Wanneer spierkramp niet zo onschuldig is

Wanneer spierkramp niet zo onschuldig is

Spierkramp is voor veel mensen een bekend fenomeen en vrijwel altijd onschuldig. Toch kan het bij steeds terugkerende kramp zo zijn, dat er een onderliggende oorzaak is die niet zo onschuldig is.

Wat zijn spierkrampen?

Spierkrampen zijn spontaan optredende, pijnlijke en onwillekeurige samentrekkingen van de spiervezels.
In principe kun je overal kramp krijgen. Wel is het zo dat plekken die minder doorbloed zijn, vaker verkrampen dan de lichaamsdelen die goed doorbloedt zijn. Denk hierbij aan je handen en voeten. Ook in spiergroepen die zwaar belast worden, kun je eerder kramp krijgen. Een voorbeeld hiervan zijn je kuiten. Verder kun je ook kramp krijgen in je middenrif. Dat zijn de steken die je soms voelt tijdens het hardlopen. In de meest gevallen ontstaat deze kramp doordat je middenrif onvoldoende zuurstof krijgt.

Symptomen spierkrampen

Op het moment dat je kramp hebt, voelt je spier hard en gespannen aan, is deze zeer pijnlijk. Bewegen gaat moeilijk maar er zijn geen zwellingen of bloeduitstortingen te zien.

De oorzaken van spierkramp

Wat de exacte oorzaak van spierkramp is, is nog niet bekend. Mogelijke oorzaken kunnen zijn:

Tekort aan mineralen

Normaal trekken spieren zich samen en ontspannen ze zich weer. Hiervoor zijn bepaalde stoffen nodig zoals magnesium, kalium en calcium. Een tekort aan deze stoffen in het bloed, leidt tot een verstoring in het samentrekken en ontspannen van de spiervezels. Zo kunnen pijnlijke krampen ontstaan. Een tekort aan deze stoffen kan ontstaan door:

 • Tekorten in de voeding.
 • Sommige ziektes (zoals hypoparathyreoïdie).
 • Sommige geneesmiddelen (bijvoorbeeld plastabletten).

Zenuwschade

Zenuwbeschadigingen kunnen ontstaan door veroudering. Maar ook een hernia kan de oorzaak hiervan zijn waardoor de zenuwen in de benen worden afgekneld. Wie ooit een hernia heeft gehad zal waarschijnlijk vaak met beenkrampen kampen.

Neurologische problemen

Bij neurologische afwijkingen zoals:

 • Restless legs’ ofwel rusteloze benen: hiervan kan sprake zijn als krampen elke nacht optreden.
 • Neurologische ziektes zoals MS en ALS gaan vaak samen met pijnlijke krampen en spasmes.

Ook bij (erfelijke) spierziektes kunnen krampen voorkomen.

Diabetes

Eén van de complicaties die kan optreden bij een langer bestaande suikerziekte, is de polyneuropathie. In het begin gaat het vooral om een aandoening van de gevoelszenuwen. Dat zijn de zenuwen die onder andere de aanrakings- en tastprikkels doorgeven aan de centrale computer in ons hoofd. In veel gevallen beginnen de klachten in die delen van ons lichaam, waar de lange zenuwvezels naar toe gaan: de voeten.

Maar wanneer de neuropathie erger wordt, komen er ook stoornissen in het gevoel rond de onderbenen en aan de handen. De gevoelsstoornissen stijgen op en veroorzaakt een aantal klachten zoals: prikkelingen, tintelingen, doffe of brandende pijn. Die pijn kan erg zijn, mensen uit de slaap houden en een gevoel geven of je constant je benen moet bewegen. Maar het kan dus ook aanleiding zijn voor pijnlijke spierkrampen.

Schildklieraandoeningen

Schildklieraandoeningen hebben effect op de spiervezels. Hoofdzakelijk zijn er 2 verschillende soorten spiervezels. Type I is vooral aanwezig bij duursporters. Het andere type is vooral aanwezig bij de explosieve sporten, zoals sprinten of gewichtheffen, dit type noemen we type II. Bij een traag werkende schildklier stijgt het aandeel van de type I vezels, bij een te snel werkende schildklier stijgt juist het aandeel van de type II vezels. Hierdoor ontstaan waarschijnlijk de klachten van spierpijn, spierzwakte en spierkrampen bij beide schildklieraandoeningen.

Lichaamstemperatuur

Nachtelijke kou en temperatuurschommelingen kunnen beenkrampen veroorzaken of verergeren. Zowel een te lage als een te hoge lichaamstemperatuur, kan bijdragen aan kramp in de benen. Enkele middelen die je lichaamswarmte tijdens het slapen kunnen verhogen of stabiliseren, en daarmee nachtelijke kramp in de benen kunnen voorkomen, zijn:

 • Warm beddengoed.
 • Elektrische deken, kruik.
 • Dikke sokken.
 • Elektronisch warmtekussen.

Er zijn ook mensen die juist te maken krijgen met krampen in de benen als ze het te warm hebben. In zo’n geval kan een koud voetbad, een wisselbad, of staan op koude tegels misschien uitkomst bieden ter bestrijding van de verkramping van de benen.

Een verstoorde vochtbalans

Een slechte interne vochthuishouding kan ook de oorzaak zijn van je spierkrampen. Een verstoorde vochthuishouding kan ontstaan door:

 • Te weinig water drinken.
 • Te veel of te weinig zout eten.
 • Overmatig zweten (als gevolg van sport of nervositeit).
 • Gebruik van vocht afdrijvende middelen waaronder alcohol en cafeïne.

Medicijngebruik

Ook bepaalde geneesmiddelen kunnen spierkrampen uitlokken waaronder statines en diuretica (plastabletten). Diuretica zijn van invloed op de mineralen- en vochtbalans.

Verminderde doorbloeding

Een slechte doorbloeding kan spierkramp veroorzaken. Voor het belasten van je spieren is veel energie nodig. De doorbloeding van een spier kan daarin tekortschieten. Er wordt dan te weinig zuurstof aangevoerd en te weinig afvalstoffen worden afgevoerd. Zo ontstaat er melkzuur (lactaat). Bij een bepaalde hoeveelheid melkzuur in het bloed geeft dat een gevoel van vermoeidheid en spierpijn. De spier verzuurt, omdat er voor het verbranden (dus het wegwerken) van het melkzuur te weinig zuurstof aanwezig is.

Wanneer zich na een zware inspanning een enorme hoeveelheid melkzuur heeft opgehoopt, trekt de spier ineens sterk samen en verstijft deze. Er ontstaat dan kramp. Deze zal in de meeste gevallen vanzelf weer verdwijnen.

Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap hebben vrouwen met enige regelmaat last van kuitkrampen. Het is nog niet bekend waarom dit gebeurt. Factoren die wellicht een rol kunnen spelen zijn:

 • Een verminderde doorbloeding van de benen.
 • Een te laag magnesiumgehalte.
 • Het feit dat de beenspieren extra gewicht moeten dragen en dus sneller vermoeid zijn.

Wat kun je doen tijdens kramp?

Tijdens een krampaanval is het vooral prettig om de optredende spierreflex te doorbreken. Dat kun je doen door voorzichtig de volgende handelingen te verrichten:

 • Langzaam de spier op te rekken. Hierdoor wordt de bloedcirculatie geactiveerd en neemt de pijn af. Wanneer je bijvoorbeeld kramp in je kuit hebt, dan kun je het been strekken en je tenen omhoog brengen en je hiel naar beneden duwen. Hierdoor rek je de kuitspieren.
 • Je kunt ook op je tenen gaan staan en vervolgens weer op je hakken.
 • Masseer de verkrampte spier.

 

Bronnen: leef.nl en cm.be 

Delen:  
116 reacties op “Wanneer spierkramp niet zo onschuldig is
 1. ik zal tournée minerale dus beter verder doen en minder koffie drinken

  Geschreven door Angela op
  • Ik heb al meer dan 20 jaar last van erge krampen in de kuiten , handen tenen ,binnenkant benen ,en nog zoveel meer, heb dit vooral door de medicatie voor allerlei kwalen zoals astma Copd ,hartziekte en prostaat problemen ook suiker te veel ijzer tekort en nog meer . Statine in mijn medicatie is een grote boosdoener maar ik kan er niet zonder ook de verscheidene puffers doen mij op dat gebied geen goed. Mijn allerbeste tegen medicatie tegen de krampen is rivotril dat ik door al heel lang gebruik stelselmatig moet verhogen. Groetjes Frans.

   Geschreven door Landerloos Frans op
   • Magnesium te kort kan ook de oorzaak van kramp zijn. Neem geen Mgoxide omdat dit slecht opneembaar is.Mgcitraat is beter opneembaar.

    Geschreven door Ankie op
    • Ik heb kramp in heel mijn benen.Ik kan dan niet rechtop staan.Het is afschuwelijk

     Geschreven door Trijntje op
     • Mee eens Trijntje. Je kunt wel schreeuwen van de pijn. Ik probeer te denken: het gaat over, het gaat over….De kramp kan tot boven mijn oren komen.. De tip van Mgcitraat ipv Mgoxide, wat ik nu gebruik, ga ik zeker proberen. Dank!

      Geschreven door Kristien op
     • Nog even: de dank was natuurlijk voor de tip van Ankie. Mijn fysiotherapeut voegde er nog aan toe: Mgcitraat wordt inderdaad makkelijker door het lichaam opgenomen, maar om het goed op te laten nemen moet je voldoende kalium in je lijf hebben.
      Als je, zoals ik, zoutarm eet, krijg je dat wellicht niet in voldoende mate binnen. Het zout in producten is vaak natrium ipv kalium. Er zijn van die Jozobussen met een groene deksel ipv een rode te koop, die bevatten kaliumzout, de rode bussen: natriumzout

      Geschreven door Kristien op
     • Ik kwam nog iets te weten tegen spierkramp: hydrokinine, verkrijgbaar bij de apotheek

      Geschreven door Kristien op
     • Trijntje: ik had het ook vaak, vooral heel pijnlijk aan de binnenkant van het bovenbeen. Sinds ik helemaal geen suiker of zoetmiddel meer gebruik, ben ik er vanaf.

      Geschreven door Anoniem op
     • Ik heb dat ook je kan niet staan. Soms moet ik overgeven van de pijn!

      Geschreven door Maria op
   • Statine voor te hoog cholesterol heb ik vervangen door bij
    G&W winkel 2x per dag rodegistrijst (van Puro))capsules in te nemen ( dan stoppen met statine )
    Daardoor geen last meer ban pijnlijke benen na 5 mnd gebruik even op je cholesterol laten prikken
    Succes

    Geschreven door Monique op
    • Wel belangrijk om het te combineren met Q10 om de bijwerkingen tegen te gaan

     Geschreven door Mac op
     • mijn cholesterol is sinds ik rode rijst gist gebruik heel stabiel !
      maar wat zijn de bijwerkingen van o 10 om het te combineren?
      of kan dat geen kwaad ,ik heb spier reuma…heeft iemand iets
      in gedachten wat heel goed helpt bij deze pijn? Bij voorbaat
      veel dank

      Geschreven door hannie mijn vragen op 3 -3-2017 op
    • Hallo Hannie, mijn advies lees ook eens ”De cholesterol leugen” van Prof.Dr Walter Hartenbach en google eens naar vitamine B12 tekort. Gaat ook onder andere over spierkrampen.

     Geschreven door Jan van E op
    • Ik heb ook rode rijst gebruikt tegen te hoge cholesterol. Op een geven moment voelde ik me niet goed en moest ik bloedprikken
     Daar kwam uit dat het cholesterolgehalte schrik barent hoog was namelijk 10.
     Advies van dokter direct weer beginnen met crestor. Ben nog niet weer geprikt maar voel me nu goed.

     Geschreven door Diana op
     • Statines worden gemaakt van rode rijstgist.
      Die capsules veroorzaken dezelfde klachten als de “medicijnen”.
      Tegen te hoog cholesterol moet je meer zuur gebruiken:
      Uitgeperste citroen, augurken eten. Bruistablet vtamine c.

      Geschreven door Geke op
     • Hoi ik heb jaren Crestor gebruikt, maar dacht dat is daar de krampen van had, ik moet 2 weken stopen toen ging het wel, daar na weer begonnen was vreselijk door mijn hele lijf, nu al een tijd geen Crestor meer maar blijf kramp houden word er af en toe gek van, slaap heel slecht om de 10 min wakker naast mijn bed van de kramp, weet mee gen raad meer, en mijn huisarts weet ook niks.

      Geschreven door Ria op
   • Ik zit in de tropen en kreeg nagenoeg elke nacht en soms ook overdag kramp, Ik heb het er niet bij laten zitten en smeerde er pikante op, dat is heet spul wat de locals bij hun eten doen, daardoor krijgt die plek extra aandacht van je hersens om daar te gaan kijken en stuurt extra bloed daarheen om het te repareren, nu hoef ik dat niet meer omdat ik nu 2x per dag boullion drink en mijn kramp is met 99% afgenomen!
    Emilius

    Geschreven door Emilius op
   • Heb je voor je astma al eens over Relvar gesproken met je dokter? Dat neem ik voor mijn astma, ‘s Morgens 1x diep uitademen en het medicijn door een soort puffer inademen en klaar is Kees! Voor de hele dag!
    Ik gebruikte vroeger Berotec en Duovent, maar die liggen sinds Relvar al een tijdje werkloos in de kast! 🙂

    Geschreven door Anoniem op
   • Mag ik vragen hoeveel rivotril u gebruikt? Ik zit op 2 voor de avond, maar de pijn word steeds erger

    Geschreven door C op
   • Hoihoi,
    Ik ben achttien jaar en heb de laatste tijd vaak last van spierkrampen. Het begon anderhalve maand of twee geleden, ik had toen drie nachten achterelkaar enorme krampen in Mn rechter kuit. Opvolgende weken had ik het ook een paar keer, Mn linker kuit kwam er toen ook bij. Weer een weekje verder kreeg ik het ook overdag, dan niet in Mn kuiten, maar in een kant van Mn nek, rechts. Vanochtend weer, net de hondjes uitgelaten, even op de bank, en na een tijdje tradt er een heftige samentrekking op van de spieren in beide kanten van Mn nek, recht is hij nog steeds gevoelig. Ik heb ook de laatste tijd het gevoel dat al Mn spieren heel strak staan, alsof ze me in elkaar willen trekken. Ik probeer ze te strekken, maar geen idee of dit helpt. Ik weet niet zo goed wat ik ermee moet, aangezien niet echt bekend is waar het vandaan zou kunnen komen en de huisarts alleen spierverslappers voor zou kunnen schrijven, dan zou ik toch verder gaan met de pijn. Is het handig om het toch te melden bij de huisarts? Ik ben nu tijdje aan de pil, zon vier maanden, kan dat er wat mee te maken hebben? Ik kan er niks over vinden, maar het zou me niks verbazen.

    Geschreven door K. op
    • Leg een stuk zeep in bed en de krampen verdwijnen als sneeuw voor de zon

     Geschreven door Kaatje op
     • Er ligt al jaren een stuk zeep in mijn bed, maar toch regelmatig smorgens bij wakker worden kramp in de enkel(s)

      Geschreven door yonina op
     • SUNLIGHT blokken zeep dat heb ik begrepen zijn die je moet hebben.

      Geschreven door Els op
     • echt onzin ..

      Geschreven door Anoniem op
   • Medicijnen zorgen voor verlies van vitaminen, mineralen en andere stoffen. Statines onder andere aan Q10. De pil bevordert een toestand van oestrogeendominantie. Ook zou je schildklier ontregeld kunnen zijn, mede weer door medicijngebruik en tekorten.

    Geschreven door C. op
   • Een stuk (liefst ouderwetse sunlight zeep) op het matras en de kramp verdwijnt onmiddelijk

    Geschreven door Willemientje op
   • Hoi Frans probeer Beta-Alinine, gebruiken sportlieden zegen verzuring.
    Bij mij helpt het!

    Geschreven door Peter op
  • Spierkramp is gedaan..hoelang kan dit nog pijn doen? Twee, drie of vijf dagen? Het is nu dag vier
   en de pijn is nog niet weg.

   Geschreven door Pim-F op
   • Geschreven door Anoniem op
    • Ik hoor hier enkel over krampen in de benen wat met de krampen in handen buikspieren , halsspieren en binnenkant van de dijen, allemaal krampen gepaard met snijdende pijnen, ik weet wat ik zeg ,ik ben er zelf dagelijks mee geconfronteerd. Wil iemand van de medische wereld mij daar eens iets over zeggen,?

     Geschreven door Rita Peters op
  • Wat mijzelf betreft, van alles geprobeerd. Als ik mijn ene been masseer schiet het er ergens anders weer in. Mijn spieren zijn kabels, masseer en druk de pees of spier in. Het houdt me bezig ’s nachts.
   Soms kan ik de trap niet op van de stijfheid en krampen.

   Geschreven door Anoniem op
   • @Anoniem. Oorzaken kunnen divers zijn. Zoals tekorten aan voedingsstoffen maar ook een ontregelde schildklier. Stoornissen van schildklier weer door diverse oorzaken. Natuurgenezer zou je advies op maat kunnen geven.
    Slapen op metaal verhindert het natuurlijke aarden en ontspannen van je lichaam. Zou mee kunnen spelen.

    Geschreven door C. op
 2. Heb vaak kramp na overbelasting door veel staan en korte stukjes lopen .
  Bij kramp is het voor mij althans zaak om te gaan ontspannen , rekken geeft juist meer pijn !
  Heb op het nachtkastje een potje zout staan die ik gebruik als er zich kramp voor doet , een beetje zout en met een paar minuten voel je de kramp wegtrekken ,wel blijven ontspannen!
  Bij erg veel last neem ik INIBIN , verkrijgbaar bij de apotheek die je zelf moet betalen.
  Deze helpen heel goed als je ze elke dag inneemt,voor mij althans!
  Wens een ieder veel succes die vaak kramp heeft !

  Geschreven door Marc op
  • Wat mij goed helpt tegen nachtelijke spierkrampen: 3xdaags 1 bruistablet vitamine C1000 + 1 tablet Magnesium/Calcium (600mg:300mg),
   (Ik gebruik die van Solgar, 3xdaags 1 tablet). De laatste dosis voor het slapen innemen, je slaapt goed en de spierkrampen zijn gewoon weg!
   Het is wel deze combinatie die echt werkt!
   De mag/cal tabletten kosten wel wat, maar eindelijk is mijn nachtrust weer ok. En daar betaal ik dan eigenlijk maar weinig voor.

   Geschreven door Viv op
 3. Leuk hoor die oefeningen maar wat als je in een rolstel zit en maar 1 hand kunt gebruiken? Bovendien kan het ook zijn dat verdriet een grote rol speelt, ik heb gisteren mijn jongere broer naar het graf zien toe worden gedragen en ik kan mijn verdriet niet meer uiten in de vvorm van tranen.

  Geschreven door Claud op
 4. Leuk hoor die oefeningen maar wat als je in een rolstel zit en maar 1 hand kunt gebruiken? Bovendien kan het ook zijn dat verdriet een grote rol speelt, ik heb gisteren mijn jongere broer naar het graf zien toe worden gedragen en ik kan mijn verdriet niet meer uiten in de vorm van tranen.

  Geschreven door Claud op
  • Off topic Claud: Ik wens je heel veel sterkte, en laat die tranen maar komen, uiteindelijk zorgen die ook voor ontspanning. Ik zit niet in een rolstoel, ik weet niet hoe dat voelt, maar ik weet wel wat verdriet is. Ga er doorheen, het gaat nooit over maar het wordt milder en minder.

   Geschreven door Tineke op
 5. Ik heb reeds jaren last van spierkrampen. Soms in beiden benen tergelijkertijd. Kan variéren van bovenbenen tot onderbenen, dus vooral in de benen. Ik heb zoveel middelen reeds geprobeert ,maar tot nu heb ik nog steeds geen oplossing. Ik heb enkel kramp na mijn dagtaak als ik s’avonds tv kijk,of als ik reeds in bed lig. Het is een verschrikkelijke pijn die moeilijk te harden is. Ik heb momenteel een Halux Valgus correctie laten doen aan mijn beide voeten en hoop dat ook de krampen daarmee zullen verdwenen zijn.

  Geschreven door Norman op
 6. ik heb penis kramp ik snap niet hoe het kan ik ben nu 12 jaar en dat is vaak in de nacht en smorgens een natte ondebroekje met plak zooi ik denk zweet is weet iemand wat ik eraan kan doen aan die kramp

  Geschreven door bennie op
  • minder rukken

   Geschreven door ano op
   • Nee lieverd dan heb je een natte droom heel gezond hoor

    Geschreven door Saartje op
   • ???????

    Geschreven door Anoniem op
   • T is een jochie van 12 kom op zeg

    Geschreven door D op
    • Dat weet je niet…kan iedereen zijn…

     Geschreven door Aia op
  • Bennie, dat zijn natte dromen, is heel normaal op jouw leeftijd, vraag aan je vader of aan een oudere broer of neef of je moeder.

   Geschreven door Zeeuwse op
   • Bedankt ik ga het met me vader en moeder over hebben het is echt niet erg ik ga papa vragen wat en waarom bedankt ik hoef niet bang meer te zijn

    Geschreven door Bennie op
  • In een bak ijskoud water gaan zitten
   Bevriest hij en wachten dat hij krimpt
   Probleem op gelost
   Dit soort vragen hoort hier niet
   En dat weet die gene ook wel die dat schrijft
   Beetje erg raar

   Geschreven door Xxx op
  • Heel normaal lieverd,dat moemt men een natte droom.Als je niet met je vader of moeder kunt praten kun je altijd googlen.

   Geschreven door Liz op
 7. Een vraag: Ik fiets altijd naar mijn werk en weer terug. Thuis moet ik een aantal trappen op. Ik voel tijdens het lopen de kracht afnemen in mijn benen Lijkt op verzuring, maar ik zou niet weten hoe verzuring moet voelen? Bovenaan de trap gekomen lijk ik wel een oude man, zoveel inspanning kost het om boven te komen..mijn beenspieren voelen aan alsof ik een marathon heb gelopen. Ben 52 jaar en sport regelmatig.

  Geschreven door Peter op
  • Ik had eenzelfde probleem. en na 3 jaar onderzoek is een sportarts erachter gekomen dat het een gevangen spier is rechts en links.
   Dit komt veel bij sporters voor en is alleen te controleren door een drukmeting in de spieren. In Eindhoven ben ik geweest en als het goed is wordt het vergoed door de verzekering. Het compartimentsyndroom (soms ook: logesyndroom) is een verstoring van de bloedtoevoer door zwelling binnen een ‘compartiment’ in (meestal een ledemaat van) het lichaam, waardoor acute medische zorg noodzakelijk wordt.

   Geschreven door Leon op
 8. Ik heb bijna elke nacht last van krampen in mijn linker scheenbeen.
  Wat zou de mogelijke oorzaak kunnen zijn, en wat kan ik er aan doen?

  Geschreven door Anja op
 9. Ik ervaar hetzelfde als Peter. Ik heb al een Doppler onderzoek moeten ondergaan bij de huisarts en ziekenhuis , maar de been vaten functioneren goed . Ik doe nu elke dag wat beenoefeningen . Ben naar een fysiotherapeut geweest, maar daar ben ik niet zo tevreden over. Die verergeren de kwaal.. veel lopen..en vitamines innemen.

  Geschreven door Lisa op
  • Ik heb ook heel veel zware krampen in mijn beide benen gehad, zelfs zo erg dat er ballen en kuilen in en op mijn kuiten kwamen en daardoor niet meer kon lopen.
   Slikte zeer zware medicijnen tegen de pijn 2×800 Mg achter elkaar.
   Waren pijnstillers, ontstekingsremmers en spierverslapper ineen.
   Deze had ik van de neuroloog voorgeschreven gekregen, ze hebben een mri van mijn nek gemaakt en met ecg gemaakt van mijn spieren.
   Niets hielp, tot ik bij de chiropractor belande.Vanaf het eerste bezoek direct met medicijnen gestopt om te kijken wat voor reactie had veroorzaakte.
   Zij constateerde dat mijn onderste schijf van mijn ruggenwervel versleten was en dat er 2 wervels verschoven waren, daardoor knelde de zenuwbanen langs mijn ruggewervel af en dat veroorzaakte de krampen in allebei mijn benen.
   Ben nu ruim 4 maanden verder slik nog steeds geen medicijnen, gen krampen meer gehad en ik kan alles weer doen.

   Geschreven door Rob op
   • Welke behandeling heb je dan gekregen ?

    Geschreven door Jin op
   • Wat heeft ze er aan gedaan dan,als het versleten is kunnen ze toch niets aan doen.
    Ik heb ook namelijk elke nacht kramp in beiden benen er komen gewoon schijven op die heel pijnlijk zijn, dat ik er soms niet goed van wordt en tegen de grond val.
    Heb nu medicijnen gekregen van de dokter NIFEDIPINE 30MG ,ben er nu een week mee bezig maar helpt ook niet.
    Ik hoor graag ik van je wat ze bij gedaan hebben.

    Geschreven door Gerrit op
    • Ik. Heb ook nifedipine maar dat is een medicijn tegen hoge bloeddruk!!!!!!!nico

     Geschreven door Anoniem op
     • Wat zijn jouw bijwerkingen van de Nifidepine?

      Geschreven door M. op
 10. veel mensen hebben een tekort aan vitamine D. hierdoor ken er hevige kramp ontstaan. dus, laat dit onderzoeken via de huisarts. en verder, mocht de kramp niet goed overgaan, ga naar een acupuncturist. met 1 behandeling is het weer in orde.

  Geschreven door ted. op
  • ja dat kwam tevoorschijn na mn bloedonderzoek, ik gebruik nu VitD met Magnesium, voor een paar centjes van het Kruidvat, en om te zorgen dat vitD goed opgenomen wordt neem ik er ook Omega3 bij(visolie),
   en dat ging lange tijd erg goed….
   gister een eind gefietst en vannacht werd ik wakker met een binnendijkramp, kreeg hem er weer uit, maar vanochtend voel ik nog steeds een verharding in de spier, ben dus aan het warmhouden en masseren, ik heb ook een spierbalsem, maar zoek bevestiging of dit een goed idee is….;)

   Geschreven door nugget7 op
 11. Ik heb A.L.S wie kan mij nog een tip geven over welke vitaminen ik kan nemen ,weet dat ik er niet beter van wordt maar wil wel wat proberen om het wat makkelijker te hebben
  B.v.d groetjes Petra

  Geschreven door Anoniem op
  • @Petra Zou dan advies vragen aan complementair genezer. Iemand die kijkt naar hele plaatje dus ook voedingspatroon en belastingen door gifstoffen.

   Geschreven door C. op
 12. Heb syndroom van sjogren , mijn spieren verzuren snel , na elke inspanning duurt recuperatie lang .

  Geschreven door Gerty op
 13. Ik heb sinds een jaar, plots–gewoon bij zitten, of onderweg op de fiets–giga- soort van, pijn. Voel het in mijn beide kanten nekspieren en trekt naar beide armen naar beneden. Heel eng gevoel, en is geen gewone pijn. Lijkt, of al het “bloed”van nek naar onderen trekt en moet rustig ontspannen gaan fietsen en dan héél langzaam trekt het weer normaal, dus ik noemde het ook verzuring dat uit mijn armen trekt. Vind het een nare enge “pijn”….Is het dan ook verzuring, van iets…en wat kan ik er tegen doen, zodat ik het kwijt raak?

  Geschreven door saskia op
 14. Hallo, ik heb al jaren last van spierkrampen over gans mijn lichaam. Meest in mijn rechter arm , benen en tenen . De laatste tijd is het alsof ze met mes in mijn kuiten steken en dan met het mes draaien. Dan is het alsof ze met elastiekjes op mijn kuit schieten of gewoon mijn spier uittrekken . Op mijn tenen staan om iets uit de kast te nemen kan ik niet , dan heb ik het direct. ‘Snachts mijn benen strekken mag ik ook niet . Mijn bloed is al nagezien op spierafbraak vitaminnen te kort en alles is goed . Nu ben ik mij aan forceren om meer water te drinken . Dagelijks extra 1L mg Hépar op aanraden van verpleegster die het ook had. Maar het help weinig

  Geschreven door Myriam op
  • @Myriam. Bloedonderzoek zegt niet zo heel veel en er wordt maar op een paar stofjes getest. Zou dan advies vragen aan complementair genezer. Kan te maken hebben met tekorten aan bepaalde voedingsstoffen maar ook met ontregelde schildklier. Dit laatste weer door diverse oorzaken.

   Geschreven door C. op
 15. Ik had al bijna 10 jaar last van plotseling opkomende krampen. Benen, voeten, handen en polsen trokken dan krom en zeker zeer pijnlijk. Strekoefeningen hielpen niet. Toch maar naar de neuroloog en die stelde DYSTONIE vast. Hierover heb ik bij bovenstaande berichten niets gelezen. Ik heb nu Baclofen als medicatie en het gaat stukken beter. Ook gebruik ik nog magnesium- en calicum tabletten, omdat ik met mijn voeding te weinig daarvan binnenkrijg.

  Geschreven door Flower Power op
  • @Flower Power. Beter ook kijken naar oorzaken. Kan te maken hebben met magnesiumtekort maar ook andere tekorten. Maar denk ook aan een ontregelde schildklier. Een complementair genezer zou je verder kunnen adviseren.
   Slapen op een houten bed en matras zonder metaal zorgt voor betere aarding en ontspanning.

   Geschreven door Anoniem op
 16. Hier ook vaak kramp eigenlijk elke dag wel een keer. Op mijn rug bij mijn longen aan de rechterkant. Heb dan moeite ook met ademen. Het rekken van die spier gaat niet van over en masseren kom ik in mijn eentje niet bij. Ik ben nog niet bij de arts ermee geweest die hebben mij toen gezegd uitkijken hoe ik me beweeg. Het schiet erin bij het minste geringste beweging. Wie hier nog meer ervaring mee?

  Geschreven door barbara op
  • o Barbera ik heb het zo erg lig soms te huilen van de pijn heb verder ook veel last van de spieren verkrampte handen enz maar bij de longen is het het ergs en niemand kan mij vertellen wat het is of er iets tegen doen heel frusterend.groetjes gerda.

   Geschreven door gerda op
   • Ik heb dat precies zo. Ik weet niet waar het vandaan komt. Soms breekt het zweet me uit. Een maagbeschermer en ibuprofen helpt, maar het komt steeds terug. Ik heb hashimoto (trage schildklier of niet werkende schildklier).

    Geschreven door Anoniem op
  • Zou advies vragen aan complementair genezer. Kan te maken hebben met voedingstekorten maar ook met ontregelde schildklier. Overigens zegt gewoon bloedonderzoek niet zoveel over tekorten. Op alternatief gebied zijn andere testmethoden/

   Geschreven door C. op
 17. Ik had altijd wel last van kramp. Maar door het slikken van tamoxifen(dat is een hormoon tablet tegen kanker) is het erger geworden. Vooral de boven benen zijn erg pijnlijk.

  Geschreven door Mur op
 18. Een stuk toiletzeep in je bed leggen, dat helpt ook wel.alleen bij krampen de benen.

  Geschreven door Corrie op
 19. Hallo..

  Ik ben eeb vrouw,van 56 en kanp met vreaelijke. krampen. Soms in beide benen,tegelijk. Dit kan varieren van alleen kuit tot werkelijk het hele been en voet. En kom er dan maar een,vanaf. Uitermate pijnlijk. Ik krijg het benauwd en word er misselijk van. Ik heb geen vitamine gebrek. Meestal ook geen gebrek aan vocht. Soms komt het s,nachts na,het sporten. Maar soms ook spontaan bij zitten. Heb er al jaren last van., en het kan dagen duren voordat mijn been weer normaal voelt en ik het idee,heb dat het er niet zomaar inschiet.

  Geschreven door Gerrie op
  • Advies vragen aan complementair genezer. Kan te maken hebben met bepaalde tekorten maar ook met ontregelde schildklier. Ook een schommelende bloedsuikerspiegel kan klachten geven.

   Geschreven door C. op
 20. Oei excuses voor de fouten

  Geschreven door Gerrie op
 21. ik heb altijd kramp benen armen en altijd ook slijmbeursontstekingen
  ik daar voor injectie s
  en mijn spieren zijn uit gerekt.
  de pijn is zo ondragelijk dat ik elke keer voor een injectie
  naar het ziekenhuis moet

  Geschreven door zonnetje op
 22. IK HEB SPIERTREKKINGEN OVER ME HELE LICHAAM. BIJ ME RUG BORSTGEDEELDE , HELE BEEN EN HET DOE VRESELIJK PIJN. WAT IS DIT?

  Geschreven door NISH op
 23. Kramp in je kuiten snachts. Laten we lekker ouderwets doen om een stuk zeep bij je benen te leggen in bed dat werkt perfekt. zonder stuk zeep heb ik bijna elke nacht kramp in mijn kuiten.

  dat is echt geen fabeltje

  Geschreven door Anoniem op
  • Klopt mijn huisarts vertelde een halfjaar geleden over dat zeepje. Moest enorm lachen maar dacht baat het niet schaadt het niet. Sindsdien geen nachtelijke krampen meer gehad. Voor die tijd ieder nacht krampen gehad.

   Geschreven door Ron op
 24. Mense hebben allemaal krampen en vragen om herkenning eiantwoorden.
  IK ZIE ECHTER BIJNA GEEN ANTWOORDEN OP AL DIE KLACHTEN, WEL HERKENNING DOOR ANDEREN. Waarom is er geen medicus met kennis van zaken die de mensen een beetje op weg kunnen helpen met die klachten?

  Geschreven door Caglionino op
  • Medicus weet daar niet zoveel van. Natuurgeneeskundige kijkt verder, zoals tekorten aan voedingsstoffen, bloedsuikerspiegel, schildklier.

   Geschreven door C. op
 25. Ik heb vaak krampen in mijn kuiten ,onder mijn voeten. Ik gebruik Magensium olie en heb sindsdien geen last meer!

  Geschreven door Sonja op
 26. Hallo, is er iemand bekend met het gevoel dat je spieren in brand lijken te staan. Ik ben mijn hele leven actief in de sport geweest. Afgezien dat ik Lyme heb. Nooit ergens last van gehad maar de laatste 6 mnd. zoveel pijn in mijn spieren triggerpoints, echte knopen. En branderig gevoel in mijn benen, romp en biceps. ?

  Geschreven door Cosapa op
  • Dat kunnen Lyme klachten zijn

   Geschreven door Tandor op
 27. Hallo ik ben een chronische rug patiënt en heb al 25 jaar onrustige benen hier nam ik rivotril voor .sinds een jaar helpen ze niet meer en heb ik sifrol gekregen maar de laatste tijd heb ik iedere nacht zeer pijnlijke spierkrampen in de benen waardoor ik niet kan slapen .heb terug hernia in rug en nek zou het daar van komen weet iemand meer bedankt alvast

  Geschreven door Mila op
  • Advies vragen aan complementair genezer. Ieman die kijktn naar hele plaatje dus ook voedingssupplementen.

   Geschreven door C. op
 28. Bij mij levert de minst geringste niet normale/onverwachte (rek)beweging kramp op. Of het nu m’n nek- (heeeeel pijnlijk) is, zij-, rug- , schouder-, of andere spieren. Heel irritant. Kuiten vaak gedurende de nacht, bovenbeen ook heel erg pijnlijk. Onder de kin (diep geeuwen) kan ik het uitschreeuwen van de pijn. Groot raadsel voor mij. Ik moet er wel bij zeggen dat ik dagelijks twee keer zwem (maakt dat uit??) en wat preparaten gebruik (BCAA’s, etc). Middenrif krampen had ik toen ik 50 werd, die waren erg pijnlijk, maar waren – denk ik – onderdeel van mijn lichamelijke verandering in mijn bovenlichaam door ouderdom ..

  Geschreven door Sink op
 29. sinds enkele maanden heb ik s nachts meerdere malen spierkrampen in mijn been. Dit is dan niet alleen in de kuit maar ook onder de voet en het bovenbeen. Afgelopen nacht spande toch wel de kroon hoe vaak ik kramp heb gehad weet ik niet (meer als 15 keer zeker wel). Nu heb ik diabetes type 2 last van, polyneuropathy en heb ik 2 trombose benen (diep intravenous).
  Ik kon vanmorgen bijna geen stap meer verzetten door de pijn in mijn spieren en trouwens nu loop ik nog steeds niet makkelijk. Mijn vraag is kan ik dit soort nachten meer gaan verwachten en zou ik een arts moeten gaan raadplegen

  Geschreven door Renevh57 op
 30. Ik had altijd last van kramp in onderbenen, voeten en tenen. Nu lost ik op door een trilplaat. Na eerste dag heb ik geen last meer. Nu al een week geen klacht mee. Dus je moet proberen met trilplaat, die je 10 minuten op staan moet. Groet Joop

  Geschreven door Valgut op
 31. Vanaf mei last van pijn in de rug, overal. Niet constant, het schiet er ineens in. ook veel jeuk.
  ik zelf denk dat het door de medicijnen komt. eerst Furosemide en nu Bumetanide plaspillen. geen enkel specialist of huisdokter reageert hier op. nu ben dan ook zelf op onderzoek uit gegaan. Na veel probeersel, wat ik bespaar om op te schrijven, ga ik volgende week naar een DC kliniek. daar zitten al de specialisten. eerst een inteken gesprek, wat er gedaan kan worden, en of er iets aan te doen is.
  je hebt een verwijsbrief van de huisdokter nodig, dan wordt het vergoed door het ziekenfonds. kijk op internet of er een in je buurt zit. succes

  Geschreven door pijnvrouw op
 32. Bedankt! Ik ben geïnteresseerd geraakt in rekken, nadat ik een interessant artikel heb gelezen op http://www.sporthodox.nl. Ik vind het heerlijk en het helpt mij ontspannen en herstellen. Ook dit artikel geeft mij waardevolle handvatten, waarvoor dank!

  Geschreven door JorisG op
 33. Ook ik heb al jaren last van krampen overal.Kreeg hier voor enkele jaren terug pramipexol voor van de huisarts. Dit is een middel wat anders gegeven wordt bij parkinson . Naar mijn mening helpt het ook niet meer.De kramp komt in hevigheid terug.Blijf zoekende.Mijn moeder heeft er ook erge last van gehad familiair???

  Geschreven door Marian op
 34. Ook ik heb al jaren last van krampen overal.Kreeg hier voor enkele jaren terug pramipexol voor van de huisarts. Dit is een middel wat anders gegeven wordt bij parkinson . Naar mijn mening helpt het ook niet meer.De kramp komt in hevigheid terug.Blijf zoekende.Mijn moeder heeft er ook erge last van gehad familiair??? Ook tijdens het zwemmen van de week een manier om te verdinken ,maar gelukkig waren er anderen in de buurt.

  Geschreven door Marian op
 35. Heb een nachtbrace met balijnen en sluiten met klitteband
  Kan het been nergens naar toe
  Wel sijf s’morgens
  Krijg kramp in mijn knie holte bij buiging na een nieuwe knie.
  De echo wijst niets uit

  Francine 11april 2018

  Geschreven door Anoniem op
  • Francine hoe kom je aan deze brace???

   Geschreven door Chianna op
 36. Hallo, ik ben een vrouw van 54, heb veel spierkrampen in voeten en kuiten ‘s nachts. Ik hoorde van een kennis dat je een stuk zeep bij je voeten in bed kunt leggen ter vermindering van de krampen. Ik had dit jaren geleden ook al eens gehoord en besloot dit eens te proberen. Het helpt! Duidelijk vermindering vd klachten. Raar maar waar. Kleine moeite, groot effect.

  Geschreven door Erica op
 37. Ik heb al jaren last van kramp in mijn ribben, kan zelfs mijn kont niet afvegen zinder schreeuwend vd pijn van de tioletpot te vallen. Ook krijg in deze krampen regelmatig tussen mijn borsten. Mijn dokter zegt dat het bijwerkingen van mijn COPD medicatie zijn en ik er maar mee moet leten leven. Maar hoe kun je nu leven met zulke krampen dat je je billen niet eens af kunt vegen na n grote boodschap of dat je kramp tussen je borsten krijgt en je achter je winkelkarretje ineen krimpt je handen bij je hart en iedereen denkt dat je n hartstilstand krijgt/hebt? Ik heb dit zeker al 15jaar en isoleer mijzelf van alles en iedereen want het is geen pretje om anderen te zien schrikken en te moeten kalmeren als ik zelf geschrokken ben en het uitschreeuw vd pijn. Ik wordt hier écht moedeloos van, vooral omdat niemand mij blijkbaar kan helpen en k er maar mee moet zien te leven volgens de huisarts. Dat ermee moeten zien te leven valt me steeds zwaarder :’(

  Geschreven door Heidi op
  • Eis een doorverwijzing naar een specialist of neem een andere huisarts. Een opmerking van je moet er maar mee leren leven zou ik niet meer pikken. Het is geen schaafwondje!

   Geschreven door Joop op
  • Heb je al gehoord van het syndroom van tietze.

   Geschreven door Ilse op
  • ik begrijp dit helemaal…kamp hier ook mee…

   Geschreven door Loeke op
 38. Ik heb al meer dan 3 jaar lang van opkomende krampen in mijn boven been. Deze zijn ontzettend pijnlijk dat ik soms niet eens kan zitten. Ik sta krom gebogen van de pijn. Ik ben 62 jaar. En ik kreeg vroeger toen het nog op recept was. calcium en magnesium. Maar sinds een jaar krijg ik het niet meer van de apotheek. Die zegt het ziekenfonds betaald het niet meer dus dan halen wij het uit de apotheek. Ik zeg maar ik krijg het van de arts omdat ik een tekort aan magnesium heb. Het hielp mij heel goed tegen de krampen. Zegt de apotheek u kunt het ook kopen in de drogist. Ik zeg .. die dosering is te laag.. Ja het is lager dan dat u kreeg voorgeschreven maar wij kunnen u niet verder helpen. Ik heb ongelovelijk veel pijn.. ik weet niet hoe ik er van af moet komen. Ik word snachts wakker van de pijn.. en als ik even op bed lig met een warm elektrisch kussentje.. dan zakt het af.. en dan wil ik er weer van af komen.. en daar begint die ellende weer.. ik voel me bovenbeen dikker worden.. en ja daar schiet de pijn er weer in.. ik krijg zulke vervelende nachten en dagen.. ik kom niet aan mijn rust toe.. zo verschrikkelijk moe als je snachts om twee uur wakker wordt en je kan dan niet meer slapen. Verschrikkelijk is dat. Ik kan dan bijna geen stap meer zetten als ik die kramp heb.. ik voel het in het bovenbeen maar straalt uit naar de heup en de rug en naar mijn buik. en naar het onderbeen en de enkel.. De meeste pijn aan de voorkant van het bovenbeen. Ik krijg van de apotheek niet waar ik recht op heb.. ik heb het tegen de dokter verteld.. maar die zegt tegen mij .. ik kan u verder ook niet helpen want ik geef alleen het recept door.. het is niet aan mij om de apotheek aan te spreken. Ik vind die arts daarin best wel slecht. Net zo goed dat hij mij ook niet naar een reumatoloog stuurt.. hij zegt dit is ook goed door een huisarts te behandelen.. en net zo als mijn copd.. ik krijg ook geen longarts te zien. Ook als ik er om vraag.. dat kan ook goed door de huisarts.. krijg ik het antwoord.. ik denk dan wel eens het lijkt wel op broodroof.. want daar zijn die specialisten toch voor? Ik heb last van mijn reuma maar dan zegt hij sterkere medicijnen dan die je nu slikt zijn er niet.. Dus dan houd je even goed klachten. Tja maar de bij werking van die medicijnen zijn minder prettig.. Ik moet drie maal daags diclofenac nemen maar als ik er twee in neem heb ik geen last.. maar als ik er drie in neem op een dag.. zit mijn hele mond onder de blaren.. en als je dan een prothese draagt . onder en boven. dan moet je deze uit doen omdat je ze niet in kan houden door de blaren die een omvang hebben van een tien euro cent.. Gewoon inhouden zegt de huisarts.. het gaat vanzelf over.. dat houd je niet vol.. echt niet..!!!! Je kunt dan niet meer drinken en niet meer eten.

  Geschreven door Catzen op
  • Als ik u was zou ik direct een andere huisarts nemen die u ter wille is en verder wil helpen.
   Waardeloos.
   Ook kunt u misschien in de alternatieve (juiste!) kring zoeken naar iemand die de oorzaak wil zoeken.
   Raadpleeg uw vrienden & kennissenkring.
   Sukses!

   Geschreven door Anoniem op
   • Manuele

    Geschreven door Anoniem op
  • meer water drinken helpt ook, vitD, Magnesium, Calcium en Omega3(visolie), zijn allemaal goedkoop bij het Kruidvat, en als de dosering lager is dan van de apotheek, zou je de dosering een beetje kunnen verhogen…
   Wat lichte oefeningen kunnen ook uitkomst bieden, maar zorg dat je de boel niet belast, ontspannen bewegen is ook een vorm van massage;), en voor de sporters, een goede warmingup voor, en een rek en strek na de inspanning voorkomt ook een hoop ellende;), een warme douche kan ook verlichting bieden en dat ga ik nu eerst doen;)
   sterkte en sukses;)

   Geschreven door nugget7 op
 39. Ik blijf kramp houden in mijn achterbeen pijnlijk en moeilijk bewegen zeer vervelend wat kan ik doen

  Geschreven door Catharina op
 40. vrouw 45 met lichte slijtage rug
  voel of ik in brand sta zoveel pijn in mijn rug
  kan dit met mijn spieren te maken hebben
  wie weet wat dit kan zijn

  Geschreven door simone op
 41. Hallo ik ben 23 en ik heb al een paar jaar erg last van mijn bovenbenen en dan vooral de buiten en binnen kant er van. Als ik er niet aan zit gaat het prima maar zo dra ik het aanraak zak ik door de grond van de pijn, ik voel ook allerlei bobbels in mijn spieren maar massages etc werken niet.. iemand tips?

  Geschreven door Yaar op
 42. Ik heb elke nacht 1 tot 8 keer kramp in mijn onderbenen; in de helft van de keren moet ik dan mijn bed uit en diverse keren de kamers doorlopen.

  De kramp treedt overal op; soms in alle spieren tegelijk: kuiten, spieren waarmee je je voorvoet optilt of op de grond drukt, teenspieren, de spieren waarmee je je voeten zwenkt en afwikkelt.

  Het is progressief sinds meer dan 10 jaar.

  Nu is het vreemde, dat elk middeltje heeft geholpen, inclusief een stukje zeep of een vijl aan het voeteneinde, wat echt een onzinremedie is. Maar het werkte dan een dag of vijf en daarna stopte de werking.

  De kramp begint meestal als ik me uitrek; ik kan me niet uitrekken zonder kramp te krijgen. Ellendig is dat je je meermalen per nacht onbewust uitrekt en dan wakker wordt door de pijn. Ook kan de kramp beginnen omdat ik ergens spieren vooel huiveren; je gaan daar dan onbewust op letten en daarna is het buiten controle.

  De grootste kans op kramp is nadat ik iets met calcium erin heb genomen, lijkt het wel. Dat zit vaak in vitaminetabletten en maagzuurtabletten, maar ook zonder komt de kramp voor voor; wel wat minder.

  Ik weet niet meer wat ik doen moet. De nachten worden nachtmerries.

  Geschreven door Mara op
  • dat had ik dus vannacht…., ik heb op advies mn bloed laten testen en bleek een vitD gebrek te hebben….
   nu het zonnetje weer schijnt tank ik die, maar als deze afwezig is, neem ik vitD, Magnesium en Omega3(visolie), waar de visolie zorgt voor een betere vitD opname….
   Wat zou kunnen helpen is een warme douche voor je gaat slapen, mijn ervaring zegt me, dat kou op de spieren een kramp in de hand kan werken…,
   warming up voor een inspanning en een rek en strekmomentje na de inspanning kan ook een hoop voorkomen….

   Geschreven door nugget7 op
 43. Ik ben van de trap gevallen, knieblessure na de vreselijke ongeval. Ik heb ernstige krampen links boven mijn been vooral s nachts. De pijn is zo erg dat ik moet elke keer van huilen! Warme kompres helpt een beetje maar een drukkende massage helpt beter. Rusteloze nachts van pijn, inmiddels krijg ik van de huisarts geen echte spoed oplossing 🙁

  Geschreven door Karen op
 44. Na een CVA heb ik permanent kramp in mijn linker been en dat nu al twee maanden lang. ‘s Nachts kan ik vaak niet slapen door onstopbare spastische stuipen in dat been.
  Als ik zeg “permanent” bedoel ik dat ook letterlijk!!!

  Geschreven door Arawak op
 45. Ik heb elke avond zware kramp in mijn been, van mijn voet tot aan mijn lies. Maar vooral de binnenkant van mijn been
  De pijn is dan zo heftig dat ik niet meer rechtop kan staan. Het is niet mogelijk om mijn rug te strekken
  Mijn doorbloeding en vitamine huishouding is goed
  Wat kan ik verder nog doen

  Geschreven door Ds op
 46. Mijn vader heeft ondraaglijke krampaanvallen, met name ’s nachts als hij gaat liggen. Moet er zeker 8 x per nacht uit. Dit durt al maanden, hij is oververmoeid.
  Hij heeft het aan veel artsen gevraagd (huisarts, neuroloog, pijnpoli maar niemand lijkt het te weten.)
  Hij slikt magnesium maar lijkt niets te doen.
  Hij is een aantal jaren geleden geopereerd aan een stenose in zijn rug.
  Wie of wie heeft een gouden tip om dit lijden dragelijk te maken? Wie kent een arts die hierin gespecialiseerd is?

  Geschreven door Jeltje op
 47. Ikzelf ben al een paar keer weggevoerd met de ambulance doordat men lichaam helemaal verkrampte en ik geen controle meer had over mijn lichaam. Ik maakte bewegingen die ik totaal niet kan of gezond zijn. Zelfs mijn tong zwol op en verstijfde en zakte in men keel waardoor ik amper kon ademen. Dit komt soms uit het niks… bv als ik in de zetel lig en tv kijk dan begint dit uit het niks… Sinds kort tintelen mijn vingers handen en verkrampen mijn tenen continue en kan dit niet stoppen… Helaas lange is er een wachttijd om een consultatie te krijgen bij een neuroloog.

  Geschreven door Mandy op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief