Wanneer spierkramp niet zo onschuldig is

Wanneer spierkramp niet zo onschuldig is

Spierkramp is voor veel mensen een bekend fenomeen en vrijwel altijd onschuldig. Toch kan het bij steeds terugkerende kramp zo zijn, dat er een onderliggende oorzaak is die niet zo onschuldig is.

Wat zijn spierkrampen?

Spierkrampen zijn spontaan optredende, pijnlijke en onwillekeurige samentrekkingen van de spiervezels.
In principe kun je overal kramp krijgen. Wel is het zo dat plekken die minder doorbloed zijn, vaker verkrampen dan de lichaamsdelen die goed doorbloedt zijn. Denk hierbij aan je handen en voeten. Ook in spiergroepen die zwaar belast worden, kun je eerder kramp krijgen. Een voorbeeld hiervan zijn je kuiten. Verder kun je ook kramp krijgen in je middenrif. Dat zijn de steken die je soms voelt tijdens het hardlopen. In de meest gevallen ontstaat deze kramp doordat je middenrif onvoldoende zuurstof krijgt.

Symptomen spierkrampen

Op het moment dat je kramp hebt, voelt je spier hard en gespannen aan, is deze zeer pijnlijk. Bewegen gaat moeilijk maar er zijn geen zwellingen of bloeduitstortingen te zien.

De oorzaken van spierkramp

Wat de exacte oorzaak van spierkramp is, is nog niet bekend. Mogelijke oorzaken kunnen zijn:

Tekort aan mineralen
Normaal trekken spieren zich samen en ontspannen ze zich weer. Hiervoor zijn bepaalde stoffen nodig zoals magnesium, kalium en calcium. Een tekort aan deze stoffen in het bloed, leidt tot een verstoring in het samentrekken en ontspannen van de spiervezels. Zo kunnen pijnlijke krampen ontstaan. Een tekort aan deze stoffen kan ontstaan door:

 • Tekorten in de voeding.
 • Sommige ziektes (zoals hypoparathyreoïdie).
 • Sommige geneesmiddelen (bijvoorbeeld plastabletten).

Zenuwschade
Zenuwbeschadigingen kunnen ontstaan door veroudering. Maar ook een hernia kan de oorzaak hiervan zijn waardoor de zenuwen in de benen worden afgekneld. Wie ooit een hernia heeft gehad zal waarschijnlijk vaak met beenkrampen kampen.

Neurologische problemen
Bij neurologische afwijkingen zoals:

 • ‘Restless legs’ ofwel rusteloze benen: hiervan kan sprake zijn als krampen elke nacht optreden.
 • Neurologische ziektes zoals MS en ALS gaan vaak samen met pijnlijke krampen en spasmes.

Ook bij (erfelijke) spierziektes kunnen krampen voorkomen.

Diabetes
Eén van de complicaties die kan optreden bij een langer bestaande suikerziekte, is de polyneuropathie. In het begin gaat het vooral om een aandoening van de gevoelszenuwen. Dat zijn de zenuwen die onder andere de aanrakings- en tastprikkels doorgeven aan de centrale computer in ons hoofd. In veel gevallen beginnen de klachten in die delen van ons lichaam, waar de lange zenuwvezels naar toe gaan: de voeten.

Maar wanneer de neuropathie erger wordt, komen er ook stoornissen in het gevoel rond de onderbenen en aan de handen. De gevoelsstoornissen stijgen op en veroorzaakt een aantal klachten zoals: prikkelingen, tintelingen, doffe of brandende pijn. Die pijn kan erg zijn, mensen uit de slaap houden en een gevoel geven of je constant je benen moet bewegen. Maar het kan dus ook aanleiding zijn voor pijnlijke spierkrampen.

Schildklieraandoeningen
Schildklieraandoeningen hebben effect op de spiervezels. Hoofdzakelijk zijn er 2 verschillende soorten spiervezels. Type I is vooral aanwezig bij duursporters. Het andere type is vooral aanwezig bij de explosieve sporten, zoals sprinten of gewichtheffen, dit type noemen we type II. Bij een traag werkende schildklier stijgt het aandeel van de type I vezels, bij een te snel werkende schildklier stijgt juist het aandeel van de type II vezels. Hierdoor ontstaan waarschijnlijk de klachten van spierpijn, spierzwakte en spierkrampen bij beide schildklieraandoeningen.

Lichaamstemperatuur
Nachtelijke kou en temperatuurschommelingen kunnen beenkrampen veroorzaken of verergeren. Zowel een te lage als een te hoge lichaamstemperatuur, kan bijdragen aan kramp in de benen. Enkele middelen die je lichaamswarmte tijdens het slapen kunnen verhogen of stabiliseren, en daarmee nachtelijke kramp in de benen kunnen voorkomen, zijn:

 • Warm beddengoed.
 • Elektrische deken, kruik.
 • Dikke sokken.
 • Elektronisch warmtekussen.

Er zijn ook mensen die juist te maken krijgen met krampen in de benen als ze het te warm hebben. In zo’n geval kan een koud voetbad, een wisselbad, of staan op koude tegels misschien uitkomst bieden ter bestrijding van de verkramping van de benen.

Een verstoorde vochtbalans
Een slechte interne vochthuishouding kan ook de oorzaak zijn van je spierkrampen. Een verstoorde vochthuishouding kan ontstaan door:

 • Te weinig water drinken.
 • Te veel of te weinig zout eten.
 • Overmatig zweten (als gevolg van sport of nervositeit).
 • Gebruik van vocht afdrijvende middelen waaronder alcohol en cafeïne.

Medicijngebruik
Ook bepaalde geneesmiddelen kunnen spierkrampen uitlokken waaronder statines en diuretica (plastabletten). Diuretica zijn van invloed op de mineralen- en vochtbalans.

Verminderde doorbloeding
Een slechte doorbloeding kan spierkramp veroorzaken. Voor het belasten van je spieren is veel energie nodig. De doorbloeding van een spier kan daarin tekortschieten. Er wordt dan te weinig zuurstof aangevoerd en te weinig afvalstoffen worden afgevoerd. Zo ontstaat er melkzuur (lactaat). Bij een bepaalde hoeveelheid melkzuur in het bloed geeft dat een gevoel van vermoeidheid en spierpijn. De spier verzuurt, omdat er voor het verbranden (dus het wegwerken) van het melkzuur te weinig zuurstof aanwezig is.

Wanneer zich na een zware inspanning een enorme hoeveelheid melkzuur heeft opgehoopt, trekt de spier ineens sterk samen en verstijft deze. Er ontstaat dan kramp. Deze zal in de meeste gevallen vanzelf weer verdwijnen.

Zwangerschap
Tijdens de zwangerschap hebben vrouwen met enige regelmaat last van kuitkrampen. Het is nog niet bekend waarom dit gebeurt. Factoren die wellicht een rol kunnen spelen zijn:

 • Een verminderde doorbloeding van de benen.
 • Een te laag magnesiumgehalte.
 • Het feit dat de beenspieren extra gewicht moeten dragen en dus sneller vermoeid zijn.

Wat kun je doen tijdens kramp?

Tijdens een krampaanval is het vooral prettig om de optredende spierreflex te doorbreken. Dat kun je doen door voorzichtig de volgende handelingen te verrichten:

 • Langzaam de spier op te rekken. Hierdoor wordt de bloedcirculatie geactiveerd en neemt de pijn af. Wanneer je bijvoorbeeld kramp in je kuit hebt, dan kun je het been strekken en je tenen omhoog brengen en je hiel naar beneden duwen. Hierdoor rek je de kuitspieren.
 • Je kunt ook op je tenen gaan staan en vervolgens weer op je hakken.
 • Masseer de verkrampte spier.

 

Bronnen: Leef.nl en Medicinfo.nl

61 reacties op “Wanneer spierkramp niet zo onschuldig is
 1. ik zal tournée minerale dus beter verder doen en minder koffie drinken

  Geschreven door Angela op
  • Ik heb al meer dan 20 jaar last van erge krampen in de kuiten , handen tenen ,binnenkant benen ,en nog zoveel meer, heb dit vooral door de medicatie voor allerlei kwalen zoals astma Copd ,hartziekte en prostaat problemen ook suiker te veel ijzer tekort en nog meer . Statine in mijn medicatie is een grote boosdoener maar ik kan er niet zonder ook de verscheidene puffers doen mij op dat gebied geen goed. Mijn allerbeste tegen medicatie tegen de krampen is rivotril dat ik door al heel lang gebruik stelselmatig moet verhogen. Groetjes Frans.

   Geschreven door Landerloos Frans op
   • Magnesium te kort kan ook de oorzaak van kramp zijn. Neem geen Mgoxide omdat dit slecht opneembaar is.Mgcitraat is beter opneembaar.

    Geschreven door Ankie op
   • Statine voor te hoog cholesterol heb ik vervangen door bij
    G&W winkel 2x per dag rodegistrijst (van Puro))capsules in te nemen ( dan stoppen met statine )
    Daardoor geen last meer ban pijnlijke benen na 5 mnd gebruik even op je cholesterol laten prikken
    Succes

    Geschreven door Monique op
    • Wel belangrijk om het te combineren met Q10 om de bijwerkingen tegen te gaan

     Geschreven door Mac op
     • mijn cholesterol is sinds ik rode rijst gist gebruik heel stabiel !
      maar wat zijn de bijwerkingen van o 10 om het te combineren?
      of kan dat geen kwaad ,ik heb spier reuma…heeft iemand iets
      in gedachten wat heel goed helpt bij deze pijn? Bij voorbaat
      veel dank

      Geschreven door hannie mijn vragen op 3 -3-2017 op
    • Hallo Hannie, mijn advies lees ook eens ”De cholesterol leugen” van Prof.Dr Walter Hartenbach en google eens naar vitamine B12 tekort. Gaat ook onder andere over spierkrampen.

     Geschreven door Jan van E op
    • Ik heb ook rode rijst gebruikt tegen te hoge cholesterol. Op een geven moment voelde ik me niet goed en moest ik bloedprikken
     Daar kwam uit dat het cholesterolgehalte schrik barent hoog was namelijk 10.
     Advies van dokter direct weer beginnen met crestor. Ben nog niet weer geprikt maar voel me nu goed.

     Geschreven door Diana op
     • Statines worden gemaakt van rode rijstgist.
      Die capsules veroorzaken dezelfde klachten als de “medicijnen”.
      Tegen te hoog cholesterol moet je meer zuur gebruiken:
      Uitgeperste citroen, augurken eten. Bruistablet vtamine c.

      Geschreven door Geke op
   • Ik zit in de tropen en kreeg nagenoeg elke nacht en soms ook overdag kramp, Ik heb het er niet bij laten zitten en smeerde er pikante op, dat is heet spul wat de locals bij hun eten doen, daardoor krijgt die plek extra aandacht van je hersens om daar te gaan kijken en stuurt extra bloed daarheen om het te repareren, nu hoef ik dat niet meer omdat ik nu 2x per dag boullion drink en mijn kramp is met 99% afgenomen!
    Emilius

    Geschreven door Emilius op
 2. Heb vaak kramp na overbelasting door veel staan en korte stukjes lopen .
  Bij kramp is het voor mij althans zaak om te gaan ontspannen , rekken geeft juist meer pijn !
  Heb op het nachtkastje een potje zout staan die ik gebruik als er zich kramp voor doet , een beetje zout en met een paar minuten voel je de kramp wegtrekken ,wel blijven ontspannen!
  Bij erg veel last neem ik INIBIN , verkrijgbaar bij de apotheek die je zelf moet betalen.
  Deze helpen heel goed als je ze elke dag inneemt,voor mij althans!
  Wens een ieder veel succes die vaak kramp heeft !

  Geschreven door Marc op
  • Wat mij goed helpt tegen nachtelijke spierkrampen: 3xdaags 1 bruistablet vitamine C1000 + 1 tablet Magnesium/Calcium (600mg:300mg),
   (Ik gebruik die van Solgar, 3xdaags 1 tablet). De laatste dosis voor het slapen innemen, je slaapt goed en de spierkrampen zijn gewoon weg!
   Het is wel deze combinatie die echt werkt!
   De mag/cal tabletten kosten wel wat, maar eindelijk is mijn nachtrust weer ok. En daar betaal ik dan eigenlijk maar weinig voor.

   Geschreven door Viv op
 3. Leuk hoor die oefeningen maar wat als je in een rolstel zit en maar 1 hand kunt gebruiken? Bovendien kan het ook zijn dat verdriet een grote rol speelt, ik heb gisteren mijn jongere broer naar het graf zien toe worden gedragen en ik kan mijn verdriet niet meer uiten in de vvorm van tranen.

  Geschreven door Claud op
 4. Leuk hoor die oefeningen maar wat als je in een rolstel zit en maar 1 hand kunt gebruiken? Bovendien kan het ook zijn dat verdriet een grote rol speelt, ik heb gisteren mijn jongere broer naar het graf zien toe worden gedragen en ik kan mijn verdriet niet meer uiten in de vorm van tranen.

  Geschreven door Claud op
  • Off topic Claud: Ik wens je heel veel sterkte, en laat die tranen maar komen, uiteindelijk zorgen die ook voor ontspanning. Ik zit niet in een rolstoel, ik weet niet hoe dat voelt, maar ik weet wel wat verdriet is. Ga er doorheen, het gaat nooit over maar het wordt milder en minder.

   Geschreven door Tineke op
 5. Ik heb reeds jaren last van spierkrampen. Soms in beiden benen tergelijkertijd. Kan variéren van bovenbenen tot onderbenen, dus vooral in de benen. Ik heb zoveel middelen reeds geprobeert ,maar tot nu heb ik nog steeds geen oplossing. Ik heb enkel kramp na mijn dagtaak als ik s’avonds tv kijk,of als ik reeds in bed lig. Het is een verschrikkelijke pijn die moeilijk te harden is. Ik heb momenteel een Halux Valgus correctie laten doen aan mijn beide voeten en hoop dat ook de krampen daarmee zullen verdwenen zijn.

  Geschreven door Norman op
 6. ik heb penis kramp ik snap niet hoe het kan ik ben nu 12 jaar en dat is vaak in de nacht en smorgens een natte ondebroekje met plak zooi ik denk zweet is weet iemand wat ik eraan kan doen aan die kramp

  Geschreven door bennie op
  • minder rukken

   Geschreven door ano op
   • Nee lieverd dan heb je een natte droom heel gezond hoor

    Geschreven door Saartje op
   • ???????

    Geschreven door Anoniem op
   • T is een jochie van 12 kom op zeg

    Geschreven door D op
    • Dat weet je niet…kan iedereen zijn…

     Geschreven door Aia op
  • Bennie, dat zijn natte dromen, is heel normaal op jouw leeftijd, vraag aan je vader of aan een oudere broer of neef of je moeder.

   Geschreven door Zeeuwse op
   • Bedankt ik ga het met me vader en moeder over hebben het is echt niet erg ik ga papa vragen wat en waarom bedankt ik hoef niet bang meer te zijn

    Geschreven door Bennie op
  • In een bak ijskoud water gaan zitten
   Bevriest hij en wachten dat hij krimpt
   Probleem op gelost
   Dit soort vragen hoort hier niet
   En dat weet die gene ook wel die dat schrijft
   Beetje erg raar

   Geschreven door Xxx op
 7. Een vraag: Ik fiets altijd naar mijn werk en weer terug. Thuis moet ik een aantal trappen op. Ik voel tijdens het lopen de kracht afnemen in mijn benen Lijkt op verzuring, maar ik zou niet weten hoe verzuring moet voelen? Bovenaan de trap gekomen lijk ik wel een oude man, zoveel inspanning kost het om boven te komen..mijn beenspieren voelen aan alsof ik een marathon heb gelopen. Ben 52 jaar en sport regelmatig.

  Geschreven door Peter op
  • Ik had eenzelfde probleem. en na 3 jaar onderzoek is een sportarts erachter gekomen dat het een gevangen spier is rechts en links.
   Dit komt veel bij sporters voor en is alleen te controleren door een drukmeting in de spieren. In Eindhoven ben ik geweest en als het goed is wordt het vergoed door de verzekering. Het compartimentsyndroom (soms ook: logesyndroom) is een verstoring van de bloedtoevoer door zwelling binnen een ‘compartiment’ in (meestal een ledemaat van) het lichaam, waardoor acute medische zorg noodzakelijk wordt.

   Geschreven door Leon op
 8. Ik heb bijna elke nacht last van krampen in mijn linker scheenbeen.
  Wat zou de mogelijke oorzaak kunnen zijn, en wat kan ik er aan doen?

  Geschreven door Anja op
 9. Ik ervaar hetzelfde als Peter. Ik heb al een Doppler onderzoek moeten ondergaan bij de huisarts en ziekenhuis , maar de been vaten functioneren goed . Ik doe nu elke dag wat beenoefeningen . Ben naar een fysiotherapeut geweest, maar daar ben ik niet zo tevreden over. Die verergeren de kwaal.. veel lopen..en vitamines innemen.

  Geschreven door Lisa op
  • Ik heb ook heel veel zware krampen in mijn beide benen gehad, zelfs zo erg dat er ballen en kuilen in en op mijn kuiten kwamen en daardoor niet meer kon lopen.
   Slikte zeer zware medicijnen tegen de pijn 2×800 Mg achter elkaar.
   Waren pijnstillers, ontstekingsremmers en spierverslapper ineen.
   Deze had ik van de neuroloog voorgeschreven gekregen, ze hebben een mri van mijn nek gemaakt en met ecg gemaakt van mijn spieren.
   Niets hielp, tot ik bij de chiropractor belande.Vanaf het eerste bezoek direct met medicijnen gestopt om te kijken wat voor reactie had veroorzaakte.
   Zij constateerde dat mijn onderste schijf van mijn ruggenwervel versleten was en dat er 2 wervels verschoven waren, daardoor knelde de zenuwbanen langs mijn ruggewervel af en dat veroorzaakte de krampen in allebei mijn benen.
   Ben nu ruim 4 maanden verder slik nog steeds geen medicijnen, gen krampen meer gehad en ik kan alles weer doen.

   Geschreven door Rob op
   • Welke behandeling heb je dan gekregen ?

    Geschreven door Jin op
   • Wat heeft ze er aan gedaan dan,als het versleten is kunnen ze toch niets aan doen.
    Ik heb ook namelijk elke nacht kramp in beiden benen er komen gewoon schijven op die heel pijnlijk zijn, dat ik er soms niet goed van wordt en tegen de grond val.
    Heb nu medicijnen gekregen van de dokter NIFEDIPINE 30MG ,ben er nu een week mee bezig maar helpt ook niet.
    Ik hoor graag ik van je wat ze bij gedaan hebben.

    Geschreven door Gerrit op
    • Ik. Heb ook nifedipine maar dat is een medicijn tegen hoge bloeddruk!!!!!!!nico

     Geschreven door Anoniem op
 10. veel mensen hebben een tekort aan vitamine D. hierdoor ken er hevige kramp ontstaan. dus, laat dit onderzoeken via de huisarts. en verder, mocht de kramp niet goed overgaan, ga naar een acupuncturist. met 1 behandeling is het weer in orde.

  Geschreven door ted. op
 11. Ik heb A.L.S wie kan mij nog een tip geven over welke vitaminen ik kan nemen ,weet dat ik er niet beter van wordt maar wil wel wat proberen om het wat makkelijker te hebben
  B.v.d groetjes Petra

  Geschreven door Anoniem op
 12. Heb syndroom van sjogren , mijn spieren verzuren snel , na elke inspanning duurt recuperatie lang .

  Geschreven door Gerty op
 13. Ik heb sinds een jaar, plots–gewoon bij zitten, of onderweg op de fiets–giga- soort van, pijn. Voel het in mijn beide kanten nekspieren en trekt naar beide armen naar beneden. Heel eng gevoel, en is geen gewone pijn. Lijkt, of al het “bloed”van nek naar onderen trekt en moet rustig ontspannen gaan fietsen en dan héél langzaam trekt het weer normaal, dus ik noemde het ook verzuring dat uit mijn armen trekt. Vind het een nare enge “pijn”….Is het dan ook verzuring, van iets…en wat kan ik er tegen doen, zodat ik het kwijt raak?

  Geschreven door saskia op
 14. Hallo, ik heb al jaren last van spierkrampen over gans mijn lichaam. Meest in mijn rechter arm , benen en tenen . De laatste tijd is het alsof ze met mes in mijn kuiten steken en dan met het mes draaien. Dan is het alsof ze met elastiekjes op mijn kuit schieten of gewoon mijn spier uittrekken . Op mijn tenen staan om iets uit de kast te nemen kan ik niet , dan heb ik het direct. ‘Snachts mijn benen strekken mag ik ook niet . Mijn bloed is al nagezien op spierafbraak vitaminnen te kort en alles is goed . Nu ben ik mij aan forceren om meer water te drinken . Dagelijks extra 1L mg Hépar op aanraden van verpleegster die het ook had. Maar het help weinig

  Geschreven door Myriam op
 15. Ik had al bijna 10 jaar last van plotseling opkomende krampen. Benen, voeten, handen en polsen trokken dan krom en zeker zeer pijnlijk. Strekoefeningen hielpen niet. Toch maar naar de neuroloog en die stelde DYSTONIE vast. Hierover heb ik bij bovenstaande berichten niets gelezen. Ik heb nu Baclofen als medicatie en het gaat stukken beter. Ook gebruik ik nog magnesium- en calicum tabletten, omdat ik met mijn voeding te weinig daarvan binnenkrijg.

  Geschreven door Flower Power op
 16. Hier ook vaak kramp eigenlijk elke dag wel een keer. Op mijn rug bij mijn longen aan de rechterkant. Heb dan moeite ook met ademen. Het rekken van die spier gaat niet van over en masseren kom ik in mijn eentje niet bij. Ik ben nog niet bij de arts ermee geweest die hebben mij toen gezegd uitkijken hoe ik me beweeg. Het schiet erin bij het minste geringste beweging. Wie hier nog meer ervaring mee?

  Geschreven door barbara op
  • o Barbera ik heb het zo erg lig soms te huilen van de pijn heb verder ook veel last van de spieren verkrampte handen enz maar bij de longen is het het ergs en niemand kan mij vertellen wat het is of er iets tegen doen heel frusterend.groetjes gerda.

   Geschreven door gerda op
 17. Ik had altijd wel last van kramp. Maar door het slikken van tamoxifen(dat is een hormoon tablet tegen kanker) is het erger geworden. Vooral de boven benen zijn erg pijnlijk.

  Geschreven door Mur op
 18. Een stuk toiletzeep in je bed leggen, dat helpt ook wel.alleen bij krampen de benen.

  Geschreven door Corrie op
 19. Hallo..

  Ik ben eeb vrouw,van 56 en kanp met vreaelijke. krampen. Soms in beide benen,tegelijk. Dit kan varieren van alleen kuit tot werkelijk het hele been en voet. En kom er dan maar een,vanaf. Uitermate pijnlijk. Ik krijg het benauwd en word er misselijk van. Ik heb geen vitamine gebrek. Meestal ook geen gebrek aan vocht. Soms komt het s,nachts na,het sporten. Maar soms ook spontaan bij zitten. Heb er al jaren last van., en het kan dagen duren voordat mijn been weer normaal voelt en ik het idee,heb dat het er niet zomaar inschiet.

  Geschreven door Gerrie op
 20. Oei excuses voor de fouten

  Geschreven door Gerrie op
 21. ik heb altijd kramp benen armen en altijd ook slijmbeursontstekingen
  ik daar voor injectie s
  en mijn spieren zijn uit gerekt.
  de pijn is zo ondragelijk dat ik elke keer voor een injectie
  naar het ziekenhuis moet

  Geschreven door zonnetje op
 22. IK HEB SPIERTREKKINGEN OVER ME HELE LICHAAM. BIJ ME RUG BORSTGEDEELDE , HELE BEEN EN HET DOE VRESELIJK PIJN. WAT IS DIT?

  Geschreven door NISH op
 23. Kramp in je kuiten snachts. Laten we lekker ouderwets doen om een stuk zeep bij je benen te leggen in bed dat werkt perfekt. zonder stuk zeep heb ik bijna elke nacht kramp in mijn kuiten.

  dat is echt geen fabeltje

  Geschreven door Anoniem op
 24. Mense hebben allemaal krampen en vragen om herkenning eiantwoorden.
  IK ZIE ECHTER BIJNA GEEN ANTWOORDEN OP AL DIE KLACHTEN, WEL HERKENNING DOOR ANDEREN. Waarom is er geen medicus met kennis van zaken die de mensen een beetje op weg kunnen helpen met die klachten?

  Geschreven door Caglionino op
 25. Ik heb vaak krampen in mijn kuiten ,onder mijn voeten. Ik gebruik Magensium olie en heb sindsdien geen last meer!

  Geschreven door Sonja op
 26. Hallo, is er iemand bekend met het gevoel dat je spieren in brand lijken te staan. Ik ben mijn hele leven actief in de sport geweest. Afgezien dat ik Lyme heb. Nooit ergens last van gehad maar de laatste 6 mnd. zoveel pijn in mijn spieren triggerpoints, echte knopen. En branderig gevoel in mijn benen, romp en biceps. ?

  Geschreven door Cosapa op
  • Dat kunnen Lyme klachten zijn

   Geschreven door Tandor op
 27. Hallo ik ben een chronische rug patiënt en heb al 25 jaar onrustige benen hier nam ik rivotril voor .sinds een jaar helpen ze niet meer en heb ik sifrol gekregen maar de laatste tijd heb ik iedere nacht zeer pijnlijke spierkrampen in de benen waardoor ik niet kan slapen .heb terug hernia in rug en nek zou het daar van komen weet iemand meer bedankt alvast

  Geschreven door Mila op
 28. Bij mij levert de minst geringste niet normale/onverwachte (rek)beweging kramp op. Of het nu m’n nek- (heeeeel pijnlijk) is, zij-, rug- , schouder-, of andere spieren. Heel irritant. Kuiten vaak gedurende de nacht, bovenbeen ook heel erg pijnlijk. Onder de kin (diep geeuwen) kan ik het uitschreeuwen van de pijn. Groot raadsel voor mij. Ik moet er wel bij zeggen dat ik dagelijks twee keer zwem (maakt dat uit??) en wat preparaten gebruik (BCAA’s, etc). Middenrif krampen had ik toen ik 50 werd, die waren erg pijnlijk, maar waren – denk ik – onderdeel van mijn lichamelijke verandering in mijn bovenlichaam door ouderdom ..

  Geschreven door Sink op
 29. sinds enkele maanden heb ik s nachts meerdere malen spierkrampen in mijn been. Dit is dan niet alleen in de kuit maar ook onder de voet en het bovenbeen. Afgelopen nacht spande toch wel de kroon hoe vaak ik kramp heb gehad weet ik niet (meer als 15 keer zeker wel). Nu heb ik diabetes type 2 last van, polyneuropathy en heb ik 2 trombose benen (diep intravenous).
  Ik kon vanmorgen bijna geen stap meer verzetten door de pijn in mijn spieren en trouwens nu loop ik nog steeds niet makkelijk. Mijn vraag is kan ik dit soort nachten meer gaan verwachten en zou ik een arts moeten gaan raadplegen

  Geschreven door Renevh57 op
 30. Ik had altijd last van kramp in onderbenen, voeten en tenen. Nu lost ik op door een trilplaat. Na eerste dag heb ik geen last meer. Nu al een week geen klacht mee. Dus je moet proberen met trilplaat, die je 10 minuten op staan moet. Groet Joop

  Geschreven door Valgut op
 31. Vanaf mei last van pijn in de rug, overal. Niet constant, het schiet er ineens in. ook veel jeuk.
  ik zelf denk dat het door de medicijnen komt. eerst Furosemide en nu Bumetanide plaspillen. geen enkel specialist of huisdokter reageert hier op. nu ben dan ook zelf op onderzoek uit gegaan. Na veel probeersel, wat ik bespaar om op te schrijven, ga ik volgende week naar een DC kliniek. daar zitten al de specialisten. eerst een inteken gesprek, wat er gedaan kan worden, en of er iets aan te doen is.
  je hebt een verwijsbrief van de huisdokter nodig, dan wordt het vergoed door het ziekenfonds. kijk op internet of er een in je buurt zit. succes

  Geschreven door pijnvrouw op
 32. Bedankt! Ik ben geïnteresseerd geraakt in rekken, nadat ik een interessant artikel heb gelezen op http://www.sporthodox.nl. Ik vind het heerlijk en het helpt mij ontspannen en herstellen. Ook dit artikel geeft mij waardevolle handvatten, waarvoor dank!

  Geschreven door JorisG op
 33. Ook ik heb al jaren last van krampen overal.Kreeg hier voor enkele jaren terug pramipexol voor van de huisarts. Dit is een middel wat anders gegeven wordt bij parkinson . Naar mijn mening helpt het ook niet meer.De kramp komt in hevigheid terug.Blijf zoekende.Mijn moeder heeft er ook erge last van gehad familiair???

  Geschreven door Marian op
 34. Ook ik heb al jaren last van krampen overal.Kreeg hier voor enkele jaren terug pramipexol voor van de huisarts. Dit is een middel wat anders gegeven wordt bij parkinson . Naar mijn mening helpt het ook niet meer.De kramp komt in hevigheid terug.Blijf zoekende.Mijn moeder heeft er ook erge last van gehad familiair??? Ook tijdens het zwemmen van de week een manier om te verdinken ,maar gelukkig waren er anderen in de buurt.

  Geschreven door Marian op
 35. Heb een nachtbrace met balijnen en sluiten met klitteband
  Kan het been nergens naar toe
  Wel sijf s’morgens
  Krijg kramp in mijn knie holte bij buiging na een nieuwe knie.
  De echo wijst niets uit

  Francine 11april 2018

  Geschreven door Anoniem op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief