Krakende knieën, kan het kwaad?

Krakende knieën, veel mensen hebben wel eens last van krakende knieën bij het opstaan of bij het hurken. Maar waar komt dat geluid eigenlijk vandaan? En kan het kwaad?

De knie is een prachtig en intelligent gewricht. De knieschijf loopt over de voorkant van het kniegewricht. Wanneer je de knie hoort kraken bij bijvoorbeeld het traplopen, dan komt dit vaak doordat het ruwe kraakbeen oppervlakte van de knieschijf en de groeve op het bovenbeen (femur), tegen elkaar aan schuren.

Kan het kwaad?

99% van alle knieën maken weleens een krakend geluid. Zolang er geen pijn aan te pas komt is er niets aan de hand. Dus ook gezonde knieën kunnen een krakend geluid maken.

Wanneer het kraken gepaard gaat met pijn en stijfheid, dan kan er sprake zijn van:

Reuma en Artrose

Bij reuma en artrose is er, naast krakende gewrichten, ook sprake van pijn en stijfheid van zowel spieren als gewrichten. Het krakende geluid komt hier doordat het kraakbeen en het bot van structuur zijn veranderd.

Hypermobiliteit

Wanneer een gewricht vaak een krakend geluid maakt, dan kan dit betekenen dat een gewricht hypermobiel is. Dit kan helemaal geen kwaad, het gewricht is alleen veel flexibeler dan bij een ander.

Afnemende gewrichtsvloeistof

Krakende gewrichten kunnen ook komen doordat er minder gewrichtsvloeistof aanwezig is. De functie van deze vloeistof is dat deze voor de smering van het gewricht zorgt. Deze vloeistof kan afnemen, of de materie kan wateriger worden als gevolg van een slechtere doorbloeding. Een waterigere vloeistof geleid beter, waardoor het krakende geluid sterker hoorbaar is.

Verkorte spieren

Wanneer de spieren rondom een gewricht verkort zijn kan het gevolg zijn dat het gewricht uit de “pas” schiet wanneer deze wordt gebruikt. Een krakend geluid gaat hier mee gepaard.

Wanneer naar de huisarts?

Wanneer je last hebt van krakende knieën, of van een krakend geluid in een ander gewricht en je hebt daarbij pijn, dan is het verstandig om een dokter te raadplegen. Zo niet dan is er niets aan de hand.

 

Bronnen: Reumafonds en VSM

Delen:  
17 reacties op “Krakende knieën, kan het kwaad?
 1. Moeilijk om daar zo zonder enig onderzoek iets over te zeggen. Het beste zou zijn, om naar een orthopeed te gaan

  Geschreven door Tandor op
 2. Hallo, ergens in Augustus heb ik tijdens een fitness oefening mijn knie bezeert. Op dat moment had ik een ‘beetje’ pijn vanuit binnen mijn knie. In september ben ik hard gaan fitnessen met o.a. deadliften, squats en andere been oefeningen. oktober is mijn knie dik geworden, daarna rustig aan gedaan. 2 weken later is mijn knie weer dik geworden. Inmiddels, een kleine maand, sport ik niet meer. Mijn knie is niet meer dik maar ik voel nog steeds dat pijn net boven mijn knieschijf en krakende knie. Huisarts weigert om mij naar Ziekenhuis te sturen, hij geeft aan dat ik rustig aan moet doen. Klopt het dat ik rustig aan moet doen tot dat ik geen pijn meer voel. Ik sport al 1 maand niet meer en hoe lang gaat dat duren? Of, moet ik ergens een “second opinion” vragen?

  Alvast bedankt voor antwoord!

  Geschreven door Rogier op
  • Ik denk dat goed zou zijn, om met de klachten naar een fysiotherapeut te gaan. Die kan met functietesten kijken wat er aan de hand is en of verder onderzoek nodig is.

   Geschreven door Tandor op
  • Triggerpoint (ik had er nooit van gehoord) heeft mij geholpen bij soortgelijke klachten, alleen het kraken is gebleven. Schijnt niet zo erg te zijn als je er geen pijn bij hebt.

   Geschreven door Sylvia op
 3. Hallo,

  Ik heb ook een vreemd geluid in de knie, heb er fysio voor gehad, maar het lijkt erop dat het erger is geworden. Heb nu meer pijn, de pijn trekt zo nu en door naar het scheenbeen. Mijn knie maakt een geluid, alsof ik over een lap grind schaaf. Als ik gehurkt ga zitten, dan houd ik dat maar een aantal seconden vol. Het gaat behoorlijk pijn doen. De huisarts heeft aantal maand geleden mij doorverwezen naar het ziekenhuis voor een foto, daar kwam niks geks naar voren. Zou ik een verwijzing moeten vragen naar een specialist? Alvast bedankt voor uw antwoord.

  Geschreven door Patricia op
 4. Hallo
  Ik heb last van krakende knieën als ik hurk en als ik naar de atletiek ga. ‘S ochtends zijn mijn benen stijf en doet mijn beide knieën wel pijn en dat kan een paar dagen duren. Wat moet ik doen??

  Geschreven door Noa op
  • Echo vragen, mogelijk is er iets mis met de miniscus. Dat zie je niet op RX wel op echo en MRI

   Geschreven door Heymisse op
 5. Hallo,

  Ik ben 3 maanden geleden met de fiets gevallen, blauwe knie en iets dik. Dat is allemaal genezen. Alleen heb ik een pijn aan de buiten zijkant van de knie er aan over gehouden. Pijn is het meest als ik hem te lang gebogen of gestrekt heb. Daarnaast is de knie ook heel erg gaan kraken. Dat is dus vooral heel erg te horen als ik traploop of met sporten. Echt een vreselijk geluid om te aan te horen. Volgens de ha is het na zo een val normaal dat ik er last van kan hebben. En zelf denk ik dat het met mijn buitenste knieband te maken heeft en/of meniscus en knieschijf. Ook weet ik dat de herstel daarvan zeker 3 maanden kan duren. Maar wat denken jullie? Ik krijg er echt de kriebels van van dat geluid.

  Geschreven door Melissa op
 6. Hallo,

  Al een jaar of 4 heb ik last van mijn kniëen, ze kraken en knakken elke keer als ik ze beweeg (behalve bij het fietsen of lopen). Eerst viel het wel mee maar laatste jaar wordt het steeds erger. Het doet soms een beetje pijn maar niet echt erg ofzo, totdat ik in bed lig of ergens lang zit, dan doet het wel veel pijn, soms zo erg dat ik niet kan slapen.
  Een jaar geleden ben ik ervoor naar de huisarts gegaan, die heeft bloed afgenomen en röntgenfoto’s laten maken. Volgens de huisarts was mijn bloed in orde en op de foto’s was volgens hem niks te zien. Hij zei dat het groeipijn is en dat ik maar minder moet gaan werken (ik doe staand werk) en dat het vanzelf wel over zou gaan. Ik vondt het een beetje raar antwoord maar ik had zoiets van ‘hij zal het wel weten, want hij is de dokter’.
  Nu is dat een jaar geleden, mijn knieën beginnen steeds meer pijn te doen en begin me wel een beetje zorgen te maken.
  Ik ben pas 21 jaar oud en het voelt aan of ik de knieën heb van een 95 jarige opa.
  Kan ik ook zonder doorverwijzing van mijn huisarts een afpraak maken bij een ‘echte’ arts, en zo ja: hoe doe ik dat?
  Ik zou graag willen dat er iemand naar kijkt die echt gespecialieerd is in dit soort dingen.

  Djessy

  Geschreven door Djessy op
 7. Hallo,

  Ik heb elke dag in mijn linker knie last van krakende knie .
  Ik vindt het zorgelijk om te horen.
  Ik wil weten hoe gaat het over.

  Roosje

  Geschreven door Anoniem op
  • Heyy, ik heb ook last van mijn linkerknie die kraakt ook altyd maar ik heb geen idee wat het is??

   Geschreven door Anoniem op
 8. Hallo,

  Ik heb elke dag in mijn linker knie last van krakende knie .
  Ik vindt het zorgelijk om te horen.
  Ik wil weten hoe gaat het over.

  Roosje

  Geschreven door Daniela op
  • @roosje

   “Hoe gaat het over?”
   Bij mij gaat het niet over, ik heb er al 4 jaar last van en het wordt alleen maar erger.
   Ga eens langs de huisarts, misschien kan zij/hij helpen.

   Geschreven door Djessy op
   • Hallo,
    Ik heb ook last van een krakende knie vooral bij het traplopen,fietsen, opstaan van een stoel, uit mijn bed komen enz.. en bij mij gaat het ook gepaard met pijn, soms moet ik echt even blijven staan om te bekomen.
    Is er nog iemand met dit probleem en wat heb je er aan gedaan?
    Ik spring trampoline op competitie niveau, dus kan een knieblessure echt wel missen!

    Geschreven door Anoniem op
 9. Ik heb ook last van een lichte pijn in mijn knie. Heb het over gekregen nadat ik het verdraaid had. Bij mij hielp en helpt Glucosaminesulfaat 1200mg. Gewoon bij de drogisterij verkrijgbaar. Na 2 weken merkte ik al verschil. Blijven gebruiken en je merkt vanzelf dat de pijn en gekraak verminderd of weg gaat.

  Geschreven door Sha op
 10. Hallo,
  Ik heb nu al bijna 3 jaar van een krakende knie. Hij kan ook uit het niets helemaal stijf worden.
  En als ik door me knieën ga, lijkt er of er iets verschuift. Ik fiets per week bijna 2,5 uur per dag naar school. Ik ben dol op sporten, maar ben er helaas mee gestopt vanwege mn knieën. Maar het probleem is niet verholpen. Ik twijfel om naar de huisarts te gaan, maar ik word er erg gek van.
  Ik kan bijv. niet meer hardlopen, omdat ik dan door mn knieën zak. Op school doe ik actief me best met gym en soms krijg ik pijn.

  Hebben jullie een advies voor mij??

  Corliene

  (Ik ben 15 jaar

  Geschreven door Corliene op
  • ik kan bijna elk bot uit me lichaam laten krakken/knakken.
   Mijn broer, ook dol op sport, heeft te weinig kraakbeen in zijn knieën. Maar van krakende knieën heeft hij niet last gehad.

   Geschreven door Corliene op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief