Zenuwpijn: wat kan de oorzaak zijn?

Zenuwpijn: wat kan de oorzaak zijn?

Pijn die ontstaat door letsel aan een zenuw noemen we zenuwpijn. Dit kan een heftige brandende en stekende pijn veroorzaken. Wanneer je zenuwpijn hebt, dan kan dit je leven behoorlijk beïnvloeden. Helemaal wanneer de zenuwpijn chronisch is. Maar wat is de oorzaak van zenuwpijn? En kun je er iets aan doen?

Wat is of zenuwpijn?

Bij zenuwpijn is er een zenuw aangedaan. Deze zenuw stuurt dan signalen naar de hersenen die wij als pijn ervaren. Vaak is de exacte plek lastig aan te wijzen. Bijvoorbeeld zoals bij een hernia, waarbij iemand pijn kan voelen in zijn been, echter de zenuw die bekneld zit, zit in de rugwervel. Zenuwpijn wordt ook neuropathische pijn genoemd. Vaak komt neuropathische pijn voor in de schouder, het gezicht, kaak, bil, knie en voet.

Symptomen zenuwpijn

In de meest gevallen wisselt zenuwpijn af in intensiteit, maar blijft deze wel de gehele tijd aanwezig. Vaak neemt de pijn wel tijdens de slaap af. De pijn is te herkennen aan de volgende kenmerken:

  • Branderige, stekende en tintelende pijn.
  • Rond om het deel waar je pijn ervaart heb je last van gevoelsstoornissen, zoals ledematen die ‘slapen’ of overgevoelig zijn.
  • Je voelt pijn zonder dat er een pijnprikkel is, bijvoorbeeld bij het aanraken van de huid of door een laken op je voeten. Deze vorm kennen we als allodynie.
  • Je voelt een hevige pijn terwijl de prikkel redelijk onschuldig is. Deze vorm noemen we hyperalgesie.
  • Pijn ervaren bij koud en warm water.
  • Continu het gevoel hebben van kriebelingen.

Naast deze symptomen kun je ook last hebben van: stemmingsstoornissen, slaapstoornissen en vermoeidheid.

Diagnose

Het eenvoudigste onderzoek om neuropathische pijn vast te stellen is het opsporen van hyperalgesie en allodynie.

  • Om te testen of er sprake is van allodynie, dat is het hebben van pijn zonder pijnprikkel, kan men met een borsteltje of een wattenstaafje over de huid te wrijven. Ervaar je dan pijn, dan is er sprake van allodynie. Dat is zeer indicatief voor neuropathische pijn.
  • Denkt je arts dat je last hebt van hyperalgesie, dan kan de arts een naald of met een monofilament (een klein instrumentje met een buigbare pin) op de huid plaatsen. Als de pin doorbuigt, geeft dat een druk van 10 gram. Normaliter doet dat geen pijn, echter wanneer je zenuwpijn hebt dan doet dat wel pijn.

Mogelijke oorzaken

De basis ligt in ons zenuwstelsel, waar een fout is opgetreden. Die fout kan zijn bij het ontvangen van het signaal, bij het doorgeven van een signaal aan de hersenen of het gaat fout in het vertalen van het signaal. Deze ‘fout’ kan ontstaan door onder andere:

Diabetes type 1 en 2

Het blijkt dat er bij ongeveer de helft van de mensen met diabetes zenuwschade ontstaat met in veel gevallen zenuwpijn als gevolg.

Beknelde zenuw

Een voorbeeld van een beknelde zenuw die zenuwpijn veroorzaakt is bij het Carpale Tunnel Syndroom.

Multiple Sclerose

Multiple Sclerose is een aandoening waarbij vaak zenuwpijn voorkomt. Het ontstaat door schade aan de zenuwen.

Gordelroos

Gordelroos is een huidaandoening die door het varicella-zoster virus veroorzaakt wordt. In de meeste gevallen is gordelroos niet ernstig, maar bij tussen de 10 tot 25% van de mensen die gordelroos hebben gehad blijft de pijn ook nadat de uitslag is verdwenen.

Alcoholgebruik

Langdurig gebruik van alcohol kan ook leiden tot zenuwpijn. Bij de afbraak van alcohol komen er giftige stoffen vrij, die zich kunnen ophopen in ons lichaam. En wanneer er sprake is van langdurig overmatig alcoholgebruik dan tasten deze giftige stoffen op een bepaald moment de zenuwen aan en kan er zenuwpijn ontstaan.

Operatie of ongeval

In de praktijk kan er na een klieroperatie in de oksel, hals of liezen maar ook na een rugoperatie, hartoperatie en longoperaties zenuwpijn ontstaan. Daarnaast bestaat er ook fantoompijn na een amputatie.

Zenuwpijn: hoe mee omgaan

Wanneer je chronische zenuwpijn hebt, dan kan dat zwaar zijn. En omdat zenuwpijn moeilijk te behandelen is krijgen de meeste mensen een multidisciplinaire behandeling in een pijncentrum aangewezen.

Medicijnen

Gewone pijnstillers, zoals paracetamol en NSAID’s helpen niet. Wat wel effectief lijkt te zijn, zijn antidepressiva. In een lage dosering helpen ze tegen neuropathische pijn, waarom dat is nog niet duidelijk. Dat geldt ook voor anti-epileptica. Deze middelen verhogen de prikkeldrempel van neuronen in het zenuwstelsel. Hierdoor sturen de beschadigde zenuwen minder signalen naar de hersenen en ervaar je minder pijn.

Neuromodulatie

Een behandeling die goed lijkt te werken tegen ernstige zenuwpijn heet neuromodulatie. Hierbij stimuleer je de zenuwen in het ruggenmerg door middel van kleine elektrische stroompjes. Deze stroompjes moduleren de pijnsignalen voordat ze de hersenen bereiken, waardoor je minder tot in sommige gevallen geen pijn meer ervaart. We kennen deze behandeling ook onder de naam TENS.

Zenuwblokkade

Als de pijn door een geïrriteerde zenuw wordt veroorzaakt, dan kan de arts voor deze vorm van pijnbestrijding kiezen. Hierbij wordt er door middel van een injectie een verdovende vloeistof in de aangedane zenuwbaan gespoten om zo de pijngeleiding te verminderen. Hierbij kunnen er wel complicaties optreden. Er kunnen zelfs meer pijnklachten dan voor de zenuwblokkade ervaart worden.

Huidpleisters

In sommige gevallen kan er gekozen worden voor een huidpleister met een hoge dosis capsaïcine. Dit stofje kenen we als de hete stof in pepertjes zoals in: Spaanse peper, chilipeper en sambal. Capsaïcine wordt dan via de pleister door de huid opgenomen en het helpt om de zenuwcellen minder gevoelig te maken voor pijn.

 

Bronnen: UMC Utrecht, Spierziekten en Maastricht UMC

 

Delen:  
7 reacties op “Zenuwpijn: wat kan de oorzaak zijn?
  1. Iemand die huidpleisters gehad???
    Ben er wel benieuwd naar,
    Na zolang tramadol 🥹tens geprobeerd ander soort plak pleisters maar wie weet heeft die rottige lyrica met die bijwerkingen te maken

    Geschreven door Titia op
  2. Zelf heb ik zenuwpijn gehad na gebruik van ( alle soorten ) van statines. Nadat ik met statines gestopt was ging de pijn na enkele dagen tot een week geheel weg.

    Geschreven door Anoniem op
  3. Al een aantal jaren zenuwpijnen na een rugoperatie.
    Verschillende behandelingen gehad, maar helaas zonder resultaat.
    In 2017 kreeg ik borstkanker, na de chemo nog meer zenuwpijn.
    Ik slik medicijnen om de pijn te onderdrukken en dat help enigszins.
    Al met al met de jaren is de pijn alleen maar erger geworden, om gek van te worden!

    Karin

    Geschreven door Karin op
  4. Mijn dochter heeft zenuwpijn in haar benen. Zo erg huilend aan de telefoon. Volgens mij komt het van haar ruggenwervels vandaan. Dat hadden ze mij al vertelt dat het daar niet goed zat, maar de huisarts weet het zelf niet en neuroloog begint niet aan een operatie. Nu paracetamol enz wat heeft ze daaraan…niks. Dit is zo jammer en zij lijdt hieronder. Ohoh

    Geschreven door Tuppy op
    • Hallo Tuppy.
      Ik heb dunne vezel neuropathie, ook een zenuwziekte en erg pijnlijk.
      Ik heb een lichaamseigen pijnstiller ontdekt die werkelijk wat doet.
      Het heet peapure(palmitoylethanolamide) van vitals.
      Gebruik het nu 2 maanden en heb vooruitgang.
      Het is niet goedkoop maar is het zeker waard.
      Op internet kijken bij orthokennis kan je er alles over lezen en waarbij het allemaal helpt.
      Ik hoop dat je er wat aan hebt en veel sterkte met de pijn.
      Warme groet.

      Geschreven door Vlinder op
    • Heel erg voor je dochter, ik heb een hernia waar ik ook veel last van heb gehad, mij neuroloog zei: u moet zich niet laten opereren hoor, was ik ook niet van plan.
      Hij stuurde mij naar de pijnpoli en dat helpt echt wel hoor.
      Ik zou het u dochter ook aanraden, bij mij is de pijn een stuk minder. Ik moet wel om de 3 a 4 maanden terug voor een behandeling, maar ik kan weer een redelijk normaal leven leiden.
      Misschien voor uw dochter, zou het zeker aanraden. De pijnbestrijding kan heel veel.
      Sterkte voor uw dochter, maar ga hiermee weg.

      Geschreven door Djoy op
  5. Ik heb hele slechte ervaringen met lyrica
    Ik werd er depressief van, stemmingswisselingen.
    Al van dat soort pillen trouwens.
    Maar naar deze huidpleisters ben ik ook wel benieuwd.
    Ik ben nu bij de pijnbestrijding maar dat helpt ook heel goed.

    Geschreven door Djoy op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief