Last van droge ogen? Dit kun je er aan doen

Last van droge ogen? Dit kun je er aan doen

Wanneer je last hebt van droge ogen, dan kan dat behoorlijk lastig zijn. Wat is de oorzaak van droge ogen? En wat kun je er aan doen?

Wat zijn droge ogen?

Wanneer je last hebt van droge ogen, dan is er te weinig traanvocht of de kwaliteit van je traanvocht is onvoldoende. Het gevolg is dat de ogen niet goed vochtig gehouden worden, pijn kunnen gaan doen, slijm afscheiden en rood worden.

In sommige gevallen kunnen droge ogen leiden tot juist een teveel aan tranen. We noemen dit reflextranen. Echter, vaak is de kwaliteit van deze reflextranen onvoldoende, waardoor er een eindeloze herhaling van een uitgedroogd oppervlak en dan het weer produceren van reflextranen ontstaat.

Functie traanvocht

Aan de bovenkant van je ogen zitten traankliertjes. Deze produceren traanvocht en dat heeft als belangrijkste functie het oogoppervlak vochtig te houden. Bij het knipperen met je ogen, wordt het traanvocht in een dun laagje over je ogen verdeeld. We noemen dit dunne laagje traanfilm. De functie hiervan is dat het oogoppervlak nat en daarmee glad blijft. Ook beschermt het tegen uitdroging, stof en schadelijke bacteriën.

Symptomen van droge ogen

Wanneer je droge ogen hebt, dan is er sprake is van onvoldoende traanvocht of je traanvocht is van slechte kwaliteit. Hierdoor kun je een last hebben van de volgende symptomen:

 • Je zicht kan wazig worden
 • Vaak heb je ook rode ogen
 • Opzwellen van de ogen
 • Ogen voelen branderig en geïrriteerd aan.
 • Vermoeid gevoel aan de ogen
 • Idee dat er zand of stof in het oog zit
 • Tranende ogen
 • Slijmvorming in de ogen in de vorm van draadjes
 • Drukkend gevoel
 • Overgevoeligheid voor licht

Oorzaak van droge ogen

Een verminderde traanvocht productie of een verminderde kwaliteit van het traanvocht kan ontstaan door:

 • Leeftijd
  Hoe ouder je bent, hoe minder traanvocht je produceert.
 • Allergie
  Waaronder hooikoorts of een reactie op contactlenzen.
 • Hormonale afwijkingen
  Zoals het geval bij diabetes of problemen aan de schildklier.
 • Geneesmiddelen
  Medicijnen zoals tegen depressie en psychische aandoeningen kunnen invloed hebben op het traanvocht.
 • Aandoening van de traanklier
  Waaronder de ziekte van Sjörgen kan de oorzaak zijn.
 • Hormoonhuishouding
  Veranderingen in de hormoonhuishouding, waaronder zwangerschap of de overgang.
 • Ontstekingen
  Een langdurige ontsteking van de randen van de oogleden (blefaritis).
 • Onvoldoende knipperen
  Niet genoeg knipperen zoals dit voor kan komen bij de ziekte van Parkinson. Je kunt ook onvoldoende knipperen door ingespannen te staren of te lezen.

Maar ook omgevingsfactoren zoals airconditioning, veel stof, wind of rook kunnen voor droge ogen zorgen. Na een operatie aan de ogen kun je ook nog tot enkele maanden last hebben van droge ogen. Daarnaast is het opvallend dat vrouwen vaker last hebben van droge ogen dan mannen.

Behandeling van droge ogen

De behandeling is meestal niet zo eenvoudig, omdat de oorzaak vaak niet te herleiden is. Echter, het goed en regelmatig reinigen van de oogleden is de basis van de behandeling. Meestal wordt er in eerste instantie gekozen voor oogdruppels, de zogenaamde kunsttranen. Kunsttranen zijn druppels of een gel die je oog vochtig houdt en een aanvulling is op je eigen traanfilm.

Op het moment dat medicijnen je droge ogen veroorzaken, dan kun je overleggen met je behandeld arts of het mogelijk is om op een ander medicijn over te stappen. Doe dit echter altijd in overleg met je arts.
Wanneer een oogziekte de oorzaak is, dan wordt de oogziekte zelf in eerste instantie behandeld.
Bij een zeer lage traanproductie kan je arts samen met jou besluiten om de traanafvoer in je onderste ooglid met een silicone plugje of punctum plug af te sluiten. Zo blijven je tranen langer op je oog zitten, en worden ze minder snel droog. Deze ingreep gebeurt poliklinisch.

Draag je contactlenzen en heb je last van droge ogen, bespreek dit dan met je opticien. Hij of zij kan je dan een beter advies geven voor de behandeling van droge ogen.

Wat kun je zelf doen bij droge ogen?

De volgende tips kunnen helpen om droge ogen te voorkomen:

 • Probeer zo min mogelijk in je ogen te wrijven. Dit kan leiden tot irritaties.
 • Probeer frequenter te knipperen met je ogen of sluit ze af en toe eventjes.
 • Vermijd extra droogte of irritatie door föhns, ventilatoren, airconditioning en rook.
 • Verbeter de luchtvochtigheid in je huis.
 • Neem bij langdurig beeldschermwerk, tv kijken of lezen regelmatig pauze.
 • Draag buiten een beschermende bril, waarvan de zijkanten dicht zijn. Dit zorgt ervoor dat de verdamping van je traanvocht vermindert.
 • Draag een bril in plaats van contactlenzen.
 • Door het toevoegen van de essentiële vetzuren omega-3 en omega-6 aan je dieet, kan de traanfilmstabiliteit en de traanproductie worden verbeterd.

 

Bronnen: Het Oogfonds, Maxima MC en Oogcentrum Noord Holland

Delen:  
9 reacties op “Last van droge ogen? Dit kun je er aan doen
 1. Tja, via een oogarts (Bergman kliniek) kusttranen dat is de enige oplossing werd mij verteld. Ik wil er graag van af, kan dat op den duur?
  Heb nu diverse merken gebruikt zo’n 5 stuks. De enige die mij beviel is oogspray, Optrex, perfect maar duur.

  Geschreven door Ruud op
  • Ja ik heb dat bijna een jaar gehad ik kreeg een tip van me dochter ik heb een tube Vita pos oogzalf het helpt geweldig ik heb eerst alle oogdruppels gedaan maar vita pos oogzalf vitamine A is geweldig

   Geschreven door Adriana op
   • Waar is dit te verkrijgen?

    Geschreven door ton van mook. geldermalsen op
    • Na een staaroperatie een aantal jaren geleden, heb ook heel droge ogen gekregen.
     Ik had daar erg veel last van. Oogdruppels hielpen niet. Ik keeg ooggel voorgeschreven. Vidisic cabogel. Dat helpt mij erg goed. Voor het slapen is het nog nodig om mijn ogen te druppelen. Anders plakken mijn oogleden aan mijn ogen als ik wakker wordt. Overdag heb ik het bijna niet meer nodig. Het is te krijgen bij de apotheek.
     Ook ontspanningsoefeningen voor mijn ogen hebben mij erg geholpen. Daar ben ik online achter gekomen door ‘ volzicht’. Nooit geweten dat je ogen zo onder spanning kunnen staan.

     Geschreven door Marja op
 2. Ik ben goed met vidisic gel en is betaalbaar. Heb ook alle soorten oogdruppels geprobeerd

  Geschreven door Brigitte op
 3. Ik gebruik voor mijn ogen Liposic voorgeschreven door de oogarts. Hoef ik dus niet te betalen. Mijn traanbuizen zijn verstopt en na 2 pogingen om te open te krijgen ben ik geopereerd via de neus. Het heeft niet mogen helpen en door de vele tranen die er uit rollen valt er niet genoeg vocht op het hoornvlies. Vandaar dit medicijn. Ben nu voor de 5de maand bezig met deze gel en ik denk dat ik daar niet meer van af kom.

  Geschreven door Jet Jeurissen op
 4. ik heb veel last van tranende ogen wat is daar aan te doen.

  Geschreven door Anoniem op
 5. Ik heb vooral last van wazig zicht, ook pijn, branderig gevoel etc .. druppels van oogarts gekregen, verder niks aan te doen zei ze. Ik vind het zo erg dat ik niet meer scherp kan zien. Hele dag bril op is ook vermoeiend en lenzen gaat dus niet bij droge ogen?

  Geschreven door Meec op
 6. Veel last van tranende ogen.Huidige medicatie helpt weinig.(Zg kunsttranen)Hypromellose 0,4 ml.Ga navraag doen bij Oogarts voor Vita Pos Oogzalf.

  Geschreven door Gerrit.A.Groot. op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief