Koortslip: een stressfactor

Koortslip: een stressfactor

Een koortslip is vervelend, niet charmant en vaak pijnlijk. Ieder jaar hebben zo’n 6 miljoen Nederlanders last van een koortslip. Daarbij is het ontzettend besmettelijk en moet je dus goed oppassen. Maar kun je een koortslip voorkomen?

Wat is een koortslip?

Een koortslip is een veel voorkomende besmettelijke aandoening die wordt veroorzaakt door een virus: het herpes simplex virus (HSV). De medische naam voor koortslip is herpes labialis. Een koortslip is vaak een groepje blaasjes op bijvoorbeeld de wang, mond(holte) of hand. Maar liefst twee op de drie mensen dragen dit virus bij zich.

Jonge mensen hebben het vaakst een koortslip. Wanneer ze ouder worden, komt het meestal minder vaak terug. Mensen die regelmatig last hebben, hebben dat ongeveer drie keer per jaar.

Hoe kun je een koortslip krijgen?

Een koortslip is besmettelijk en wordt veroorzaakt door een virus, het herpes simplex virus. Het virus zit in het vocht van de blaasjes en je kunt anderen besmetten door contact met het vocht uit de blaasjes. Dit kan bijvoorbeeld door te zoenen of door gebruik te maken van bestek of lippenbalsem van iemand die besmet is. De meeste mensen worden al op jonge leeftijd besmet. Het virus blijft altijd in het lichaam aanwezig en wordt bij sommige mensen later weer actief. Het virus kan onder andere worden overgebracht via de handen naar de ogen of neus.

Je mag ook geen orale seks hebben, wanneer je een koortslip hebt. Dit omdat je partner dan herpes genitalis kan krijgen. Deze SOA wordt, net als een koortslip, door het herpes simplex virus veroorzaakt. Het risico op besmetting is het grootst als je een koortslip hebt.

Wanneer een zwangere vrouw kort voor de bevalling een besmetting met het herpessimplexvirus aan de geslachtsdelen oploopt, kan de baby tijdens de geboorte besmet worden. Voor zwangere vrouwen die herpes genitalis hebben gehad, of die in de laatste weken van de zwangerschap blaasjes aan de geslachtsdelen hebben, is het belangrijk om de verloskundige of dokter hierover te informeren. Zij kunnen dan extra maatregelen nemen om de kans dat de baby tijdens de geboorte besmet raakt te verminderen.

Wist je dat:

 • Een herpesinfectie aan het oog pijnlijk en ernstig is en het kan het hoornvlies blijvend beschadigen.
 • Niet iedereen die besmet is met het virus, een koortslip krijgt. Het waarom is onbekend. Een koortslip ontstaat maar bij 10 tot 20% van de mensen die het virus bij zich dragen. De andere 80 tot 90% krijgt nooit een koortslip, maar kan wel weer anderen besmetten. Dit komt doordat het virus ongemerkt van tijd tot tijd actief is in de mond of keel.
 • Mensen met een verminderde afweer extra gevoelig zijn voor het herpesvirus.
 • Een koortslip kan worden uitgelokt door bijvoorbeeld: zonlicht, kou, wind, menstruatie, vermoeidheid, stress of koorts (bijvoorbeeld bij griep).

Wat zijn de symptomen van een koortslip?

Het begint met een tintelend, jeukend of branderig gevoel op de grens tussen de lip en de huid eromheen. Veel mensen herkennen dit en weten dan dat er een herpes labialis zal verschijnen. Al in deze fase is een koortslip besmettelijk. Na enkele uren tot dagen ontstaan er pijnlijke blaasjes. Die zijn gevuld met helder vocht. De blaasjes gaan stuk, het vocht komt eruit en er ontstaat een wondje. Op het wondje komt een korstje, wat vaak gelig van kleur is, en na een aantal dagen valt het korstje eraf. De huid die er onder zit is heel, en het besmettingsgevaar is voorbij. De koortslip geneest dus vanzelf in 7 tot 10 dagen en laat geen littekens na.

Hoe behandel je een koortslip?

Zodra je voelt dat er een koortslip zit aan te komen, begin je direct met het aanbrengen van een antivirus crème op de huid die branderig of jeukend aanvoelt, de voorbodes van een koortslip. Bovendien keren de blaasjes meestal steeds op dezelfde plek terug. Door in een zo vroeg mogelijk stadium van een uitbraak met deze behandeling te starten, lukt het soms om een koortslip te voorkomen. Je kunt eventueel ook een crème met zinkzalf gebruiken. Dit kan voorkomen dat er blaasjes ontstaan omdat zink het vocht eraan onttrekt. Verder kun je herpes labialis zelf behandelen door de wondjes schoon te houden, je lippen goed vet te houden en te beschermen tegen de zon met een lippenbalsem met zonnefactor.

Kun je een koortslip voorkomen?

Je kunt een koortslip nooit helemaal voorkomen, want een inenting tegen de ziekte bestaat niet en er zijn geen geneesmiddelen om de ziekte te voorkomen. Maar vermijd direct contact met de blaasjes, of het vocht uit de blaasjes van iemand die herpes labialis heeft. De kans op besmetting wordt daardoor kleiner. Dus gebruik eigen bestek, kopjes en lippenbalsem met beschermfactor voor de zon. Dek de opengegane blaasjes af. Was je handen goed na contact met de huid of blaasjes. Bij blaasjes op de lippen, mond of in het gezicht: niet zoenen en al helemaal geen baby’s. Zorg ook goed voor jezelf, zorg dat je weerstand op peil is door gezond te eten en voor voldoende lichaamsbeweging te zorgen.

Kom je ooit van een koortslip af?

Wanneer iemand eenmaal een koortslip heeft gehad dan komt deze persoon nooit meer van het virus af. Het virus trekt zich terug in een zenuwbaan totdat het door een uitlokkende factor weer actief wordt en een koortslip veroorzaakt.

 

Bronnen: Huidarts.com, Huidinfo.nl en apotheek.nl

Delen:  
20 reacties op “Koortslip: een stressfactor
 1. tandpasta op de koorstblaar geweldig is beter dan de zalfjes

  Geschreven door baukje op
 2. altijd heel veel last van koortslip gehad,
  ben LABISAN gaan gebruiken en nooit geen last meer.
  LABISAN is niet in nederland te verkrijgen,
  wel in Wenen, maar per email contact met de apotheker
  en het wordt opgestuurd.

  Geschreven door willem op
  • Ik wil graag het adres waar ik labison voor een koortslip kan bestellen mijn email is. [email protected]

   Geschreven door Anoniem op
  • Heeft u een adres waar ik dat kan bestellen

   Geschreven door ansdefeber@hotmail .com op
  • Ik gebruikte ook altijd Labisan maar omdat degene die naar Oostenrijk ging en het voor mij mee nam gaat niet meer. Kunt u mij misschien vertellen waar ik het zou kunnen bestellen?

   Geschreven door Marloes op
 3. Ik heb veel last van koorslip, en ook gordelroos. Ik heb begrepen dat die dezelfde bron hebben, Herpes. Ik slik mezereum D6. 3x dgs heel klein tabletje. Dat helpt super goed. Zolang ik slik breekt het niet uit, maar zodra ik ermee stop is het met een paar dagen weer aanwezig.
  Verschillende andere dingen geprobeerd, met toch uitbraak als resultaat. Dit gaat prima, dus ik slik maar door. (misschien voor de rest van mijn leven).

  Geschreven door Bettie op
 4. Jep tandpasta erop en slapen gaan. Is heerlijk verkoelend.
  In de ochtend met lauw water pastakorst afweken en antiviraal cremetje erop.

  Geschreven door Els op
 5. Ik slik dagelijk L-lysine 100ml sins dien heel veel minder last. Ik heb er baat bij!

  Geschreven door Angela op
 6. ik heb vroeger precies dezelfde klachten gehad inclusief aften in de mond/tong. Geen enkele arts in Nederl kwam op het idee dat ik weleens vit B12 tekort zou kunnen hebben, als dat bij U ook het geval is moet U elke maand een injectie hebben ik doe dat zelf voel je helemaal niets van en heb al 20j geen enkele klacht meer. Geen tabletten nemen want die worden niet opgenomen in onze gevallen werken alleen injecties. Hoop u hiermee te helpen en zou graag vernemen of U iets aan deze tip heeft gehad

  Geschreven door marianne op
 7. Het zou zomaar kunnen dat je gelijkt hebt. Volgens mij heb ik die injecties ook een paar keer gehad, meer dan 20jr geleden, ivm wintertenen. Ik zou het eens kunnen vragen. Bedankt.

  Geschreven door Bettie op
 8. Als ik de koorstlip begin te voelen (prikkelen etc) ga ik gelijk smeren met een doorgesneden aardappel. Steeds een stukje afsnijden en met het verse stukje smeren. Hij komt dan niet eens meer verder op of hij is zo weg. Werkt perfect.

  Geschreven door Mar. op
 9. Ik ervaar wel de tintelingen en branderigheid, huid wordt rood maar na de nachtrust is het weg. Heb nog nooit blaasje op lip gehad wel 1x op tandvlees bovenkaak. Is mijn weerstand dan toch zo goed dat het wel wil doorbreken maar toch niet lukt? Ben suikerpatiënt en ben dodelijk obees.

  Geschreven door Bessy op
 10. Volgens de laatste inzichten wordt het virus dat de blaasjes veroorzaakt door het vocht in de hersenstam. Valeriaan zou het ontstaan van blaasjes onderdrukken. Please correct me if I’m wrong.

  Geschreven door Betweter op
 11. Dagelijks 1000 mg L-Lysine helpt mij tegen virus ontwikkeling Herpes en Gordelroos (waterpokken virus)

  Geschreven door Pim op
 12. WAAR en hoe.

  Geschreven door Anoniem op
 13. Wat mij geweldig helpt is lippenbalsem van het kruitvat
  Het is een blauw doosje en bevat petrolatum
  Zodra ik iets voel ander ik het in een vaak zet het niet eens door. Ben ik te laat dan is het daarna 2 à 3 dagen en dan is het weg.
  Voordeel is ook dat het de lippen soepel houd
  Ik gebruik het ook prefentief.
  Het helpt echt als een tierelier.
  Voor 1.42 euro is het probleem opgelost
  Geweldig

  Geschreven door Alys op
 14. Die petrolatum heeft Kruidvat niet. Ik heb wel die koortslippleisters gekocht. Ik wil er zo snel mogelijk van die koortslip af. Ik vind het geen gezicht.

  Geschreven door Mona op
 15. L-lysine inderdaad!

  Geschreven door Anne m op
 16. Ook lysine dagelijks innemen en minder bevattend arginine voeding vermijden.
  Integrale medische voedinglijst bij koortslipuitbraak.

  Geschreven door Anoniem op
 17. Sorry meer bevattend arginine voedsel Vermijden.

  Geschreven door Anoniem op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief