Beknelde zenuw: oorzaken en behandeling

Beknelde zenuw: oorzaken en behandeling

Heb jij last van een verdoofd gevoel, scherpe pijn of tintelingen in je rug, pols of nek? Dan kan het goed zijn dat je last hebt van een beknelde zenuw. Wat zijn de oorzaken van een beknelde zenuw en welke behandeling is het meest effectief?

Wat is een beknelde zenuw?

Een beknelde zenuw is daadwerkelijk een beknelling van één van je zenuwen. Vooral op plaatsen in je lichaam waar een zenuw een nauwe tunnel passeert kan een zenuw gekneld raken. Dit kan dus in principe overal in je lichaam gebeuren, maar veelvoorkomende plaatsen zijn de nek, ruggengraat, pols of elleboog.

Symptomen beknelde zenuw

Wanneer een zenuw worden samengedrukt, dan kan zo’n zenuw de signalen niet goed doorsturen naar de rest van je lichaam. Hierdoor kun je last krijgen van de volgende symptomen:

  • Verdoofd gevoel;
  • Scherpe, pijnlijke of brandende pijn die uit kan stralen naar andere gebieden;
  • Tintelingen
  • Spierzwakte;
  • Spierspasmen;
  • Slapend gevoel in het lichaamsdeel.

De klachten van een beknelde zenuw kunnen erger worden in je slaap.

Oorzaken beknelde zenuw

De oorzaak van een beknelde zenuw is dat er te veel druk op een zenuw door omliggend weefsel ontstaat. Dit weefsel kan zijn bot, kraakbeen maar ook ander weefsels waaronder pezen.

Er zijn een aantal oorzaken waarbij een zenuw bekneld kan raken:

Hernia

Onze wervelkolom bestaat uit allemaal wervels. Tussen deze wervels zit een tussenwervelschijf. Zo’n schijf bestaat uit een stevig omhulsel met daarin een elastische kern die van vorm kan veranderen. Wanneer er een zwakke plek in dat omhulsel ontstaat, dan kan zo’n tussenwervelschijf in de wervelkolom uitstulpen. Hierbij kunnen zenuwen bekneld raken, met hevige pijn als gevolg.

Letsel

Door een harde klap kan je zenuw tijdelijk bekneld raken. In de meeste gevallen gaat dit na verloop van tijd vanzelf wel over. Wel is het voor een goed herstel van belang dat de druk op de zenuw moet worden vermeden. Wanneer een zenuw te lange tijd bekneld zit, dan kan er blijvende schade ontstaan.

Artrose

Artrose is een vorm van reuma, waarbij het kraakbeen in het gewricht in kwaliteit achteruit gaat. Het kraakbeen wordt dunner en minder soepel. Dit noemen we ook wel gewrichtsslijtage. Artrose in de rug is slijtage van de tussenwervelschijven, waardoor zenuwen bekneld kunnen raken. Onder andere door verdichting van de wervelkolom of door botvergroeiingen.

Ischias

Deze aandoening wordt vaak veroorzaakt door een irritatie of ontsteking van de grote beenzenuw, als gevolg van onder andere: een hernia, spit, artrose of in zeldzame gevallen een tumor in de wervelkolom. De pijn varieert van licht tot hevig.

Carpaal tunnelsyndroom

Aan de binnenkant van je pols bevindt zich de carpale tunnel. Hierdoorheen lopen zenuwen en pezen van de onderarm naar je hand. Wanneer deze tunnel te nauw is, dan kan een belangrijke handzenuw (de nervus medianus) bekneld raken. De oorzaken van het te nauw worden variëren van: overbelasting, zwangerschap, overgang, reuma, bindweefselaandoeningen tot schildklierafwijkingen.

Oedeem

Oedeem is een ophoping van vocht in bepaalde delen waar het normaal niet of nauwelijks aanwezig is. Denk hierbij aan de enkels, voeten of knieën. Door het vasthouden van dat vocht raken lokale weefsels opgezwollen, waardoor een zenuw bekneld kan raken.

Overgewicht

Een zenuw kan ook bekneld raken als gevolg van overgewicht. Door samendrukking ontstaat er een druk waardoor de zenuw bekneld kan raken.

Verkeerde houding

Maar ook door een verkeerde houding kun je last krijgen van een beknelde zenuw. Bijvoorbeeld wanneer je de benen kruist of door een verkeerde houding in bed of stoel.

Wanneer naar je huisarts?

Wanneer een zenuw maar even bekneld is, dan ontstaat er in de meeste gevallen geen blijvende schade. Zodra de druk is weggenomen, dan functioneert de zenuw weer normaal en trekt de pijn weg. Echter, wanneer de pijn of druk wel aanhoudt, ga dan naar je huisarts. Wanneer er niet iets aan deze druk wordt gedaan, dan is er kans op chronische pijn en blijvende zenuwbeschadiging.

 

Bronnen: Gezondheid en Wetenschap. OLVG en Slingeland Ziekenhuis

 

Delen:  
11 reacties op “Beknelde zenuw: oorzaken en behandeling
  1. Ook een stenose hoort in dat rijtje thuis.

    Geschreven door Lammetje op
    • hallo ik heb een zenuw bekneld in de onder rug rechts en een hernia links ,heb al 7 spuiten gehad tegen de vreselijke pijn en vooral s,nachts. maar het is een ramp na een paar weken komt het weer terug. mensen wat een vreselijke pijn pijn

      Geschreven door dieky op
  2. Bij mij zijn er 5 wervels stuk en heb heel veel pijn met lopen. Kan er wat aan gedaan worden?

    Geschreven door adrie op
  3. Ik lijd al enige aan een kanaal-stenose, locatie L2 L3. Hiervan heb ik een “doof” gevoel in beide benen tot aan de knieën. Daar een operatie als riskant wordt beschouwd, vraag ik mij af welke therapie er eventueel nog voor handen is om het gevoel weer terug te krijgen in de benen.
    Ik ben namelijk bang dat er krachtverlies zal gaan optreden, waardoor ik misschien wel ten val zou kunnen komen met alle gevolgen van dien. Wie heeft er ervaring mee?

    Geschreven door Anoniem op
    • Heb ik ook, zeer pijnlijk en frustrerend, ik doe speciale oefeningen en dat helpt echt, daarnaast yoga en qi gong om het lijf verder soepel te houden. Ik wandel niet echt meer, maar heb een trike ligfiets aangeschaft, wat ook verlichting geeft. En ik ben gestopt met die zware medicatie, kreeg er hartproblemen van. Nu onderga ik accupunctuur en ga ik 2x per jaar naar de osteopaat. Ik wens u veel succes en sterkte, ik weet wat u doormaakt. Maar blijf vooral bewegen, doet u dat niet omdat…. dan bijft u met de constante pijn zitten. Ik heb hier ervaring mee, daarom druk ik het u op uw hart. Verder ga niet door als u erg pijn heeft, even zitten, pijn trekt weer weg en u kunt weer verder.

      Geschreven door Juud op
  4. Ik heb al een tijdje last van een spier in mijn bil en dat straalt uit naar mijn been. Het is soms heel erg pijnlijk, zo erg dat ik bijna niet goed kan lopen. Met de hond uitlaten moet ik onderweg steeds stoppen. De huisarts heeft me doorgestuurd naar de fysio, maar merk er nog niet veel van. Wat kan ik er nou nog aan doen dat het minder wordt?

    Geschreven door Anoniem op
  5. Lijkt op Ischias kun je veel pijn van hebben
    Ik heb baat daarvoor gehad met homeopathie
    Of aan de huisarts om tramadol vragen

    Geschreven door Jack op
    • Ik heb ook ischias al vele jaren. Fysio helpt niet. Osteopathie ben ik ook geweest en de kant van de pijn was heel stijf. Als de pijn heel erg wordt, dan neem ik een half oxasopan. Als ik ga slapen nog een half oxasopan. Paracetamol help niet.
      Na het eten wordt de pijn ook erger, de spieren en aderen zwellen op en drukken op de zenuwen. Vaak ziek van de pijn, maar toch in beweging blijven.

      Geschreven door Truus Kuijten op
  6. Dat zou het piriform syndroom kunnen zijn. Op Ut staan verschillende oefeningen die kunnen helpen.

    Geschreven door Jim op
  7. Piriform syndroom

    Geschreven door Jim op
  8. Vorige jaar november was ik betrokken bij een ongeval met vrachtwagen. Sinds die loop ik bij de fysiotherapeut inverband schouder. arm .spier in de knel .plus dove gevoel in de vingers linker arm .
    Ook kan ik geen druk op mijn schouder hebben en slapen doe ik ook heel slecht .

    Geschreven door Fina op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief