Is hardlopen slecht voor je knieën?

Een veel voorkomend verhaal is dat hardlopen zeer slecht zou zijn voor je knieën, en dat onze knieën er zelfs blijvende schade aan over zouden kunnen houden. Maar de vraag is; klopt dit verhaal wel?

Het onderzoek

Een Britse groep onderzoekers heeft 4 jaar lang 2.500 mensen, met een gemiddelde leeftijd van 65 jaar, gevolgd. En deze Britse studie heeft uitgewezen dat lopers, ongeacht hun leeftijd, minder last hebben van artritis in hun knieën. De lopers hadden namelijk zelfs de helft minder last van artritis dan de wandelaars.

Ondanks het feit dat hardlopen op zich dus geen knieproblemen veroorzaakt, zijn er natuurlijk wel een aantal andere factoren die er voor kunnen zorgen dat er lichamelijke problemen en pijntjes kunnen ontstaan. Het kan zo zijn dat je spierontwikkeling misschien niet in balans is, of dat de enkels niet stabiel zijn. Maar kijk ook eens naar je loopstijl, misschien laat deze te wensen over. Misschien last but not least; verkeerd schoeisel. Kortom; allerlei factoren die voor pijnlijke knieën kunnen zorgen of elders in het lichaam pijn kunnen veroorzaken.

Conclusie

Zorg er dus voor dat het onderlichaam sterk wordt. Dit kan met diverse oefeningen gewoon thuis of op een sportschool. Want een getrainde hardloper kenmerkt zich niet enkel door een goede conditie, maar zeker door een getraind onderlijf en midden lichaam. Wanneer het onderlichaam voldoende sterk is laat dan na verloop van tijd je loopstijl evalueren en pas dat dan aan waar nodig. En op deze manier is het mogelijk om lang en blessurevrij te genieten van het hardlopen.

 

Bronnen: Northwestern Medicine en Harvard Medical School

Delen:  
17 reacties op “Is hardlopen slecht voor je knieën?
 1. Omdat ik kransslagadervernauwingen heb moet ik statines slikken,maar ik ben er zo op tegen.wat moet ik doen?

  Geschreven door Maria op
 2. Of het weglaten van de statines mogelijk is zul je moeten overleggen met de cardioloog. Dat hangt van de vernauwingen af…
  Wat je in ieder geval moet doen is goed letten op je voeding en zorgen dat je zo min mogelijk LDL (slechte cholesterol) binnen krijgt.

  Geschreven door Tandor op
 3. April van afgelopen jaar geopereerd aan een plica ontsteking, iemand suggesties voor sporten die ik zou kunnen gaan doen?

  Geschreven door Sarah op
 4. Wandelen en zwemmen zijn in ieder geval geen probleem. Evenals versterkende oefeningen voor de spieren van het bovenbeen en de kuiten. Voor de belasting van de knie is belangrijk hoe het herstel is verlopen. Beter zou zijn om eerst naar een fysiotherapeut te gaan. Die kan de knie testen en je dan adviseren over andere sporten.

  Geschreven door Tandor op
 5. Ik ben 72 jaar en loop 3x in de week 10 km hard. Ik koop 1x per jaar nieuwe schoenen en heb nooit blessures.
  Belangrijk is dat je op goede hardloop schoenen loopt.

  Geschreven door Jaap op
 6. Ik ben al 30 jaar als hardloper bezig ben 63 jaar momenteel heb ik een blessure aan knie vooral knieschijf problemen het lijkt wel een notenkraker als ik hem steeds buig, wat is daar het beste aan te doen,schoenen zijn van goeie kwaliteit

  Groet Wolter

  Geschreven door wolter op
 7. Ik denk dat het goed is om naar een orthopeed te gaan en de knie te laten onderzoeken. Waarschijnlijk zijn er problemen met het kraakbeen.

  Geschreven door Tandor op
 8. Hoi
  Ik heb 3 jaar terug door mijn knie gegaan met sport, het lukt mij niet meer om te fietsen of te rennen, lopen lukt mij maar tot zo veel meter. Dokters zeggen we zien niks dus we kunnen niks. Wat nu.

  Geschreven door divajte op
 9. Ben je met de knie bij een orthopeed geweest?
  Is er ook al een kijkoperatie gedaan?

  Geschreven door Tandor op
 10. sorry maar hier geloof ik dus niet zoveel van,
  knien slijten enorm van dat gestamp.
  NASA zegt gaat u beter rebounden.
  de minitrampoline zorgt voor de beste
  LOW Impact exercise die denkbaar is
  kijk maar bij bellicon, youtube ook.
  Lymfe komt in beweging, het hart moet werken, betere balans, mensen kunnen looprekje weggooien! 🙂
  Verstandige mensen joggen niet meer.

  Geschreven door nini op
 11. en trouwens meneer Jaap vergeet te vermelden dat hij waarschijnlijk toegang heeft tot meer informatie dan de meeste mensen, je Kunt nl. niet blessurevrij blijven zonder doelmatige supplementering. “Gewone” mensen kunnen beter iedere dag 2theelepels Moringabladpoeder in hun eten doen, hebben ze geen verkeerde bloeddruk, slechte lever, diabetes,rheuma, etc. zijn moderne gebreksziekten. Niemand schijnt het te weten. Huisartsen lezen geen publicaties. Landbouwgronden waren in jaren 30 al uitgeput!!!

  Geschreven door nini op
 12. zwemmen is in schoolslag zeer belastend, zijwaardse druk kan gewricht teveel belastend. rebounden op een rubberveren minitrampoline als de bellicon is wel geschikt. verder turmeric/ kurkuma iederedag 1 schep door je eten, smoothie tegen de ontsteking.

  Geschreven door nini op
 13. dr. fuhrman heeft hier wat over gezegd en dr. peter glidden en dr. joel wallach. ze verkopen ook producten die een alternatief bieden.

  Geschreven door nini op
 14. wat denk jij zelf, Wolter?
  Hardlopen is de pest voor je kraakbeen. (menig wedstrijdroeier met VOLLEDIG verklunsde knieen zal stevig knikken)
  Dat huisartsen in hardloopclubjes zijn gelokt betekent niet dat erg veel hardlopen goed is voor je knieen.
  Huisartsen weten niets van knieen.
  Oncologen geven meestal (90%) geen chemo aan fam en vrienden, Kinesiologen zijn geen intensieve langeafstands hardlopers, Oogspecialisten laten hun ogen niet laseren om hun bril of lenzen kwijt te raken.
  Ze gebruiken vaak niet wat ze zelf verkopen, daar is een reden voor.

  Geschreven door nini op
 15. kippenkraakbeen opgehoopte eetlepel iedere ochtend bblendenmet sinaasappelsap, na 3 maanden moet grote verbetering merkbaar zijn. zie harvard study.
  en turmeric/kurkuma tegen ontsteking. rebounden op rubberveren minitrampoline( bv de bellicon) voor stabiliseren van kniegewricht en vernieuwen synovia door lymfepompwerking en verbeterde doorbloeding.

  Geschreven door nini op
 16. cholesterolplaques zijn een gevolg van ontstekingen in de vaten ,en niet het gevolg van cholesterol eten. cholesterol is nodig om Geen alzheimer te krijgen, eitjes ja. hersenen zijn gemaakt van cholesterol. word bloeddonor, je verlaagt je bloeddikte en daarmee je kans op hart en vaatziekten, als je man bent en als je vrouw bent vanaf stoppen van de menses.
  statines vernietigen coQ10, iets wat je al te weinig in voeding binnen krijgt, maar dan helemaal je hart naar de bliksem helpt.( verhongert)
  tegen ontstekingen in de vaten neem turmeric/ kurkuma.
  en niet te vergeten…Moringa Bladpoeder. moringasfinest is een fijne webwinkel vind ik, voor mn moeder was volgende dag in huis.

  Geschreven door nini op
 17. @nini:
  Geloof je die onzin die je hier verkondigd zelf ?

  Geschreven door Wim op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief