Boezemfibrilleren: zo kun je dat herkennen

Boezemfibrilleren: zo kun je dat herkennen

Als de symptomen van boezemfibrilleren eerder herkent worden, kan dat jaarlijks duizenden beroertes schelen. Dus wat is boezemfibrilleren en wat zijn de symptomen?

Wat is boezemfibrilleren?

Bij boezemfibrilleren is de hartslag onregelmatig en in de meeste gevallen ook te hoog. De elektrische prikkels ontstaan hierbij niet op één plek, maar op meerdere plekken in de boezems van het hart. Die prikkels bewegen vaak erg snel en kriskras door elkaar, waardoor er een onregelmatige hartslag ontstaat. Boezemfibrilleren is een hartritmestoornis die op zich niet levensbedreigend is, maar meestal wel behandeld moet worden om schade aan het hart te voorkomen. Boezemfibrilleren wordt ook wel atriumfibrilleren genoemd en het is één van de meest voorkomende hartritmestoornissen die vaak voor komt bij mensen van 60 jaar en ouder.

Boezemfibrilleren symptomen

Sommige mensen voelen dat het hartritme van slag is. Vooral de overgang van een normaal hartritme naar boezemfibrilleren is goed te merken. Klachten bij boezemfibrilleren kunnen zijn:

  • Onregelmatige hartslag;
  • Hartbonken of -kloppingen;
  • Zweten;
  • Duizelig;
  • Snel moe;
  • Kortademig;
  • Opgejaagd of onrustig gevoel;
  • Beklemmend gevoel op de borst;
  • Vocht vasthouden.

Niet iedereen heeft dezelfde symptomen en ook zijn er mensen die jaren lang niets merken van het feit dat ze last hebben van boezemfibrilleren.

Oorzaak boezemfibrilleren

Wanneer je last hebt van boezemfibrilleren, dan is het hart van slag doordat er te veel elektrische prikkels op meerdere plekken in de boezems van het hart ontstaan. Hierdoor kan je hartritme bijna 2 keer zo hoog zijn als normaal, vaak meer dan 150 slagen per minuut.

Dit fibrilleren kan het gevolg zijn van:

  • Leeftijd;
  • Hoge bloeddruk;
  • Diabetes;
  • Overgewicht;
  • Apneu;
  • Problemen aan het hart: hartinfarct, hartfalen, hartspierziekte, hartklepziekten of een aangeboren hartaandoening;
  • Overactieve schildklier;
  • Te veel alcohol drinken;
  • Bepaalde medicijnen;
  • Roken;
  • Ontsteking, zoals een longontsteking.

Risico’s boezemfibrilleren

Het boezemfibrilleren is op zich niet gevaarlijk, maar wanneer het langer bestaat is dat zwaar voor je hart en kunnen er andere problemen ontstaan. Denk hierbij aan:

Beroerte

Zo is de kans op een beroerte ongeveer 5 keer groter dan bij mensen met een regelmatig hartritme. Deze kans is groter als gevolg van mogelijke bloedstolselvorming. Zo’n bloedstolsel kan losschieten en vervolgens ergens in het lichaam een bloedvat, bijvoorbeeld in de hersenen, afsluiten. Deze kans op bloedstolsels treedt trouwens pas op als het boezemfibrilleren langer dan 48-72 uur bestaat.

Embolie

Ook kan het stolsel wegschieten naar andere organen, zoals: longen, nieren, darmen of de kransslagaderen van het hart. Dat noemen we embolie.

Hartfalen

Door boezemfibrilleren kan ook hartfalen ontstaan. De hartspier kan namelijk verzwakken als iemand langere tijd boezemfibrilleren met een snelle hartactie heeft. Het gevolg kan zijn dat de pompfunctie van het hart afneemt.

Wanneer naar de huisarts met boezemfibrilleren?

Het is verstandig om naar je huisarts te gaan wanneer je hartkloppingen krijgt die na enkele minuten rustig zitten niet overgaan. Ook is het advies om contact op te nemen met je huisarts wanneer je opeens een hele snelle of onregelmatige hartslag krijgt en wanneer de hartkloppingen steeds erger worden. Natuurlijk kun je ook altijd contact opnemen met je huisarts wanneer je je ernstig zorgen maakt.

 

Bronnen: De Hartstichting, Harteraad en Universitair Medisch Centrum Groningen

 

 

Delen:  
5 reacties op “Boezemfibrilleren: zo kun je dat herkennen
  1. Herken alle symptomen !Ik heb er al jaren last van en al 2 x bewusteloos gevonden op weg naar mijn werk en naar huis, maar volgens mijn huisarts is het hyperventilatie. Nu recent een andere arts bezocht want ik heb er veel last van. Die deed bloedonderzoek en longfoto, gaf niets raars aan, dus wat nu dan?

    Geschreven door Anoniem op
    • Nu meteen naar de cardioloog. Mijn zus had precies hetzelfde, werd ook gezegd dat het hyperventilatie was. 3 keer na de dokter geweest, ze moest zich niet aanstellen, was gewoon hyperventilatie . 3 weken na de laatste afspraak was ze dood. Neem geen risico.

      Geschreven door Lidy op
  2. Heb er zelf nu erg last van, liep best wel vaak en veel beweging is goed, tot ik steeds sneller moe werd en bleef, de huisarts heeft me doorgestuurd ecg laten maken enz. Nu slik ik medecijnen zoals bloedverdunners en anderen nu ik bij de cardioloog behandeld word voelt het wel veiliger maar moe blijf ik nog steeds heb te lang doorgelopen

    Geschreven door Eigenwijs op
  3. Ik heb het 1 keer per 2 maanden ongeveer 10 uur lang. Ik lees hier dat er pas een bloedprop kan ontstaan na 48 uur. Ik vraag me dan af waarom ik dan van die zware bloedverdunners zou moeten slikken op advies van de cardioloog. Komt op mij raar over. (die ik overigens niet slik, want ik werd er doodvermoeid van)

    Geschreven door Do op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief