Resultaten ECG

  • #1

    Goedenavond,

    Al geruime tijd ben ik flink vermoeid en zit ik in een medisch traject om hiervan de oorzaken te vinden. Waar eigenlijk altijd de resultaten na bloedprikken in orde zijn, afgezien van afwijkende leverwaardes die bekend waren en onderzocht in een echo, wordt er eigenlijk nooit een echte goede reden gevonden.

    Wel weet ik dat ik door mijn werk veel met stress te maken heb en ik regelmatig mijn eigen grens niet stel en hier dan over heen ga. Ik ben hoogstwaarschijklijk oververmoeid door mijn werk en zit tegen een burn-out aan. Hier wil ik uiteraard alles aan doen om dat te voorkomen, dus heb ik na een recentelijk incident pas op de plaats genomen.

    Ik voelde mij vorige week vrijdag niet heel fit maar besloot toch te gaan werken. Tijdens mijn werk werd het gevoel steeds meer en hierdoor heb ik besloten contact op te nemen met een huisarts in de omgeving en ben ik na controle doorgestuurd naar de cardiologie van het dichstbijzijnde ziekenhuis. Hier heb ik van 15:00 tot 23:00 gelegen en diverse onderzoeken gehad waaronder bloedonderzoeken en een ECG, daar waar ik weinig verstand van een ECG heb zegt de uitslag mij dan ook helemaal niks. Ik mocht om 23:00 naar huis en kreeg een doosje metoprolol mee om de hartslag te 'temmen'.

    De uitslag van het ECG was als volgt en roept bij mij vraagtekens op:
    Sinustachycardie 105/min, horizontale as, icLBTB (QRS 124ms), QTc 486ms, trage R-progressie, vlakke T III en geen verdere STT-afwijkingen.

    Na zoeken op diverse termen, begon ik mij toch redelijk zorgen te maken. En zit ik toch met een aantal vragen, die mensen op dit forum hopelijk kunnen beantwoorden:

    - Is het realistisch dat ik door de cardiologie niet ben doorverwezen naar een cardioloog in mijn eigen ziekenhuis met dit ECG-resultaat?
    - Wat houdt het 'icLBTB' in? Alleen het LBTB zet mij iets en maakt het er niet beter op.
    - Het langere QTc tijd zou mogelijkerwijs een 'lange QT syndroom' kunnen zijn? Of kan dit door de stress zo'n lange tijd aangeven?
    - De trage R-progressie kan kwaad? Of kan dit een momentopname zijn? Op internet vind ik dit als mogelijke gevolgen van eventueel infarct (wat ik mij sowieso niet kan herinneren).
    - Vlakke T III gaf mij alleen informatie over mogelijk kaliumtekort, maar dit is in de bloedwaardes normaal.

    P.S: Ik ben zo hypochondisch als het maar kan zijn, ik heb eigenlijk nergens last van behalve duizeligheid (eventueel door de metoprolol) maar ben al weer flink aan het doemdenken.

    Mvg,
    Robert

    Reageer
    #2

    Je had een onschuldige hartritmestoornis. Waarschijnlijk opgeroepen door stress.
    Als er iets niet in orde was geweest, hadden ze je niet naar huis gestuurd.

    Reageer
    #3

    Ik ben uiteraard geschrokken door deze situatie en heb hierdoor ook drastisch mijn levensstyle getracht aan te passen. Ik let veel meer op het voldoende drinken en gezonderder eten, ik slik tevens nu op advies van een “lotgenoot” extra magnesium, vitamine B12 én vitamine D (dit was ook geprikt als te laag, vergeten te melden).

    Reageer
    #4

    Oeps, gezonderder is natuurlijk gezonder, iets dubbel getypt 🙂

    Reageer
    #5

    Je reactie is schromelijk overdreven.
    Veel mensen hebben wel een lichtelijk tekort aan magnesium. Een tekort aan vitamine B12 tref je vooral aan bij mensen die jarenlang veganistisch hebben geleefd en vitamine-D tekort komt vrijwel alleen voor bij zwangere vrouwen. Met je hart heeft het allemaal bar weinig te maken. Gezonder eten, meer bewegen en actiever buiten zijn is natuurlijk altijd gezond, maar voor je vitamines gaat slikken moet je eerst weten of je er wel een tekort aan hebt.

    Tandor heeft waarschijnlijk gelijk. Je kunt het beter zoeken in hyperventilatie wat veroorzaakt wordt door stress. Een yoga-cursus bijvoorbeeld waarbij je buikademhaling leert toe te passen, ook op momenten die stressig zijn. Dat is geen zweverigheid, maar pure realiteit, ook voor mensen die wel een hartprobleem hebben. Hart- en ademhalingsproblemen zijn nauw met elkaar verbonden. Het hart pompt immers de zuurstof rond die door je longen wordt opgenomen. Als je onder de 45 bent (dat weet ik natuurlijk niet), dan is de kans groot dat je ademhaling het probleem is en niet je hart, ook al voelt dat wel zo. Een (lichte) vorm van hyperventilatie kan het gevoel geven dat je een hartprobleem hebt.

    Reageer
    #6

    Bedankt Peter,

    Ik ben 26 en inderdaad dus onder de 45.  Het eventueel slikken van extra vitaminen is helaas ook maar een wanhoopsdaad na diverse tips van een aantal mensen, als je je al zo lang niet “lekker in je vel” voelt, probeer je wel eens wat in de hoop dat het werkt.

    De magnesiumpillen maken weldegelijk een verschil qua energie, maar het is dan ook algemeen bekend dat magnesium bij veel mensen aan de lage kant ligt.

    Wat betreft uw advies, ik heb voor zoveel spieren die vast zitten een afspraak gemaakt bij de fysiotherapeut en die kan hoogstwaarschijnlijk ook wel iets betekenen voor mijn ademhaling of mij doorverwijzen naar een specialist. Ik weet van mijzelf dat de ademhaling inderdaad zeer kort is (kort in en direct uitademen).

    Laten we hopen dat dit een heel stuk zal helpen in het gevoel van welzijn.

    Reageer
    #7

    Hallo,

    Daar zijn we weer. De uitslag van het holteronderzoek is binnen en er zijn geen afwijkingen aangetroffen in het 24 uurs ECG, ik ben daar uiteraard zeer blij om. Dit is alleen wel gedaan tijdens het slikken van bétablokkers, zou dit nog enige invloed hebben of is dat alleen van invloed op het hartritme en niet op alle andere signalen?

    Ondertussen is ook gebleken dat mijn vitamine D-niveau op 24 nmol/l zit en dus veel te laag. Ik heb nu vitamine ampullen voorgeschreven gekregen van 5600 IE voor 2 keer per week, maar ik voel mij na het innemen hiervan eigenlijk 10 keer vermoeider en de klachten verergeren. Kan dit een kleine bijwerking zijn van het aanvullen van vitamine D? Want na een aantal uur of een nachtje slapen, is dat compleet weg.

    Verder voelt mijn lichaam nog heel onrustig aan en merk ik dat mijn hartslag bij de minste beweging al omhoog vliegt. Als ik bijvoorbeeld in bed ligt met een hartslag van 65 en ik beweeg mijn been omhoog, vliegt deze al richting de 75 ongeveer en als ik mij omdraai ongeveer naar de 80 - 85. Zijn dit normale dingen, die door het hierop letten meer opvallen of is dit ook licht afwijkend?

    Reageer
    #8
    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Op de hyperventilatie zelftest, kom een score van 62 uit. Misschien ook iets om mee te nemen naar de dokter, maar is het realistisch om last te hebben van hyperventilatie terwijl je saturatiewaarde altijd rondom de 98% ligt?

    Reageer
    #10

    Hyperventilatie heeft met de saturatie niets te maken. Behalve als het chronische hyperventilatie is. als je hyperventileert, heb je geen zuurstoftekort in je bloed, maar gaar er iets fout met het ongebonden koolzuurgas

    Reageer
    #11

    Een kleine update: op dit moment zijn er ook een cardiale echo en inspannings ECG gemaakt, er zijn geen afwijkingen gevonden in beide onderzoeken.

    Sinds 3 weken loop ik bij de fysiotherapeut om begeleid te sporten en mijn conditie weer op pijl te krijgen, we zijn langzaam begonnen en vanaf volgende week moet ik zelfstandig 3 keer per week een programma volgen van ongeveer 15 minuten, wat fysiek wat zwaarder is - op deze manier proberen ze mijn conditie omhoog te krijgen.

    De stootkuur vitamine D loopt ook nog en heeft mij ongeveer van 22 nmol/l naar 40 nmol/l gebracht, we zijn er dus nog niet maar er is progressie.

    Er is wel één ding wat mij dwars zit, of misschien gewoon normaal is maar door mij extreme alertheid gewoon meer opvalt. Ik sport nu nog met de bètablokkers en haal tijdens het sporten een maximale hartslag van ongeveer 150/min. Alle vorige keren daalde dit netjes naar 100/min en uiteindelijk naar de normale waarde tussen de 60/min en 80/min. Vandaag mocht ik wat meer doen, nadat de inspannings-ECG in orde was, en kostte het mij dus iets meer moeite en energie. Toen ik naar huis ging, bleef mijn hartslag ongeveer 120/min en ging hij pas omlaag toen ik rustig op bed lag, daarna zakte hij naar 80/min - 90/min en blijft hierop hangen, terwijl ik normaliter rond de 60/min en 80/min zit.

    Kan dit te maken hebben met de inspanning en het herstel hiervan?

    Verder heb ik al meermaals bij mijn vorige huisarts aangegeven, dat ik last had van allerlei rode plekjes op mijn lichaam én twee rare paarse wondjes. Mijn vorige huisarts zei dat ik mij er niet druk om moest maken, maar ergens zit het niet lekker. Heeft iemand advies wat ik er mee kan doen?

    Bijlagen:
    Reageer
    #12

    Dat zijn kleine ontstekingen. Waarschijnlijk ontstoken haarzakjes. Was je huid met UniCura zeep. Je hartslag zou wel sneller moeten zakken. Ik zou dat toch maar eens bespreken met de fysio

    Reageer
    #13

    Ik zal het aankomende afspraak eens bespreken, ik zal het eerst volgende week eens aankijken of het dan weer zo langzaam zakt. Ik heb namelijk eigenlijk al 2 jaar amper gesport, misschien dat de conditie gewoon zo enorm slecht is.

    Bedankt voor je advies Tandor, wederom.

    Reageer
    #14

    Maar zelfs dan zou de hartslag sneller moeten zakken

    Reageer
    #15

    Oh, dat is dan wel weer jammer om te horen. Ik zal morgen eens contact opnemen met de fysiotherapeut. Maar ik heb ondertussen al diverse ECG's gehad, een cardiale echo en een inspannings ECG, telkens is er niets gevonden en je zou dus zeggen dat het niet aan het hart zou moeten liggen.

    Er zijn neem ik aan ook nog vele andere gevallen waar de hartslag hoger door kan blijven denk ik?

    Reageer
Reageer op: Resultaten ECG


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief