Verkouden of is het hooikoorts?

Het begin van het mooie lenteweer kan de oorzaak zijn van niezen, hoofdpijn, een loopneus of juist een verstopte neus. Maar ben je nu verkouden of heb je juist last van hooikoorts?

Ongeveer 25% van de Nederlanders heeft last van een allergie en 50% daarvan heeft hooikoorts. Bij een groot deel van deze mensen is de definitieve diagnose nooit vastgesteld, omdat hooikoorts klachten en verkoudheidsklachten heel veel op elkaar lijken.

Symptomen

 • Jeukende neus.
 • Loopneus of verstopte neus.
 • Niezen.
 • Hoofdpijn.
 • Tranende ogen.
 • Jeukende ogen.
 • Hoesten.
 • Grieperig gevoel.

Verschil tussen hooikoorts en voorjaarsverkoudheid

 • Verschil in snot
  Bij een verkoudheid dan is je snot wat dik en soms ook groen van kleur wat een teken is van een bacterie- of een schimmelinfectie. Wanneer je hooikoorts hebt dan is je snot waterig (loopt je neus uit), en is kleurloos.
 • Verschil in hoesten
  Zowel bij een verkoudheid als bij hooikoorts kun je last hebben van een geïrriteerde keel. Door te hoesten probeert het lichaam de longen en luchtwegen schoon te maken. Bij een verkoudheid gaat een kriebelhoest over in een vaste hoest. Bij hooikoorts heb je als gevolg van een geïrriteerde keel soms een kriebelhoest.
 • Verschil in termijn
  De termijn of de snelheid waarmee de klachten ontstaan is een groot verschil bij verkoudheid en hooikoorts. Bij een verkoudheid bouwen de klachten zich in een paar uur op en zijn gedurende een aantal dagen aanwezig. Bij hooikoorts kun je ineens last hebben van een loopneus, van jeukende en of tranende ogen of van niezen. Want zodra je in aanraking komt met pollen dan kunnen je ogen, keel en neus hier op reageren. De duur van de klachten bij verkoudheid ligt tussen de 5 en de 10 dagen terwijl de klachten bij hooikoorts enkele weken kunnen duren, afhankelijk van voor welke pollen je allergisch bent.

Natuurlijk kan de huisarts ook vaststellen of dat je last hebt van hooikoorts. Dit kan door middel van een bloedonderzoek of door een allergiehuidtest af te nemen. De arts druppelt dan wat testvloeistof op de huid en prikt er dan een gaatje doorheen in de huid. Wanneer er een rood bultje verschijnt dan wordt hooikoorts vastgesteld.

Behandeling van hooikoorts

Hooikoorts kan echt erg hinderlijk zijn en is niet te genezen, alhoewel er sommige mensen zijn die er overheen groeien. Voor diegene die niet tot deze gelukkigen behoren, zijn er wel een aantal maatregelen die je kunt nemen om de klachten te verminderen.

Preventieve behandeling

Er bestaan verschillende soorten oogdruppels en neussprays die er voor kunnen zorgen dat de slijmvliezen van de ogen, neus en longen minder snel reageren op de pollen.

Ramen dicht

Het is wellicht lastig, maar probeer zoveel mogelijk de ramen van je huis dicht te houden. En wanneer je toch verlangt naar die frisse lucht installeer dan antipollen horren.

Draag een bril

Op de dagen dat het pollenweerbericht op zijn zwaarst is, dan kun je een bril dagen om je ogen te beschermen.

Vaseline

Charmant is anders, maar smeer wat vaseline rond de ogen, neus en mond. Dit beschermt je huid tegen directe prikkeling van pollen.

Bloemen in huis

Misschien een open deur, maar zet geen boeket bloemen op tafel van snijbloemen, veldboeketten, katjes of sterk geurende bloemen. Dit kan de hooikoortsklachten verergeren.

Hier geldt; na regen komt ….. opluchting want tijdens een fikse regenbui neemt de hoeveelheid stuifmeel sterk af en er ontstaat een ‘schone’ lucht.

 

Bronnen: umcutrecht.nl en huidinfo.nl

Delen:  
6 reacties op “Verkouden of is het hooikoorts?
 1. ik ben niet in staat om buiten te komen heb veel last van hooikoorts ik gebruik voor mijn luchtwegen LOBELICUM ik zou graag willen weten of er een middel is voor je neus dat je kunt snuiven geen druppels en graag zou ik ook willen weten als je een zware dag heb gehad door de hooikoorts heb ik wel eens koorts is dat normaal
  groetjes martha

  Geschreven door martha op
 2. Als je erg veel last hebt van hooikoorts kan dat inderdaad soms wat koorts veroorzaken. Er zijn zeker neusspray’s en andere geneesmiddelen tegen hooikoorts. Overleg het met je huisarts.

  Geschreven door John Leppink op
 3. ik zou laten intapen voor hooikoorts bij de fysiotherapie, het is een nieuwe methode en het werkt heel goed

  Geschreven door sis op
 4. Ik heb COPD en nog meer maar het gaat nu om ben al meer dan 3 wk bezich met keelpijn alleen links en zoveel slijm sputem hoestbuien jeukende ogen.Maar door mijn slechte longen kan ik moeilijk snuiten heb ik geen lucht voor.En heel erg benauwd heb zuurstof.Mijn vraag is ben op vakantie naar de huisarts hier geweest en heb weer een kuur pretnison gehad maar ik tweifel of dat nodig is heb ook antibiotica M.W.Vrijdag voor al tijd.
  Ik denk nu dat het meer hooikoorts is dan mijn longen Maandag mooi weer ik ben in de scoot gestapt ik was orde maar na 30 min hoesten heel veel sputem opgeven.
  Mijn vraag is toch hooikoorts?

  Geschreven door Noorland H. op
 5. Hooi koorts is vervelend

  Geschreven door Alias op
 6. Htrcsom.????

  Geschreven door Anoniem op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief