Wat kun je zelf doen tegen cellulite?

Wat kun je zelf doen tegen cellulite?

Cellulite kan iemand onzeker maken. Iedere vrouw loopt het risico om cellulite te ontwikkelen. Maar hoe groot de kans is om putjes in de benen/billen te krijgen is vaak afhankelijk van externe omstandigheden. Dus wat zijn eigenlijk de oorzaken en kun je cellulite voorkomen?

Cellulitis versus cellulite

Cellulite en cellulitis zijn 2 verschillende aandoeningen. In de volksmond noemen we de sinaasappelhuid ook wel cellulitis. Maar dat moet cellulite zijn.

Cellulitis is een bacteriële infectie van het onderhuidse bindweefsel, waarbij de stafylokokkenbacterie een vaak voorkomende veroorzaker is. De huid vertoont kuiltjes maar is rood en voelt warm aan. Soms kan dit gepaard gaan met pijn, zwelling en soms zelf koorts.

Cellulite is een toestand van het onderhuidse vet, waardoor het oppervlak van de huid grover wordt. Hierdoor krijgt deze het bekende sinaasappelschil-achtige uiterlijk. In principe kun je cellulite over je hele lichaam krijgen, maar vaak ontstaat het op de billen, benen en bovenarmen. Cellulite is een onschuldige aandoening.

Fases cellulite

Direct onder de huid zitten vetcellen. Deze vetcellen slaan zoveel mogelijk vet op als dat ze kunnen, waardoor ze groter worden. Vetcellen liggen in klompjes bij elkaar en wanneer de vetcellen groter en groter worden, gaan die klompjes wat uitpuilen ten opzichte van de rest van de huid die door de bindweefselstrengen niet kunnen uitzetten. Dat verschil uit zich in deukjes en dus in een hobbelige huid.

Cellulite ontstaat geleidelijk en bestaat uit 4 verschillende fases:

Fase 1
De huid is glad en je ziet geen cellulite wanneer je staat of ligt. Als je de huid tussen duim en wijsvinger neemt en erin knijpt, zie je een lichte vorming van kronkels in je huid maar geen sinaasappelhuid.

Fase 2
In deze fase zijn er lichte onregelmatigheden zichtbaar wanneer de spieren worden aangespannen. Wanneer er in de huid wordt geknepen, dan worden de onregelmatigheden duidelijk zichtbaar.

Fase 3
De onregelmatigheden zijn zichtbaar als je staat of zit.

Fase 4
De onregelmatigheden zijn duidelijk te zien en te voelen. In dit stadium kan de huid ook hard en pijnlijk aanvoelen. Je cellulite is zichtbaar als je staat én als je ligt.

Cellulite komt veel meer voor bij vrouwen dan bij mannen, omdat het onderhuids vet bij vrouwen is opgebouwd uit steunpilaren waarop de huidlaag rust. Cellulite verandert de structuur van vet, waardoor dit niet meer in balans is.

Oorzaken cellulite

Stress

Wanneer er sprake is van stress, wordt er onder andere meer cortisol aangemaakt. Wanneer er meer cortisol wordt geproduceerd, stijgt de behoefte aan suiker-, vet- en zoutrijk eten. Daarnaast kan cortisol ervoor zorgen dat de vetvoorraad in het lichaam groter wordt. Deze toename aan vetvoorraad wordt met name gezien in het buikgebied.

Onvoldoende slaap

Wanneer je onvoldoende slaapt, kan dit stress veroorzaken. Ook zorgt onvoldoende slaap voor een toename van het hormoon leptine. Het hormoon leptine zorgt ervoor dat je meer trek krijgt. Hierdoor kan je toenemen in gewicht en meer vet opslaan.

Crashdieet

Het volgen van een crashdieet zou het cellulite verergeren. De oorzaak zou een tekort aan proteïne zijn zodat je water gaat vasthouden. De kamertjes onder de huid raken hier mee gevuld net zoals dat bij vet gebeurt. Door snel af te vallen en weer bij te komen, neemt de elasticiteit van de huid af, wat het probleem zal verergeren.

Pijnstillers

Bepaalde medicijnen waaronder aspirine en ibuprofen zouden ditzelfde effect hebben. Ook zijn zouden ervoor zorgen dat het meer vocht vasthoudt wat de vorming van cellulite stimuleert.

Roken

Nicotine vergroot niet alleen de kans op ziektes zoals hart- en vaatziektes, maar zorgt ook voor cellulite. Nicotine zorgt ervoor dat de doorbloeding van de huid minder wordt. Een verminderde doorbloeding zorgt er weer voor dat de zuurstofvoorziening van de vetcellen minder wordt. Dit resulteert erin dat er minder afvalstoffen worden afgevoerd.

Te weinig bewegen

Wanneer iemand weinig beweegt, wordt de doorbloeding van het lichaam slechter. De zuurstofvoorziening van de vetcellen wordt minder en er worden minder afvalstoffen afgevoerd. Het gevolg hiervan kan dan cellulite zijn.

Benen kruisen

Wanneer je vaak en lang met je benen over elkaar of gekruist onder je stoel zit, verstoor je de bloedcirculatie in je benen. Probeer daarom regelmatig een wandeling te maken voor een betere doorbloeding.

Erfelijkheid

Voor een klein deel kan cellulite erfelijk bepaald zijn. Wanneer een direct familielid cellulite heeft, is de kans groot dat andere directe familieleden ook cellulite hebben of krijgen. Hoe groot deze kans is, is niet bekend.

Leeftijd

Met het ouder worden neemt de elasticiteit en de dikte van onze huid af. De huid wordt slapper en onregelmatigheden kunnen hierdoor veel sneller zichtbaar worden.

Geslacht

Vrouwen hebben vaker last van cellulite. De reden hiervoor is dat mannen meer testosteron in het bloed hebben. Bij mannen zal dus minder snel een disbalans optreden tussen de hormonen oestrogeen en testosteron. Oestrogeen is het vrouwelijk geslachtshormoon. Beide hormonen kunnen invloed uitoefenen op veranderingen in de bloedcirculatie, vet en bindweefsel. Zo zorgt oestrogeen ervoor dat vet wordt opgeslagen en dat de vetcellen toenemen. Hierdoor wordt er meer water en vet vastgehouden en worden afvalstoffen minder goed afgevoerd. Ook komt cellulite vaker bij vrouwen voor dan bij mannen omdat het elastisch bindweefsel bij vrouwen zachter en losser is.

Wat kun je zelf doen tegen cellulite?

Vaak is het niet mogelijk om cellulite helemaal te verwijderen, maar het is wel mogelijk om cellulite te verminderen. Wat kun je doen:

Masseren

Door regelmatig te masseren wordt de bloedcirculatie bevorderd. Doordat de circulatie verbetert, zullen er meer afvalstoffen worden afgevoerd. Het is bij masseren belangrijk om de bewegingen naar het hart toe te maken. Bij de benen wil dit zeggen dat er van beneden naar boven wordt gemasseerd.

Gezond en gevarieerd eten

Gezonde voeding is belangrijk om cellulite te verminderen of voorkomen. Een gezond voedingspatroon wil zeggen dat er voldoende groente en fruit wordt gegeten en dat er wordt afgewisseld. Ook volkorenproducten zijn belangrijk. Let ook op de vetten. Probeer de slechte vetten (verzadigde vetten) zoveel mogelijk te vermijden of vervang ze door goede vetten (onverzadigde vetten). Omdat zout vocht aantrekt, wordt er meer vocht vastgehouden door het lichaam wanneer er meer zout wordt gegeten. Let daarom op je zoutgebruik om meer vochtophoping te voorkomen.

Voldoende drinken

Door voldoende te drinken, en dan het liefst water, zorg je voor een gezonde vochthuishouding en daardoor een optimale doorbloeding en ontgifting. Hoe meer water je drinkt, des te meer afvalstoffen uit je lichaam verdwijnen.

Voldoende bewegen

Bewegen stimuleert de doorbloeding en de afvoer van afvalstoffen. Bovendien wordt de vetverbranding gestimuleerd. Vooral springen, rennen en trilplaten werken goed.

Verminder stress

Stress veroorzaakt hormonale veranderingen die direct effect hebben op je huid. Door cortisol kan het vetpercentage toenemen en de productie van groeihormonen worden erdoor afgeremd. Om cellulite te bestrijden of te voorkomen, is voldoende ontspanning en minder stress belangrijk. Misschien kunnen ademhalingsoefeningen en yoga je hierbij helpen. Maar ook een goede nachtrust is hierbij belangrijk.

 

Bronnen: Huidziekten en Gezondheidswetenschap

Delen:  
5 reacties op “Wat kun je zelf doen tegen cellulite?
 1. Veel van deze tips kunnen helpen. Ieder persoon is anders. Als andere voeding voor jou helpt geef de vrouwen dan liever een reactie over welke voeding kan helpen in plaats van een heel artikel negatief te oordelen.

  Geschreven door Sym op
 2. Ik zie mijn eigen cellulite niet, dat zit van achteren en daar heb ik geen oogjes. Weet niet eens of ik het heb, geloof het wel. Maar die 1,5 keer per jaar dat ik in m’n badpak loop en anderen het dus zien, zit ik er maar niet mee. Bijna alle vrouwen hebben het, dus ja…

  Geschreven door Bea op
 3. 80% van de mannen en vrouwen zijn te dik en te zwaar. Iedereen mag best eens bij zich zelf te rade gaan en in de spiegel kijken. Ben je op een normaal gewicht en heb je er toch last van dan heb je er ieder geval zelf aan bijgedragen om het te voorkomen. Meer kan je dan niet doen. Maar in de meeste gevallen ligt het echt aan te veel eten/drinken en niet bewegen. Ik zie weinig marathonlopers met cellulite.

  Geschreven door Ruud op
 4. Sinds ik in de overgang ben gekomen heb ik hier last van gekregen op mijn bovenbenen, mijn bovenarmen beginnen ook al te verschrompelen.
  Ach ja wat doe je eraan. Ik ben zeker niet te dik. Anderen zijn muisgrijs, nou dat ben ik dan nog niet, dus tja. Schoonheid vergaat zeggen ze dan en wijsheid komt met de jaren.
  Nou hebben we toch nog iets om naar uit te kijken toch?

  Geschreven door Wishfull op
 5. mijn man heeft spierreuma en gebruikt al 8 jaar prednisolone. Hij gaat elke dag nog 25 of meer km. fietsen op een gewone stadsfiets. Als het te erg waait of regent gaat hij wandelen, ook 15 tot 20 km. Hij woog 10 jaar geleden begin de 80 kg. Maar hij is 185m groot, dat was slank. Nu weegt hij 10 kg zwaarder. Dus het moet wel door de cortizone komen. Hij heeft nu zelf een buik gekregen wat hij zeer vervelend vindt, want hij doet wel erg veel beweging. Hij is ook al 76 jaar, en is nu vertrokken met een bergvriend om zware beklimmingen te doen. Verleden jaar was hij nog een kilo verzwaard?? Vroeger verloor hij gewicht wat toch normaal was na 3 weken klimmen, nu komt er gewicht bij?? Wie heeft daar een antwoord op. Hij neemt dan nogmaar 7 mg. per dag.

  Geschreven door Trieneke op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief