Is een coeliakie-test betrouwbaar na ~2 weken glutenvrij dieet?

  • #1

    Even heel kort gezegd, zie vraag.

    Ik merkte dat glutenvrij eten meerdere vage klachten weg liet gaan (pijntjes in gewrichtjes van tenen en vingers, pijntjes in lymfeklieren, plakkerige brij-ontlasting, sufheid, enz.)

    Ik had toen een coeliakie-thuistest gedaan, die was negatief. Dus ik dacht dat ik als test gluten gewoon kon schrappen omdat er verder geen onderzoek of gedoe nodig was. (wat wel had gemoeten als de test positief was)

    Maar de huisarts wil me toch laten onderzoeken op coeliakie, met een bloedtest via het lab, en op andere darmaandoeningen mbv ontlastingsonderzoek.

    Ik vroeg aan de huisarts of ik dan niet nu weer gluten moet eten voor die test; ze wist het antwoord niet, en suggereerde dat ik het 2 weken probeer en dan pas weer prik.

    Mijn vragen:

    -Hoe lang duurt voordat antilichamen verdwenen zijn? Als in, zou ik na het weekend kunnen testen en een betrouwbaar resultaat krijgen?

    -Zo niet, moet ik dan 2 weken gluten eten, of moet dat meer worden? (6 weken +?)

    Reageer
    #2

    2 weken lijkt me voldoende

    Reageer
Reageer op: Is een coeliakie-test betrouwbaar na ~2 weken glutenvrij dieet?


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief