Hoofdpijn: wanneer naar je huisarts?

Hoofdpijn: wanneer naar je huisarts?

Hoofdpijn; het komt vaak voor. Hierdoor zien veel mensen hoofdpijn als een gewone klacht, waarmee ze niet zo snel naar de huisarts gaan. Maar in sommige gevallen is het wel verstandig om met hoofdpijn naar je huisarts te gaan. Dus dan is de vraag: wanneer ga je met hoofdpijn naar je huisarts?

Wat is hoofdpijn?

Hoofdpijn is pijn die je voelt in je hoofd. De pijn kan een drukkend of knellend gevoel zijn. Ook kan het een bonzende, hevige pijn in je hoofd zijn of een pijn aan één kant van je gezicht. Deze pijn kan heel heftig zijn en op één dag in een paar aanvallen komen.

Hoofdpijn ontstaat door pijn in de bloedvaten, hersenvliezen, spieren en/of bijholtes in je hoofd. Dus niet in de hersenen zelf. Er zijn veel soorten hoofdpijn. De 5 meest voorkomende soorten zijn: spanningshoofdpijn, migraine, medicamenteuze hoofdpijn en clusterhoofdpijn.

Wanneer met hoofdpijn naar je huisarts?

Gelukkig is er in de meeste gevallen niet aan de hand wanneer iemand hoofdpijn heeft. Maar soms is er wel iets aan de hand. Dus in welke gevallen moet je met hoofdpijn naar je huisarts?

Na een klap

Wanneer je na een klap op je hoofd pijn krijgt en deze gaat gepaard met sufheid en overgeven, dan kan dit duiden op een hersenschudding en wellicht een prikkeling van de hersenvliezen. Ga dan langs je huisarts.

Dagelijks hoofdpijn

Op het moment dat je constateert dat je dagelijks last hebt, maak dan een afspraak bij je dokter.

Acute pijn

Wanneer je plotseling last krijgt van hele hevige hoofdpijn zoals je nog nooit hebt gehad. Bel dan je huisarts of de huisartsenpost.

Pijnlijke of stijve nek

Wanneer deze acuut ontstane, zeer hevige, pijn samengaat met nekpijn bij het buigen van de nek, dan is dat een reden om contact op te nemen met je huisarts. Dit kan duiden op een hersenvliesontsteking.

Rode vlekjes

De klachten van kleine rode of paarse vlekjes die niet wegdrukbaar zijn, helemaal wanneer je last hebt van erge hoofdpijn, zijn een teken dat je direct je huisarts moet bellen.

Ineens slechter zien

Op het moment dat je merkt dat je hoofdpijn hebt en dat je plotseling slechter ziet, neem dan contact op met je arts. Dit kan een teken zijn dat je last hebt van een verhoogde oogdruk of een ontsteking van een bloedvat in je hoofd.

Na week 20 in zwangerschap

Wanneer je 20 weken zwanger bent en je hebt hoofdpijn, dan is dat vaak nog steeds onschuldig. Echter, het kan ook een symptoom van zwangerschapsvergiftiging zijn. Vaak heb je dan ook andere klachten zoals: vocht vasthouden, sterretjes zien, pijn in bovenbuik, misselijkheid of pijn tussen schouderbladen.

Uitvalsverschijnselen

Bemerk je naast een acuut ontstane hoofdpijn ook uitvalsverschijnselen, zoals een verlamde arm of been, scheve mond of niet goed meer kunnen zien neem dan direct contact op met 112. Dit kan wijzen op een beroerte.

Overgeven

Wanneer er sprake is van extreem felle pijn in/aan je hoofd die samengaat met overgeven, bel dan 112.

Koorts

Heb je naast hevige hoofdpijn ook koorts (lichaamstemperatuur van 38 graden of hoger) en voel je je heel erg ziek, bel dan je huisarts of de huisartsenpost.

Overig

Als hoofdpijn je dagelijks leven negatief beïnvloedt, ook dan is het verstandig om een afspraak te maken bij de huisarts. Dat geld ook voor wanneer je vaak hoofdpijn hebt en daarvoor zeer regelmatig pijnstillers slikt.

 

Bronnen: Huisarts en Wetenschap en Thuisarts

 

Delen:  
2 reacties op “Hoofdpijn: wanneer naar je huisarts?
  1. Ik heb altijd hoofdpijn, maar krijg altijd te horen: stress maar bij hoofdpijn heb ik altijd de bloeddruk omhoog.

    Geschreven door Anoniem op
  2. Ook dat kan dus van de stress zijn. Heeft de huisarts of een andere arts de bloeddruk ook gecontroleerd? En hoe hoog is die dan bij hoofdpijn?

    Geschreven door John (moderator) op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief