Spierpijn: wat, waar en hoe?

zorgverklaring-arts-die-fo

Spierpijn, we hebben er allemaal wel eens last van. De één wat vaker en erger dan de ander. Wat is het geheim achter spierpijn en hoe moeten we ermee omgaan?

Krijgen we direct na een zware inspanning spierpijn?

Nee niet altijd soms voelen we direct (of al tijdens) de inspanning dat we spierpijn hebben, maar het kan ook pas na 2 dagen ontstaan. Dit laatste gebeurd bij een echt zware belasting van de spieren waarbij de spieren langer worden terwijl we actief zijn. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij het hardlopen en dan van een heuvel naar beneden rennen.

Waarom krijgen wie die pijn in onze spieren?

Wanneer u direct tijdens de inspanning de spierpijn al voelt, dan komt dat doordat de belasting van de spieren zo groot is dat de afvalstoffen (zoals melkzuur) niet (meer) weg kunnen. Ze gaan zich ophopen, waardoor spierpijn ontstaat. Bij een later optredende spierpijn, dan is de spier op een aantal verschillende plekken deels beschadigd geraakt en zijn er ontstekingsreacties. De spier houdt op dat moment meer water vast en is wat gezwollen. Wanneer we dan stil zitten voelen we geen tot weinig van deze spierpijn, maar wanneer we gaan bewegen dan voelen we dat we stijf zijn en voelen we de pijn.

Is spierpijn te voorkomen?

Geleidelijk opbouwen. Dat is het antwoord op deze vraag. Ga niet gelijk voluit bij het sporten, maar begin na enkele rek en strekoefeningen met rustig te sporten. Wanneer de spieren warm zijn dan kunt u voluit gaan. Misschien nog wel belangrijker dan de warming-up is de cooling-down. Na afloop van een inspanning nog even rustig wat bewegen en weer wat lichtjes rekken en strekken. Let op dat dit lichtjes gebeurt omdat dit ander ook de kleine beschadigingen in de spier zou kunnen vergroten.

Helpen pijnstillers tegen spierpijn?

Jazeker helpt het nemen van een pijnstiller tegen de pijn. niet alleen wanneer de spierpijn ontstaat na een inspanning maar ook bijvoorbeeld wanneer de spierpijn is ontstaan door de griep.

Wanneer moet naar de huisarts?

Wanneer u geen extra inspanning heeft geleverd, maar wel spierpijn heeft (zeker wanneer u ook andere klachten heeft), is het zeker aan te raden om naar uw huisarts te gaan. Maar ook wanneer u langer dan een week spierpijn heeft en vaak kramp heeft, dan kunt u het best de huisarts raadplegen.

Delen:  
3 reacties op “Spierpijn: wat, waar en hoe?
  1. Is verse gember goed tegen spierpijn.r

    Geschreven door Rohani op
  2. Ik vrees dat het niet veel zal uithalen.

    Geschreven door Tandor op
  3. Ik heb constant last van spierpijn. Ik ben hiervoor al een aantal malen naar de huisarts geweest, maar ik heb het idee dat hij mij niet of verkeerd begrijpt. Ik ben al een aantal malen naar de fysiotherapeut geweest en hebt daar oefeningen gedaan op diverse toestellen, maar het werd steeds erger. Ik heb daarna navraag gedaan bij de huisarts, deze vertelde mij dat de pijn in het begin toeneemt en daarna minder wordt. Helaas bij mij blijft de spierpijn toenemen. Daarnaast ben ik ook erg moe en futloos. Hierdoor lig ik veel op bed. Wie kan mij goede raad geven? Alstublieft wie kan mij helpen, want ik weet niet meer wat ik moet geloven, of wat ik moet doen.

    Geschreven door Martin Sneevliet op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief