Heeft het weer invloed op pijn?

Heeft het weer invloed op pijn?

Op dagen met vochtig, winderig weer hebben mensen met chronische pijn hier veel meer last van. Is dat een fabel of een feit? Heeft het weer invloed op pijn?

Wat is chronische pijn?

Wanneer je langer dan 3 maanden pijnklachten hebt, dan heb je chronische pijn. In Nederland heeft maar liefst 1 op de 3 tot 5 mensen last van chronische pijn. Chronische pijn is dus een belangrijk gezondheidsprobleem. Daarin verschilt natuurlijk hoeveel last iemand heeft van zijn of haar pijnklachten.

Oorzaken chronische pijn

In ons lichaam zitten heel veel zenuwen. Zenuwen die allerlei verschillende plekken in je lichaam verbinden met de hersenen. Een groot aantal van die zenuwen kun je zien als een soort van voelsprieten van onze hersenen. Op het moment dat je ergens in je lichaam iets voelt, dan gaat er een signaal van af die plek, via je ruggenmerg richting je hersenen. Op het moment dat zo’n signaal in de hersenen aankomt, dan beslissen ze of je daadwerkelijk pijn voelt of niet. Je voelt dus eigenlijk pas pijn nadat je hersenen die beslissing hebben gemaakt in combinatie met de emoties of stemming die je in die situatie hebt. Pijn voelen we dus met onze hersenen.

Echter, bij chronische pijn is er iets anders aan de hand. Pijn lijkt nog steeds van die plek af te komen van waar deze was begonnen, maar er is geen schade meer te zien. Het is (nog) niet duidelijk waardoor de pijn aanwezig blijft, maar je hersenen maken nog steeds de beslissing dat je pijn voelt. Omdat het mechanisme bij chronische pijn zo onduidelijk is, is de behandeling ook zoveel lastiger.

Chronische pijn kan ontstaan door:

 • Schade of ziekte in de huid, botten, spieren of organen
 • Ziekte of schade aan het zenuwweefsel
 • Veranderde werking binnen het zenuwstelsel

Vochtig weer is het pijnlijkst

Uit een grootschalig Engels onderzoek door de Universiteit van Manchester blijkt dat mensen met chronische pijn 20% meer pijn ervaren op vochtige en koude dagen en op dagen met veel wind en een lage luchtdruk. Uit het onderzoek is gebleken dat de pijnklachten het ergst zijn bij vochtig weer.

De oorzaak hiervan moet gezocht worden in het verschil in de luchtdruk. Met luchtdruk wordt een kolom lucht bedoeld die op een plek op aarde drukt. Soms drukt de lucht hard en soms minder hard dat is afhankelijk van hoe hard en hoe vaak de moleculen op elkaar botsen. Als het bijvoorbeeld regent, dan daalt de luchtdruk. Een verklaring voor de pijn kan zijn dat wanneer de druk omlaag gaat dat de vliezen en vloeistoffen in je gewrichten uit kunnen zetten. Hierdoor neemt de druk op bijvoorbeeld ontstoken weefsels (zoals bij reumatische klachten het geval is) toe en dat zorgt voor extra pijn.

Pijnverwachting

De onderzoekers van de Universiteit van Manchester Dixon hopen dat het onderzoek kan bijdragen aan het makkelijker maken van het leven van chronische pijnpatiënten. Door een weersvoorspelling te koppelen aan een pijnverwachting kun je mensen met chronische pijn voorlichten zodat ze hun activiteiten in kunnen plannen op basis van de te verwachte pijn.

Tips voor als je last hebt van pijn bij vochtig weer

Wanneer je pijnklachten heviger zijn bij vochtig weer, dan kun je kijken of de volgende tips voor jou werken:

 • Warmte zorgt ervoor dat de doorbloeding van je lichaam toeneemt dat spieren zich kunnen ontspannen wat kan helpen om de pijn te verminderen. Houd daarom je spieren en gewrichten warm. Je kunt je warm houden met een deken, een warme douche of door te bewegen.
 • Wanneer vochtig en koud weer bij jou voor zwellingen rond je gewrichten zorgt, probeer dan met een strakke kous of een drukverband de zwelling te voorkomen. Hiermee kun je de druk op het gewricht verminder en tegelijkertijd de pijn.

 

Bronnen: Reuma Nederland, Radboud UMC, Harvard Medical School en Cloudy with a change of pain

 

Delen:  
3 reacties op “Heeft het weer invloed op pijn?
 1. Goedemorgen.
  Af en toe heb ik last van mijn bovenarmen.
  Zeurderig gevoel, mijn moeder had veel last van reuma en slikte hier medicijnen voor. Ben bang dat ik dit ook zal krijgen.

  Geschreven door Coco op
 2. Dit alles gebeurd ook bij mij.
  Je hoeft nog geen eens extreem vochtig weer te hebben en ik merk het al.
  Op enkele plekken waar het kan smeer ik Midalgan.
  Dat helpt wel, want je spieren worden wat verwarmd.
  Het is soms vervelend, maar daar moet je mee leven.

  Geschreven door Sjappie op
 3. Ik woon in Brazilië en het is hier enorm warm maar erg vochtig en ik heb enorm veel pijn vooral in mijn heupen en lage rug. Het vochtgehalte is hier erg hoog.

  Geschreven door Katia op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief