Een ooglidontsteking is een onschuldige, maar vervelende ontsteking van je ooglidrand. Deze veel voorkomende ontsteking kan lang duren en gepaard gaan met droge ogen. Maar wat kun je doen aan een ooglidontsteking?
Wat is een ooglidontsteking?
Een ooglidontsteking, ook wel blefaritis genoemd, is een vrij veel voorkomende en vaak langdurige ontsteking van de haarzakjes en talgkliertjes op je ooglid. Dit kan plotseling ontstaan en weer overgaan, maar het kan ook een terugkerende chronische ontsteking worden.
Blefaritis zorgt regelmatig voor een irritatie aan de ogen zelf. Vooral bij mensen die wat ouder zijn kan de ontsteking gepaard gaan met droge ogen. Deze aandoening kan zowel in de vroege jeugdjaren als op latere leeftijd ontstaan.
Symptomen ooglidontsteking
Een ooglidontsteking is te herkennen:
- Jeuk;
- Soms een rood en gezwollen oog;
- Zandkorrelgevoel;
- Schilfertjes en korstjes;
- Branderige of tranende ogen;
- Vermoeide ogen;
- Oogleden die in de ochtend aan elkaar plakken.
Naast bovenstaande symptomen kunnen er complicaties ontstaan, zoals het verstoord raken van de traanfilm waardoor droge ogen kunnen ontstaan. Soms ontstaan er kleine zweertjes en kun je last krijgen van fel licht. De meest ernstige complicaties die op kunnen treden zijn ontstekingen van andere weefsels van het oog, zoals het slijmvlies (conjunctivitis) of het hoornvlies.
Oorzaken van blefaritis
Een ooglidontsteking wordt bijna altijd veroorzaakt door een bacterie met de naam staphylococcus aureus. Deze bacterie zit bij eenieder op de huid. Echter, wanneer deze bacterie de huid binnendringt op de plaats waar de haartjes van je oog uit het ooglid komen, dan kan dit een ooglidontsteking veroorzaken.
Factoren die een blefaritis uitlokken of verergeren zijn:
- Vette huid;
- Huidziekte zoals eczeem, acne, roos en rosacea;
- Allergieën, bijvoorbeeld voor cosmetica;
- Slapeloosheid;
- Diabetes.
Behandeling ooglidontsteking
Het is niet gemakkelijk om een ooglidontsteking te behandelen. Vanwege het terugkerende karakter is het belangrijk om deze aandoening te blijven behandelen. Vaak keert het weer terug wanneer je stopt met de behandeling.
Oogkompressen
Het is van belang dat je dagelijks warme oogkompressen gebruikt. Leg ze op je gesloten ogen gedurende een minuut of tien. Wanneer je oogkompres binnen die tijd afkoelt, verwarm deze dan weer onder de warme kraan. Het doel hiervan is om de talg in de talgkliertjes te laten smelten en de korstjes zacht te laten worden. Hierna is het makkelijk op deze te verwijderen en het oog schoon te maken.
Talgkliertjes leegstrijken
Wanneer de talgkliertjes ontstoken zijn, dan kun je na het warmte kompres voorzichtig die kliertjes leegstrijken. Dat kun je doen met een droog wattenstaafje. Je masseert hiermee het ooglid van boven naar beneden in de richting van je ooglidrand. Druk vervolgens zachtjes op de talgkliertjes om ze zo leeg te strijken.
Poetsen ooglidrand
Wanneer de korstjes niet verwijderd kunnen worden na het warmte kompres, dan kun je met Blephasol deze verwijderen. Het is ook mogelijk om hier een druppeltje oogmake-upremover of babyshampoo voor te gebruiken. Ook hier kun je gebruik maken van een wattenstaafje dat je doopt in de vloeistof. Vervolgens poets je hiermee tussen je wimperhaartjes de korstjes weg in de richting van je neus.
Medicatie
Op het moment dat de klachten maar aan blijven houden, dan zal je arts een antibioticum oogzalf of –gel of oogdruppels voorschrijven. In hardnekkige gevallen kan een orale antibioticakuur nodig zijn.
Indien je ook last hebt van droge ogen, dan kunnen deze behandeld worden met kunsttranen. Om de ogen vochtig te houden kan eventueel ook speciale ooggel of zalf worden gebruikt.
Overig
Naast bovenstaande reinigingsmethodes is het ook belangrijk om zo min mogelijk in je ogen te wrijven wanneer je last hebt. Ook is het belangrijk om geen oogmake-up te gebruiken als het ooglid ontstoken is.
Bronnen: Medisch Spectrum Twente, Huisarts.nl Oogfonds en Leids Universitair Medisch Centrum
Delen: gepubliceerd door C. van Etten.