Wat als je altijd pijn hebt?

Wat als je altijd pijn hebt?

Pijn is normaal gesproken een alarmsignaal van ons lichaam. Het geeft aan dat er ergens iets fout gaat. Maar wat wanneer er geen oorzaak te zien is en je toch de hele tijd pijn voelt? In Nederland hebben ongeveer 2 miljoen mensen last van deze vorm van chronische pijn.

Functie van pijn

Pijn is essentieel voor ons levensbehoud en heeft een signaalfunctie. Zodra we pijn voelen of dreigen te ervaren dan wordt dit als waarschuwing gezien. We komen gelijk in actie, een terugtrekreflex treedt op en we willen de pijn verzachten of voorkomen. We spreken hier van acute pijn. Er is sprake van beschadiging van lichaamsweefsel en een direct verband tussen de lichamelijke schade en de pijnprikkel.

Bij chronische pijn is dat verband er niet of is het verband is veel minder duidelijk. De pijn wordt chronisch genoemd wanneer deze langer dan 3 à 4 maanden duurt. Vaak is er geen duidelijke medische oorzaak (meer) aan te wijzen voor de pijnklachten. Het kan zo zijn dat iemand heel erg veel last heeft van rugpijn zonder dat een röntgenfoto of scan aantoonbaar letsel laat zien. Soms wordt er door onderzoek wel een afwijking of letsel aangetoond, maar is dit geen goede verklaring voor de mate waarin iemand de pijn voelt.

Welke soorten pijn zijn er?

In de meeste gevallen wordt pijn onderverdeeld in drie verschillende soorten, te weten:

1 Acute pijn

Acute pijn is de meest bekende. Zoals wanneer we ons stoten of verbranden voelen we een pijn die aangeeft dat er iets mis is. Bij acute pijn is er dus een duidelijke relatie tussen de schadelijke prikkel en de pijn die iemand voelt en gaat in de meeste gevallen snel over. Soms duurt de pijn langer zoals bij een botbreuk.

2 Neuropatische pijn

Neuropatische pijn (zenuwpijn) is pijn door een zenuwbeschadiging. Door de beschadiging ontstaan er kortsluiting en spontane prikkels in een zenuw. Deze soort pijn kan ook ontstaan door een beschadiging van de pijnbanen in de hersenen (door een beroerte) of in het ruggenmerg (na een dwarslaesie). De oorzaak is meestal een langdurige druk op een zenuw bijvoorbeeld door een hernia of bij het carpale tunnelsyndroom. Maar ook een infectie kan zenuwpijn veroorzaken (bijvoorbeeld herpes zoster of gordelroos). Zenuwpijn kan ook ontstaan door een polyneuropatie, zoals bij diabetes of het Guillain-Barre syndroom.

3 Chronische pijn

Als pijn langer dan zes maanden aanwezig is dan spreken we van chronische pijn. De signaalfunctie van pijn is dan eigenlijk verloren gegaan.

Soms kan de oorzaak van pijn niet gevonden worden, maar kan door onderzoek de pijnprikkel of pijngeleiding gevonden worden. Hierop volgt dan vaak een behandeling. Dit betekent vaak niet dat de pijn dan verdwijnt maar wel dat de pijn sterk verminderd.
Soms vinden ze de oorzaak van de pijn wel, maar kan geen goede behandeling volgen. Het komt ook voor dat ze de oorzaak of de prikkel van de pijn niet kunnen vinden.

Mensen met onderstaande pijnklachten hebben vaak chronische pijn:

 • Chronische rug- of nekpijn.
 • Whiplash.
 • RSI.
 • Fibromyalgie.
 • Kaakklachten.
 • Prikkelbaredarmsyndroom.
 • Hoofdpijn.
 • Artrose.

Wat is de verklaring voor chronische pijn?

Het is dus zo dat pijn kan bestaan zónder dat er ergens in je lichaam sprake is van een ontsteking of een beschadiging. De pijn komt dan uit het zenuwstelsel en wordt veroorzaakt doordat de delen van het zenuwstelsel die verantwoordelijk zijn voor de verwerking van pijnsignalen, overgevoelig zijn geraakt. De medische term hiervoor is sensitisatie.

Het zenuwstelsel kan vergeleken worden met een inbraakalarm zoals mensen dat thuis hebben. Wanneer het alarm afgaat, probeert er naar alle waarschijnlijkheid iemand je huis binnen te dringen. Het alarm geeft aan dat er iets mis is. Bij gewone pijn is de pijnprikkel het teken dat er iets mis is. Er is sprake van weefselbeschadiging. Echter, bij chronische pijn is de pijn niet meer een signaal dat er weefselbeschadiging is, het zenuwstelsel zelf is overgevoelig geraakt. Het gevolg is dat de pijn alleen al kan ontstaan door te bewegen, of kan in sommige gevallen zelfs spontaan ontstaan. Een bepaald deel van het lichaam kan overgevoelig raken, maar het kan ook gebeuren dat meerdere lichaamsdelen tegelijk pijnlijk zijn. Sensitisatie betekent dus dat de communicatie tussen de zenuwcellen onderling verandert. De zenuwcellen zijn niet beschadigd en er zit geen zenuw in de knel. Onderzoek heeft aangetoond dat sensitisatie een belangrijke verklaring is voor de pijn bij chronische pijnsyndromen zoals fibromyalgie, whiplash en lage rugpijn.

Behandeling van sensitisatie

Wanneer er sprake is van sensitisatie kan er dus gesteld worden dat er fouten in het zenuwstelsel zitten. Deze fouten zijn niet door middel van een medische ingreep te herstellen of te genezen. De mate van de gevoeligheid is wel te onderdrukken en onder controle te houden met bepaalde medicijnen en met behandelingen. Deze zijn gericht op de factoren die de gevoeligheid in stand houden. Welke van deze behandeling de meest geschikte is dat verschilt van persoon tot persoon.

Wanneer naar je huisarts?

Het is verstandig om contact op te nemen met je huisarts wanneer je vindt dat de pijn te erg is. Maar ook wanneer de pijn toeneemt in hevigheid en wanneer je er in het dagelijks leven op een dusdanige manier last van hebt dat je minder kan dan voorheen. Maar ook wanneer het niet lukt om regelmatig te bewegen en wanneer je door de pijn somber, angstig of machteloos voelt. In al deze gevallen kan je huisarts je verder helpen.

 

Bronnen: transcare.nl, centrumvoorpijngeneeskunde.mmc.nl en neurologie.nl

14 reacties op “Wat als je altijd pijn hebt?
 1. Ik zelf heb de kofferbak op mijn hoofd gekregen , sindsdien heb ik regelmatig last van nek en hoofd pijn ,
  Moet ik daar mee verder gaan of hoe kan ik dat behelpen .

  Geschreven door Valeria op
  • Ik zou inderdaad maar even naar de huisarts gaan met de klachten

   Geschreven door Tandor op
 2. ik loop al jaren met rugklachten heb mijn rug gestoten tegen punt van een tafel kreeg er alleen maar pijnstillers van toen ik ging verhuizen en naar een andere huisarts ging kreeg ik te horen dat kwam A door het teveel slikken van pijnstillers en overgewicht toen ik dit allebei niet meer had maar de pijn nog wel wilde ik een scan van mijn rug.
  Kreeg toen ineens te horen dat ik chronische rugklachten heb, huisartsen zijn ook niet alles hoor de scan heb ik nooit gehad en goede pijnstillers ook niet

  Geschreven door Flierefluiter op
  • maak eens een afspraak bij de bergmann clinic ben daar geopereerd door een robot en het heeft geholpen. hiervoor heb ik nog 3 operaties gehad aan mijn rug maar bij de 4de keer zeiden ze leer er maar mee leven nou dat kon ik dus niet heb een second opinie aangevraagd en door verwezen naar de bergmann in naarden kijk op de website daarvan en ga naar het kopje bewegingszorg de moeite waard om daar even te kijken ben 5 juni 2014 geopereerd en 6 juni was ik weer thuis ben nu 2 en half jaar verder en geen last meer van mijn rug ze hebben hem vast gezet doe alles weer ik geniet weer van het leven ben 54 jaar ik zou zeggen succes

   Geschreven door mary op
   • mijn rug is ook vastgezet maar ben der alleen maar op achteruit gegaan qua pijn..zenuwen beschadigd doordat ze mij te lang hebben laten doorlopen (lees:durfde de operatie niet aan) daarnaast fibromyalgie, spastische darm met ernstige uitstulpingen, baarmoederhalskanker (alles inmiddels verwijderd maar nu vermoeden schaamlipkanker) overal pijn en in en in moe..gebruik morfine maar dat doet te weinig..al tig keer geprikt op lyme maar daar komt niet uit..wordt zo langzamerhand een beetje moedeloos..

    Geschreven door wuppie op
 3. Hypnose oefeniningen zijn een oplossing voor chronische pijnklachten. Ik weet het want heb er zelf baat bij! Stond eerst wat huiverachtig tegenover, maar nu ben ik rotsvast overtuigd! de wetenschap kan nog niet verklaren waarom het juist helpt, maar weet wel dat het helpt. dat is bewezen.
  zelf volg ik hypnose-mindfulness oefeningen bij een erkend hypnose-arts voor Regs. Zeker proberen! grs

  Geschreven door Anoniem op
 4. IK word gek van de pijn zeker nu we aan het minderen zijn met morfine.
  2 jaar geleden op 5 decembernacht alleen zeggen ze gevallen ben 2 en halve dag later gevonden zwaar onderkoeld weet er gelukkig niks van. soms wil ik het wel weten want s’vonds bang. Heb daarbij mijn arm en schouder verbrijzeld maar door medische misser hier in streekzknhuis die dachte dat ik tumor onder mijn arm had, wat in leiden niet waar bleek te zijn pas 5 maanden later pas geopereerd en omgekeerde schouderprothese omdat alles kapot was. nu 2 jaar later trouwe fysio cq revalidatie kan ik nog niet douche en haar alleen in keuken wassen. maar die eeuwige pijn. om gek van te worden alleen hier.

  Geschreven door mec op
 5. Ik heb constante pijn in me boven rug en onderrug en hoofdpij. ben er mee naar de dokter geweest doorverwezen naar de fysiotherapeut als ik daar ben geweest verlicht het wel de pijn even later terug naar huis is het weer terug .ben naar de bedrijf arts geweest geloven ze me niet wat kan ik doen ik wordt er gek van.help!
  Wie op wie heeft advies.

  Geschreven door Ashwien op
 6. Verga al jaren v de pijn. Ga er mee slapen en word er mee wakker!! Morfine helpt niet meer.moguez francine

  Geschreven door Anoniem op
 7. Ik ben naar het ziekenhuis weeste ze hebben niet je. Alles goed. Ik ben veel pijn zaadbal.

 8. Zijn de bovenvermelde schrijvers allemaal leden van één familie? De schrijfstijl is gelijk en de interpunctie ontbreekt overal. En de hoofdletters mankeren ook overal. Zou denken dat dit een doorgestoken kaart is en reclame voor de Bergman Kliniek.

  Geschreven door E. Gerritsen op
 9. ik heb zelf een versleten rug operatie gehad van rugwervels na aanleiding van atrose, wat achteraf geen goede oplossing heeft gegeven. Er waren 2 rugwervels versleten en via de buik bij de bekken een stukje bot weggehaald en een pin bij de bekken ingezet en het bot van de bekken in de wervels van mijn rug gezet. De pin bij de bekken hebben ze na een paar jaar moeten verwijderen door ontstekingen .
  Daarna heb ik 9 jaar in het gips gezeten en toen ik daar uit kwam brak ik weer 2 wervels van mijn rug. nu heb ik al jarenlang vreselijke pijn in onder rug bij de bil naar mijn heup.
  Ik heb veel medicijnen voor de pijn maar helpt niet echt, omdat ik er van af wil zou ik willen vragen wie kan mij een oplossing voorschrijven wat ik nog kan doen ondanks alle medicatie en onderzoeken die ik al gehad heb. graag uw antwoord op mijn oproep wie kan mij van de pijnen af helpen !!!.bij voorbaat dank G.Veenendaal.

 10. oja..en mijn bot schijnt zo extreem hard te zijn, dat ze de schroef vanaf staartbot niet volledig ingedraaid kregen..

  Geschreven door wuppie op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief