp in je benen schiet, kun je de volgende acties ondernemen:

Strekken

In sommige gevallen kan het strekken of stretchen van de spier helpen. Het strekken kun je doen door een laken of deken om je voet te slaan en dan vervolgens je tenen naar je toe te strekken. Ook kun je dit doen door je gewicht op het betreffende been te plaatsen en de knie te buigen, zodat je kuit opgerekt wordt.

Warmte

Vochtige warmte kan verlichting geven. Leg daarvoor een warme, vochtige handdoek op de spier of leg een kruik in een vochtige doek. Ook kun je een warme douche nemen en onder de warme straal proberen te stretchen.

 

Bronnen: Gezondheid en Wetenschap, Huisarts en Wetenschap en Thuisarts

 

Delen:  
8 reacties op “Kramp in je benen: mogelijke oorzaken
  1. Spierkrampen, vreselijk pijnlijk de dag erna! Het zijn krampen in mijn voet die mijn enkel en onderbeen volledig stijf doen staan en extreem pijnlijk zijn. Ik kreeg maanden geleden het middel Inhibin ’s avonds voor het slapen neem ik dit mits ik voel dat er kramp aankomt 2 tabletjes, Ik ga weer een nieuwe verpakking vragen, is indien nodig het enige wat mij helpt! Neem ik deze niet in, dan ben ik de hele nacht echt wakker van steeds opnieuw opkomende kramp!
    Ongelofelijk pijnlijk de dag erna, dan kan ik amper lopen van de spierklachten in mijn onderbenen.

    Geschreven door tiny op
    • Ik heb ook inhibin voorgeschreven gekregen van mijn huisarts en kreeg het niet vergoed van de zorgverzekeraar. En ik heb er helaas geen baat bij gehad.

      Geschreven door Anoniem op
  2. Ik had ook last van krampen, maar dan in mijn kuit. Is zeer pijnlijk, maar nu ik elke avond voor ik naar bed toe ga 2 glazen water drink
    heb ik er geen last meer van en kan ik nu rustig slapen zonder die vervelende pijn.

    Geschreven door Hans op
  3. Ik heb last van verstijving in bovenbenen tot aan kramp bij langer zitten en dan wordt het na opstaan lastig lopen.
    Verstijft gevoel? Navenant voel ik het ook over mijn hele lijf, het trekt door.

    Geschreven door Ruud op
  4. Wat een goede tip Hans!
    Te weinig vocht in het lichaam kan ook voor kramp zorgen.
    En een goedkoop middel om het probleem op te lossen..
    Helpt misschien niet bij iedereen, maar wel het proberen waard!!

    Geschreven door Greetje op
  5. ik heb spierkrampen in de kuit, bovenbenen en in de binnenkant van mijn benen, soms in mijn voeten, alles geprobeerd. Nu doe ik het volgende ik smeer me in met osmond,s witte oliën 2 maal daags, drink tomatensap, eet veel bananen 3-4 per dag, neem geen cholesterolverlagers meer in en rust na 2-3 uur werken 1-2 uur op de bank.
    Het lijkt veel wat ik doe maar de krampen waren zeer heftig ,nu ik dit alles doe met de witte oliën gaat het stukken beter.
    Het is het proberen waard . Witte oliën zijn verkrijgbaar o.a. bol.com

    Geschreven door Rob Hageraatss op
  6. Net weer té snel uit de auto gestapt om een groot pakket weg te brengen. Ik voelde het al aankomen lopende op straat maar kon er niets tegen doen. Het erge is dat ik tegelijkertijd ook vaak moet plassen. Hoe komt dit dan weer en waarom gaat kramp in de benen vaak gepaard met urineren?

    Geschreven door Ikke op
    • Dat had ik zelf ook opgemerkt maar heb daar geen antwoord op, maar alles houdt met elkaar verband.

      Geschreven door leonie op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief