Heup pijn al na een kwartiertje hardlopen op de loopband?

 • #1

  Beste fysio,

  Ik heb een naar probleem. ik ben een sportieve man van 48 jaar en kamp de laatste 6 jaren steeds met problemen rondom de heupen. ik heb daarvoor altijd pijnvrij gesport op een gegeven moment kreek ik regelmatig pijn voornamelijk aan de linkerheup maar dit is vaak periodiek. in de zomer ben ik vaak helemaal pijnvrij

  ik weet dat ik iets afwijkende heupen heb. (CAM) linkerkant iets meer dan rechts maar op de heup foto's die ik om de 2 jaar laat maken ziet alles er steeds goed en niet versleten uit.

  ik wandel heel veel. zeker een uur per dag. dit geeft wel eens last in mijn linkervoet. of het in de voet zelf is of ernaartoe trekt weet ik niet maar ik heb gisteren na een kwartiertje hardlopen op de loopband ineens weer veel last van mijn linker heup terwijl ik mijn voet niet voel.. ik heb het gevoel van instabilitiet en de zijkant is gevoelig. ik had daarvoor goed opgewarmd op de crosstrainer nog 20 minuten. ik doe ook oefeningen om de heup abdutors en adductoren te versterken en train verder al mijn been en bil spieren op de fitness, en ik fiets veel enz. mijn benen zijn best gespierd en voelen sterk aan. toch snap ik het niet dat een kwartiertje hardlopen op maar 9 km per uur voor zoveel last kan zorgen ineens? ik heb voor die tijd al heel vaak hard gelopen op de loopband op veel hogere snelheden en urenlang en nooit last gehad.

  met deze ontstane heup problemen ben ik al heel vaak en veel naar de fysio geweest maar die konden ook niks vinden waardoor het zou komen dat ik zo'n last van mijn linkerheup kan hebben. op de loopband voelde ik links ook helemaal niks op dat moment en daarna de hele dag ook niet.. pas ik de nacht werd ik wakker van de pijn in mijn heup en de andere dag dus. ik wilde hardlopen weer terug oppakken en dacht met een kwartiertje na goed te hebben opgewarmd wel te kunnen beginnen. helaas niet gelukt maar als je op dat moment geen last hebt word het ook moeilijk uitvinden hoe ver je kan gaan .daarom vind ik het zo vreemd dat ik dan die nacht pas pijn kreeg?

  weet u misschien wat het kan zijn of weet u misschien hiermee raad?

  Reageer
  #2

  Moeili9jk om daar zo zonder enig onderzoek iets over te zeggen. Vraag aan de huisarts een verwijzing voor de orthopeed voor verder onderzoek

  Reageer
  #3

  Daar ben ik al geweest bij de orthopeed. al 2x en die gaat er niks aan doen . ik heb mijn heup foto's ook aan andere orthopeten laten zien en die vonden mijn heup gewrichten er ook heel netjes uitzien.

  ik vertelde de orthopeed dat ik dit in de spieren rondom de heup voelde en hij verwees mij naar de fysio en daar ben ik ook al bij verschillende fysio geweest maar niemand die het echt op weet te lossen. overigens lijkt het mij dat je afwijkingen aan de heup of slijtage toch altijd in de spieren voelt en niet in het gewricht zelf??

  uit onderzoek bij een fysio is wel naar voren gekomen dat mijn linkerbeen net iets korter is dan rechts maar dat is volgens de fysio verwaarloosbaar en moet geen problemen geven. ik ben ook al bij een botten kraker geweest .ook die heeft niks kunnen verbeteren. ik loop dus al jaren zo door. er is in begin ook al een mri gemaakt van bekken/heup links maar daar was ook niks van schades op te zien. waar die pijn dan steeds vandaan komt is mij een raadsel.. ik heb echt wel gespierde benen maar voel veel pijn in de zij en rug ervan ook. bij zijwaards rekken met bovenlichaam voor de zijkant van de linkerheup is er nu echt veel pijn in de linkerflank. dit is altijd al een beetje maar nu helemaal erg. ook in staande positie het bovenbeen gebogen optrekken met de knie naar de borst geeft pijn en voelt erg stijf in de beweging. ik hoop dat ik via deze weg nog hulp kan krijgen?

  Reageer
  #4

  "overigens lijkt het mij dat je afwijkingen aan de heup of slijtage toch altijd in de spieren voelt en niet in het gewricht zelf??" dit is niet vanzelfsprekend. Je kunt dat wel degelijk ook in het gewricht voelen
  Zoals ik al schreef, is het moeilijk om daar zo zonder enig onderzoek iets over te zeggen.
  Je sport veel en intensief. Een overbelasting is dan niet uit te sluiten.
  Vraag de huisarts een verwijzing voor een reumatoloog, andere optie is om naar een gespecialiseerde kliniek ( zoals de St. Maartenskliniek) te gaan die dus gespecialiseerd is op aandoeningen van het bewegingsapparaat

  Reageer
  #5

  Reumatoloog ben ik 2 jaar geleden al geweest. daar is ook niks uitgekomen aan de hand van bloedonderzoeken etc. de huisarts heeft een heel dossier met een reeks aanklachten in het been en elders in het lichaam. de meeste klachten gaan tijdelijk over en spelen dan weer na verloop van tijd op.

  ik heb dus nog meer klachten aan bv schouder en elleboog. rechterschouder kraakt heel erg en linker ac gewricht is misvormt door cortisone spuiten . ik voel vaak pijn in de linkerkant van mijn nek. op sommige dagen kan ik mijn nek niet naar links draaien.

  de fitness was 5 maanden dicht en heb met terug oppakken van de oefeningen echt afgezien. na 3 maanden gaat dit gelukkig wel beter. maar helemaal niks doen is ook geen optie voor mij want dan krijg ik evengoed last . ik ben eens moeten stoppen vanwege een blessure en toen kreeg ik later nog last aan andere lichaamsdelen. ik moet heel erg bedachtzaam zijn op onverwachte bewegingen anders schiet het er zo overal in. bv met mijn nek al als ik mijn eigen ga scheren en iets teveel druk zet dan schiet het al in mijn nek . de St Maartenskliniek is misschien een uitkomst. word dit volledig vergoed door de zorgverzekeraar? want ik heb namelijk verder geen geld om doktersrekeningen te betalen..

  Reageer
  #6

  Hey,

  En je zou ook nog naar een podotherapeut kunnen gaan. Je geeft aan een minimaal beenlengte verschil te hebben.
  Dat zou misschien in combinatie met de klachten die je al aan je heupen hebt en het intensieve sporten, toch te veel kunnen zijn.

  Mijn vriend heeft een oude knieblessure,hij is toen hij daarvan revalideerde door zijn orthopeed ook naar een podotherapeut verwezen. Omdat hij ook zeer intensief sport en zijn lichaam een stuk intensiever belast dan de gemiddelde mens. Hij heeft nu inmiddels nog zooltjes met maar een minimale correctie,maar voor zijn knie maakt het echt een ernorm verschil of hij ze wel of niet draagt.

  Misschien is het verschil bij jou minimaal, maar als je je lichaam intensief belast,kan een heel klein beetje verandering in je stand echt wel uitmaken.
  Zeker als je al blessure gevoelig bent.

  Een (sport)podotherapeut kan je waarschijnlijk wel advies geven of het voor jou zou kunnen helpen.

  Groetjes Suzan

  Reageer
  #7

  Met een verwijzing van de huisarts valt dat gewoon onder de basisverzekering ( afgezien van het eigen risico)

  Reageer
  #8

  @ Suzan,

  Ik heb daar ook wel eens aan zitten denken dat het misschien daaraan zou kunnen liggen toen de fysio dat vaststelde maar omdat volgens hem niet van belang was ga je daar dan ook niet op door.

  ik heb aan de rechterkant een zwakke knie .knieschijf waar een kraakbeen beschadiging graad 4 (hoogste graad) bot op bot contact aan zit en een gescheurde meniscus . maar daar heb ik totaal geen last van na dat stukje hardlopen. mijn rechterbeen voelt nu vandaag superfit.

  ik heb wel vaak met legpress een beetje last van die rechterknie maar bij goede opwarming gaat deze last snel weg. ik train mijn benen ook niet zo zwaar. het gaat mij meer om de spieren te verstevigen en in conditie te houden dan tot het uiterste gaan. waarschijnlijk is een kwartiertje hardlopen toch erg zwaar voor de heupen. ik had daarvoor wel 20 minuten crosstrainen gedaan en dat is meer onbelast voor je gewrichten.

  dat leek mij gelijk wel een goede warming up. bij het hardlopen voelde ik op het laatst ook wel iets in mijn rechterheup .toen ben ik ook gestopt . maar rechterheup nu dus verder totaal geen last. terwijl ik van linkerheup geen last kreeg tijdens het lopen maar pas de nacht erop. dat verbaasd mij wel heel erg?

  fietsen gaat wel zonder dat ik iets voel en heb behoorlijk kracht in de benen merk ik bij heuvel op. ik snap echter dan ook niet dat je hele krachtige en gespierde benen kan hebben en iets aan je heup. die spieren zouden dan toch juist het gewricht moeten helpen? want ik train mijn heupen ook. alleen zodra ik van de fiets af kom en op de benen ga staan dan voel ik de heup weer,

  een podotherapeut zou zeker het proberen waard zijn. wie niet waagt die niet wint.

  @ John bedankt voor het doorgeven .mijn eigen risico is ondertussen al op..

  Reageer
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Je kunt idd altijd een onderzoekje bij een podotherapeut laten doen. Die waar mijn vriend naartoe gaat,doet ook altijd een loop analyse. En hij merkt echt verschil hoor!

  Wat je zegt dat je spieren je gewrichten ondersteunen,klopt helemaal. Maar als je gewricht wat beschadigd is, kan juist door de spieren aan te spannen, pijn ontstaan omdat de druk op en in het gewricht niet zo is als het zou moeten zijn. Dan kan je met een zooltje net de stand van het been iets veranderen, waardoor de druk op/in het gewricht weer minder wordt. Zo is het mijn vriend toen uitgelegd.

  Reageer
  #10

  Suzan dit klinkt voor mij heel logisch en interessant wat je schrijft.

  ik merkte vaak bij lange wandelingen dat na een uur ik last begon te krijgen van mijn linkerbeen/heup. ik voel het daarbij ook vaak in de voet. soms ook al als ik nog maar net begin met wandelen. en soms gaat het ook over tijdens het wandelen. welke relatie de voet met de heup heeft weet ik niet precies maar meestal trekt het daarnaartoe .

  misschien zet ik dan net mijn stap anders had ik al eens gedacht. wat mij voornamelijk ook opvalt dat ik best krampachtig loop. mogelijk zoek ik in mijn loop steeds naar compensatie om geen last te krijgen. ik moet eerlijk zeggen dat ik ook bang ben om last te krijgen en dan ga je bewuster proberen te bewegen terwijl dat juist een automatisme moet zijn.

  onder de ochtend werd ik vroeg wakker van een erg stekende pijn in de heup. ik voelde het dit keer ook in de lies. terwijl ik gisteren eigenlijk niet veel bewogen heb en voornamelijk rust gehouden heb. wat je schrijft over druk in het gewricht en bij aanspannen spieren het gewricht meer gaat voelen klopt. dit voelde ik duidelijk. ook bij opstaan uit bed de eerste stappen duidelijk een druk gevoel. ik weet nu wel heel zeker dat het kwartiertje hardlopen op de band mijn heup probleem heeft verergerd. waarschijnlijk door de klappen/druk op het gewricht omdat er een probleem is. een podotherapeut zou dan hopelijk uitkomst kunnen bieden.

  opmerkelijk is wel dat ik vanochtend heup versterkende heup oefeningen gedaan heb en daarmee ging de pijn volledig weg. allen bij rotatie van de heup voelde ik nog wel wat.

  Reageer
  #11

  Ik heb het niet zelf bedacht hoor! Ik herhaal wat de podo van mn vriend toen heeft gezegd.
  En zelf ben ik vaste klant bij de fysio, door rug/bekken problemen. Dus die heeft mij intussen ook het één en ander geleerd over hoe het werkt met compensatie van dingen die niet helemaal goed werken, belasting en overbelasting.

  Wat jij zegt over krampachtig lopen,klopt ook helemaal in dat verhaal. Krampachtig lopen = extra spierspanning = verkeerde belasting/overbelasting.
  Heel herkenbaar.
  Waarschijnlijk maak je met de echt heup gerichte oefeningen de spieren weer soepel waardoor de druk rondom je heup weer vermindert.
  Een loop analyse zou dan een manier zijn om te kijken in hoeverre je dat kunt corrigeren en wat je eventueel qua oefeningen anders zou kunnen doen.

  Reageer
  #12

  Ik heb nog wel een dingetje. Het enige waar ik dan wel mijn vraagtekens bij zet is dat ik 10 jaar geleden wel kon hardlopen zonder last aan mijn heupen. ik ben nu 48 en toen ik 38 was ben ik nog op voetbal gegaan . ik kon toen zelfs nog 2 wedstrijden achter elkaar spelen, hard lopen is altijd iets geweest waar ik goed in was en graag deed.

  op de loopband liep ik voor die tijd ook al tot 3 keer in de week soms 2 uur lang .ik heb 3 jaar gevoetbald vanaf mijn 38ste en vanwege pees problemen gestopt omdat ik toen een jumpersknie links kreeg. in het begin kreeg ik ook al een achillespeesontsteking links maar dat was snel over na veel rekken. opmerkelijk is wel dat dit alles aan het linkerbeen ontstond.

  ik had mij toen laten vertellen dat lopen op gras anders was dan op de band en het daardoor kwam. er was toen nog iemand die begon met voetbal en die had dat ook. nadat ik gestopt was met voetbal en de jumpersknie weer over was ben ik erna nog gaan hardlopen op de band .dit was nog in 2014 en ging gewoon goed . pas eind in 2016 begon ik pas last van mijn heupen te krijgen en toen was ik al zeker een jaar gestopt met hardlopen. maar eigenlijk kreeg ik eerst last van mijn rechterheup. daarvoor heb ik foto's laten maken en zagen ze toen die cam zitten. een soort bobbel van bot aan de halzen van mijn heupen. links was erger dan rechts maar links had ik toen nog geen last.

  deze last kwam pas in 2018 en intussen tijd had ik nooit meer hard gelopen. de pijn kwam ineens .het enige wat ik nog deed was wandelen .meestal een half uur tot een uurtje. ik heb steeds foto's van mijn heupen laten maken maar de laatste foto's van begin dit jaar 2021 zagen er nog hetzelfde uit als de eerste foto's van 2016.

  ik denk dat ik wel heel gericht op de heupen moet gaan trainen. eind vorig jaar het hele najaar met pijn in de linkerheup gelopen. talloze orthopeed en fysio bezoeken afgelegd. met heupoefeningen werd het toen alleen maar erger weet ik nog. bij de fysio kon ik niet eens legpressen met links ook al was het gewicht heel licht. dit gaf al veel pijn.

  toen werd het winter en kon er worden geschaatst in februari en toen is de pijn in de linkerheup overgegaan toen ik ermee ging schaatsen. alleen kreeg ik toen weer last in mijn rechterknie die ook niet fris is. ik heb daarna nog skeelers gekocht maar dat ging absoluut niet voor mijn rechterknie dus maar weer weggegaan. het is best moeilijk als je gerichte oefeningen wilt vinden die voor beide benen geschikt zijn. anders zou ik lekker gaan skeeleren voor mijn heupen. het verbaasde mij wel dat mijn rechterknie van het hardlopen van afgelopen zaterdag geen last heeft want die is echt heel zwak.

  Reageer
  #13

  Als ik dit zo lees, dat denk ik dat je de benen en de heupen toch zwaar hebt overbelast. Te weinig rekening gehouden met je leeftijd en maar door blijven gaan.
  " toen ik 38 was ben ik nog op voetbal gegaan . ik kon toen zelfs nog 2 wedstrijden achter elkaar spelen," Zelfs een door en door getrainde prof krijgt dit niet voor elkaar zonder daar gevolgen van te hebben.
  "op de loopband liep ik voor die tijd ook al tot 3 keer in de week soms 2 uur lang" Ook dit was dus voor een amateur veel te veel

  Reageer
  #14

  Hmmm dat zal wel meevallen hoor. die voetbal was 4de klasse voetbal en dat stelt niet zoveel voor. is niet te vergelijken met hoog niveau prof voetbal. daarbij kwam dat maar eens een enkele keer voor dat ik moest invallen voor iemand anders en zodoende nog een wedstrijd meepakte. daartussen zat ook rust. ik kende nog anderen die ook 2 wedstrijden speelde mijn leeftijd hadden.

  en het hardlopen op de band had ik destijds goed opgebouwd en kon het aan.
  ik ken een fysio die toen half de 50 was en die liep nog marathons waar die veel voor trainde, en een oom van mij fietste alternatieve routes van de tour de france toen die 70 was. die liep krom van hele dagen op zijn fiets te zitten.

  ik denk eerder dat er een onderliggend probleem is waardoor ik sneller overbelast zoals Suzan aangeeft. met ouder worden zal dat wellicht meer een rol gaan spelen. daarom ben ik ook blij met adviezen war ik iets mee kan. maar om nu te gaan zeggen dat het puur aan zou liggen dat ik veel gesport heb en het daar aan ligt vind ik nogal kort door de bocht. dan zou iedereen met een sportverleden die veel heeft gesport overal last van moeten hebben.

  Reageer
  #15

  Zo bedoelt John het denk ik niet hoor. Want als je sneller overbelast raakt door een onderliggend probleem,kun je juist door dat probleem sneller slijtage in je lichaam hebben.
  Omdat je je lijf door compensatie niet op de juiste manier gebruikt/ kunt gebruiken.
  En dan kan het gebeuren dat je op jongere leeftijd meer slijtage hebt dan iemand op hoge leeftijd die zn lichaam wel correct heeft kunnen belasten.
  En daardoor kan er bij jou over die 10 jaar ook best een groot verschil zitten in wat je hebben kunt. Zeker als je fanatiek bent en steeds je grens/de grens van je prestatie opzoekt. Dan zal de maximale belasting voor snellere slijtage zorgen dan bij iemand van dezelfde leeftijd die hetzelfde sportverleden heeft.
  Dus wat voor de één prima te doen is, kan voor iemand anders overbelasting zijn.

  Reageer
Reageer op: Heup pijn al na een kwartiertje hardlopen op de loopband?
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief