Bloedneus: wat kan dit veroorzaken?

Bloedneus: wat kan dit veroorzaken?

Een bloedneus is bijna altijd onschuldig, maar kan een gevolg van een onderliggende aandoening zijn. Wat zijn mogelijke oorzaken van een neusbloeding en wanneer moet je met een bloedneus naar de huisarts?

Wat is een bloedneus?

Wanneer er als gevolg van een kapot, beschadigd bloedvaatje in je neusslijmvlies bloed uit je neus komt, dan spreken we van een bloedneus. De meeste van ons hebben wel eens last van een neusbloeding, maar het komt iets vaker bij mannen voor dan bij vrouwen. Ook zien we dat er bij kinderen en jongvolwassenen én mensen ouder dan 65 jaar meer neusbloedingen ontstaan.

Oorzaken bloedneus

Een aantal neusbloedingen ontstaat zonder duidelijke oorzaak, maar verder worden de oorzaken in 3 groepen: oorzaak ligt in de neus zelf, bijwerking van medicijnen of als gevolg van een aandoening.

In de neus zelf

Hieronder verstaan we een neusbloeding die is ontstaan door: neuspeuteren, een voorwerp wat er is ingestopt, klap of stoot, uitdroging, chemische stoffen die het neusslijmvlies irriteren of een infectie.

Medicijnen

Het gebruik van bloedverdunners en aspirine zorgt voor een verhoogde kans op het krijgen van een bloedneus.

Aandoening

Bloedneuzen kunnen ook een gevolg zijn van een aandoening in je lichaam, denk hierbij aan: aderverkalking, hoge bloeddruk, stoornissen in de bloedstolling, misvorming in de neus (bijvoorbeeld gat in het neustussenschot) of een gezwel in de neus.

Wat doe je bij een bloedneus?

  • Ga eerst rustig zitten en snuit flink je neus.
  • Knijp daarna je neus gedurende minimaal 5 minuten dicht direct onder je neusbeen daar waar net het zachte deel van je neus begint.
  • Let er hierbij op dat je niet je hoofd naar achter kantelt, maar licht naar voren. Het kan anders zijn dat er bloed je keel in loopt en daar kun je misselijk van worden.
  • Adem gedurende die 5 minuten rustig door je mond.
  • Kijk na deze 5 minuten of het al gestopt is, blijft het daarna nog bloeden? Snuit dan nog een keer je neus en druk opnieuw minstens 5 minuten je neus dicht.

Bijna alle bloedneuzen gaan zo over.

Wanneer naar je huisarts?

Op het moment dat je regelmatig een bloedneus hebt die je zelf niet kan stoppen of wanneer je überhaupt vaak een bloedneus hebt, neem dan contact op met je huisarts. Hij of zij zal je dan doorverwijzen naar een KNO-arts. Een KNO-arts kan dan bepalen welke behandeling het meest geschikt is. Zo kan er gekozen worden voor dichtetsen, dichtbranden of tamponneren.

Wanneer je een bloedneus hebt en het bloeden gaat maar door, nadat je 2 keer 5 minuten je neus hebt dichtgeknepen, neem dan contact op met je huisarts. Dat geldt ook wanneer je wel eens een bloedneus hebt én je gebruikt bloedverdunnende medicijnen.

Behandeling arts van een bloedneus

Er zijn verschillende vormen van behandeling door een KNO-arts:

Dichtetsen

Bij dichtetsen kan de arts met behulp van een etsende vloeistof de oppervlakkig gelegen bloedvaatjes vóór op het neustussenschot dichtetsen.

Dichtbranden

Wanneer er gekozen wordt voor dichtbranden, dan zal de arts, onder lokale verdoving bij volwassenen en onder kortdurende algehele verdoving bij kinderen, het bloedende bloedvat dichtbranden.

Tamponneren

Wanneer de neus maar blijft bloeden en de plaats van de bloeding is niet exact vast te stellen, dan zal de arts deze bloeding eerst stoppen door het inbrengen van een neustampon. Deze tampon wordt dan door de arts na 24 tot 72 uur weer verwijderd. Hierna kan er gekeken worden wat de exacte plaats van de bloeding is en zal er bepaald worden of deze nog dicht geëtst of dicht gebrand moet worden.

 

Bronnen: Maxima Medisch Centrum, Catharina Ziekenhuis en UZA

 

Delen:  
2 reacties op “Bloedneus: wat kan dit veroorzaken?
  1. Ik had jaren geleden een niet te stoppen bloedneus. mijn man reed me (in Duitsland onderweg) onmiddelijk naar de eerste hulp, daar bleek dat ik een dusdanig hoge bloeddruk had dat de arts mij een pilletje onder de tong gaf omdat ze bang was dat mijn hart het zou begeven. Vanaf dat moment eten mijn man en ik zoutloos met af en toe een maaltijd buiten de deur met de vraag weinig zout te gebruiken. Gelukkig is het goed afgelopen alleen helaas vanaf dat moment tinnitus. Ook het afvallen heeft bij ons erg geholpen, bij mijn man is het bloedsuikergehalte naar beneden gegaan, bij mij is de bloeddruk op peil. We zijn nu beiden boven de tachtig en nog steeds actief.

    Geschreven door andrea op
    • Wat fijn om te lezen dat jullie zullen goede resultaten hebben bereikt zonder verdere medicatie. Top!

      Geschreven door Suzanne op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief