Kom zonder griep of verkoudheid de herfst door

Het wordt alweer eerder donker, de kou en de regen komen eraan en mensen hebben wat minder energie. Het is herfst, en de herfst kan gepaard gaan met griep en verkoudheid. Dus hoe kom je gezond de herfst door?

Wanneer is er sprake van een verkoudheid?

Een verkoudheid begint vaak met een loopneus, gevolgd door keelpijn, hoofdpijn en in sommige gevallen ook nog eens spierpijn. Een gewone verkoudheid is vervelend, maar niet ernstig en gaat vanzelf over (ook al kan het soms een paar weken duren). De oorzaak van verkoudheid is een virus. Medicijnen zijn niet nodig maar wanneer je last hebt van een verstopte neus, dan kan een zoutoplossing helpen. Daarnaast is het advies om papieren zakdoekjes te gebruiken en die na gebruik meteen weg te gooien. Dan kom je niet telkens in aanraking met de bacillen.

Wanneer heb je griep?

Wanneer je de griep hebt, dan kun je last hebben van: hoge koorts, koude rillingen, keelpijn, hoofdpijn en spierpijn in het hele lichaam. Griep is iets anders dan verkoudheid. De oorzaak van griep is het influenzavirus. Naast bedrust is het advies om veel te drinken en bij hoge koorts niet te warme kleren te dragen. Tevens is het advies om niet te roken, omdat dit het genezen vertraagt. Uitzieken van griep is echt heel belangrijk omdat je anders het risico loopt een half jaar of langer vermoeidheidsklachten te houden.

Verkoudheid en griep voorkomen

In eerste instantie moet je goed voor jezelf zorgen. Dat doe je door voldoende te slapen, genoeg groenten en fruit te eten en lekker te bewegen. Roken en stress maken de kans op een verkoudheid/griep groter. Zonder direct smetvrees te krijgen is het wel belangrijk om regelmatig je handen te wassen. Hiermee voorkomt je besmetting via computers, deuren, trapleuningen, liftknopjes enzovoort.

Voorkom een herfstdip

Gezond en gevarieerd eten, lekker naar buiten gaan en bewegen kunnen een herfstdip voorkomen. Maar ook voldoende slapen is belangrijk voor het overdag goed kunnen functioneren. Zeker wanneer je je niet helemaal fit voelt. Buitenlucht en zonlicht zijn belangrijk voor onze weerstand. Ze zorgen ervoor dat het lichaam cortisol aanmaakt. Cortisol is een hormoon dat ons wakker en geconcentreerd houdt en goed is tegen stress. De buitenlucht is op deze manier dus goed voor je conditie, je humeur en je voelt je fitter.

Slaap voldoende

Slaap zorgt er voor dat je overdag beter functioneert. ’s Nachts maakt je lichaam melatonine aan. Deze stof produceert overdag cortisol. Maar om melatonine aan te maken is het belangrijk dat je slaapkamer goed donker is. Dus zorg voor voldoende slaap zowel in aantal uren als in kwaliteit. Om te zorgen dat je lichaam niet bezig is met andere dingen is het beter om niet meer te eten en te drinken vlak voordat je naar bed gaat.

Blijf bewegen

Bewegen is altijd goed, maar wanneer je weinig energie hebt dan is het erg belangrijk dat je blijft bewegen. Dit klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar van sporten krijg je energie! Beweging is een zeer belangrijk onderdeel van gezond zijn én het houdt je weerstand op peil. Een half uur bewegen per dag is al voldoende. Je lichaam maakt tijdens het bewegen endorfine aan. Endorfine zorgt er onder andere voor dat je je energieker voelt.

Zorg voor een gezond huis

Wanneer één van je familieleden toch ziek is geworden, zorg er dan voor dat je je huis af en toe ventileert. Besmetting vindt vooral plaats in ruimtes waar mensen dicht bij elkaar zitten en waar slecht wordt geventileerd. Dagelijks even 15 minuten alle ramen openzetten is al voldoende. Sla in de slaapkamers ook even de dekens/dekbedden open, zodat ook het beddengoed lucht.

Goed en gezond eten

Eet gezond en gevarieerd en zorg zo dat je voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt, zodat je weerstand op peil blijft. Denk bijvoorbeeld aan vitamine C in groente en fruit. Vitamine D en vitamine B zorgen voor een betere weerstand. Vitamine D vind je voornamelijk in vette vis zoals zalm en makreel. Vitamine B zorgt niet alleen voor een betere weerstand maar heeft ook een positief effect op je gemoedstoestand. Je vindt vitamine B in plantaardig voedsel zoals zilvervlies rijst, aardappelen, champignons, groene bladgroente, peulvruchten en noten.

Extra vitamine D is van belang voor kinderen t/m 3 jaar, vrouwen die zwanger zijn, vrouwen boven de 50 jaar en mannen boven de 70 jaar, mensen met een donkere/getinte huid of mensen die kleding dragen die veel van het lichaam bedekt. De reden is dat zij de zon minder zien in de herfst. Daarom wordt extra vitamine D (druppels of tablet) geadviseerd.

 

Bronnen: forum.zilverenkruis.nl en kno.nl

Delen:  
2 reacties op “Kom zonder griep of verkoudheid de herfst door
  1. Asthma en allergie heeft vaak een relatie met de toestand van de darmen, probiotica slikken zou een optie zijn .

    Geschreven door Hans Huisman op
  2. Praktisch en informatief artikeltje! Ga zo door!!

    Geschreven door Jacques op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief