Hoe belangrijk is HRV?

  • #1

    Hallo,

    Ik ben een man van 30 jaar oud, 76 kilo, 1.77 lang en ik doe 2 keer per week intensief cardio oefeningen, voornamelijk per sessie 10km hardlopen. Voor zo ver ik weet eet ik gezond dus veel verse groentes en dagelijks fruit. Hier en daar wat zoetigheid, maar thuis drink ik veel spa rood. Ik gebruik sinds een jaar een Apple Watch 7, deze draag ik iedere dag om mijn gezondheid bij te houden en omdat ik het handig vindt voor tijdens het sporten.

    Nu zit ik de laatste tijd te kijken bij de Gezondheid app op mijn telefoon bij Hartritmevariabiliteit (HRV). Ik wist niet zo goed wat dit nou precies meet en of de resultaten van mijn metingen goed of slecht zijn. Na wat research meet het dus oa. de stress in je lichaam. Nu weet ik van mezelf dat ik over het algemeen vrij hypochonder ben aangelegd. Hier voor ben ik al behandeld bij verschillende psychologen, maar dit zal volgens mijn huisarts nooit helemaal verdwijnen. Daarnaast slik ik medicijnen, Citalopram 30mg (anti depressiva) een pil per dag.

    Qua HRV scoor ik het afgelopen jaar gemiddeld tussen de 30 en de 47. Als ik internet mag geloven is dit voor mijn leeftijd veel te laag. Ik lees dat een gezonde HRV ongeveer begint vanaf 59. Als ik merk dat ik niet goed scoor qua gezondheid, zorgt dit automatisch voor meer angst en onzekerheid. Hoe serieus moet ik dit nemen, hoe belangrijk is dit of moet ik dit lekker laten gaan? Hopelijk kunnen jullie mij meer vertellen.

    Reageer
    #2

    Hi,
    Er zijn een aantal dingen die opvallen in je berichtje.
    Goed dat je op je gezondheid let!
    Maar:
    Je bent hypochonder en neemt daar medicatie voor. En wat voor nagenoeg iedere hypochonder een valkuil is, dat is wanneer je te veel gaat controleren, en alles in de gaten gaat houden. Voor jezelf denk je dat dit goed is. Meten is weten en controleren is beter om verrassingen te voorkomen. Maar voor iemand die dan toch al hypochondrisch is, werkt dit dus averechts.
    Wat je nu dus beschrijft over de HRV is daar dus een sprekend voorbeeld van. Je ziet de waarden in de app weet niet precies wat ze betekenen en hoe te interpreteren. Dan duik je het internet in en dat is dan de andere valkuil voor mensen met hypochondrische aanleg. Daar krijg je dan gestandaardiseerde informatie. Gemiddelde waarden dus voor een bepaalde groep van de bevolking. Ze kunnen immers niet voor ieder individu afgestemde informatie geven.

    "Als ik merk dat ik niet goed scoor qua gezondheid, zorgt dit automatisch voor meer angst en onzekerheid" En dit is dan het gevolg. Het veroorzaakt onrust en wakkert je angststoornis aan. Of beter gezegd: je angststoornis is door iets getriggerd en dat veroorzaakt drang om te gaan controleren. Een vicieuze cirkel dus.

    Over de HRV: dit is toch zeer individueel. Deze waarde is voor iedereen anders. En er zijn vele factoren die daar invloed op kunnen hebben. O.a. de citalopram. Is dat erg? Nee. Is het gevaarlijk? Nee. Moet je erop gaan letten? Nee.

    Een smartwatch is een leuke gadget. Maar helaas niet in alles zo betrouwbaar als men doet geloven. Zeer foutgevoelig en bij sommige info die je krijgt mag je terecht twijfels hebben. De watch gebruiken ivm sporten om je hartslag te monitoren en dan met name te kijken of herstel na inspanning tijdig optreedt is prima. Maar voor de rest raad ik iedereen met een onderliggende angststoornis aan, om die dingen beter niet te gebruiken, want de info die je krijgt zorgt alleen maar voor onrust en dus meer angsten. Je krijgt ongenuanceerde informatie en dan ben je eigenlijk weer terug bij af wat je angststoornis betreft.

    Als je je dan toch zorgen blijft maken, kun je beter de huisarts vragen om een inspanningstest te laten doen. Dat is namelijk een zeer betrouwbare test om je hart te checken en te kijken of überhaupt afwijkingen en of daar dan iets mee gedaan zou moeten worden.

    Reageer
Reageer op: Hoe belangrijk is HRV?


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief