Oorzaken van jeukende ogen

Oorzaken van jeukende ogen

We hebben allemaal wel eens last gehad van branderige, jeukende ogen. Erg vervelend, zeker wanneer je er tijdens het wrijven achter komt dat het allemaal alleen maar erger wordt. Er zijn verschillende oorzaken van jeukende ogen, ieder met een andere behandeling.

Mogelijke oorzaken jeukende ogen

Allergieën

Een allergische reactie is de meest voorkomende oorzaak van jeukende ogen. Dus wanneer de jeuk in één keer op komt zetten wanneer je in de buurt van een huisdier bent, dan kan dit heel goed door een allergie veroorzaakt worden. Hetzelfde geldt voor seizoensgebonden allergieën zoals hooikoorts. In sommige gevallen ontwikkelt iemand ook jeukende ogen als gevolg van een allergische reactie op contactlensvloeistof. Zo zijn er mensen die een contactallergie hebben voor Thimerosal. Thimerosal is een conserveermiddel dat gebruikt wordt in bepaalde cosmetica en contactlensvloeistoffen. Andere producten met ingrediënten die leiden tot jeukende ogen zijn onder andere lotions, crèmes en zepen.

Lenzen

Niet alleen de contactlensvloeistof kan de oorzaak van jeukende ogen zijn, maar sommige mensen die contactlenzen dragen, kunnen ontstekingssymptomen ontwikkelen zoals: roodheid, wazig zien, slijmvormige afscheiding en jeuk. Andere contactlenzen of een bril zijn hiervoor mogelijke behandelingsvormen.

Droge ogen

Vooral oudere mensen kunnen last krijgen van droge ogen. Maar dit kan ook het gevolg zijn van bepaald medicijngebruik, medische aandoeningen of omgevingsfactoren. Wanneer je droge ogen hebt, dan kan het lichaam niet genoeg tranen aanmaken om de ogen vochtig te houden. Het gevolg kunnen dan brandende, jeukende ogen zijn die soms gepaard gaan met steken. Ook je zicht kan (tijdelijk) verminderen. Droge ogen moeten behandeld worden, dat kan gewoon met druppels van de drogist die je ogen weer vochtiger maken. Let wel, bij sommige mensen veroorzaken deze kunsttranen juist weer jeukende ogen. Je huisarts of apotheek kan je adviseren.

Ooglidontsteking

De medische benaming voor deze ontsteking is blefaritis. Het is een vaak langdurige (chronische) ontsteking van de ooglidrand. De haarzakjes en talgkliertjes in het ooglid zijn dan ontstoken. Dit kan worden veroorzaakt door bacteriën op de huid. Als gevolg hiervan kun je last krijgen van jeukende, rode, opgezwollen en korrelige ogen of oogleden. Je kunt de oogleden met afgekoeld gekookt water reinigen. Daarnaast kan de huisarts een antibacteriële zalf voorschrijven.

Bindvliesontsteking

Deze aandoening staat ook wel bekend als conjunctivitis en kan meerdere oorzaken hebben. De meest voorkomende is een infectie met een virus of een bacterie. Maar ook een allergie kan de oorzaak zijn. De bacteriële ontsteking geeft een geelgroene afscheiding, jeuk en waterige afscheiding en wisselend matige tot hevige roodheid. Deze ontsteking geeft pijnlijke, rode slijmvliezen soms met lichtschuwheid, wazig zien en door de irritatie heftige tranenvloed. Bij een bacteriële conjunctivitis kan een antibioticum gegeven worden in de vorm van oogdruppels, zalf of een gel. Bij een virale conjunctivitis hebben antibiotica geen effect.

Eczeem

Bepaalde huidaandoeningen zoals eczeem, kunnen ook jeukende ogen veroorzaken. Eczeem is een ontsteking van de huid die jeuk veroorzaakt en het hele jaar door kan voorkomen. Bij deze aandoening kun je last hebben van jeuk, zwelling, roodheid en tranende ogen. Dit leidt dus tot irritatie aan de huid rond de ogen, maar kan ook op andere lichaamsdelen ontstaan.

Cosmeticaproducten

Net als bij allergieën kunnen ook cosmeticaproducten zoals make-up en dagcrème jeuk voor jeukende ogen zorgen. Oogschaduw heeft vaak een hoog gehalte aan pigmenten om voor een dekkende kleur te zorgen. Vaak zijn dat deeltjes van zink- en titaniumoxide die voor irritatie kunnen zorgen. Daarnaast kan oogschaduw conserveringsmiddelen bevatten om deze langer houdbaar te maken. Ook dit kan bij bepaalde mensen zorgen voor irritatie. Heb je een allergie voor metaal, ben dan extra alert op het aanschaffen van een blauwe kleur oogschaduw. Vaak is in deze producten kobalt verwerkt.

Wanneer er op een product hypoallergeen of biologisch staat, dan wil dat niet zeggen dat er nooit een allergische reactie kan ontstaan. Daarom is het advies om een product altijd eerst even te testen. Dat kan door het product een paar dagen aan de binnenkant van de ellebogen op te brengen. Doe er wel een pleister over.

Computerogen

Onze wereld is ondenkbaar zonder computers. Maar wanneer je heel veel naar een scherm kijkt, dan kunnen de ogen daar last van krijgen. Computerogen zijn geen officiële medische aandoening. Echter, de klachten die iemand ervaart kunnen erg vervelend zijn:

 • Vermoeide ogen.
 • Droge, geïrriteerde, jeukende ogen.
 • Hoofdpijn.
 • Wazig zicht.
 • Vermoeidheid.
 • Moeilijk kunnen focussen.

De klachten zijn meestal tijdelijk van aard. Een paar keer met de ogen knipperen kan de problemen vaak al oplossen. Maar de klachten kunnen ook structureel worden. Gaan de klachten maar niet weg, dan is het goed om naar een oogarts te gaan.

Hoornvliesinfectie

Normaliter kunnen ziektekiemen niet zomaar in het hoornvlies binnenkomen. Echter, wanneer het hoornvlies beschadigd is, door bijvoorbeeld een vuiltje in je oog, dan kan dit wel. Als gevolg van binnengedrongen ziektekiemen kan er een hoornvliesontsteking ontstaan.  Symptomen die bij deze aandoening horen zijn:

 • Pijn aan je oog.
 • Slijmvlies van je oog is rood.
 • Tranend, geïrriteerd oog.
 • Wellicht wat overgevoelig voor fel licht.
 • Een witte vlek zie je op het hoornvlies.
 • Verminderd zicht.

Een ontsteking aan het hoornvlies gaat vaak vanzelf over. Echter, heb je een pijnlijk oog of kun je slecht licht verdragen? Dan is het altijd verstandig om even langs te gaan bij een huisarts. Deze zal je oog onderzoeken.

 

Bronnen: oogartsen.nl, oogvereniging.nl en oogcentrumnoordholland.nl

Delen:  
8 reacties op “Oorzaken van jeukende ogen
 1. Ik heb ook soms heel veel jeuk…

  Geschreven door Sharda kasi op
 2. Ik heb vaak pijnlijke en jeukende ogen. De oorzaak hiervan zou een vorm van Reumatoïde Artritis zijn. Hiervoor neem ik Ledertrexate. Het helpt wel voor mijn Reuma, maar de last aan mijn ogen verminderd niet…

  Geschreven door Madalena op
 3. bij mij komt het door oogdruppels tegen hoge oogdruk al jaren,het zijn de oogleden die jeuken.het is een bijwerking.

  Geschreven door els op
 4. Ik heb last van droge en daardoor jeukende ogen sinds een oogoperatie.
  De grootste fout van mijn leven…
  Ze hebben de operatie 2 keer moeten doe aangezien het niet goed gelukt was. En zelfs nu, ik zie veel slechter nu dan voorheen (toen gecorrigeerd met bril).
  Ze spreken van ”buisjes” te plaatsen in je traankanelen. Die worden dan groter en zouden.je ogen beter bevochtigen.
  Alleen ja, grotere opening van je kanalen zal misschien ook weer problemen met zich meebrengen. En happig om opnieuw ”onder het mes” te gaan ben ik uiteraard niet.
  Ik heb helaas geen vertrouwen meer.

  Oogdruppels…
  Inderdaad sommige geven nog extra jeuk (hylo gel…).
  Ik vond bepaalde druppels van, als ik me goed herinner dr Vogel goed (en natuurlijk).

  Groeten

  Geschreven door Deef op
 5. Ik heb al een halfjaar pijn in mijn ogen vooral sochtends en savonds, vooral m’n ooglid is rood en pijnlijk dat ik wil jeuken. Sinds 3 weken krijg ik mijn ogen sochtends niet meer zelf open dat moet ik met mijn handen doen en dan brand het even maar daarna werken mijn ogen weer. Ze zijn wel wat dikker en dat zwakt in de loop Vd dag af. Niemand kan iets vinden, ik ben nu bij de allergoloog maar ook daar heb ik geen vertrouwen in. Er moet toch iemand zijn die dit ook heeft?

  Geschreven door Jeanette op
 6. Ik heb al jaren jeukende ogen en soms een branderig gevoel. Bij de reumatoloog is begin dit jaar onderzocht. Heb droge ogen wat volgens de reumatoloog komt door Fibromyalgie. Ik loop ook bij de dermatoloog, omdat ik ook dagelijks jeuk heb over mijn hele lichaam. Al van alles geprobeerd. Zalfjes voor droge huid, neutral wasmiddel, douchen zonder shampoo. Ik heb medicatie gekregen voor mensen met allergie. Heeft een tijdje de jeuk verminderd van heel veel jeuk naar veel minder jeuk. Ben overgestapt naar andere medicatie voor allergie wat de jeuk verminderd, maar helaas te weinig. Februari terug afspraak bij de dermatoloog. Hopelijk willen ze onderzoeken of het om allergieën gaat of niet. Komt wel bij 4 mensen voor in mijn familie.

  Geschreven door Tineke op
 7. Ik heb liches planus en dan krijg je ook overal jeuk ook oogharen ..overal

  Geschreven door Anoniem op
  • Ik heb dit ook precies. Wat was uiteindelijk de oorzaak . Ik word er gek van

   Geschreven door Kim p op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief