Schildklierproblemen, hoe herken je ze?

Schildklierproblemen hoe herken je ze

Schildklieraandoeningen worden vaak over het hoofd gezien, mede door de enorme verscheidenheid aan symptomen. Maar schildklierproblemen kunnen het risico op o.a. obesitas, hart- en vaatziekten, depressie, haaruitval en onvruchtbaarheid veroorzaken. Dus wanneer is het verstandig de huisarts te vragen om je te laten testen?

Wat is een schildklier?

Je schildklier is een vlindervormige klier, die zich aan de voorkant van je hals, vlak voor je luchtpijp zit. Ook al is de schildklier klein hij heeft een belangrijke taak. Hij is verantwoordelijk voor het goed functioneren van de stofwisselingsprocessen en de groei. Dit regelt je schildklier door schildklierhormonen te produceren, die de groei en ontwikkeling stimuleren.

Schildklierproblemen komen erg veel voor. In Nederland hebben ruim 600.000 mensen een schildklierafwijking. Schildklierklachten kunnen vaak worden onderscheiden in 2 categorieën:

Te snelwerkende schildklier

Een te snelwerkende schildklier wordt ook wel hyperthyreoïdie genoemd. Omdat je schildklier te snel werkt, maakt deze te veel schildklierhormoon aan. Hierdoor versnellen lichamelijke en geestelijke processen. Hyperthyreoïdie komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Hoe ouder je bent, hoe meer kans er is dat je hyperthyreoïdie krijgt.

Te langzaam werkende schildklier

Een te traag werkende schildklier komt het meest voor. Ongeveer een half miljoen mensen in Nederland hebben hier last van. Helaas is in de meerderheid van de gevallen geen diagnose geweest en weten de getroffen personen niet waar de klachten aan liggen. Een te traag werkende schildklier (hypothyreoïdie) maakt te weinig schildklierhormoon aan. Hierdoor vertragen lichamelijke en geestelijke processen. Met alle gevolgen van dien.

Klachten bij schildklierproblemen

Niet iedereen met een schildklier probleem heeft last van onderstaande symptomen, maar dit waarschijnlijk wel de meest voorkomende klachten die op een schildklieraandoening kunnen duiden:

Vermoeidheid

Vermoeidheid is één van de meest voorkomende schildklierklachten. Vermoeidheid in de zin van al moe zijn bij het wakker worden na een nacht van 8 á 10 uur. Maar ook het niet in staat zijn de hele dag te functioneren zonder een middagslaapje. Een andere vorm is dat je last hebt van slapeloosheid, met als gevolg dat je de volgende dag uitgeput bent (bij hyperthyreoïdie).

Gewichtsverlies of gewichtstoename

Sommige mensen volgen een dieet, trainen zich suf en kunnen maar geen gewicht verliezen. Voor anderen is het bijna onmogelijk om aan te komen. Moeite met het verliezen van gewicht kan een symptoom zijn van hypothyreoïdie. Onverklaarbare veranderingen van het gewicht, en problemen met afvallen, kunnen symptomen zijn van zowel hypo-of hyperthyroïdie.

Depressiviteit of angst

Wanneer je symptomen ervaart van depressiviteit of angst, dan kan het zijn dat je lijdt onder de gevolgen van een onderliggende schildklierziekte. Een verminderde schildklierhormoonproductie, heeft namelijk een negatieve invloed op het niveau aan serotonine. Wanneer er geen balans is in deze hormonen, kan iemand plotselinge humeurveranderingen ervaren, of milde tot ernstige depressie hebben.

Hoewel depressie of angst kunnen wijzen op een schildklieraandoening, zijn deze symptomen op zichzelf niet voldoende om te concluderen, dat dit ook inderdaad de oorzaak is.

Onregelmatige menstruatie

Bij vrouwen met schildklierklachten kan de menstruatie heftiger zijn, vaker voorkomen en meer pijn doen. Deze symptomen worden vaak in verband gebracht met hypothyreoïdie. Menstruatie die korter van duur is, licht is of onregelmatig voorkomt kan in verband worden gebracht met hyperthyreoïdie. Dus wanneer je een plotselinge verandering merkt in je menstruatiecyclus, kan dat een symptoom zijn van een onderliggend schildklierprobleem.

Haar- en huidproblemen

Onverklaarbaar haarverlies, of het veel dunner worden van het haar, kan ook een gevolg zijn van schildklierproblemen. Het kan gaan om zowel haarverlies op je hoofd als van je wenkbrauwen. Het haar wordt dan droog en breekbaar. Ook dit zijn symptomen die in verband worden gebracht met hypothyreoïdie. Echter, ook een overactieve schildklier kan haarproblemen veroorzaken. Bij hyperthyreoïdie kan het zijn dat je alleen op het hoofd dunner haar krijgt. Ook zal de hoofdhuid te droog worden, wat ervoor zorgt dat het haar broos wordt en afbreekt.

Voor wat betreft de huid; wanneer het schildklierhormoongehalte laag is, wordt de huid droog en bleek. Andere symptomen van een trage schildklier zijn een schilferige en rimpelige huid, verminderd zweten, veranderingen in huidskleur, broze of dikke nagels en eczeem. In het geval van een overactieve schildklier, kan de huid extreem zweterig zijn en jeuken.

Pijn in spier en gewrichten

Pijn in de spieren en gewrichten kan het gevolg zijn van schildklierproblemen. Een te langzame schildklier kan zorgen voor spierpijn, inclusief kramp en stijfheid. Het kan ook een algemene gewrichtspijn veroorzaken en zorgen voor peesontstekingen in de armen en benen, het carpale tunnelsyndroom en het tarsale tunnelsyndroom. Al deze symptomen kunnen wijzen op hypothyreoïdie. Aan de andere kant kan een overactieve schildklier spierzwakte en vermoeidheid veroorzaken waardoor het zwaarder wordt om trappen te lopen, dingen met je handen vast te houden en je armen boven je hoofd te tillen.

Darmklachten

Als je last hebt van chronische verstopping, diarree of het prikkelbare darmsyndroom kan dat liggen aan een schildklierprobleem. Schildklierhormonen zorgen voor veranderingen in de spijsvertering, waardoor het vermogen van het lichaam om voedsel te verteren en afval af te voeren ondermijnd kan worden.

Te warm of te koud

Als je het te koud of te warm hebt kan dat liggen aan je schildklier. Schommelingen in de schildklierhormonen kunnen het vermogen om de lichaamstemperatuur te regelen verstoren. Wanneer je koude handen en voeten hebt, of als je het de hele tijd koud hebt terwijl je in een warme kamer bent, kan dat komen door een te langzame schildklier. Een te snelle schildklier kan zorgen voor overmatig zweten en een verminderde tolerantie voor hitte.

Wat is de oorzaak van schildklierproblemen?

Schildklierproblemen worden in de meeste gevallen veroorzaakt door:

 • Ziekte van Graves
  Hierbij zwelt de schildklier op en wordt er te veel thyroxine aangemaakt.
 • Thryreoïditis of schildklierontsteking
  Een virale infectie kan de oorzaak zijn.
 • Jodiumtekort
  De schildklier heeft jodium nodig om hormonen te kunnen produceren. Wanneer je te weinig jodium binnenkrijgt, zwelt de schildklier op in een poging om voldoende hormonen te produceren.
 • Medicijnen
  Bepaalde medicijnen kunnen een struma veroorzaken.
 • Erfelijke factoren
  Sommige mensen hebben aanleg voor een vergrote schildklier.

Het is niet makkelijk om een diagnose te stellen op basis van de klachten. Want lang niet iedereen heeft alle klachten, en veel klachten komen ook voor bij andere aandoeningen. Dit maakt het voor de arts moeilijk een diagnose te stellen. Alleen een bloedonderzoek kan aangeven of de schildklier de oorzaak is van de klachten.

Behandelen van schildklierproblemen

Wanneer je een lange periode last hebt van bovenstaande klachten, dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Deze zal bloed afnemen en de productie van schildklierhormonen meten.

Bij een te snelwerkende schildklier, is een medicijn dat de hartslag vertraagt een optie. Als de schildklier weer normaal werkt, kan overgegaan worden op een behandeling met radioactief jodium. Wanneer de schildklier na de behandeling te weinig thyroxine aanmaakt, kan dit tekort worden opgevuld door tabletten te slikken. Dit is ook een oplossing bij een te traag werkende schildklier. Wanneer er knobbeltjes op de schildklier groeien dan kunnen deze verholpen worden door middel van medicatie of een operatie.

 

Bronnen: schildklierklachten.nl en schildklier.nl

Delen:  
38 reacties op “Schildklierproblemen, hoe herken je ze?
 1. Volgens mij zit ik er tussen in jan dat ook
  Mijn waardes zijn 1.9 en 19
  Wat is het dan

  Geschreven door AG op
  • Beste,

   1.9 en 19 is heel mooi.
   Maar moet ook zo blijven (mag schommelen). Let er ook op dat het wipt…..wanneer de lagere waarde zakt moet de hogere waarde omhoog en andersom. Ikzelf al waarschuwing 13 jaar geleden maar nooit verder onderzocht omdat waarde binnen ” normen”(norm is 0,5-4,5 en 9-23) vielen.
   Met alle gevolgen van dien! Zelfs ook diagnose cvs fibromyalgie??
   Zelf altijd gevoeld dat er meer was. Ben nu al 4 jaar de medicijnen aan het afstellen om waarde zo laag mogelijk(is nu 0,7-20) te houden omdat ik klachten bleef houden.
   Ik heb ook gelezen dat de meesten met schildkl problemen zich het best voelen bij een waarde van 1,1. Maar dat is niet voor iedereen zo bij mij is dat dus bij een lagere waarde.
   Ik ben voor 80% hersteld van die zgn cvs/fibrom. Er is ook gekeken naar auto immuun ziekte. Daaruit bleek dat ik Hashimoto heb. Te traag werkende schildklier. Ik vind dus (mijn mening) dat je niet met 1x prikken kunt zeggen dat er geen schildklier probleem is. Misschien is het fijn voor je om ook eens te kijken op de web-site van de schildklierstichting. Volgens mij is dat SON maar dat weet ik niet precies meer.
   Groetjes

   Geschreven door JS op
   • ben ook al 4,5 a 5 jaar bezig om te snel werkende schildkier naar beneden te krijgen afgelopen vrijdag weer bij dokter geweest. nu is de tsh waarde vorige keer 1.8 nu ineens 18. kan dokter zelf niet eens verklaren. er lijkt me dan een typefout geweest te zijn maar dokter zegt gewoon over 6 weken weer bloed prikken. vind dat toch raar. die andere waarde staat op 18. die is wel goed. heb last van druk op ogen en bij wakker worden zijn de ogen rood. word er gek van dat het allemaal zo lang moet duren. beinvloedt je leven wel erg. ga die dokter toch maar een mail sturen of ik niet sneller bloed kan laten prikken.

    Geschreven door wallie op
    • Dit lijkt inderdaad op een typefout. Volgens mij zou je er veeeel erger aan toe zijn als je tsh 18 zou zijn en kan je andere waarde (f)t 4 geen 18 zijn. Ik weet niet hoelang je al op 1,8 en 18 zit? Het kan zijn dat je lichaam nog moet aanpassen op die waarde. Ikzelf ook al +/- 4 jaar thyrax en nu 1 jaar levoth.natrium. Ook al 5 jaar om de 6 weken prikken. Ik reageer heel sterk op een aangepaste dosis en moet hem weken later weer bijstellen. Dus het hangt een beetje af van hoe lang je die waarde hebt en of deze ten opzichte van de vorige sterk gedaald of gestegen is

     Geschreven door JS op
     • Die dokter reageerde niet eens toen ik het over typefout had. Ik slik euthyrox 100 Mg sinds dec vorig jaar is eindelijk gaan dalen die moeheid werd ik echt crazy van je bent dan erg prikkelbaar 2x jodiumpil gehad

      Geschreven door Wally op
     • Weet je eigenlijk de OORZAAK wel van je schildklier probleem?
      Bij mij Hashimoto = auto-immuun ziekte. De auto immuun waarde steeg bij mij ook nog.
      Aangezien niemand echt verstand heeft van Hashimoto over wat er nu werkelijk gebeurd en hoe dit verloopt is het maar raden. Dus kan het zijn dat Hashimoto net zo lang aanvalt totdat de schildklier helemaal niet meer werkt en dus de waardes ook telkens stijgen omdat de schildklier meer hulp nodig heeft en je dus je dosis moet aanpassen. Ik heb in die 4-5 jaar nog nooooooit jodiumpillen gehad.

      Geschreven door JS op
    • Weet niet of ik het aan me schildklier heb .ik heb erge last van jeuk bij de nefroloog was ik binnen 2 maanden b8jna 5 kilo aangekomen rode bloedlichaampjes lopen terug .zweet aanvallen kapotte gescheurde nagels bobbels komen er ook op .moet ik dit na laten kijken bij een.arts en wie kan mij helpen

     Geschreven door Hil op
   • Klopt, Schildklier Organisatie Nederland is een aanrader als je meer over schildklieraandoeningen weten wilt of zelfs lid van ze wilt worden!
    Succes!
    Elisabeth Metselaar

    Geschreven door Elisabeth Metselaar, Bilthoven op
   • Beste JS,

    Ja de schildklierstichting heet nu inderdaad SON Schildklier Organisatie Nederland en de site heet http://www.schildklier.nl . Dit is een heel informatieve site. Ook kun je contactpersonen bellen om ervaringen uit te wisselen. Zij hebben zelf schildklierklachten, dus ze weten hoe het voelt en ze hebben ook een opleiding gevolgd. Ik heb hier echt veel aan gehad.
    Ik heb na jaren een TSH van 3 gehad te hebben ook veel last gekregen van fibromyalgie-klachten. Ik ben geboren zonder schildklier, dus die diagnose is allang gesteld. Dat scheelt weer. Ook al viel het me erg tegen hoe serieus ik genomen werd.Ik ben ook nog veranderd van huisarts om die reden. Maar ik slik nu sinds kort T3 om van mijn fibromyalgie af te komen. Ik voel al meer energie en minder spierpijn 🙂
    Groetjes,

    Geschreven door Hamster op
 2. Het zou handig zijn om erbij te zetten welke waarden het waren.

  Geschreven door Tandor op
 3. ja ik heb al 25 jaar schildkleir problemen en was met medicijnen altijd goed, maar nu de thyrax uit het pakket zijn gehaald nieuwe medicijnen gekregen en was alleen maar ellende kon ze niet verdragen en nu weer andere gehad en sinds 1 week gaat het beter maar weet nog niet of ze aangeslagen zijn moet nog bloed laten prikken na twee weken, wat een ellende gehad

  Geschreven door tony op
 4. De Thirax is voor mij de beste die mij is overkomen, vanaf 1989,slikte ik deze ,nu ik een andere heb gekregen ,is het of mijn lichaam het laat afweten, spieren ,en gewichtstoename , let extra op mijn gewicht, maar dat helpt niet, ben nu 81jaar
  En nu wil ik nog echt een poosje blijven
  Nu stond er in de krant,dat deze pillen ook op zijn, waar gaat dit naar toe ??????
  Er wordt toch met levens gespeeld ,

  Geschreven door Anoniem op
 5. Volgens de arts heb ik een iets te grote schildklier, ik heb moeite met slikken, het lijkt of het voedsel blijft steken, vooral met een grote medicijn pil, die knip ik maar door, anders blijft hij steken in mijn slokdarm.
  Ik heb mijn suikerziekte onder controle en mijn hart slaat vaak op hol, dus dan even rustig aan.
  voor de rest mag ik op mijn bijna 87 jaar niet klagen, behoudens dat ik niet kan slapen, maar slaap je niet dan rust je toch, is het spreekwoord, Ik vermaak mij met het schrijven van gedichten en levens ervaringen,
  Ik prijs mijn laptop.

  Geschreven door Leeuwin op
 6. Is het ook mogelijk dat verschillende symptomen zich afwisselen, bijvoorbeeld dat je het de ene keer heel snel heel koud hebt, de andere periode juist weer heel intolerant voor warmte? Dat je een soort van fluctuerende schildklier zou hebben? Of kan dat in principe niet en liggen deze klachten ergens anders aan?

  Geschreven door Nonimus op
  • Afwisselen van symptomen kan zeker! Vandaar dat artsen vaak per klacht zoeken. Ook vind ik dat er sinds kort meer symptomen genoemd worden dan voorheen. Let op: niet iedereen heeft alle genoemde symptomen! Ik had/heb er wel heel veel. Een schommelende schildklierfunctie is niet persé de oorzaak van afwisselende klachten. Bij een slecht functionerende schildklier raakt/raken je lichaam/lichaamsfuncties van slag!

   Geschreven door JS op
 7. Schande dat schildklierpatienten hun goedwerkende medicijn wordt afgenomen en dat alleen maar omdat het niet genoeg geld op levert. Schande, schande en nog eens schande en dat in een zgn. welvarend land als Nederland!! Ik heb er geen woorden voor dat er zo met de gezondheid van mensen gespeeld wordt. Er moet een grote verandering komen in het kabinetsbeleid anders gaan er erge dingen gebeuren!!!!

  Geschreven door Catharina op
 8. Ik nog wel een paar klachten toevoegen bij een te snelle sch.kl
  Ik voelde mij opgejaagd en prikkelbaaren vermagerde ook.
  Dat was verleden jaar voorjaar. In mei van het vorige jaar ben ik aan een kuur begonnen “Block and Replace “genoemd door de endocrinoloog.
  4 Pillen per dag om de sch. kl. stop te zetten en een klein pilletje om de hormoonproduktie over te nemen.
  Dat ging allemaal wel goed ,de klachten verdwenen grotendeels Sinds een maand of twee had ik wel nieuwe klachten over dubbelzien, de oogspieren zijn een beetje stijf ,vooral bij kou ..ik zie dan dubbele beelden die langzaam wegtrekken, hoort ook bij de kwaal zei de arts. Over een paar maanden gaan we stoppen en zien wat er gebeurt.
  Peter ,

  Geschreven door Peter Haaswijk op
  • Hoi ik heb de ziekte van Graves ,sinds een half jaar, begon met me heel erg moe te voelen ,en af te vallen haar uitval ,niets dan ellende,naar de internist en op pillen gezet ,30 gr strumazol een per dag ,en 75 gr euthyrox,en het gaat nu goed ,maar over een half jaar moet ik er mee stoppen ,en dan maar kijken of alles het weer normaal doet ,hoop het van wel ,en O ja de t s h waarde was O de dokter zei die doet even niets meer van de schrik,maar komt wel weer zei hij,wens jullie veel beterschap toe,,,,groetjes,,

   Geschreven door Willy op
 9. Langzaam werkende schildklier.
  Daar kwam ik ruim 10 kilo van aan.
  De waarde weet ik niet precies het is 10 jaar geleden.
  Er is een gedeelte van de schildklier verwijderd.
  Van de nieuwe tabletten Euthyrox altijd hoofdpijn.

  Mijn dochter had een snelwerkende schildklier 4 x te hoog zij viel kilo’s af
  En zij kreeg uitpuilende ogen.

  Geschreven door Appel op
 10. Achteraf waarschijnlijk jaren last gehad van een te traag werkende schildklier. Vaker dingen aan gegeven bij de huisarts. Haarverlies. Zelfs een kale plek op mijn hoofd. Geen wenkbrouwen meer. Gewichtstoename, verhoogd cholestorol, koud, niet veel plassen, verlaagd libido,inderdaad ook heel erg moe. Had de vakantie nodig om bij te tanken. Nooit deze dingen tesamen aan de huisarts verteld, omdat ik ook niet wist dat ze met elkaar in verband stonden. Er is toevallig geconstateerd dat mijn schildklier te traag was. Mijn lichaam verwerkt niet meer alle koolhydraten die een normaal mens zou moeten kunnen eten. Dus nu heel weinig koolhydraten. Eindelijk ook weer afgevallen. Hoop nu met dit dieet op gewicht te blijven. Door medicatie zijn een aantal dingen weer op peil. Toen ik bij de huisarts aangaf dat ik overdag te weinig deed plassen kreeg ik als antwoord, dat ik dat dan ’s nachts wel eruit plaste. Bij mijn gewichtstoename kreeg ik als antwoord dat het aan de leeftijd lag. Bij de dieetiste pas gehoor gevonden en voor het eerst gehoord dat het aan de de koolhydraten lag i.c.m. de schildklier.

  Geschreven door T.P. K. op
 11. Mijn schildklier is 4 jaar geleden weggenomen. Was enorm groot. Slik nu dagelijks thyroxine 75 mg en voel me prima. Ben alleen veel afgevallen en zou graag bijkomen, maar dat lukt me niet.

  Geschreven door Ellen op
 12. Er is vermoeden van dat mijn schildklier niet goed werkt
  Maar mijn huisarts zegt dat het slecht te meten is met bloedprikken
  Dat je net mazzel moet hebben als ze het kunnen vast stellen
  Zelf twijffel ik aan deze uitspraak
  Kan me wel voor stellen als er gezegd zou worden dat ik bepaalde symthomen heb die ook met mijn copd en fybromialgie te maken kunnen hebben
  Er moet toch een mogelijkheid zijn om dit uit te zoeken
  Klopt dat is mijn vraag

  Geschreven door Meisje 1954 op
  • Heeeeele rare uitspraak?? Tuurlijk moet je bloedprikken! Andere huisarts is misschien idee? En als hij het echt wil weten zou hij je 3x om de 2-3 maanden kunnen laten prikken. Dan kun je ook zien of er schommelingen zijn. Mijn diagnose was 12 jaar geleden cvs fibromyalgie??? Ben van zielig hoopje van de bank al voor 80% hersteld!

   Geschreven door JS op
  • Andere huisarts nemen!!!!!!!!!!!!!!
   Sorry, niet meer van deze tijd!
   Sterkte!

   Geschreven door Elisabeth Metselaar, Bilthoven op
   • Sorry, dat ik met de uitspraak ” andere huisarts nemen” mensen voor het hoofd stoot….als ik dat zelf niet gedaan zou hebben zou ik meer dood dan levend zijn! Ik bedoel hier ook mee te zeggen dat een andere huisarts misschien wel de moeite neemt om te luisteren en goed te zoeken naar een oorzaak van de problemen. Volgens mij is het onderzoeken van de schildklierfunctie op basis van een bloedonderzoek (en dan eigenlijk ook de (f) t3 erbij voor de volledigheid) de manier!

    Geschreven door JS op
 13. Bij mij is een zwelling gevonden in de schildklier. Er is ook bloed geprikt en dat was normaal. Ik heb wel heel veel klachten zoals: darmproblemen, depressie, hevig transpireren, gewrichtspijn, hartkloppingen, vaak koud, vermoeid en hevige en lange menstruatie. Kan het zijn dat mijn schildklier toch niet goed werkt, ook al is het niet aangetoond in het bloed?

  Geschreven door Rania op
 14. Hoi ,

  Het is een goede uitleg over wat er kan zijn.
  Ik werd 2 jaar geleden bestempeld met de ziekte van graves , na bijna 4 jaar wanhopig manieren zoeken om aan te komen.
  Nu nog steeds overal waar ik kom komen de grappen dat ik zo mager ben.
  Ik ben 22 jaar en weeg 45 kilo op een goede dag..
  Het is goed dat er duidelijk gemaakt wordt wat er aan de hand kan zijn.
  Maar uit mijn ervaring weet ik dat eten wat je wilt een droom lijkt voor vele vrouwen als je toch niet aan komt.
  Als het even kan kom ik een kilo of tien aan en hoef ik geen shirtjes meer van de mini maatjes afdeling..

  Geschreven door Dakota op
 15. 40 jaar geleden hypo gehad. Medicatie gehad met als gevolg nog meer kilo’s erbij.hele leven tot nu gevecht tegen het dikker worden ondanks diëtistes. Wat zei de internist toentertijd? Ik moest maar niet teveel karbonades eten…. ik zie en hoor het hem nog zeggen.
  2,5 jaar geleden hyper gehad. 2 knobbels op schildklier die ” niet meedoen”. Bijna jaar Strumazol gehad (afbouwende concentratie) en binnen een half jaar 12 kilo erbij wat enorm op mijn gemoed en versleten knie letterlijk en figuurlijk drukt.
  Constant het gevecht met mijzelf over eten. Ik sport 3x per week Cardio. Alles wat ik doe doe ik op de fiets. Ik verdraag al bijna niks met eten want vaak maagpijn als ik maar iets teveel eet. Daarom hele kleine hoeveelheden en waar een normaal mens niet eens op zou kunnen leven. Klachten worden niet serieus genomen. Zo voel ik het. Beginnen ze over of er niet teveel hooi op de vork zit want de bloeduitslag (van half jaar geleden) is in balans. En ik loop al niet gauw naar de huisarts maar kaart ik alles aan kom ik met een kater naar buiten. Binnen de praktijk is een enorme wisseling van huisartsen de laatste jaren dus daar maak ik gebruik van door op dat moment een andere persoon te kiezen dan tijden geleden in de hoop gehoord te worden. Helaas: heb je je verhaal gedaan krijg je als antwoord: wat wilt u dat ik doe…….
  Afijn, veel leefplezier ontbreekt zo bij mij.

  Geschreven door Cedi op
 16. 40 jaar geleden hypo gehad. Medicatie gehad met als gevolg nog meer kilo’s erbij.hele leven tot nu gevecht tegen het dikker worden ondanks diëtistes. Wat zei de internist toentertijd? Ik moest maar niet teveel karbonades eten…. ik zie en hoor het hem nog zeggen.
  2,5 jaar geleden hyper gehad. 2 knobbels op schildklier die ” niet meedoen”. Bijna jaar Strumazol gehad (afbouwende concentratie) en binnen een half jaar 12 kilo erbij wat enorm op mijn gemoed en versleten knie letterlijk en figuurlijk drukt.
  Constant het gevecht met mijzelf over eten. Ik sport 3x per week Cardio. Alles wat ik doe doe ik op de fiets. Ik verdraag al bijna niks met eten want vaak maagpijn als ik maar iets teveel eet. Daarom hele kleine hoeveelheden en waar een normaal mens niet eens op zou kunnen leven. Klachten worden niet serieus genomen. Zo voel ik het. Beginnen ze over of er niet teveel hooi op de vork zit want de bloeduitslag (van half jaar geleden) is in balans. En ik loop al niet gauw naar de huisarts maar kaart ik alles aan kom ik met een kater naar buiten. Binnen de praktijk is een enorme wisseling van huisartsen de laatste jaren dus daar maak ik gebruik van door op dat moment een andere persoon te kiezen dan tijden geleden in de hoop gehoord te worden. Helaas: heb je je verhaal gedaan krijg je als antwoord: wat wilt u dat ik doe…….
  Afijn, veel leefplezier ontbreekt zo bij mij.

  Geschreven door CD op
  • Beste CD,
   Heb je wel goede begeleiding bij de cardio die je doet? Ik las namelijk laatst dat als dat verkeerd doet, je er juist van aankomt. Je lichaam gaat dan namelijk je voedingsstoffen extra efficiënt opslaan. Vergelijk het met een bank die steeds overvallen wordt. Misschien kun je een andere sport proberen.

   Geschreven door Hamster op
 17. Al 35 jaar aan de Carbimazol. Bij mij was fT3 te hoog. Dit wordt vlgs het protocol niet bepaald.
  Trouwens zijn de normale grenzen erg wijd. Als je niet weet welke waarden je had toen je jezelf goed voelde dan is het mogelijk dat je binnen de “norm” toch een flinke verhoging hebt en alle symptomen die daarbij horen. Mij internist was zo’n cijferneuker. Tja je hebt alle symptomen maar de waarden zijn binnen de norm en dus ga ik je niet behandelen. Gelukkig was mij huisarts een wijze man. Die toch tot behandeling overging. Behandelen met een bètablokker is alleen goed om de pieken op te vangen. Dus niet continu nemen anders word je futloos. Verder ben ik blij dat bij mij nooit de schildklier volledig uitgeschakeld is. Carbimazol is voor mij prima.

  Geschreven door Kereltje op
 18. Ik heb al 19 jaar geen schildklier! Die is verwijderd na de bevalling. Met thirax ging het jaren goed! Ik had 200 en 175 mg om de dag .Nu met de andere medicatie gaat het moelijk .Het werkt of te snel of te langzaam bij mij … Met 200
  mg Levothyroxinenatrium..ging het helemaal mis …( waarde van 64 ..!!) Moest helemaal stoppen met medicatie..San was het heel erg laag ..Nu ben ik nog steeds mee bezig ..(175 mg ×4 per week ..+0,88×3 per week ) Het was iets aan de hoge kant ..Maar mijn dokter zegt dat het beter voor mij dan te laag is ! Maar mijn hartslag is heel erg wisselen van 60 tot 100….Best veel klachten ..over heel veel lees in uw artikel…Maar ik heb nog CML en slik al 10 jaar Glivec…In de bijsluiter van deze medicijnen staat ….Je moet extra voorzichtig zijn als u het geneesmiddel Levothyroxine gebruikt omdat uw schildklier is verwijderd! Dit is mijn geval dus !!Wat houdt dit in ? Moet ik vaker gecontroleerd worden..? Ik heb ook 2 verschillende aartsen..Dit vind ik best wel lastig ..En nog nu een nieuwe medicatie vanwege te hoge bloeddruk (barnedipine..geloof ik) die geeft ook hartkloppingen of trillingen..Waarschijnlijk ga ik terug naar valsartan ..Ik hoesten van valsartan ..maar nu hoest ik ook ! En met de bloeddruk ben ik bij huisarts. Eigenlijk te veel klachten en te veel aartsen…En ze communiceren met elkaar niet !! Vind ik lastig, jammer !! Hebt u een advies voor mij er over ?

  Geschreven door Ludmilla op
 19. Mijn FT4 is 10 en de TSH 0.02. Zo ben ik al een jaar bezig en de waarden zakken steeds meer. Huisarts en internist lijken niet open te staan voor mijn vele klachten die ik ervaar. Wat zou uw advies zijn?

  Geschreven door Doorn op
 20. Vorige week bloed laten prikken via mijn huisarts. Al een aantal maanden erg vermoeid, somber, haaruitval/breekbaar haar etc.

  Mijn schildklierwaardes waren 5 (die tussen 0.4 en 4 moet zijn) en 11 (die tussen 10 en 25 moeten zijn) (weet niet de namen voor die waardes).

  Mijn eigen huisarts is deze week nog op vakantie. De asisstente van de vervanger zei dat ik over 2 maanden weer moet bloedprikken, maar zij weet niet van de klachten die ik al maanden heb.

  Zijn dit heel schokkende waardes? Ben er totaal niet bekend mee.

  Geschreven door Simone op
  • Het zou kunnen dat je een traag werkende schildklier hebt. maar omdat te kunnen vaststellen moet er dan inderdaad over enige tijd een nieuw onderzoek worden gedaan

   Geschreven door Tandor op
 21. Overzichtelijk en goed te lezen artikel. Voor de volledigheid zou ik echter graag bij oorzaken van hypothereoidie ook de auto-immumziekte Hashimoto zien staan. Deze zorgt voor ontstekingen en littekenweefsel in de schildklier die daardoor steeds trager gaat werken. Hierbij is dus over langere termijn een blijvende aanpassing van Thyrax nodig.

  Geschreven door EJ op
 22. Ben een man van 50. Kreeg na onze vakantie in Griekenland op 23 sept. jl. last van mijn keel. Bleek dus een virale infectie van de schildklier te zijn. Nu na 9 weken ben ik er zo goed als vanaf. Maar om een lang verhaal kort te maken en waar ik op in wilde haken is dat zeer pijnlijke kniegewrichten mij het meeste zorg baarden. Daar ik intensief triathlon beoefen was ik bang voor blijvende schade (met name tijdens het hardlopen). De internist had nog nooit gehoord dat dit schildklier gerelateerd zou zijn. De goeie man kan ook niet alles weten natuurlijk. Ook mijn reukvermogen leek wel aangetast (ik rook constant een specifieke geur die alle andere oversteeg). Dus of het nou het virus is geweest wat deze klachten veroorzaakte of de schildklier zelf, feit is dat het gelukkig van een voorbijgaande aard was.

  Geschreven door Roger op
 23. Ook ik heb allerlei vage klachten.
  Last van heupgewricht, buikpijn, somberheid, bleek zien, slecht slapen etc. Maar absoluut niet moe.
  In september bloedonderzoek tsh 5, in december 6.8
  T 4 binnen de grens.
  Lichaamstemperatuur s morgens rond 6.2.
  Geen medicijnen in april weer bloedprikken id advies huisarts.
  Kunnen al mijn klachten, ook buikpijn, horen bij een traag werkende schildklier?

  Geschreven door Elske op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief