Net na het wakker worden schiet er een scherpe pijn in je nek. Het is te pijnlijk om vervolgens je nek te bewegen. Vaak gaat zo’n acute nekpijn gepaard met hoofdpijn. Wat is de oorzaak van zo’n acute nekpijn en wat kun je eraan doen?
Wat is nekpijn?
Nekpijn is een klacht die erg vaak voorkomt. Hierbij is je nek stijf en is draaien of buigen met je hoofd erg pijnlijk. Vaak trekt de pijn door naar je schouder, rug en/of hoofd. Je nek is een waar kruispunt van zenuwen en spieren. Het is het deel waar het bovenste gedeelte van de rugspieren samenkomen met de spieren uit je schedel.
Symptomen acute nekpijn
Vaak ontstaat deze pijn vlak na het wakker worden. Een hevige stekende pijn, waarbij het zeer pijnlijk is om je hoofd te draaien of buigen. De pijn kan hierbij uitstralen naar je hoofd, rug en/of schouders. Bijkomende klachten kunnen dan hoofdpijn en duizeligheid zijn. Het gevolg van deze klachten is dat iemand krampachtig gaat bewegen of bewegingen probeert te vermijden. Hierdoor kan er nog meer spierpijn en stijfheid bijkomen.
Oorzaken acute nekpijn
Vastzittende spieren zijn veelal de oorzaak van nekpijn. Een verkeerde houding is in veel gevallen de belangrijkste boosdoener. Dat kan door zowel een verkeerde slaaphouding als een werkhouding zijn, waardoor je spieren verkrampen en de afvalstoffen in je spieren, vooral melkzuur, zich ophopen in het spierweefsel. Het gevolg kan een acute stijve nek zijn. Naast een verkeerde houding kun je een acute nekpijn krijgen als gevolg van:
- Hoge werkdruk
- Stress
- Overbelasting van je nekspieren
- Kou op je spieren
- Verkeerde beweging
- Griep
- Spierverrekking of -scheuring.
Soms kan acute nekpijn ook ontstaan als gevolg van een onderliggende lichamelijke oorzaak:
Hersenvliesontsteking
Mogelijke klachten die bij een hersenvliesontsteking kunnen ontstaat zijn een stijve nek. Daar komt ook de aanduiding nekkramp vandaan, omdat een vastzittende nek het belangrijkste symptoom is. Iedereen kan een hersenvliesontsteking krijgen, maar vooral baby’s, jongvolwassen en mensen met minder weerstand zijn hier meer vatbaar voor. Een hersenvliesontsteking kan zonder behandeling dodelijk zijn.
Nekhernia
Tussen de wervels in je nek zitten kussentjes. Op het moment dat deze uitpuilen dan noemen we dat een nekhernia. Wanneer zo’n kussentje op een zenuw drukken, dan kan dit een scherpe, snijdende, brandende of schietende pijn veroorzaken.
Artrose
Artrose is een vorm van reuma, waardoor de tussenwervelschijven slijten en dunner worden. Er kunnen dan uitsteeksels op het bot ontstaan die op een zenuw kunnen drukken en een acute nekpijn, stijfheid, hoofdpijn, pijn in de schouders en problemen bij het draaien van de nek kunnen veroorzaken.
Botontkalking
Door botontkalking kunnen nekwervels inzakken en kunnen er zelfs wervelbreuken ontstaan. Dit kan vooral voorkomen bij ouderen en bij vrouwen in de overgang.
Wat kun je doen bij acute nekpijn?
Wanneer je ineens last hebt van pijn in je nek, dan kun je een aantal dingen doen:
Warmte
Warmte in de vorm van een crème, gel, infrarood lamp, kruik of warme douche kan helpen om de verkrampte spieren te laten ontspannen en de pijn kan minder worden.
Medicijnen
Wanneer de pijn dusdanig erg is, dan kun je een pijnstiller zoals een paracetamol of ibuprofen nemen. Wanneer je deze samen wilt nemen, overleg dan altijd even met je huisarts.
Bewegen
Wanneer er geen duidelijk aanwijsbare reden, zoals een val voor de acute nekpijn is, dan is het aan te raden om je nek wel te blijven bewegen. Het is al voldoende om je hoofd naar voren en naar achteren te bewegen. Hiermee voorkom je dat de nekspieren stijver worden. Als het bewegen echt niet gaat, gun je nek dan rust.
Wanneer naar je huisarts?
Wanneer je acute nekpijn hebt in combinatie met hoofdpijn, koorts, verwardheid, rode of rood-paarse vlekjes bel dan direct je huisarts. Dit geldt ook voor de combinatie nekpijn en blaasproblemen zoals dat je niet voelt dat je plast of dat je je plas niet meer op kunt houden.
Natuurlijk is het ook verstandig om contact met je huisarts op te nemen, wanneer je je zorgen maakt of vragen hebt.
Bronnen: Haaglanden Medisch Centrum, Dijkstra fysiotherapie en Thuisarts
Delen: gepubliceerd door C. van Etten.