Waar zit magnesium in en hoe herken je een tekort?

Waar zit magnesium in en hoe herken je een tekort?

Het menselijk lichaam heeft magnesium nodig om gezond te blijven. Het essentiële mineraal is zo belangrijk voor allerlei lichaamsprocessen, dat we het simpelweg niet kunnen missen. Waar zit magnesium allemaal in en hoe kun je een tekort herkennen?

De effecten van het mineraal magnesium

Magnesium wordt ook wel gezien als smeermiddel voor de zenuwen en hersenen. Als elektrolyt draagt het bij aan een verbeterde signaaloverdracht, waardoor je energieker bent en meer gefocust. Daarnaast is het mineraal ontzettend belangrijk voor gezonde en sterke botten en tanden. Het kan je helpen om eiwitten sneller op te bouwen en cellen van weefsels te vernieuwen. Dat verhoogt ook de energieproductie van de cellen. Door de vochtaantrekkende eigenschappen van magnesium blijf je beter gehydrateerd.

Om van de bovenstaande effecten te profiteren moet je voldoen aan de dagelijkse behoefte. Voor een volwassen persoon ligt die rond de 300 à 400 mg magnesium per dag. Je kunt het binnenkrijgen door middel van voeding of voedingssupplementen.

Waar zit magnesium in?

Dat het mineraal veel positieve effecten heeft op je lichaam, kun je met zekerheid zeggen. Dus hoe krijg je het binnen? Gelukkig zit magnesium in veel soorten voeding. Met een gezond en gevarieerd eetpatroon hoef je je in principe geen zorgen te maken over een magnesium tekort. Maar heb je om wat voor reden dan ook een verhoogde behoefte aan magnesium of kun je bepaalde voeding niet eten? Dan is het raadzaam om op te letten hoeveel je ongeveer binnenkrijgt. Dus, waar zit magnesium in? Een lijstje:

  • Een avocado bevat ongeveer 58 mg magnesium
  • Elke dag een banaan eten levert je 27 mg op
  • 100 gram aardappelen? 25 mg magnesium
  • Per 100 gram spinazie gemiddeld 79 mg
  • Een handje noten bevat al snel meer dan 200 mg
  • In 10 gram zonnebloempitten zit 420 mg
  • 100 gram verse zalm bevat ongeveer 30 mg
  • En een gemiddeld bakje koffie bevat ook al snel zo’n 6 mg magnesium

In het bovenstaande lijstje zitten vast producten die je bijna dagelijks eet. Zo niet, kun je je dieet wellicht aanpassen en een paar van de bovenstaande producten toevoegen aan je eetpatroon. Is dat voor jou geen optie? Dan kun je altijd natuurlijke voedingssupplementen gaan gebruiken die rijk zijn aan magnesium.

Hoe merk je dat je een magnesium tekort hebt?

Wanneer je niet genoeg magnesium binnenkrijgt lopen verschillende lichaamsprocessen stroever dan normaal. Omdat het mineraal zich overal tegenaan bemoeit, kun je een tekort herkennen aan veel symptomen. Je voelt je namelijk loom en moe. De spierpijn na een dagje sporten blijft veel langer hangen dan normaal. Je krijgt sneller kramp en kan last krijgen van rusteloze spieren en gewrichten, wat een heel akelig gevoel kan geven. Grijp je niet snel genoeg in en blijft het magnesium tekort te lang doorsudderen? Dan kan het zelfs je ogen beschadigen of staar veroorzaken. Serieuze klachten dus!

Aanvullen met voedingssupplementen

Denk je dat je een tekort hebt aan magnesium of kun je om wat voor reden dan ook niet genoeg voeding binnen krijgen waar het mineraal in zit? Dan kun je altijd magnesium supplementen overwegen. Neem bijvoorbeeld dagelijks capsules of smeer pijnlijke plekken elke dag in met magnesium zalf. Het belangrijke mineraal is opneembaar via de huid, dus je kunt het op heel veel verschillende manieren tot je nemen. Verdiep je eens in de variatie in voedingssupplementen en het zal je verbazen wat de mogelijkheden zijn. Er is eigenlijk geen reden om last te blijven houden van een tekort.

Delen:  
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief