Hersenvliesontsteking: alertheid kan levens redden

Hersenvliesontsteking: alertheid kan levens redden

In sommige gevallen is een hersenvliesontsteking een levensbedreigende ontsteking. Gelukkig kan het op tijd herkennen van de symptomen een leven redden. Wat zijn de symptomen van een hersenvliesontsteking?

Wat is een hersenvliesontsteking?

Een hersenvliesontsteking is een ontsteking van de vliezen die om je hersenen en ruggenmerg liggen. Een andere benaming voor een hersenvliesontsteking is een meningitis.

Oorzaken hersenvliesontsteking

In de meeste gevallen is een virus de oorzaak, echter ook een bacterie kan een infectie van de hersenvliezen veroorzaken.

Virale hersenvliesontsteking

Zoals gezegd is een virale hersenontsteking de meest voorkomende vorm, die gelijk ook het minst ernstig is. Vaak vindt genezing spontaan plaats zonder blijvende gevolgen. Een verkoudheid of een ontsteking aan de luchtwegen is in de meeste gevallen de aanleiding. Maar ook een infectie aan je darmen, maag of longen kan de oorzaak zijn.

Bacteriële hersenvliesontsteking

Deze vorm is vele malen zeldzamer, echter wel veel gevaarlijker als er geen behandeling plaatsvindt. Soms zelfs met een dodelijke afloop.

Er zijn drie bacteriën die een bacteriële hersenvliesontsteking kunnen veroorzaken:

 • Pneumokok (in 70% van de gevallen)
 • Meningokok (in 15% van de gevallen)
 • Haemophilus influenzae (type B) (door de DKTP-prik komt dit steeds minder voor).

Bovenstaande bacteriën dragen we allemaal bij ons. Ze zijn aanwezig in de neus-keelholte, waar ze geheel onschuldig zijn. Op het moment dat je weerstand verminderd, dan kunnen deze bacteriën zich vermenigvuldigen en via je bloedbaan verspreiden. Hierdoor kunnen ze in de hersenen en hersenvlies terechtkomen. Naast een verminderde weerstand speelt slecht slapen ook een rol. Tevens is het zo dat baby’s en kinderen onder de vijf naar verhouding vaker worden getroffen.

Gevolgen van een hersenvliesontsteking

In het begin kan een hersenvliesontsteking onschuldig lijken. Iemand voelt zich eerst alleen wat grieperig. Echter, het kan zijn dat je snel zieker wordt. Vaak met koorts en hoofdpijn en wellicht misselijkheid en overgeven. Snel starten met antibiotica is dan noodzakelijk, anders kan het levensbedreigend zijn.

Bij een deel van de patiënten kan er blijvende schade ontstaan, waaronder spraakproblemen, gedragsproblemen of een motorische beperking. Ook kunnen de kiemen die meningitis veroorzaken, een bloedvergiftiging geven, wat over het algemeen erger is dan meningitis.

Hoe besmettelijk is een hersenvliesontsteking?

Besmetting gebeurt door het inademen van kleine druppeltjes of via nauw contact. Ook kunnen sociale gedragingen zoals intiem kussen en roken de verspreiding bevorderen. Het is dus heel belangrijk om waakzaam te zijn voor symptomen.

Wees voorzichtig met een koortslip

Niet iedereen weet dat het virus van de koortslip (herpesvirus) ook een meningitis kan veroorzaken. Daarom is het van belang dat wanneer je een actieve koortslip hebt, je dan altijd goed je handen met een antibacteriële zeep wast vóór je een kindje aanraakt en verschoont. Ook mag je dan niemand zoenen en laat iemand anders jouw bestek, servies, washand of handdoek niet gebruiken. Dit kan namelijk het virus overdragen.

Symptomen hersenvliesontsteking

Voor een deel zijn de symptomen van een virale- en een bacteriële hersenvliesontsteking gelijk. Er zijn toch een aantal verschillen.

Symptomen virale hersenvliesontsteking

 • Hoofdpijn
 • Koorts
 • Lichte nekstijfheid
 • Gevoelig voor licht.

Symptomen bacteriële hersenvliesontsteking

 • Ernstige hoofdpijn
 • Behoorlijke stijve nek
 • Koorts
 • Overgeven
 • verwardheid
 • Laag bewustzijn (slaperig of zelfs bewusteloos)
 • Rode of paarse vlekjes op de huid die niet verdwijnen wanneer je erop duwt.
 • Stuiptrekkingen.

Het is van groot belang dat je de verschillen tussen een bacteriële en virale hersenvliesontsteking herkent. Vooral de symptomen slaperigheid en de kleine vlekjes duiden op een bacteriële ontsteking. Bij herkenning bel dan direct 112 of de huisarts.

Symptomen baby’s

Ook baby’s kunnen een hersenvliesontsteking krijgen. Bij hen zijn hoofdpijn en stijfheid van de nek lastiger op te merken. Het belangrijkste symptoom is dat je baby zich anders gaat gedragen. Denk hierbij aan slechter slapen, meer kreunen en prikkelbaar zijn tijdens het oppakken of verschonen van de luier.

 

Bronnen: Hersenstichting, Universitair Medisch Centrum Utrecht en RIVM

 

 

Delen:  
18 reacties op “Hersenvliesontsteking: alertheid kan levens redden
 1. Geweldige inhoud! Ga zo door!

  Geschreven door coupon code op
  • In 1979 mijn broer verloren aan hersenvliesontsteking, er was destijds zeer weinig over bekend helaas en de dokter dacht dat het een griepje was en stuurde hem zonder verder onderzoek naar huis, twee week later is hij overleden. ik zal hem nooit vergeten, hij was ook mijn beste maatje

   Geschreven door Bof op
 2. Heb zelf drie jaar geleden mijn.zusje verloren. Goed dat u dit bekend maakt. Wij hebben dit niet geweten en zodoende binnen 24 uur is mijn zusje op 58 jaar overleden.

  Geschreven door Ka op
  • Heel goed deze voorlichting. Heb zelf mijn 15-jarige kleindochter verloren door een hersenvlies-ontsteking. Binnen 24uur was ze overleden. Wij kenden de in dit artikel beschreven verschijnselen niet. Dus wees alert!!

   Geschreven door Jan op
  • Mijn zusje is hier ook aan overleden. 9 jaar maar geworden. En ook een zusje aan de A griep in 1957
   ze is ook maar 15 jaar geworden binnen een paar dagen overleden ze was kerngezond op het moment dat ze de A griep. Heel verdrietig allemaal.

   Geschreven door Geschreven door Adriana op 11 juli 2021 13.17 op
  • helaas door hersenvliesontsteking de beste vriend van mijn zoon overleden 2 1/2 jaar geleden begon met oorontsteking moest maar paracetamol nemen tot de volgende ochtend
   het helemaal mis was R.iP Lex

   Geschreven door zwaantje49 op
   • Gecondoleerd ? heel erg om te lezen

    Geschreven door Anoniem op
  • In 1979 mijn broer verloren aan hersenvliesontsteking, er was destijds niet zoveel over bekend en de dokter dacht dat het een griepje was. Twee weken later is hij overleden, hij was tevens mijn maatje en mocht maar 16 jaar worden.

   Geschreven door Bof op
 3. Mijn jongste zoon heeft het gehad hij was 16 maanden het is een heel verhaal hij is nu 31 jaar het enigste wat hij ervan over gehouden heb is aan 1 oor doof

  Geschreven door An op
  • Heel goed, hier moet men inderdaad veel alerter op zijn! Bijvoorbeeld een kleine poster met de symptomen in de wachtkamer van de huisarts…het lijkt immers op griep….!!!
   Wat ik mis voor wat betreft de (evt) gevolgen, is gedeeltelijke of volledige doofheid…

   Geschreven door Jantina op
  • Mijn zoon heeft het gehad op 4 jarige leeftijd. Hersenvliesontsteking met nekkramp.
   Na 4 weken ziekenhuisopname gelukkig goed hersteld. Heeft nog wel altijd last van veel hoofdpijnen nu 53 jaar! Een nichtje overleden op 35 jarige leeftijd nadat haar arts een verkeerde diagnose had gesteld. Na 24 uur was ze overleden! Wees dus alert vooral op blauwe plekken en hoofdpijn met stijve nek!

   Geschreven door Diny op
 4. Kan men dit ook aan oorontsteking linken?bijna 1jr kno mee gelopen !
  Mvg hm.

  Geschreven door Hm op
 5. Ook ik heb een broer , nu 69 jaar oud ,die door hersenvliesontsteking geestelijk gehandicapt is. Hij heeft heel lang in Nieuwveen gewoond, waar ze nog geen raad wisten met dit soort gevallen.
  Toen werden alle gehandicapten bij elkaar geplaatst. Toen na jaren hij de juiste medicijnen kreeg , heeft hij zelfs nog zelfstandig gewoond. Maar daar ging het toen weer fout , toen hij een herseninfarct kreeg van al zijn zorgen om het zelfstandig zijn. Hij woont weer onder begeleiding, en dat gaat reuze goed !

  Geschreven door Anoniem op
 6. Mijn zusje is hier ook aan overleden. 9 jaar maar geworden. En ook een zusje aan de A griep in 1957
  ze is ook maar 15 jaar geworden binnen een paar dagen overleden ze was kerngezond op het moment dat ze de A griep kreeg. Heel verdrietig allemaal.

  Geschreven door Geschreven door Adriana op 11 juli 2021 13.17 op
 7. Mijn zusje is hier ook aan overleden. 9 jaar maar geworden. En ook een zusje aan de A griep in 1957
  ze is ook maar 15 jaar geworden binnen een paar dagen overleden ze was kerngezond op het moment dat ze de A griep kreeg. Heel verdrietig allemaal.

  Geschreven door Geschreven door Sjaantje op 11 juli 2021 13.17 op
 8. Mijn dochter had de symptomen van een hersenvlies ontsteking
  Ik heb meteen de Arts gebeld !!!
  Hij komt en zegt het is een griepje en gaat weer weg !!!!!
  Een paar minuten erna bel ik weer toen kreeg ik het antwoord apparaat de Arts had geen dienst meer !!
  Toen moest ik een andere Arts bellen
  Nu heeft mijn dochter een flinke hersenbeschadiging opgelopen ???
  Door toedoen van die Arts

  Geschreven door Mijn naam is mama op
 9. wat erg allemaal om te lezen, sterkte en vooral: doorvertellen… blijven publiceren ook.

  Geschreven door Anne op
 10. Onze zoon heeft zn 5de verjaardag in het ziekenhuis gevierd. Hij was daarvoor met hoge koorts 40.7 en helemaal slap opgenomen, de koorts ging na 5 dagen zakken. Hij was erg traag tot zn 14de, maar het is allemaal bijgetrokken, inmiddels 40 jaar en nu zelfstandig civiel ingenieur. Als mama en nu oma nog steeds bang van hoge koortsen

  Geschreven door Wil op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief