Mythes rondom de griep

De griep komt ieder jaar terug, en is geen onbekende van ons. Ondanks dat houden een heleboel mensen vast aan allerlei hardnekkige mythes. Wij hebben de 6 grootste misverstanden op een rij gezet. Wij zijn bekende mythes rondom de griep?

Mythes rondom griep

1. Door met natte haren naar buiten te gaan krijg je griep

Je ouders hebben dit vroeger ongetwijfeld tegen je gezegd, maar van het in de kou lopen met natte haren krijg je echt geen griep. Ook het zonder jas rondlopen zal je niet ziek maken. De oorzaak van griep/verkoudheid is toch echt een virus. Wanneer je het virus al bij je draagt dan kunnen deze zaken er wel voor zorgen dat de symptomen van griep eerder tevoorschijn komen.

2. Griepprik ja = Griep nee

Helaas; de griepprik geeft geen 100% bescherming tegen het krijgen van de griep. Het verlaagd de kans op ziek worden, maar je sluit het er helaas niet helemaal mee uit. Je kunt namelijk ook besmet raken met een variant die niet in de griepcocktail is opgenomen.

3. Griep; slik dan antibiotica

Griep en verkoudheden worden veroorzaakt door virussen en antibiotica bestrijdt enkel bacteriën. Dus wanneer je de griep hebt dan is het zinloos om aan de antibiotica te gaan. Sterker nog ze kan zelfs de goede bacteriën kapot maken die je wellicht helpen om beter te worden.

4. Hand voor je mond

Bij de eerste de beste niesbui staan er groepen ouders in de rij om dit te roepen. Toch helpt het niet tegen het verspreiden van een virus. Want na deze niesbui loop je naar het toilet waarbij je waarschijnlijk 2 deurknoppen aanraakt om uiteindelijk je bestemming te bereiken. Deze deurknoppen zitten vervolgens onder de bacillen die zeer gemakkelijk over gedragen worden naar de volgende toiletbezoeker. Wetenschappers zeggen daarom dat je beter in een papieren zakdoekje kan niezen om deze vervolgens na de niesbeurt weg te gooien.

5. Van de griepprik zelf word je ziek

De griepprik wordt jaarlijks, op basis van de virussen die het meest voorkomen, gemaakt. Echter, deze virussen zijn inactief en kunnen je dus niet ziek maken. Het bereidt je lichaam enkel voor. In sommige gevallen kan iemand koortsachtig reageren maar niet meer dan dat. Het is wel zo dat het vaccin na ongeveer 2 weken bescherming geeft. Dus het kan zijn dat je in de tussentijd besmet raakt.

6. Verkoudheid en griep zijn hetzelfde

Veel mensen denken dat griep gelijk staat aan een verkoudheid. Niets is minder waar. Van een echte griep voelen mensen zich erg beroerd. Je hebt dan niet een verstopte neus en luchtwegen maar erge spierpijn, keelpijn, hoofdpijn en koorts. En alhoewel gezonde mensen gelukkig goed van een griep herstellen, kan het griepvirus ernstige gevolgen hebben voor met name de risicogroepen.

Maar wat helpt nu tegen die griep en/of verkoudheid? De griepprik kan dus bescherming geven maar een gezonde leefstijl is veel belangrijker. Dus gezond eten, genoeg bewegen, veel drinken en genoeg slapen helpen volgens de wetenschappers het beste.

Gezondheid!!

 

Bronnen: Maastricht UMC+ en Quest

Delen:  

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief