Hoe ernstig is zenuwpijn?

Hoe ernstig is zenuwpijn?

De invloed van zenuwpijn op het dagelijks leven kan heel groot zijn. Eén tot drie procent van alle mensen in Nederland lijdt aan zenuwpijn. Wat is eigenlijk de precieze oorzaak van zenuwpijn, en hoe ernstig is zenuwpijn?

Wat is zenuwpijn?

Zenuwpijn, ook wel neuropatische pijn genoemd, is pijn als gevolg van een zenuwbeschadiging. Door deze zenuwbeschadiging ontstaan er kortsluiting en spontane prikkels in de zenuw. Neuropatische pijn kan ook ontstaan door beschadiging van de pijnbanen in de hersenen (zoals door een beroerte), of in het ruggenmerg (na een dwarslaesie).

Soorten zenuwpijn

Er zijn verschillende soorten neuralgie, meestal vernoemd naar de plek waar ze voorkomen. Je kunt last hebben van trigeminusneuralgie, ook wel aangezichtspijn genoemd. Mensen die hieraan lijden, ervaren zulke heftige pijnen op één plaats in het gezicht, dat ze het beschrijven als een soort stroomstoot. Andere ervaren het als een plotselinge snijdende pijn aan één kant van het gezicht.

Mortons neuralgie is een andere vorm van zenuwpijn. Dit is een pijnlijke aandoening van de zenuw tussen je tenen, doordat een zenuw tussen je middenvoetsbeentjes in je voet bekneld is geraakt. Dit kan komen door een slechte doorbloeding van de voet, bijvoorbeeld door veel te sporten of door het lopen op hakken. Maar het kan ook ontstaan wanneer je een doorgezakte voorvoet hebt.

Postherpetische neuralgie is een andere vorm, en is een zenuwpijn die achterblijft nadat een infectie door gordelroos is genezen. Gordelroos (ook wel herpes zoster genoemd) is een huidziekte die zeer pijnlijk is.

Fantoompijn is ook een vorm van zenuwpijn. Daarbij krijg je pijn in een lichaamsdeel dat geamputeerd is en waarvan de zenuwen zijn doorgesneden.

Plexus lumbalis neuralgie is een beschadiging aan het netwerk van zenuwen dat naar je benen en voeten gaat. Het gevolg hiervan is een pijn en gevoelsverlies in zowel je benen als je voeten.

Oorzaak van zenuwpijn

De klachten die iemand met zenuwpijn ervaart verschillen van persoon tot persoon. Maar ook de oorzaken lopen uiteen:

 • Ontsteking of ziekte
  Vaak ontstaat zenuwpijn wanneer je door een ontsteking of een ziekte (zoals bij diabetes of het Guillain-Barre syndroom) een zenuw beschadigd. Ongeveer 25% van de diabetespatiënten heeft last van zenuwpijn. De verhoogde bloedsuikerspiegel (hypoglycemie) beschadigt de zenuwen, met name in voeten en handen.
 • Lichamelijk letsel
  Maar zenuwpijn kan ook ontstaan door lichamelijk letsel zoals een ongeluk, een snee of operatie.
 • Infectie
  Ook kan een infectie de veroorzaker zijn, zoals dat het geval is bij gordelroos.
 • Beknelling
  Verder kan het ook het gevolg zijn van een zenuw de beklemd is geraakt, zoals bij een hernia of bij het carpaal tunnel syndroom. Hierbij wordt er een zenuw in de pols verdrukt.
 • Chemotherapie
  Het zenuwstelsel kan ook beschadigen door chemotherapie. Veel kankerpatiënten krijgen zenuwpijn. Dit kan het gevolg zijn van een operatie, de vorm van kanker of als gevolg van de chemotherapie zelf.
 • Beschadiging centrale zenuwstelsel
  Multiple Sclerose, een bloeding in het ruggenmerg of een herseninfarct kunnen zorgen voor zenuwpijn.

Er is niet altijd een duidelijke oorzaak aan te wijzen. Zo is er bij aangezichtspijn vaak geen verklaring te vinden.

Symptomen van zenuwpijn

Zenuwpijn voelt anders aan dan wondpijn. De pijn zit in het gebied van de beschadigde zenuw in een strook in de arm, het been of over de romp. Het is vaak moeilijk om uit te leggen wat je voelt, maar de volgende kenmerken worden beschreven:

 • De pijn is continue aanwezig.
 • Een pijn die schrijnend of branderig is.
 • De pijn wordt vergeleken met het krijgen van elektrische schokken die door benen en armen gaan.
 • Tussen de chronische pijn door flitsen pijnscheuten.
 • Het gevoel dat het huidgebied doof aanvoelt alsof je sokken of wanten aan hebt maar dat toch pijn doet.
 • Wanneer de huid wordt aangeraakt wordt de pijn erger. Bijvoorbeeld door je kleren, of door het onder de douche staan.
 • Pijn kan erger worden als gevolg van de zon of van de vrieskou
 • Gevoel alsof je hand of voet slaapt.
 • De pijn voelt als prikkelingen of krampen in het gebied van de zenuw.

Bij sommige vormen van zenuwpijn heb je de hele tijd last van pijn, zoals bij de post-herpetische neuralgie. Bij andere vormen heb je last hebt van pijnaanvallen. Dit komt meer voor bij trigeminus en Mortons neuralgie. Wanneer de pijn langere tijd bestaat, zie je veranderingen optreden. Zo kan het gebied van de pijn zich uitbreiden, waardoor er steeds meer pijn ontstaat. Je kunt je voorstellen dat de invloed van zenuwpijn erg groot kan zijn.

Behandeling van zenuwpijn

De behandeling waarvoor gekozen wordt, is afhankelijk van welke vorm van neuralgie je hebt, en waardoor de zenuwpijn wordt veroorzaakt. In een aantal gevallen kan het probleem worden opgelost door een operatie, bijvoorbeeld in het geval van zenuwpijn bij carpaal tunnel syndroom. Maar meestal is er niet zo’n gemakkelijke oplossing waardoor de zenuwpijn weggaat. Daarnaast reageert zenuwpijn niet goed op gewone pijnstillers zoals paracetamol, aspirine, diclofenac en dergelijke. Vaak wordt er een keuze gemaakt om zenuwblokkerende middelen en medicijnen te gebruiken. Deze middelen veranderen de verwerking van de pijnprikkel in de hersenen. Vaak zijn dit middelen die ook worden gebruikt bij depressie (zoals amitryptiline) of bij epilepsie (zoals carbamazepine, gabapentine of pregabaline).

Wanneer diabetes de oorzaak is van de zenuwpijn wordt er van cymbalta gebruik gemaakt. Helaas is de pijn vaak niet goed onder controle te brengen met maar één soort medicijn. Soms kiest de neuroloog ervoor, om de zenuw te blokkeren door een injectie met een pijnstiller in combinatie met een ontstekingsremmer vlak bij de zenuw. Langdurige zenuwpijn wordt tegenwoordig ook behandeld met elektrische zenuw- of ruggenmergstimulatie. Dit gebeurt binnen een pijnteam door een anesthesioloog.

Wanneer naar je huisarts?

Helaas is zenuwpijn niet altijd gemakkelijk te herleiden tot één van de genoemde oorzaken. Maar het is belangrijk om bij pijnklachten naar de huisarts te gaan. Bij zenuwpijn helpen zelfzorgmedicijnen (medicijnen die zonder recept verkrijgbaar zijn) meestal niet en een tijdige, adequate behandeling kan veel pijn voorkomen.

 

Bronnen: neuropathie.nu en neurologie.nl

Delen:  
142 reacties op “Hoe ernstig is zenuwpijn?
 1. zou toch wat zijn als daarvan de pijn weggenomen kan worden ,ik loop heel slecht,kan me verplaatsen met scootmobiel , hoop dat mijn handen het nog een tijd volhouden .Heb hevige kramp in benen en handen.

  Groetjes Vinozon

  • Ik kreeg de diagnose drie jaar geleden dat ik zenuw pijn heb. meestal kom,ik wakker met mijn toppen van mijn vingers die slapen , en dan heel erge pijn, ik huil er bijna bij, niets helpt, vroeger kreeg ik daar gabapentine voor , maar ik nam die maar 3 dagen want in combinatie met andere medicatie sliep ik de ganse dagen en was zo misselijk, dus is het iedere avond hopen dat ik het niet krijg, maar dat is nog iets heel anders of krampen vind ik, wat ook heel pijnlijk is ik kreeg die vroeger ook iedere nacht eerst in mijn voet dan kijt en dan de bil eerst de ene kant en dan alle twee samen, ik kreeg het advies dan een koud washandje te nemen en erop te masseren en je bil doet onbeschrijflijk heel veel pijn, je voet en kijt is dan niets vergeleken met die pijn, maar ik kan je verzekeren je geraakt geen stap vooruit laat staan uit je bed, ik kreeg er ook al veel voor magnesium, bananen , en sinds enkele jaren kreeg ik dan van een andere huisarts een bereiding wel ik zal hout vasthouden ik heb er nog weinig, en het is een bereiding van kinkine , vroeger was het samen met papaverine maar dit werd niet meer terugbetaald , maar ik neem ér wel twee van…

   Geschreven door Malika op
   • Hoi Malika, vraag eens om Effentora dat zijn pijnstillers waar Fentanyl in zit, begin eens met 100 mcg geen baat bij 200mcg geen baat bij vraag om effentora 200mcg dan kun je altijd naar 400mcg deze gebruik ik voor de doorbraakpijn ik heb Perifere Polyneuropathie motorisch en sensorisch in benen en armen en slik gabapentine 6x
    200 mg als start heb morgen weer contact met pijn polie

    Geschreven door Tens op
   • Hallo.
    Ben een man van 71 jaar en nu 30 jaar polyneuropathie. Vorig jaar een burst stimulator gekregen helaas weinig pijn verminderig in mijn voeten en handen. Hoop van harte dat de nieuwe medicijnen die nu in ontwikkeling zijn (bdt001 en vm202).
    Voor erg veel mensen met die eeuwige pijn eindelijk een medicijn ons het fijne leven en slapen zonder pijn terug geeft.
    Voor onderzoek wil ik wel aan meewerken.
    Groet 0623477961

    Geschreven door Gam bokje op
    • Goedemorgen, ik heb nu na een operatie pijn in me parelachtige pees. Ik kan de pijn niet meer aan. Wie kan me helpen? groetjes saskia als uw mijn kan bellen 0636509157 alleen voor vragen

     Geschreven door saskia op
     • voor onderzoek wil ik mee werken 0636509157

      Geschreven door saskia op
     • Dat hoop ik . Ik heb al ruim 20 jaar polineuropathie heel veel pijn in de en boven op de voeten. Ik wil net als jij heeeel graag meewerken aan zo’n onderzoek. Leven zonder pijn ken ik niet. Gr0626064842

      Geschreven door Ans op
     • Hallo Saskia, wat is dat parelachtige pees pijn..
      Ik hoor het graag van je.
      Gr. Ans

      Geschreven door Ans op
     • Hoi, ik heb ook zenuwpijn en slik gabetine met 4x 2 paracetamol erbij en ik heb pijnbestrijding in Utrecht gehad. Het gaat heel goed nu. De zenuwpijn heb ik ook vd operatie overgehouden vandaar. Misschien heb je daar wat aan.

      Geschreven door Anoniem op
    • Wat is de oorzaak ervan? Of is deze onbekend?

     Geschreven door Fi op
    • Hallo, ik heb al jaren neuropathie en het is pijnlijk in mijn voeten.
     Ik gebruik PEA en dat haalt het scherpe van de pijn af.

     Geschreven door Catty op
    • Heb in het ziekenhuis gelegen met corona gelijk op de ic aan het zuurstof. Een bijzondere bijkomstigheid was ik dat mijn polyneuropathie geleidelijk aan verdween terwijl ik al vanaf 1990 last heb van deze klacht. Ik heb hiervan melding gemaakt, maar de dienstdoende arts gaf een afwijzend antwoord zoek maar een arts in opleiding bewijs toen ik weer van de zuurstof af ging kwam geleidelijk mijn pijn weer terug. Ik begrijp niet dat geen medicus hier enige interesse voor heeft, terwijl er zoveel mensen zijn die met de allesoverheersende pijn moeten leven.

     Geschreven door Gerard boksebeld 0623477o61 op
   • Wat een vervelend staartje van mijn ongeluk van toen ik 22 jaar was, en van diabetes, de pijn is bij tijd en wijlen niet te doen. Ook allerlei pijnen komen voorbij bij een aanval, van pijn schieten tot pijn scheuten, pijn branden, doofheid, tintelingen en zeurende lang aanhoudende onbereikbare pijn signalen. Wordt er inmiddels gek van en hoop dat de nieuwe medicatie snel zal aanslaan, want deze pijn is niet te filmen.

    Geschreven door Johanna op
   • Ik heb 24/7 brandende pijn hele benen en voeten knieën enkels
    Aan de zitbotten ook brandende pijn kan bijna niet lopen en staan
    Daarbij _24/7 hoofdpijn hele hoofd en nek zo kan ik wel even door gaan nog meer pijnen
    Ik zie geen uitweg niks van pijnstilling helpt wie heeft ook deze klachten

    Geschreven door Anoniem op
    • Jouw pijnen komen mij zo verschrikkelijk bekend voor. Om gek van te worden. Het is net of ik in een kampvuur sta vanaf m’n heupen tot aan mijn voetzolen. Het is niet meer uit te houden en het maakt het nog erger omdat ik maar blijf ronddolen tussen artsen die amper willen luisteren. Wel al verschillende scans van m’n rug gehad met hetzelfde resultaat. Rug is niet geweldig, maar daar heb je die pijn niet van. Maar ze gaan niet verder in te kijken waar dan wel van. Ik weet me geen raad meer. Zelfs morfine helpt niet en wordt daar weer hardstikke gek van. Zenuwpijn en het niet gehoord worden brengt me tot de enige weg die me van de pijn af helpt. Er zelf een einde aan maken.

     Geschreven door Henk op
     • Hoe gaat het nu met je

      Geschreven door Anoniem op
     • Hoe gaat het nu Henk is de pijn minder geworden heb je goede medicijnen
      Tot horens groetjes

      Geschreven door Anoniem op
     • Sterkte met de pijn, meer kan ik niet voor u doen. Helaas. Met vriendelijke groet een medemens met ook al acht jaren 24/7 voetpijn, Ron.

      Geschreven door Ron op
     • Hallo henk hoe gaat het nu met jou
      Is je pijn al minder bij mij niet blijft maar duren
      Constant sterkte groetjes

      Geschreven door Anoniem anoniem op
  • veel sterkte Vinozon

   Geschreven door hessie op
   • Wat is de oorzaak ervan? Of is deze onbekend?

    Geschreven door Fi op
  • Heb jij ook brandende pijn en stijve voeten en benen?
   Ook erge spierpijn kan bijna njet lopen en staan.

   Geschreven door Anoniem op
 2. Heb COPD en na een long ontsteking kreeg ik 2 weken ang een antibiotica kuur en tevens prednison 30mg. p.d.
  Vorige kreeg ik rechtsonder ontzettende pijnscheuten en n controle door mijn huisarts kreeg ik te horen day er hoogstwaarschijnlijk een verzakking was van de wervels.
  Kreeg toen de volgende medicatie t.w. paracetamol 3x p.d. 1000mg., Naproxen 2 p.d. 500mg., Pantopanzol 1.p.d. 40mg en Oxycontin 5mg. 1-4 p.d. indien nodig.
  Qua waardering i cijfers v.w.b. de pijn kan ik aangeven bij rust 5 en bij lopen naar toilet een 9. Het lopen gaat heel moeilijk.
  Kan de morfine verhoogd worden?

  Geschreven door Alfredo op
  • ik heb ernstige zenuwe pijnen , nam zoveel medicatie nu alleen nog cbd en thc olie

   Geschreven door Geer op
   • Ik heb ernstige form neuropathie in mijn benen door rug operatie’s,ik heb een neurostimolater geinplanteerd.
    Ik had Amitripteline voor de pijn ,maar dar moest ik mee stoppen voor de bijwerkingen.
    Ik ben nu begonnen met CBD en MSM, hoeveel CBD gebruik jij voor de pijn en waar haal je deTHC en hoeveel gebruik je er van?
    Ik heb ook al Lyrica en Neurotin gehad,het ene hielp niet en het andere had ik te veel bijwerkingen,maar mijn benen gaan steeds verder achteruit kan slecht lopen en staan.
    Gr Maria

    Geschreven door Anoniem op
    • Heb ook erge pijn hele benen en voeten brandende pijn.
     En knieën 24/7 pijn scheenbenen het ergste. Kan bijna niet lopen en staan.
     Wie heeft dat ook?

     Geschreven door Wilhelmina op
     • U
      Ik heb ook vreselijke zenuwpijnen in beide gehele benen. En voeten.
      Onderrug ook pijn
      Ik kan niet liggend slapen dan is afschuwelijk,snachts is het ergste,word wakker van ze er hevige pijnaanvallen erg scherpe brandende pijn,moet rechtop in bed dan minste pijn.
      Overdag erg krampende pijn,kan amper meer lopen en heel erg stijf, ook me knieen erg pijn.
      Heb ook heupartrose en erg pijn vanuit liezen,tintelingen zijkant lukt,pijn in billen.heb een hernia gehad.
      Ik ben 50 jaar,wil niet meer verder zo overleven.

      Geschreven door Peet op
     • hallo Wilhelmina, Ik heb de zelfde pijn als jij. Maar niet s’nachts, maar bij het belasten. Voeten en scheenbenen.Ik heb al heel veel geprobeerd, maar tot op heden helpt niets. Ik krijg ook last van angstpijn, bang voor de toekomst en erge hoofdpijn. Laten we elkaar op de hoogte houden, misschien kunnen we een keer iets voor elkaar betekenen. Lieve groetjes Ans.

      Geschreven door Ans op
    • ook tinelende benen?

     Geschreven door Anoniem op
     • Hallo ans mijn pijn is erger geworden kan niet stilstaan en lopen
      Zo pijnlijk en hoofdpijn heb ik ook 24/7
      En nog meer pijnen niks helpt van pijnstillers
      Heb jij al goede medicijnen
      Groetjes Wihelmina

      Geschreven door Wilhelmina op
     • Hoi ans ik heb dag en nacht pijn brandende pijn
      Hele voeten en enkels benen knieen en ook _24/7 erge hoofdpijn
      Steunzolen gehad maar pijn blijft wat heb jij voor onderzoeken gehad
      Ik kan niet staan en lopen zo erg weet ook geen raad meer
      Groetjes wilhelmina

      Geschreven door Wilhelmina op
   • Hoi Geert
    Ik heb ook zenuwpijn na een medische misser bij operatie.
    Heb nu cbd olie en doet niets.
    Wil ook met THC beginnen.
    Waar koop jij die en hoeveel gebruik je van beide?
    En helpt het een beetje?

    Geschreven door Hetty op
    • Er is een Arts/Apotheek in den Haag die kan het je leveren. Dit kun je krijgen met een verwijzing van de huisarts.
     Anders even googlen het was pas in een programma op televisie dokters van morgen heet het geloof ik.

     Mvg Eunice

     Geschreven door Carpe Diem op
     • Hoe heet die arts, want er zijn er zoveel. Graag een reactie.
      Gr Ans

      Geschreven door Ans op
    • Hallo alle polyneuropathie patiënten.
     Gerard
     Heb al eerder gereageerd, we moeten meer druk uitoefenen en aandacht vragen je hebt nu kunnen zien dat het allemaal sneller kan nu de corona heel de wereld in bezit heeft gaat de goedkeuring en ontwikkeling allemaal veel sneller. Heb dokter Ted van Essen van omroep Max gevraagd ook eens aandacht te geven aan onze klachten. Er is al genoeg aandacht voor covid-19. Helaas is er nog niets mee gedaan, maar met zijn allen kunnen we aandacht vragen. Dus allemaal een mail naar omroep max naar dokter Ted om ook eens aandacht.

     Geschreven door Anoniem op
    • Hallo ben 38 jaar en ervaar zenuwpijn door heel me lichaam, lijken wel naaldjes door heel me lichaam prikken weet iemand wat het kan zijn?

     Geschreven door Michael op
     • Moeilijk om daar zo zonder enig onderzoek iets over te zeggen. Wat zegt de huisarts hierover? In neem aan dat je daar bent geweest?

      Geschreven door John (moderator) op
   • En hoe voelt u zich nu dan? Aan melden bij Suver Nuver google daar maar op.

    Geschreven door Ittie op
   • Werkt die wietolie beter dan morfine?

    Geschreven door Chantal op
    • Nee

     Geschreven door Es op
     • Droge mond

      Geschreven door Anoniem op
    • Dag Peet,
     Heb ook tintelende, brandende benen, hevige pijnscheuten, elektrische schokjes ten gevolge van een zeer complexe rugproblematiek: scoliose 46 graden waarvoor 4 jaar Boston Brace in mijn jeugd moeten dragen. Rugoperatie l5 s1 bij verlammingsverschijnselen, gebruik nu elke dag cymbalta 60mg verlicht de pijn maar ik kan niks meer. Nu ook osteoporose vastgesteld op 50 jaar, word er niet vrolijk van.

     Geschreven door Aspartaamtje op
   • Waar heeft deze gekocht?

    Geschreven door Truus op
   • Kan ik niet betalen cbd-olie

    Geschreven door Leen op
   • En werkt dat ? Ik heb ook polioneuropathie in de voeten en gedeeltelijk in de benen,veel pijn vooral met het belasten welke olie gebruik jij?

    Geschreven door Ans op
    • Ik had zeer veel pijn in mijn voeten en onderbenen met heftige pijnscheuten en continue doof gevoel/prikkels. Vooral bij rust (’s nachts). Pijnstillers vd neuroloog gaven bijwerkingen of hielpen onvoldoende. Ik heb in een cannatheek een goede kwaliteit cbd olie gekocht (5%). 2x daags neem ik twee druppels. Voor de nacht gebruik ik cibidol met melatonine. Ik slaap als een blok. Af en toe voel ik de pijn wel maar kan toch goed doorslapen. Verder slik ik sinds twee maanden PEA capsules. Ben begonnen met 3x daags een capsule en na een maand heb ik deze dosis verdubbeld. Twee maal daags masseer ik mijn voeten met toko tholin balsem (extra sterk). Ik moest enkele maanden geleden geregeld kruipend naar het toilet omdat ik vd pijn niet op mijn voeten kon staan. Lopen ging nauwelijks. Door de pijnstillende werking vd medicijnen kon ik weer meer gaan bewegen. Heb het langzaam opgebouwd. Wandelen maar ook veel loopoefeningen en rekken en strekken. Ik kan nu weer behoorlijk goed lopen en staan (>een uur) en slaap goed. Ook de pijnscheuten en steken zijn minder geworden. Ondanks dat de neuroloog mij verteld heeft dat ik misschien nooit meer vd klachten zou afkomen, geloof ik dat het weer helemaal goed gaat komen nu ik zo goed vooruitga. Ik slik nu alleen nog cbd druppels als ik echt een langere tijd op stap moet. Ook de PEA ben ik aan het afbouwen. Dit alles kost me ongeveer 100 euro per maand maar ik heb er heel veel baat bij. Ga niet bij de pakken neerzitten en blijf vooral bewegen.

     Geschreven door Optimiste op
     • Hallo optimisten, had / hebt u last van zenuw pijn . Ik word blij van uw verhaal. Gr. Ans

      Geschreven door Anoniem op
     • Goedenavond…ik ben Cisca uit Haarlem. Jou verhaal gelezen en dolblij wil ik reageren.
      Heb sinds 6 7 jaar ciab dat staat voor ….kort polyneuropatie aan mijn vooral nu nog mijn voeten
      maar ga dit ook al in mijn handen voelen! Kan nog maar korte stukjes lopen en langer..ja dan in de
      rolstoel. Ook mijn evenwicht heeft erg te lijden onder mijn 9 ziekte) Advies voor een heel erge verdrietige
      en soms ook een hele gelukkige Cisca.

      Geschreven door Cisca Brasser-Venneker. op
     • Ik heb neuropatie in mijn hoofd na gordelroos, al 7 maanden waanzinnige pijn.Heb alles geprobeerd wat er bestaat en volg nu een zelf bedacht regime dat verlicht..Pea pillen, cbd olie, een dikke plak argile (groene klei) met wat druppels tea tree olie 2 uur op het hoofd en gezicht, ijs kompressen, gekneusd blad van kool en soms een band op het hoofd met tourmalijn stenen die de pijn absorberen.Verder veel vitamine B12, C en D3.
      Het is een dagtaak maar alles verlicht de pijn.

      Geschreven door vuurhoofd op
   • Heb zenuwen pijn onder mijn voeten krijg nu binnenkort een behandeling bij het pijncentrum met pleisters onder mijn voeten. 1 x per 3 maanden een uur met de pleisters erop zitten.
    Het heet qurenza, er zit capsaïne in.
    Ik ben heel benieuwd of het helpt.

    Geschreven door Mar6 op
    • Laat Heteren weten als je dat wilt ,ik heb de zelfde klachten,ben erg benieuwd.

     Geschreven door Ans op
   • Hoe gaat het met je Peet?

    Geschreven door Anoniem op
 3. Ik heb diabetische neuropathie in handen voeten en onderbenen. Constant gevoel op kussentjes te lopen. Vooral op oneffen terrein loopt het moeilijk. Door gevoelloosheid laat ik dagelijks dingen uit mijn handen vallen.

  Geschreven door Hans op
 4. Ik heb de diagnose polyneuropathie gekregen. Zit in mijn voeten. Vooral ’s nachts pijnlijk. Vorig jaar ongeluk met verbrijzeld enkel. Geheel hersteld na ingreep en lange revalidatie. Kan zo’niet gebeurtenis ook de oorzaak zijn van de PNP ? Ben een hooggevoeligechte vrouw. Drink nooit. ..geen diabetes! !…Wil graag behandeling. ..denk aan Utrecht AMCU. Specialisatie Polyneuropathie. …(ben 70 jaar. …was altijd nog aktief )…Jantina Kooij

  Geschreven door Jantina Kooij op
  • Tip: pea pure van Vitals.
   supergoeie pijnstiller maar dan biologisch.
   mijn man heeft ms en polyneuropathie en gebruikt het sinds 20 december 2016.
   het resultaat is geweldig.
   geen chemische middelen in het lichaam dus…….

   Geschreven door alias op
   • Dank voor de tip. …heb sinds een week de crème. Geeft enige verlichting na smeren. Kan zeker deze medicatie nog erbij nemen. ..Nogmaals thanks en sterkte met alles. ..gr Jantina

    Geschreven door Jantina Kooij op
   • Heb 3 maande PEA pure genomen a rato 3 cap. per dag, zonder resultaat. Enkel veel geld aan gespendeerd. ☹️

    Geschreven door Lise op
    • Ik heb toename van neurologische klachten, (op steentjes lopen, prikkende pijn, doofheid, tintelingen, mieren pijnscheuten, prikkeldraadgevoel) die zich steeds verder uitbreiden in ledematen en ook verder in het lichaam.
     Maar het begon zo niet typisch voor een polyneuropathie. Ik heb 1,5 alendronine zuur (osteoporosemiddel) geslikt en na 6 maanden kreeg ik doofheid van 1 hand, na warm water en massage ging dat weer weg, herhaalde zich een paar keer, vervolgens 4-5 maanden later, kreeg ik weer dove gevoelens, verspringend van aard in ledenmaten en toenemend, ook weg te masseren, koude benen later en een blijvende uitval van een onderbeen. Daarna kreeg ik koortslip diverse malen maar was niet ziek en mijn bezinking was hoog. Inmiddels 1 jaar later bleek dat mijn zink gehalte erg laag was, ik ben met de alendronine zuur gestopt en zink gaan slikken. De eerste tijd bleef ik verspringende uitval houden, sprong er een na 8 uur helse pijn een zenuw in mijn arm kapot en kreeg ik een klapvoet maar daarna leek het iets beter te worden en de aanvallen werden minder sterk, lang en met tussenposen . dus leek mij dat zink mogelijk met koortslipinfectie en of corona de oorzaak was. Daarna de 3e emg, daar kreeg ik meer klachten van, kloppende gevoel dat erg sterk was in 1 been. Een maand later, met klapvoet en kloppingen schreef met prednison,risoderinezuur en imuran voor omdat men dacht aan een autoimmuunsziekten en het zink verhaal niet geloofde. Daar kreeg ik verschillende bijwerkingen van. Holvoet, grote stenengevoel links en later rechts, prikkeling in gezicht. Na 4 weken 60 mg afgebouwd, maar de klachten breidden zich verder uit, nu wel typische polyneuropathie klachten, tintelingen in op meerdere plaatsen, pijn idem, prikpijnaanvallen, steentjes, koude voeten en kloppingen overal. Het breide zich uit naar bovenbenen en de rechter voet waar ik voor prednison geen klachten van had ( behalve een paar maanden ervoor) Zelfs na het stoppen van prednison/ resdrinezuur en imuran werd het alleen maar erger en erger. Ook door risedrine zuur ging het zink weer naar beneden.
     De artsen zien het als polyneuropathie door een autoimmuunziekte.
     maar ik zie het zo”: alendroninezuur heeft het zink verlaagt, met een laag zink is je immuunsysteem slecht , dus koortslip en corona ( kunnen beide neuro klachten veroorzaken) konden toeslaan, zink was nog laag, toen zink beter, klachten minder maar immuunsysteem nog niet op peil, toen begonnen met prednison, immuunsysteem naar de filistijnen door prednison en imuran en daar door gevoelig voor infecties , die de zwakke plek ( reeds aangedane zenuwen) als eerste verder beschadigen. Ik gebruik zink, vit d , vit c , pea calcium vit b 12, maar het blijft toenemen. Het blijkt dat veel bijwerkingen van prednison ook blijvend unnen zijn en dat het immuunstysteem blijvend problemen kan hebben. Inmiddels gelezen dat pfeifer ms medeveroorzaakt, pfeifer ook voor longcovid zorgt en veel mensen zink en andere mineralen missen. Het lijkt mij logisch dat het missen van stoffen en oude infecties ervoor zorgt dat nieuwe infecties kunnen plaatsvinden (zoals covid) en dan bepaalde consequenties van die ziektes kunnen opstapelen en de zwakke plek zoeken. Ik heb nog niets gevonden wat het immuunsysteem verbetert en de klachten vermindert maar het is nu ook winter. ( kaneel – gember- curcuma geprobeerd) Inmiddels gestopt met koffie, maar tot op heden geen effect en steeds minder gevoel en tintelingen in voeten bdz. (voor prednison 1 zijde) Kortom prednison maakt meer kapot dan dat het helpt. Men zou meer aan een goed immuunsysteem moeten doen als arts en mineralen en vitamines checken ipv medicatie voorschrijven.

     Geschreven door Chema op
    • Hoi Lize heb jij ook brandende pijn benen voeten knieën

     Geschreven door Anoniem op
   • hallo ik wou uw vragen wat dat is vanmiddel ik loop al een jaar met zenieuwpijn in de buik en gaat zo naar beneden ik heb al een jaar niet op bed geslapen loop snachs de hele nacht beneden van de pijn dus wou heel graag uitkomst vr gr annie

    Geschreven door annie op
    • Ik heb jullie berichten gelezen en ben hoe van erg ont roert jullie bericht komt overheen met de mijne als ik jullie ergens mee kan helpen dan hóór ik het wel groetjes meryanne

     Geschreven door Anoniem op
   • Hallo alias, daar word ik blij van, ik heb de zelfde klachten. Geen mis. Ik ga het direct kopen. Gr. Ans

    Geschreven door Ans op
  • Ben je er al geweest in UMC. En wat is het resultaat,mag ik dat van je vernemen?

   Geschreven door Ans op
   • Ik heb sinds 2007 een van de ergste vorm van zenuwpijn in mijn onder rug.
    Dat komt omdat een arts in een ziekenhuis mij als proefkonijn heeft gebruikt, deze rug operatie was op 26 -5 -19985 nóg nóóit uitgevoerd.
    Ik heb in het st.maartenskliniek pijnbestrijding gehad een epordorale injectie gehad, Tens behandeling gehad, niks hielp.
    Kreeg uiteindelijk te horen dat ik de ergste vorm van zenuwpijn heb die er bestaat, dat deze vorm maar 1% van alle mensen op de wereld heeft en dat ik ook nog de jongste was.
    Ik zou binnen 1.5 jaar nooit meer het bed uit kunnen komen en de toekomst zag er zéér donker uit, was toen 38 jaar.
    Mag niks doen, want alles is gevaarlijk voor mijn rug.
    Nu heb ik ook nog veel last van mijn borstbeen, en mijn ribben die net zoveel pijn beginnen te doen.
    Ga sinds 2010 door een hel, heb 24 uur zo’n vreselijke pijn, 400 mg tramadol + 200mg
    fentanylpleisters per 48 uur, helpt maar weinig.
    Ik word gek van de pijn, huil heel veel en niemand kan mij helpen, fysiotherapie al gehad, brengt me niks, antidepressiva al gehad, + alle tabletten wat ik op internet heb gevonden ook al geprobeerd, maar niks helpt mij tegen deze vreselijke pijn.
    Mijn leven staat écht stil, ga alleen nog de deur uit als ik moet, voor de rest lig ik de hele dag plat, heb ook geen honger en slaap veel te weinig omdat ik 24 uur per dag constant pijn heb.
    Niemand die mij kan helpen, veel te weinig huisartsen die het begrijpen, word er moe van om altijd maar te moeten horen ” sterkte ” daar heb ik niks aan.
    Ik heb zo’n vreselijke pijn, nu moet ik paracetamol nemen als ik nog meer pijn heb?
    Weet iemand wat ik nog kan doen zodat dat constant brandend gevoel iets minder word?
    Dat ik misschien nog eens mag lachen?
    Want dat ben ik sinds 2007 écht verleerd, vind het leven tóch zó zwaar, zeker omdat ik nu het huis bijna nooit meer kan verlaten, als ik eens een middag de deur uit ga, lig ik daarna te schreeuwen van de pijn op bed, en weet ik 2 a 3 dagen niet meer wat voor of achter is van de pijn

    Geschreven door Eenzaam op
    • Hallo eenzaam ,ik zit met verbazing uw verhaal te lezen. Alsof ik het geschreven heb. Wat er bij mij via een m.r.i ontdekt is, is een Tarlov cyste onder in de ruggenmerg. Daardoor overdruk, wat inhoud dat er 34 zenuwknopen onder druk staan langs de ruggenmerg. Dan hier, dan daar zenuwpijn, weet mij ook geen raad meer. Niet veel artsen weten hier wat van, zomaar een tip van mij, Matje.

     Geschreven door Matje,17-4 2019 op
    • Probeer eens cayennepeper dat is een natuurlijke pijnstiller. Ik gebruik het ook en bevalt prima.
     Probeer met een kwart van een theelepel in de koffie of thee of gewoon in water.
     Google maar eens op cayennepeper,dan kun je zien wat voor goede eigenschappen cayennepeper heeft.

     Geschreven door Tiny op
    • Ik moest huilen toen je bericht gelezen hebt. Jij verteld precies wat ik nu meemaak. Bedankt dat je wilde delen,
     Hoe gaat het nu met jou?

     Beterschap Kamila

     Geschreven door Kamila op
    • Hallo eenzaam ik heb ook constant brandende pijn
     Voeten hele benen knieën ik weet ook geen raad meer
     En dan nog 24/7 hoofdpijn ik kan bijna niet lopen en staan
     Kom al jaren de deur niet uit ik weet geen oplossing
     Ben jij al verder gekomen

     Geschreven door Anoniem op
   • Bij mij is het resultaat goed. De pijnbestrijding kan maar 2 keer per jaar. Het is al bijna een jaar geleden dat ik dat gehad heb, wel met de medicijnen erbij. Gr Eef

    Geschreven door Anoniem op
  • Zou graag van u willen horen hoe t gaat na en tijdens de behandeling in Utrecht . Gr.

   Geschreven door Ans op
 5. ik heb het vooral in de tenen voeten en benen. het voelt als mieren die rennen. maar zo hard dat het stroom is. ook in mijn scheenbeen. kan soms helemaal niet lopen van de pijn, dan is het tot aan mijn middel

  Geschreven door Anja op
 6. ik heb het vooral in de tenen voeten en benen. het voelt als mieren die rennen. maar zo hard dat het stroom is. ook in mijn scheenbeen. kan soms helemaal niet lopen van de pijn, dan is het tot aan mijn middel

  Geschreven door Anoniem op
 7. Moet de huisarts niet doorverwijzen naar een neuroloog bij ernstige klachten?

  Geschreven door Wilhelmina op
  • Ik heb ook polyneuropatie in armen handen benen en voeten en heb ook nog vocht in de weke delen onder mijn voeten. Veel pijn, slecht lopen, moet goed uitkijken ivm het evenwicht en kan ook de deur niet uit. Ben levend begraven zeg maar als het even wat minder is gauw wat boodschappen doen verder ben ik thuis vroeger was ik altijd weg maar het is niet anders.

   Geschreven door cleopatra op
   • Ik kan bijna niet meer lopen en staan erg stijve spieren
    In voeten en hele benen knieën en enkels Wie heeft dat ook

    Geschreven door Anoniem op
   • Hallo Cleopatra heb jij ook 24/7 erg branden
    Als ik ga/staan en lopen word het nog erger
    Dan kan ik niet verder stappen paar meter dan bevind het al
    Het is geen leven meer en nog vele andere klachten. 24/7 hoofdpijn
    Zo kan ik wel even doorgaan

    Geschreven door Anoniem op
  • de huisarts moet je zeker naar de neuroloog verwijzen. Ik heb gehoord als het bij je ruggenmerg zit dat ze je dan nog kunnen opereren.

   Geschreven door cleopatra op
 8. Ik heb het in mijn onderbeen en voeten 24op24 , sommige mensen beseffen niet wat het is maar het is heel lastig . Ik zou o zo graag een goede medicatie willen hebben daarvoor als die bestaat . Ik heb ook een scan laten doen voor mijn rug en een EMG scan het enig wat ik te horen kreeg was zware zenuw verstoring in mijn voeten en ja daar doe je er mee hè de rest van je leven . Verder onderzoeken doe ik nu niet meer en leer er mee leven intussen al drie jaar , zou toch nog eens een goed gevoel willen hebben in mijn voeten dat gevoel moet zalig zijn .

  Grtj Erwin

  Geschreven door Erwin. op
  • ik heb het in beide voeten en benen ,is soms zo ondraaglijk ,heb ook alles al geprobeerd van onderzoeken neurologisch ,specialisten benen ,resultaat zenuwen minder actief ,uitslag ,kan je niet veel aan doen ,en dan sta je daar ,het enige wat je kan proberen zijn vitamines B ,maar daar heb ik mijn twijfels bij ,stappen is heel moeilijk aangezien dat je grond onder je voeten niet echt voelt ,daarbij is het zo dat je moet zien wat je aan je voeten doet ,omdat je geen gewone schoen kan dragen ,omdat je ze niet kan aan houden ,ze vallen van je voeten ,en soms voel je het niet eens ,raar gevoel ,zoek al jaren naar een oplossing ,en ondertussen al veel geld uitgegeven ,en dat alles zonder resultaat

   Geschreven door louise op
 9. Mijn moeder heeft gordelroos in het gezicht gehad en nu 4 maanden later nog zeer pijnlijke zenuwpijn in het gezicht,ze krijgt van het tehuis waar ze zit over de dag verdeeld 6 paracetamol en ’s avonds oxycodon 5mg.maar helpt niet echt .

  Geschreven door Anoniem op
  • hallo. heb 3 jaar geleden ook gordelroos gehad in mijn gezicht in het begin medicijnen gebruikt maar na 3 jaar nog last daarvan gebruik nu niks meer maar voel dat het erg reageert op spanningen en stres gaat wel heeeeel langzaam beter gr jo

   Geschreven door jo op
 10. Hallo ik heb een erg versleten rug, en een aantal jaren facet denervatie gehad op tien plaatsen in mijn onder rug ,nadat dit niet meer vergoed werd ben ik door toeval bij cbd olie is wietolie gekomen met een hoog percentage cbd 16 procent en een 0.2 procent thc ik gebruik het nu bijna twee en een half jaar en het help beter dan de facet denervatie als ik gewoon doe en geen gekke dingen. Er zijn veel sites over wietolie waar veel verhalen op staan van mensen die er baat bij hebben en ook van mensen die er geen baat bij hebben.

  Geschreven door Herman op
  • Waar kan ik die wiet olie kopen aub

   Geschreven door rosse op
 11. heb sinds 2010 bij een ongeval mijn elleboog heel hard gestoten, bleek een zenuwknelling te zijn opgelopen, in 2017 weer een onderzoek gedaan daar de pijn steeds erger werd, resultaat geen zenuwknelling meer, maar de pijn is er nog, constant heb ik hevige pijn in de streek van de elleboog stralend naar de boven arm, heb heel wat pijnstillen gebruik, zonder resultaat. wie weet wat er dan mis kan zijn bij de elleboog?

  Geschreven door marie op
  • O dat heb ik ook en ze stoppen mij vol met oxicodon lyrica en carbamazepine maar het lijkt eerder of er wat verdraaid of klem zit ,ik ken ook geen kracht in de arm ,en op de rug liggen is een hel.

   Geschreven door Moon op
   • Vraag een verwijzing naar de pijnpoli, misschien heb je wel post traumatische dystrofie.
    Dat kun je namelijk krijgen na een letsel

    Geschreven door Loes op
  • Hallo Marie. Heb je misschien na het ongeval ook van binnen iets beschadigd dat er misschien ruis in je elleboog zit. Kunnen ze in Groningen zien . Mijn zwager had dat ook ,moest ernaar mee leren leven werd hem verteld,maar hij was het er niet mee eens en ging hoger op. In Groningen hebben ze ruis er uit gehaald nergens geen last meer van. Succes.

   Geschreven door Ans op
  • Hallo, Ik heb al 11 jaar zenuwpijn in mijn linkse hand, iemand nog tips, heb neurostimulator en zenuwblokkade en alle medicijnen gehad, pijnpschycholoog en emdr therapie, iemand nog speciale tips ? Of medicijnen die ik nog niet gehad heb ?

   Geschreven door Harm op
  • Zou het ook distrofrie kunnen zijn?

   Geschreven door Ans op
  • B/hallo mijn zwager precies het zelfde. Alle doktoren en pijn stillers gehad. Tot hij in Groningen kwam en de arts constateerde dat er rommel / gruis in zat . Geopereerd de pijn was weg . Is al wel 30 jr. geleden. Hopelijk kunt u hier wat mee. Gr. Ans.

   Geschreven door Ans op
 12. Krijg trigeminus neuralgie bij rust na inspanning, vooral bij koude temperaturen. Kan gedurende 20 minuten niets verdragen, daarna ebt het langzaam weg. Huisarts gaf Carbamazepine maar te hoge dosis, werd daar nog veel zieker van. Op foto bij tandarts is te zien dat trigeminus tegen verstandskies aan zit.

  Geschreven door Julia op
  • Heb het zelfde gehad en na verwijderen van verstandskies is de pijn verdwenen, acupunctuur wil ook wel eens helpen

   Geschreven door Betty op
 13. Ik heb zenuwpijn vanuit mijn rug rond mijn buik. Na veel ziekenhuis bezoek is de diagnose: Acnes. Ik gebruik het medicijn lyrica tegen de pijn en probeer nu de Tens behandeling. De bijwerkingen van de medicijnen vind ik verschrikkelijk. Ga in april weer naar de pijnpoli en zal dan spuiten tegen de pijn krijgen.
  WIETSE

  Geschreven door WIETSE op
  • Hallo Wietse,

   Ik heb hetzelfde als jij, ook ACNES vanuit de rug. Ik kan bijna niks vinden hierover en wil heel graag in contact komen met lotgenoten om ideeen uit te wisselen, want de chirurg staat met zijn handen in het haar op dit moment. Kan ik met je in contact komen? Met vriendelijke groet, Julia

   Geschreven door Julia op
   • Hoi, er zitten 2 gespecialiseerde chirurgen in het Maxima ziekenhuis in Eindhoven. Ik ben daar met mijn dochter geweest, na 2 operaties heeft ze nagenoeg geen pijn meer in haar buik

    Geschreven door Fred op
    • Hallo Fred, waar had zei last van . Ik ben benieuwd.

     Geschreven door Ans op
    • Hallo hier met Evert. Ik heb brandende pijn in mijn zij aan allebei de kanten. Soms 1 kant mijn rug en buik ik verga van de pijn. Ik zit nu in een kliniek ik heb jarenlang veel alcohol gedronken en coke gebruikt en ze weten hier in de kliniek ook niet wat ze er mee aan moeten. Bloed afgenomen gewoon gababentine geprobeerd helpt ook niet. Kan iemand mij aub helpen ik trek dit niet lang meer.

     Geschreven door Rob op
     • Ben je met de klachten ook al bij een MDL-arts geweest?

      Geschreven door John (moderator) op
   • Hallo ik heb het zelfde probleem.Loop al 10 jaar met ellende,eerst zeiden de artsen acnes.Nu weer niet word er moedeloos van .

    groetjes

    Geschreven door pijntje op
 14. Hallo ,

  Ik heb Dunnevezel Neuropahtie , mensen die dit ook hebben weten wat het is .
  Ik heb dagegen dat ik echt door een hel ga , maar er is tot nu toe geen enkel medicijn eevoor alleen een pijn stiller . Ik slik 4 Lyrica capculles van( 75 per capculle iedere dag .)
  Ik hoop dat er gauw een medicijn komt .

  Groetjes Babs.

  Geschreven door Anoniem op
  • Jee, wat vreselijk voor je. Zal hard duimen dat er snel wat tegen gevonden wordt!

   Geschreven door Jeanette op
  • Hey Baps met rein ik hep mijn nek gebroken twee jaar geleden en hep zenuwen af gescheurd van me rechterarm je wil niet weten hoe pijn ik had ik ben naar het ziekenhuis gegaan en zij jullie doen er nu wat aan voor mij part snij je me duim er af en anders rij ik mezelf zometeen hartstikke dood ik neem nu drie x daags 2 pregabaline 75mg en 3 x daags 4 gabapentine 300 Mg het is veel maar kan nu de pijn verdragen ik moet ook niet 1 keer minder nemen wand dan komt de pijn gelijk weer opzetten en dan duurd het een uur voordat het weer wegappt ik neem er ook nog paracetamol en af en toe diclovernac het is teveel maar beter teveel dan die pijn gr rein

   Geschreven door Rein op
   • Wat is gabapentine aub? Christel

    Geschreven door Sammy1 op
 15. Lyrica en cymbalta hebben wonderen gedaan voor mij. Kan zelfs terug gaan werken.

  Geschreven door Kriekske op
  • Ik heb ook een fijne zenuw neuropathie met cryoglobulinemie. Mijn voeten staan altijd in brand net of ik in een frituurpan sta en krijg mesteken door mn benen. Ik slik veel medicatie. Volgens de dokter ben ik uitbehandeld en moet er mee leren leven. Moeilijk, kan niet meer werken.

   Geschreven door Esther op
  • Hallo Krieske, welke klachten had jij. Zou ik graag van je willen horen. Ik heb n.l. Polioneuropathie veel pijn. Alles is welkom als het maar helpt.

   Geschreven door Ans op
 16. Ben in 2011 geopereerd aan cervicale kanaalstenose. Voor de operatie had ik al zenuwpijn vanaf de nek naar beneden, met name achterkant. Voorkant van het lichaam doof. Ben geopereerd om erger te voorkomen. Vanaf 2010 slik ik 6 x 600 mg Gabapentine, 8 paracetamol en soms zelfs nog Aleve. De wietolie die ik heb gebruikt, werkte niet. Ik word soms gek van die zenuwpijn maar probeer door Tai chi en meditatie mn pijnen onder controle te krijgen. De pijnen gaan uiteraard niet weg maar ik kan soms beter met de pijn omgaan. Ook ik kan niet meer werken door deze pijn. Pijn vreet energie. Ik blijf hopen dat er ooit een oplossing komt.

  Geschreven door taichi op
  • Heb dezelfde operatie gehad in 2012 cerviale kanaalstenose ook altijd pijn in rechterbeen en voet leef net als jij op zware medicatie. Je kunt bij een pijn polie inspuitingen krijgen en dat helpt een tijdje wanneer je geluk heb een half jaar.
   Het is de moeite waard om dat te proberen.

   Geschreven door Betty op
   • IiHallo ik ben Rietje 79 jaar en heb o aanrafen voor versleten nek een proef-en definitieve facetblokkade en 1 jaar later een proef zenuwblokkad3 gehad.Had ik dat maar nooit gedaan want de zenuwpijnen zijn nu helemaal onhoudbaar sinds 4 jaar 24/7 en slik oxycodin lyrica en nortrilen.Het breidt zich uit over de hele linkerkant van mijn.lichaam en ben radeloos.Lieve mensen.Laat nooit prikken

    Geschreven door Marietje op
 17. Hallo,
  Ik ben in mei 2017 geopereerd aan een dubbele cervicale kanaalstenose.
  Voor de operatie had ik al veel pijn in nek, armen en benen.
  Toen daar ook uitvalsverschijnselen bij kwamen (kon van de een op de andere dag niet meer lopen) hebben ze me met spoed geopereerd, helaas had ik toen inmiddels al een partiële dwarslaesie opgelopen.
  Nu 8 maanden later elke dag erg veel pijn in mijn nek en neuropathische pijn voornamelijk in benen, romp en handen.
  Ook veel krachtverlies en weinig gevoel in mijn benen waardoor ik heel moeilijk loop, ook mijn vingers zijn gevoelloos en stijf.
  Ik gebruik ongeveer 50mg oxycodon per dag voornamelijk om de pijn in mijn nek te onderdrukken, de pijn in benen romp en handen wordt ook iets minder van oxycodon.
  Binnenkort begin ik met een neurostimulator, wie weet helpt het om mijn medicatie te verminderen…

  Geschreven door Marco “met de beentjes” op
  • Hallo lieve medemensjes,
   Ik heb een nare vervelende hele pijnlijke zenuwpijn, in mijn vagina.
   Mijn leven word er door beheerst. Wie o wie heeft een tip of weet wie mij kan helpen?
   Ik heb al verschillende medicatie gehad wat niet hielp. Ja nare bijverschijnselen en slaperig en angstig. Wie kan of weet wie iemand die mij kan helpen. Ben al lang aan de cbd,THC maar doet weinig of niets. Kan de straat niet op door ook verlies van urine en ontlasting daardoor. Ik voel mij machteloos. Gr home wens u allen sterkte 👍🌞🦋🕯️

   Geschreven door Yoke op
 18. Hallo,

  Ik heb twee jaar geleden in kunstmatige coma gelegen en bij wakker worden had ik een paars been.
  Bleek dat het infuus in me lies een zenuw had beschadigd.
  Had al jaren amytriptoline.
  Verschillende onderzoeken gehad werd gezegd dat de zenuwen lang herstel nodig hebben en Lyrica erbij gekregen.
  Dit jaar hevige rugpijn na vele onderzoeken bleek dat mijn ruggenwervel verschoven was.
  In november geopereerd en is mijn ruggenwervel vast gezet.
  Operatie is goed gegaan maar er zijn waarschijnlijk toch zenuwen beschadigd.
  Fysio gekregen die verteld ook dat er zenuwen zijn beschadigd.
  Nu in afwachting wat er gaat gebeuren.

  Geschreven door Borrah op
 19. Ik heb al weken last van een beknelling in mijn binnen kant van mijn.helleboog
  En een doof gevoel en pijn.. en in mijn linker been .echt z n doof gevoel en de ene keer meer als
  De andere keer en ik wordt dan ook echt misselijk van de pijn ….ik heb nu sinds 3 dagen dat ik onstekingremmers slik ……kan iemand mij vertellen wat dat.kunnen zijn ik ben best bang dat ik ook elke keer in paniek raak

  Geschreven door Christel op
 20. Ik heb al drie jaar last van zenuw piijn in de onderrug vooral in de nacht wie kan mijn helpen om er eraf te komen
  [email protected]

  Geschreven door Anoniem op
 21. Ik heb M.S. Voor een jaar terug kreeg ik zenuwpijn in mijn gezicht. Ik dacht ik word gek. zo’n pijn had ik nog nooit gehad. ben naar de Neuroloog geweest en hij schreef mij Carbamazepine voor. Blij dat dit de pijn weg nam. Een jaar heb ik geeb last hier meer van gehad . Tot aan deze week. In 1 keer kreeg ik weer zon pijn . Kon alleen maar huilen. Mag deze tablet 2x daags. Vooral als ik naar bed ga dan is de pijn niet te doen. En nu. Ik weet het niet meer. Wie kan mij helpen

  Geschreven door Anoniem op
 22. Hey
  Heb verschillendd zenuwen al gekneld gehad. Die kngezicht was de laatste. Neuroloog in hasselt en tongeren zeiden dat er niks was.
  Op eigen houtje naar leuven gegaan… Dr politus.. Zenuw gekneld in gezicht. Na 2 maand geopereerd hiervan.

  Geschreven door Cindy op
 23. Ik word er ook helemaal gek van; oijn in mn voeten, steken alsof ik op glasscherven loop en op mn botten, het wordt per dag erger en trekt nu door in mn handen ook… ik ben alleen en krijg geen hulp.. ik ben met spoed op zoek naar hulp want ik durf vanwege angst de deur niet eens uit. Ik ben dus met spoed op zoek naar iemand die bij mij in huis komt… uiteraard tegen betaling.

  Geschreven door Victoria op
  • Hallo Victoria, waar woon je misschien kan ik dan een advies geven heb je misschien een buurt ap b.v. den kun gratis een advertentie zetten

   Geschreven door Betty op
 24. Hebben jullie je vitamine b12 wel eens laten testen?
  Van een tekort kun je ook neuropatische klachten krijgen en zelfs in een rolstoel terrecht komen.

  Veel artsen weten te weinig over b12 tekort.
  Voor goede info ga naar de Facebook groep “b12 tekort, de vergeten ziekte”.

  Geschreven door Nolly op
 25. Ik heb een aantal jaren rondgelopen met polyneuropathische pijnen in mijn voeten. Soms was de pijn zo hevig dat ik op het punt stond om mijn tenen eraf te snijden. Mijn huisarts dacht elke keer aan schimmel. Pas na 2 jaar kwam men er achter dat ik diabetes 2 had. De neuroloog schreef mij cymbalta voor en dat heeft mij vreselijk goed geholpen. Soms komen de pijnen terug 3 maal per jaar maar dan verhoog ik bliksemsnel mijn dosis en dat helpt ook. Maar de pijn is echt onverdraaglijk. Ik hoop dat men een medicijn kan vinden waardoor je nooit meer zo’n pijn krijgt.

  Geschreven door Eric op
  • Ik heb ook die zenuwpijn , maar dat heb ik gekregen na Glyclazide tegen diabetes 2

   Geschreven door Bart op
   • Ik heb polyneuropatie met ’s nachts vreselijke pijn, dit heb ik gekregen na het slikken van medicijnen tegen hartoverslagen. Iedere keer als ik medicijnen slik wordt de pijn erger ben overal geweest. Na DNA onderzoek in het Erasmus in Rotterdam was de uitslag dat ik ernstige bijwerking heb bij de meeste medicijnen. Ik durf nu helemaal niets meer te slikken. Artsen zullen bijna nooit toegeven dat neuropatie na gebruik van medicijnen kan komen. Nu moet ik ermee leren leven artsen kunnen niets meer voor mij doen. Gelukkig ben ik verder gezond, ik eet goed en probeer veel te bewegen dat help een beetje.

    Geschreven door Jeannette op
  • vitamine B1 tekort geeft veel ellende

   Geschreven door Tiny op
 26. Hoe is het nu met de pijn Erik. ?

  Geschreven door Ans op
 27. Ik heb na 4 tia’s haarpijn over gehouden. Dit komt van achter mijn oor tot mijn kruintje. Het is een prikkelend gevoel soms of later op de dag is het een brandend gevoel. Alleen als ik s morgens uit bed kom is het weg maar na een kwartier bouwt het zich weer op. De neuroloog had er depressivia voor geschreven.maar deze helpt niet. Haar kammen is een crime de kapper is ook niet aan de orde. Wie heeft er ook last van en wat doe je er tegen.om de pijn te verzachten of te laten verdwijnen

  Geschreven door Loulou op
 28. Ik ben een man van 74 jaar en heb al ruim 20 jaar polyneuropathie en 10 jaar geleden diabetes 2 erbij gekregen, mijn pijn komt vooral van mijn rechterbeen en onderrug. Vooral nachts heb ik hevige pijn. Overdag is de pijn aanwezig (of ik wen eraan) maar snachts is de pijn om gek van te worden ik wordt er wakker van, ik kom ook niet verder dan enkele uren slaap, was resulteert in overdag niet uitgeslapen te zijn, ik loop soms als een zombie rond. Gelukkig heb ik tot mijn 71jaar nog redelijk kunnen functioneren in mijn werk, maar had graag nog enkele jaren door willen gaan. Tijdens mij laatste bezoek aan de neuroloog (okt 2018) en weer enkele testen later was de conclusie dezelfde als de jaren ervoor, “ik weet het niet”. Na meerdere medicijnen te hebben geprobeerd neem ik nu Pregabaline en Gabapentine in. Maar de pijn is nog dezelfde en snachts nog steeds het ergst.

  Geschreven door Clemens op
 29. Hallo allemaal heb 31 jaar polyneupathie verder hoef ik niet te vertellen wat we allemaal ervaren aan pijn .
  Heb vorig jaar een burst stimulator gekregen helaas na enkele uren kwam weer terug
  Nu echter is er een GENEESMIDDEL. Onder de naam BDT 001 met behulp van de politiek die voor ons in de EEG zitten hebben mij erg geholpen en het middel is in ons land verkrijgbaar voor onderzoek. Nu moeten we aandacht vragen bin onze behandelaar en vragen om snel te werken zodat het middel zo snel mogelijk door de farmaceut en verzekeraar beschikbaar komt en wij ons leven terug krijgen sterkte allemaal.

  Geschreven door Anoniem op
  • Begrijp ik het goed dat u dit medicijn al heeft gebruikt? Is het inmiddels op de Nederlandse markt te verkrijgen? Ik ben wanhopig op zoek naar iets dat mij kan helpen bij mijn polyneuropathie

   Geschreven door Kees op
 30. Ik ben een man van 55 jaar oud. Ik ben negen keer aan mijn rug geopereerd, zes wervels met 12 schroeven van 7 mm dik, ook 4 schroeven van 7 mm door mijn bekkenbodem heen. Ik heb nu 24 per dag pijn, ook een trauma aan overgehouden. Slik nu 120 Mg morfine per dag,150 Mg pregabaline per dag, lorazepam 2 Mg per dag, chemo keur tabletten voor overgeven en braken. Ik kan nergens meer terecht in geen enkel zkh, niemand wil de rotzooi van een ander opruimen. Heeft iemand nog een oplossing? Ik word er hopeloos van en zie het niet meer zitten. Evt levens einde kliniek dan maar

  Geschreven door Johan .haverkamp op
  • Hoe gaat het nu met jou?

   Geschreven door Kamila op
 31. Er staat een fout in de tekst: een verhoogd bloedsuiker is geen hypoglycemie maar hyperglycemie.

  Geschreven door Henriette op
 32. Bij mij is de zenuw omgelegd na een flinke beknelling in de elleboog waardoor ik nog weinig gevoel had in de handen en alles zo liet vallen. Het is nu bijna 1,5 na de operatie. Heb wel meer gevoel terug gekregen maar heel veel stekende pijn in de elleboog. Heb ook fysio gehad maar lijkt niet te helpen.Slik 2x per dag Pregabaline. Omdat ik in een incassobureau werk, werk ik de hele dag met de computer. Aan het einde van de werkdag heb ik een oververmoeid gevoel in de arm waardoor ik niks meer kan ondernemen. Er is naast onderdrukkers niks verder aan te doen

  Geschreven door Margo op
 33. Ik heb 2 jaar geleden last van Ischias gekregen. Kwam i eens op, maar is met oefen8ngen onder controle te houden.
  Daarbij kreeg ik last van gevoelloze tenen aan de linkervoet met daarbij regelmatig zenuwpijn in de vorm van steekjes en soms ook pijnscheuten waarbij ik mijn been niet stil kan houden. Gelukkig gebeurt dit niet vaak, maar mijn rechtervoet begint ook sinds een paar maanden gevoelloos te worden aan de tenen.
  Zou dit dan nog door de Ischias kunnen komen?
  Dat heb ik van mijn linkerbil door mijn been langs de buitenkant van mijn linker onderbeen die overigens ook erg gevoelig is.

  Geschreven door Marielle op
 34. Help me aub

  Geschreven door Anoniem op
 35. ‘De verhoogde bloedsuikerspiegel (hypoglycemie)’
  tekst die ik aantrof met betrekking tot zenuwpijn en diabetes ???? Moet zijn hyperglycemie

  Geschreven door Lunedi op
 36. Hallo mede patiënten wens u allen een jaar met een ontwikkeling en goedkeuring van de medicijnen die nu in ontwikkeling zijn en beschikbaar komen zodat we aan een nieuw leven kunnen beginnen hoop dat het allemaal net zo snel gaat bij de EMA als met de goedkeuring van het medicijn voor corona mogen wij hier op vertrouwen. Gerard

  Geschreven door Gerard boksebeld op
 37. Ik denk dat ik ook polyneurlpatie heb vresenlijke pijn voeten tenen onder voeten benen billen nu handen kan niet lopen van de pijn
  Nu ook handen.kreeg emg onderzoek zei neuroloog vreemd komt geen neuropatie uit, weet niet wat is ik zeg vresenlijke pijn steeds erger.gekregen na nissen operatie toen longembolie, kreeg bloedverdunners fragmin.
  Kan het door fragmin komen.
  Wil graag weten.
  [email protected]
  20 febt 2021

  Geschreven door Anoniem op
 38. Ik heb ook pijn in hele benen en voeten onder en boven voeten kan bijna niet staan
  en lopen ook brandende pijn heb jij ook brandendepijn
  Heb ook peesplaatontsteking _24/7 pijn groetjes

  Geschreven door Annoniem op
  • 3 jaar in bed gelegen met diagnose me cv’s. Rolstoel gezeten. Gelukkig een internist gevonden die zei dat ik een b 12 tekort heb.
   Voor de hevige zenuwpijn in hoofd en rug duloxitine gekregen. Dat wel helpt. Heb flinke restschade opgelopen
   Ben wel uit de rolstoel en bed maar mijn hele lichaam heeft schade opgelopen. Loop nog 1 km.
   Ben nu 2,5 jaar b 12 aan het spuiten. Helaas wil geen enkele arts mij helpen met zenuwpijnen, omdat ze het niet geloven
   En ik zou het wel fijn vinden om te weten hoe ver alles beschadigd is?

   Geschreven door Mandy op
 39. Weet iemand of je neuropathie kunt meten door b12 tekort?

  Geschreven door Dorien op
 40. Hallo iedereen,

  Ik ben een vrouw van 61 jaar ben 2x geopereerd aan mijn rug bot weggehaald.
  De 2e keer was vorig jaar maart na 3 maanden begon het gedonder zoveel pijn aan mijn rug, benen en nu aan mijn armen en vingers.
  Het is een branderige pijn.
  Ik kan steeds slechter lopen en evenwicht gaat ook beginnen. En nu is het dus ook begonnen in armen en vingers. Helaas mag ik niet veel pijnstilling vanwege trombopathie dus ik kan geen kant op.
  Wie heeft er goede adviezen? Gr Jenny

  Geschreven door Anoniem op
 41. Ik zit nu een half jaar in de medische molen en van het één komt het ander.
  Ik heb een MRI gehad hier bleek dat ik een versleten tussenwervelschijf heb, maar dat kan toch niet zoveel pijn/zenuwpijn veroorzaken? Elke dag pijn, ik sta er mee op en ga er mee naar bed, van een ondernemende en sportieve vrouw naar een hoopje ellende die bijna nergens meer komt en dat in een half jaar tijd. Ik ga elke avond vroeg naar bed want daar heb ik zo goed als geen pijn in mijn rug, (maar wel zenuwpijn in mijn linkerbeen en voet, dat is er altijd), maar ik slaap dus redelijk goed.
  Ik heb ook pregabaline, tramadol en naproxen voorgeschreven gekregen, maar daar word je niet blij van…
  Ik heb hier stukjes gelezen waar ik van moest huilen, niet gehoord worden, zo uitzichtloos, het leven niet meer zien zitten (zover ben ik gelukkig nog niet). Ik hoop elke dag op een wonder en blijf bidden op beteren tijden, zoals het was…ik probeer elke dag een paar keer een rondje te wandelen en fietsen gaat gelukkig ook goed, dit is dan weer goed voor mijn gemoedstoestand, buiten zijn…
  Volgende week heb ik nog een CT scan want ze hebben een vernauwing tussen de blaas en de linker nier gezien op de MRI, hierdoor blijft er urine zitten in het nierbekken ook zagen ze toevallig galstenen, dus ik kan nog even vooruit….
  Ik wens iedereen hier heel veel sterkte…,
  Liefs Jannie

  Geschreven door Jannie op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief