Ergospirometrie

  • #1

    Ik kreeg deze uitslag van bovenstaande test, wat moet ik hier uit concluderen?

    Pers. Antecedenten

    2017 Gastroscopie: slokdarmulcus , gastritis, hernia diafragmatica

    2017 Episodes van hemoptoe. 3 x negatieve CT-thorax. 2 x negatieve bronchoscopie. Geruststellend NKO-onderzoek. Bij herhaling volledig normale longfunctiemeting.

    Roken: 12 jaar gerookt, nu 1 maand gestopt

    BA: verkoper Orange

    Gevolgde Medicatie

    Pantomed 20 mg 1 dd

    Inuvair 2 dd 2

    Anamnese

    Al een heel aantal testen gedaan. In februari 2017 kortademig geworden van dag op dag. Bloed in de mond. Proeft het in de keel. Na een aantal keer echt bloed spuwen. Van lichtroze tot echt bloed die hij ophoest. Al heel veel onderzoeken gehad. CT thoraxen, longfunctietesten. Voorlopig nog niets uitgekomen.

    Nu voornamelijk last van kortademigheid en dik slijm. Neemt sinds een 3-tal weken Inuvair. Dit helpt wel wat.

    De klachten zijn ook aanwezig in rust.

    Inspanningstest

    Protocol Ergometrie:

    Indicatie: Dyspnoe bij inspanningen

    Verloop:

    De test werd uitgevoerd via een ramp protocol waarbij de weerstand stapsgewijs opliep a rato van 15watt/min. De totale duur van de proef bedroeg 16 min waarvan 10 min 46 seconden tegen een oplopende weerstand.

    Het maximaal bereikte wattage bedroeg 160 watt of 79 % van de verwachte waarde. De VO2 max was 1910 ml/min of 62% van de voorspelde waarde. Omgerekend naar gewicht is dit 26.1 ml/min/kg. Deze waarde wijst op een licht verminderde inspanningscapaciteit.

    De maximaal bereikte hartfrequentie bedroeg 176 slagen/min of 90 % van de verwachte waarde. De maximale zuurstofpols bedroeg 10.8 ml/hartslag of 69 % van de voorspelde waarde. De cardiocirculatoire limieten werden bereikt.

    De geschatte maximale vrijwillige ventilatie (MVV) is 114 L/min. De maximaal bereikte ventilatie bedroeg 62 L/min of 54% van de voorspelde waarde. De maximale ventilatie werd niet bereikt.

    Saturatie bij aanvang van de test bedroeg 98 %. Er was geen daling van de saturatie. Een arterieel bloedgas toont normale waarden. De ventilatoire equivalenten zijn niet gestoord met minima van EqO2= 25 en EqCO2= 25. VE/VCO2 slope is 22.8 wat normale waarde is.

    Er was geen beeld van dynamische hyperinflatie.

    De anaerobe drempel bevindt zich rond de 80 Watt. Het lactaat tijdens de recuperatiefase bedroeg 10.2. Dit wijst op een goede spierinspanning. De reden van stoppen bij deze patiënte was uitputting. De BORG score voor zwaartegevoel in de benen en dyspnoegevoel bedroeg 9.5 en 8 respectievelijk op het einde van de test. Dit zijn hoge waarden.

    Op het ECG werden geen argumenten voor ischemie of ritmestoornissen weerhouden.

    Besluit:

    De fietsproef werd maximaal uitgevoerd. De beperkte factor bij patiënt(e) is cardiaal. Bij de cyclo-ergometrie werd een VO2-max van 26.1 ml/min/kg vastgesteld, omgerekend in metabole equivalenten is dit circa 8.9 Mets. Dit wijst op een licht verminderde inspanningscapaciteit. Deconditionering? Bij de fietsproef geen argumenten voor pulmonale hypertensie, VQ-mismatch noch andere vasculaire probelemen. Enkel de zuurstofpols is wat aan de lage kant. (= het aantal liter zuurstof dit kan worden vervoerd met één hartslag) => verlaagde cardiale efficiëntie.

    Reageer
    #2

    Kort door de bocht: je hebt een iets verminderde hartfunctie.
    Zijn er nog vervolg afspraken gepland? Ik neem aan van wel....

    Reageer
    #3

    Neen, er staat niets gepland... Heb dit zo doorgekregen via mail van de desbetreffende arts. Het enige wat er nog extra in stond was het volgende:

    Eigenlijk weinig afwijkingen te weerhouden. Ik vermoed eerder wat deconditionering, vermoedelijk door gehele problematiek

     

    Verder niets dus weet niet echt wat ik verder moet doen. .

    Reageer
    #4

    Die laatste conclusie was dus wel belangrijk...
    Daar staat dan eigenlijk: Dat je een verminderde hartfunctie hebt door een slechte conditie en dat er geen aanwijzingen zijn dat er iets mis is met je hart zelf.
    M.a.w. je moet iets aan je conditie gaan doen. Sporten dus

    Reageer
    #5

    Bedankt voor de reactie.

     

    Ik geraakte wat in paniek door verlaagde cardiale efficiënt.. Ik wist niet dat dit ook door verminderde conditie kon zijn.

    Reageer
    #6

    Je hebt toch een periode achter je met veel klachten....dat alles bij elkaar kan dan toch invloed hebben op je conditie. Die gaat wel achteruit. In zo'n periode ben je in de regel ook minder actief.

    Reageer
    #7

    Ik blijf klachten hebben en ik ben toch bang dat er link is tussen al mijn klachten die ik heb sinds een jaar nu:
    - het bloed die nog af en toe per week in mond komt
    - maagzuur
    - kortademig ook bij rust
    - hoesten, met niet los te krijgen slijm of toch zeer moeilijk
    - snel stijve spieren en gewrichten pijn
    ** - trommelstokvingers

    Ik zie sinds vorig jaar in april dat mijn vingers alsmaar dikker, roder en nagels breder en ronder worden. Zie foto, zijn dit volgens u tsv?

    Ik heb sinds vorig jaar de volgende onderzoeken had:

    - 3 ct scans thorax negatief
    - 2 bronchoscopies negatief
    - hartonderzoek negatief
    - 3 longfunctietesten
    - ergospirometrie het laatste, zie boven

    Wat zou dit toch allemaal kunnen zijn? Wat zou ik nog kunnen doen? Na al deze onderzoeken zou dit mijn longen kunnen zijn of is dit uitgesloten na al deze testen?

    Bijlagen:
    Reageer
    #8

    Foto

    Bijlagen:
    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Wat je nagels betreft: Je nagelriemen zijn wat ontstoken. Dat kan een gevolg zijn van nagelbijten en velletjes pulken rondom je nagels. Ik kan zo niets zien wat op tsv lijkt. ik denk in ieder geval niet dat het van je longen komt. Dan zou er toch iets gevonden moeten zijn met de onderzoeken.

    Reageer
    #10

    Heb nog één vraag.

    Ik weet ook dat er al veel onderzocht is en mocht er iets ernstig zijn zou dit wel al gevonden zijn, maar ik heb vorige week mijn bloed laten trekken wegens blijvende klachten.

    Daar is er uitgekomen dat mijn rode bloedcellen te hoog stonden. De rest was oke. Mijn bloed wordt al altijd jaarlijks getrokken en het is nu de eerste keer in 26 jaar dat er een verschil op mijn bloed zit.

    De dokter gaf als reden aan dat ik misschien te weinig had gedronken de laatste paar dagen. Wat ridicuul is want ik drink dagelijks 2l water... Een andere uitleg kreeg ik niet? Ik moet gewoon terug gaan binnen 6 maanden.

    Wat zou hier een oorzaak van kunnen zijn? En wat raadt u aan?

    Alvast bedankt voor uw deskundige uitleg.

    Reageer
    #11

    Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. En zeker niet altijd ernstig. Het is gebruikelijk om de waarden over enkele maanden opnieuw te controleren. Als er dan nog steeds een afwijking is, en afhankelijk van de hoogte daarvan, zou er verder onderzoek gedaan moeten worden

    Reageer
    #12

    Oke, bedankt voor de uitleg..

    Ik vertrouw het niet, zeker niet in combinatie met mijn kortademigheid en hoesten....

    Ze blijven mij zeggen dat er niets te zien valt op de ct thoraxen, en longen in orde zijn. Maar geen enkele longarts of HA kan mij vertellen hoe het komt dat ik zo veel hoest en vastzittend slijm heb...

    Ik ben echt bang dat er wat gemist wordt en loop er echt mee bezig ..

    Toch bedankt Tandor

    Reageer
    #13

    Roken zorgt voor een belasting door gifstoffen, zoals cadmium en voor tekorten aan diverse voedingsstoffen, zoals zink en vitamine C. Cadmium en zink zijn namelijk antagonisten. Daarnaast doet roken nog veel meer met je lichaam. Zo zorgt het ook voor verzuring van je lichaam.

    Maagzuurremmers zorgen voor tekorten aan diverse vitaminen en mineralen in je lichaam, zoals Q10, vitamine A, B, C, D en K, ijzer, fosfor en calcium en op de langere termijn, door aantasting van de slijmvliezen, aan eigenlijk alle voedingstoffen.

    Kortom, goed voor jezelf zorgen, met volwaardige voeding, je lichaam ontgiften en zorgen voor wat extra voedingsstoffen. Bij maagzuurproblemen is er vaak een tekort aan maagzuur, waardoor de boel gaat branden. Ook hierbij zijn de juiste voeding en bepaalde vitaminen, mineralen, vetzuren en aminozuren belangrijk. Bij aanhoudende klachten natuurlijk wel naar je huisarts.

    Reageer
    #14

    Die foto's van de nagels. Het lijkt wel of ik naar m'n eigen handen kijk. Ik was altijd verwoed nagelbijter, zelfs van de teennagels, maar zo lenig ben ik al een aantal jaar niet meer. Ook de nagelriemen moesten het ontgelden, veel pulken en ik snij ze desnoods af met een operatie-mesje. Misschien een lichte vorm van neurose tegen loszittende velletjes, maar verder niets bijzonders.

    Uit de test-resultaten die je hebt gepost lees ik vooral een verlaagde pompcapaciteit van je hart, niet iets met je longen. Bij hoesten en slijm denk ik aan de bronchieën, ontstoken misschien, die hebben weinig invloed op de hoeveelheid opgenomen zuurstof. Maar je zou wel verwachten dat ze dat allang hadden geconstateerd.

    Reageer
    #15

    Bedankt voor mee te denken.

    Ik weet het allemaal niet meer.. Mijn vingers en tenen zijn altijd rood en nagels krommen meer en meer...

    Ik denk toch dat ik ergens in mijn lichaam met een zuurstoftekort zit..  Als ik al mijn symptomen bekijk, denk ik meer naar die richting.

    Maar ja het enige wat uit al mijn testen is gekomen: lage zuurstofpols, verlaagde cardiale efficiëntie en nu onlangs mijn rode bloedcellen die te hoog staan.

    Denk dat ik het laatste jaar minimum 20 x bij mijn HA of ziekenhuis ben geweest.

    Soms heb ik het gevoel dat ik mij aanstel, maar ik beeld het mij niet in..

    Ze willen geen foto's meer nemen omdat er tot nu toe niets te zien was.. Ik veronderstel dat er mocht er iets zijn dit toch op een van de 3 CT Scans moest gezien zijn. Maar neen 0,0 te zien..

    Mijn hoesten/vast slijm, maagklachten (vol gevoel/maagzuur) kortademigheid, mijn spieren die verzuren, zelf gewoon tijdens tanden poetsen of ruiten wassen? Vingers?

    Deze klachten zijn allemaal chronologisch begonnen sinds een jaar, ervoor had ik nergens last van... Dit staat voor iets, maar wat?

    Moet altijd maar afwachten en geen diagnose, laat staan een oplossing...

     

    Reageer
Reageer op: Ergospirometrie


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief