Spanningshoofdpijn: hoe kun je het behandelen?

Spanningshoofdpijn: hoe kun je het behandelen?

Spanningshoofdpijn is de meest voorkomende vorm van hoofdpijn die er is. In de meeste gevallen is de pijn niet zo ernstig dat het de dagelijkse werkzaamheden beïnvloedt. Echter, wanneer spanningshoofdpijn wel de kwaliteit van je leven beïnvloedt, hoe kun je deze dan behandelen?

Wat is spanningshoofdpijn?

Deze vorm van hoofdpijn is meestal aan beide kanten van je hoofd en is wellicht te herkennen aan het gevoel van een knellende band om je hoofd. De intensiteit van de pijn kan van licht tot matig en bij zowel mannen als vrouwen op iedere leeftijd optreden. We zien wel dat het vooral bij mensen van middelbare leeftijd optreedt. Er zijn drie vormen van spanningshoofdpijn:

Milde spanningshoofdpijn

Bij deze vorm treedt de hoofdpijn af en toe op.

Episodische spanningshoofdpijn

We praten van een episodische vorm wanneer de hoofdpijn 15 dagen per maand aanwezig is. De duur van de hoofdpijn kan dan verschillen van enkele minuten tot complete dagen. Deze hoofdpijnperiodes worden afgewisseld met pijnvrije periodes.

Chronische spanningshoofdpijn

Bij chronische spanningshoofdpijn heb je last van hoofdpijn voor minimaal 15 dagen per maand gedurende een periode van minimaal 6 maanden. Ook hierbij worden de periodes met hoofdpijn afgewisseld met pijnvrije tijden.

Symptomen spanningshoofdpijn

Niet iedereen heeft dezelfde klachten, maar er zijn wel een aantal overeenkomsten.

  • Pijn aan allebei de kanten van je hoofd;
  • De pijn is dof, drukkend en voelt als een strakke band die om je hoofd zit;
  • De pijn kan in sommige gevallen uitstralen naar de nek;
  • Veel mensen hebben last van pijnlijke en stijve schouders;
  • Misselijkheid bij hele heftige spanningshoofdpijn net als overgevoelig zijn voor prikkels zoals licht en geluid.

Oorzaken van spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn staat ook wel bekend als spierspanningshoofdpijn. Deze term doet suggereren dat de oorzaak bij spanning op de spieren ligt. Dat is één van de factoren die een rol kan spelen. Andere factoren die spanningshoofdpijn kunnen uitlokken zijn:

Stress

Wanneer je stress ervaart dan kan het lichaam hierop reageren door onbewust de spieren van kaak, voorhoofd, nek en schouders aan te spannen met hoofdpijn als gevolg.

Inspanning

Zowel geestelijke- als lichamelijke inspanning kunnen deze vorm van hoofdpijn uitlokken. Zo kun je tijdens het sterk concentreren op iets de spieren in de nek en schouders aanspannen. Dit kan spanningshoofdpijn uitlokken. Echter, ook het zwaar tillen van een object, hardlopen of veelvuldig traplopen kan deze vorm van hoofdpijn uitlokken. En niet te vergeten het langdurig kijken naar een scherm kan leiden tot spanningshoofdpijn.

Vermoeidheid

Ook slaaptekort kan hoofdpijn uitlokken. Als gevolg van dit slaaptekort kan je lichaam zich onvoldoende ontspannen met hoofdpijn als gevolg.

Houding

Een structurele verkeerde houding kan leiden tot een overbelasting van de spieren wat weer kan resulteren in spanningshoofdpijn. In veel gevallen gaat het dan om een spier in de schouder (de monnikskapspier) die erg gespannen is.

Het weer

Bepaalde weersveranderingen, zoals verandering van het klimaat of in de luchtdruk kan een uitlokkende factor zijn. Net als kou en tocht die de spieren in je nek doen verstijven en zo hoofdpijn doen uitlokken.

Voeding

Van een aantal voedingsstoffen weten we dat zij een uitlokkende factor kunnen zijn. Denk hierbij aan: cafeïne, alcoholische dranken, aspartaam, pinda’s en bepaalde kazen.

Overige factoren

Onderliggende aandoeningen kunnen ook een rol spelen. Denk hierbij aan: bloedarmoede, chronische verkoudheid, neusbijholteontsteking, gebitsaandoeningen of een allergie.

Spanningshoofdpijn: hoe kun je het behandelen?

Behandeling bestaat uit zowel medicamenteuze behandeling als niet-medicamenteuze behandeling.

Niet-medicamenteuze behandeling

Gezonde leefstijl

Ten eerste zal je arts aangeven dat een gezonde leefstijl kan helpen om met de hoofdpijn om te gaan. Wat verstaan we onder een gezonde leefstijl? Zorg voor voldoende slaap, probeer iedere dag te zorgen voor voldoende rust en maak tijd voor ontspanning. Eet daarnaast gezond, zorg voor een matig gebruik van alcohol, stop met roken en beweeg dagelijks voldoende.

Fysiotherapie en oefentherapie

Wanneer de oorzaak van de pijn ligt in gespannen spieren, dan is oefentherapie een mogelijkheid om te oefenen hoe je bepaalde spieren kunt ontspannen. Naast fysieke oefeningen kun je door middel van psychosomatische oefentherapie leren hoe je je kunt ontspannen en andere gedachtes te hebben bij pijn.

Psychologie

Op het moment dat stress een belangrijke uitlokkende factoren is, dan kan begeleiding van een psycholoog zinvol zijn. De behandeling bestaat dan onder andere uit stressmanagement, ontspanningsoefeningen en het vinden van de juiste balans tussen inspanning en ontspanning met als doel om de spierspanning laag te houden en zo hoofdpijn zoveel mogelijk te voorkomen.

Behandeling met medicijnen

Er bestaan twee soorten medicijnen voor de behandeling van spanningshoofdpijn: te weten het behandelen van de hoofdpijn en het voorkomen van hoofdpijn.

Behandelen van de pijn

Een kortdurende behandeling met medicijnen bestaat uit ten eerste uit het innemen van paracetamol en wanneer deze niet of onvoldoende helpen dan kan er gekozen worden voor een NSAID (diclofenac, ibuprofen en naproxen).

Voorkomen van hoofdpijn

Het medicijn amitriptyline is mogelijk effectief bij de behandeling van chronische spanningshoofdpijn. Dit medicijn wordt enkel voorgeschreven bij chronische spanningshoofdpijn en wordt na 4 tot 6 weken bekeken of het helpt of niet.

 

Bronnen: Thuisarts, DC Klinieken, Nederlandse Hoofdpijn Vereniging en Gelre Ziekenhuizen

 

Delen:  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief