Droge mond? Wanneer naar je huisarts?

Droge mond? Wanneer naar je huisarts?

Een droge mond lijkt onschuldig en eenvoudig op te lossen door wat water te drinken. Maar soms is er meer aan de hand en volstaat het drinken van water niet. Soms is het een symptoom van een onderliggende aandoening. Wat zijn mogelijke oorzaken van een droge mond en wanneer moet je naar je huisarts?

Speeksel

Speeksel heeft een smerende werking wanneer je kauwt, praat en slikt. Maar speeksel heeft ook een reinigende functie op je tanden, kiezen en mondslijmvlies en het remt de groei van bacteriën en schimmels in je mond waardoor mondinfectie wordt voorkomen.

Wat is een droge mond?

Bij een droge mond wordt er gesproken over xerostomie en over hyposialie. Bij xerostomie dan heb je het gevoel van een droge mond en bij hyposialie dan is er echt sprake van een droge mond. Dan wordt er erg weinig of geen speeksel aangemaakt. Het is erg moeilijk om hier echt onderscheid in te maken, maar beide aandoeningen geven het vervelende droge mondgevoel.

Symptomen van een droge mond

Als je last hebt van een of meerdere van volgende klachten, dan kan een droge mond de oorzaak hiervan zijn:

  • Moeite met eten doorslikken.
  • Droge mond tijdens het praten.
  • Klevende mond tijdens het praten.
  • ’s Nachts wakker worden omdat je dorst hebt.
  • Vieze (metaalachtige) smaak in je mond.
  • Ruwe branderige tong.
  • Slechte adem (halitose).
  • Veel last van gaatjes in de tanden.
  • Vaak bloedend tandvlees.

Mogelijke oorzaken

Medicijnen

Er zijn bepaalde medicijnen die als bijwerking xerostomie of hyposiali hebben. Bepaalde ingrediënten zorgen er dan voor dat de prikkel om speeksel aan te maken wordt verminderd. Voorbeelden van medicatie waar dit bij kan gebeuren zijn: verschillende antidepressiva, plastabletten, luchtwegverwijders, maar ook middelen tegen een overactieve blaas, anti-histaminica en bloeddrukverlagers kunnen een droge mond geven.

Diabetes

Wanneer je onvoldoende insuline aanmaakt, of je lichaam reageert onvoldoende op de insuline, dan wordt er niet voldoende suiker opgenomen uit het bloed. Om toch het bloed te verdunnen en die concentratie suikers naar beneden te brengen, onttrekt je lichaam vocht uit de omliggende weefsels. Hierdoor kun je een droge mond krijgen.

Nierfalen

Wanneer de nieren niet goed werken, dan hopen allerlei afvalstoffen zich op in je lichaam. Het gevolg hiervan is een legio aan klachten, waaronder uitdroging met een droge mond als gevolg.

Syndroom van Sjörgen

Het syndroom van Sjögren is een vorm van reuma waarbij je last krijgt van ontstekingen aan je traan- en speekselklieren. Het is een auto-immuunziekte, wat wil zeggen dat je lichaam niet alleen de indringers, maar ook de eigen cellen in je lichaam aanvalt. Bij dit syndroom zorgt het ervoor dat iemand naast symptomen als: ernstige vermoeidheid, pijnlijke gewrichten, een droge huid ook klachten kan krijgen zoals droge ogen en een droge mond.

Hormonen

Als gevolg van hormonale veranderingen, bijvoorbeeld de menopauze, is het mogelijk om last te krijgen van een droge mond. Als gevolg van deze hormonale veranderingen ontstaat er een verlaging van je speekselproductie. Het gevolg is een drogere mond.

Eigen gedrag

Gelukkig zijn er ook oorzaken die minder ernstig zijn en waar we zelf invloed op kunnen hebben. Erg veel praten of het ademhalen door de mond kan ervoor zorgen dat je mond sneller uitdroogt. Ook hebben rokers meestal meer last van een droge mond. Het drinken van alcohol en koffie kan soms een reactie van een droge mond geven.

Wanneer naar je huisarts?

Heb je al geruime tijd last van een droge mond? Overleg dan met in ieder geval je tandarts of met een mondhygiënist wat de beste manier is om je gebit te onderhouden. Zo voorkom je gaatjes en infecties. Daarbij is het verstandig om naar je huisarts te gaan. Deze kan onderzoeken wat de oorzaak is om zo een duidelijk behandelplan te kunnen maken.

 

Bronnen: Nederlands Huisartsen Genootschap, Gezondheid en Wetenschap en Kliniek voor Tandheelkunde

Delen:  
4 reacties op “Droge mond? Wanneer naar je huisarts?
  1. 14 jaar geleden is een implantaat in mijn mond geplaatst. Sindsdien heb ik continu last van een branderige metaalachtige smaak in mijn mond en op de punt van mijn tong en elke nacht een droge mond. Komt iemand het bekend voor?

    Geschreven door Annie op
    • Vervelend. Komt me op zich niet bekend voor maar een biologisch tandarts kan wat verder kijken. Misschien een ander implantaat. Die zijn er namelijk van verschillende materialen, zoals ook van zirkonium. Kost wel weer geld.

      Geschreven door C. op
  2. Ik heb al een paar jaar last van droge mond vooral ’s nachts. Soms word ik gewoon wakker van die droge mond en ik heb de laatste tijd ook een tranende oog en dat is vooral bij koude weer. En nu ook last van droge huid bij mijn lippen en dat is sinds corona.

    Ik dacht dat die droge huid door het mondkapje komt, maar nu lees ik dat het met elkaar te maken heeft. Is het nodig om naar de huisarts te gaan?

    Geschreven door Farben op
  3. Als je er last van hebt ga dan inderdaad naar de huisarts.

    Geschreven door John (moderator) op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief