Nagels en onze gezondheid

Nagels, we verzorgen ze goed, zorgen dat ze netjes geknipt en gevijld zijn en de dames gooien er ook vaak nog een nagellakje tegenaan. Maar wat veel mensen niet weten is dat onze nagels een weerspiegeling zijn van onze gezondheid.

Wat zeggen nagels over de gezondheid?

Bleke nagels

Wanneer je nagels een bleke, witte kleur hebben dan zou je bloedarmoede kunnen hebben. In rode bloedcellen zit hemoglobine. Hemoglobine transporteert zuurstof door je lichaam, waardoor je lichaam voldoende zuurstof heeft. Voor de opbouw van hemoglobine is ijzer nodig. Als je een tekort hebt aan ijzer of een aantal andere stoffen, kun je geen hemoglobine aanmaken. Hierdoor ontstaat bloedarmoede. Hierdoor kleuren de huid en weefsel lichter wat de bleke/witte nagels geeft. Zorg dus dat je voldoende ijzer binnenkrijgt. Het kan daarnaast ook wijzen op diabetes. Zodra uw nagels geheel veranderen in witte nagels dan kunt u het best uw huisarts raadplegen.

Blauwe nagels

Wanneer alle nagels een blauwe kleur hebben dan duidt dit op een gebrek aan zuurstof in het lichaam met als oorzaak een aandoening aan de luchtwegen of wellicht een aandoening aan de bloedvaten (de ziekte van Raynaud), waarbij bloedvaten extreem reageren op kou.

Witte strepen

Wanneer er horizontale witte lijnen over de gehele nagels lopen dan moet de oorzaak gezocht worden in een verstoring van de bloedtoevoer naar het nagelbed. De oorsprong hiervan ligt in een onderliggende ziekte zoals een nierziekte, leverafwijking of een tekort aan eiwitten.

Gele nagels

Gele nagels worden veelal veroorzaakt door een schimmelinfectie. Gele nagels zijn prima te behandelen, echter wanneer er geen behandeling plaatsvindt kan de infectie als gevolg hebben dat het nagelbed zich terugtrekt en dan verdikt de nagel zich. In uitzonderlijke gevallen wijzen gele nagels op een long- en of schildklieraandoening, diabetes of psoriasis.

Donkere strepen

Deze verticale donkere strepen kunnen bruin of zwart zijn en lopen dan tot aan het nagelbed. Dit kan onschuldig zijn maar wij raden je aan dit niet te negeren omdat het een teken van huidkanker (melanoom) kan zijn. Dus laat dit zo snel mogelijk onderzoeken door een arts.

Broze nagels

De één heeft hardere nagels dan de ander, echter wanneer je nagels zo droog en broos zijn dat ze bij de minste of geringste aanraking breken, dan kan dit een voorteken zijn van een niet goed werkende schildklier. Een bloedtest kan uitwijzen of dit wel of niet het geval is.

 

Bron: webmd.com en articles.mercola.com

Delen:  
6 reacties op “Nagels en onze gezondheid
 1. Kan er over psoriasis kunst nagels gezet worden?

  Geschreven door Gerda op
 2. Dat zou wellicht wel kunnen maar is niet goed. De psoriasis zal waarschijnlijk verergeren.

  Geschreven door Tandor op
 3. kan arts zien aan bolle hand nagels ,dat je zuurstof gebrek hebt ?

  Geschreven door corien op
 4. ik zou graag willen weten of het iets betekent als nagels geen halve maantjes hebben. Dat is namelijk bij mij het geval. Op de 2 duimen zijn ze duidelijk aanwezig en verder nauwelijks zichtbaar op twee vingers van de linkerhand en 1 vinger van de rechterhand.

  Geschreven door Klaske op
 5. Wat betekenen vertikale strepen groeven in je nagels

  Geschreven door Henny op
 6. Ik heb al maanden last van dat bij allebei de grote tenen, mijn nagels spontaan afbreken? Ik heb wel last van schimmelnagels maar gebruik daarvoor pilletjes van de dokter. Nu heb ik via een medisch pedicure gel nagels op mijn grote teen nagels laten zetten, maar nu is het nog erger geworden!!!! Allebei mijn teennagels zijn geheel ervan af!! Ik heb dus geen teen nagels meer?? Kan wel janken!!! Wat nu?? Ik schaam me dood vooral nu met het mooie weer. Wie kan mij advies geven? Ik heb ook last van té broze vingernagels, maar gelukkig geen schimmel.

  Geschreven door Mw. Drs. M op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief