Zuurstofsaturatie

  • #1

    Hallo, ik heb al een tijd last van druk op de borst/benauwdheid. Ben al uitgebreid onderzocht in ziekenhuis maar blijf klachten houden. Nu heb ik zo'n zuurstofsaturatie meter gekocht en merk dat het heel erg schommelt. In rust zit ik soms op een hartslag van 48-52 en saturatie van 94/95 en voel me dan ook best wel suf, als ik in bed lig zelfde verhaal. Is het de moeite om hier nog eens mee naar de huisarts te gaan of is dit niet heel erg afwijkend? Ik ben 48 jaar.

    Reageer
    #2

    De saturatie is wat aan de lage kant, maar daar kunnen verschillende oorzaken voor zijn. bovendien is dan de vraag of de met wel nauwkeurig is en goed wordt gebruikt.

    Heb je veel stress of spanningen? Doe eens de test op:  https://www.dokter.nl/zelftesten/hyperventilatietest/

    Reageer
    #3

    Bedankt voor je reactie Tandor. Ik heb eerder het idee dat ik te weinig of te langzaam haal hem dan te snel wanneer ik in bed lig of op de bank lig. Op het moment dat ik een aantal keer diep adem haal dan schiet de straat de raad zie ook gelijk omhoog naar 97 of 98. En zo'n lage hartslag is dat normaal? Kan dat er iets mee te maken hebben? Op het moment dat ik opsta gaat mijn hartslag richting de 80 en de saturatie ook omhoog. Het is dus allebei echt heel laag in rust als ik ga liggen.

    Reageer
    #4

    excuses voor de spelfouten, ik heb het bericht ingesproken en niet goed nagekeken

    Reageer
    #5

    ik maak me vooral zorgen om de lage hartslag in combinatie met de lage saturatie

    Reageer
    #6

    Je hartslag in rust is zonder meer normaal. En logisch dat die hoger wordt als je in beweging komt. Daar is allemaal niks vreemds aan.

    Heb je de test die ik stuurde al gedaan?

    Reageer
    #7

    allereerst wil ik mijn waardering uitspreken voor je  Tandor. Ik zie op dit forum dat je veel mensen helpt met je reacties. Top!

    De uitslag was 55. Dus waarschijnlijk heeft dat er wel mee te maken. Dus een hartslag van 48-52 in rust is normaal ? Ik ben niet echt sportief maar ga wel dagelijks minimaal een uur lopen met de hond. Vwb de saturatie heb ik eerder het gevoel dat ik te weinig adem haal. Is dat iets om zorgen om te maken? Soms is het 94 maar meestal 95 in rust. Zou dat bij hyperventilatie niet juist hoger zijn ?

    Reageer
    #8

    Met een uitslag van 55, weet ik wel zeker dat je last hebt van hyperventilatie. En gezien je saturatie: chronische hyperventilatie. Vervelend maar gelukkig niet ernstig.

    Vwb de saturatie heb ik eerder het gevoel dat ik te weinig adem haal  En juist dat gevoel is typisch voor hyperventileren. Bij acute hyperventilatie gebeurt er niks met het zuurstofgehalte in je bloed. Dat blijft gelijk. De waarde die stijft is ongebonden koolzuurgaas. Bij chronische hyperventilatie is dat iets anders.

    Je hartslag is volstrekt normaal.

    Ik zou je willen aanraden om naar een fysiotherapeut te gaan voor ademhalingsoefeningen.

    druk op de borst/benauwdheid en het gevoel te weinig te ademen, waardoor je dieper gaat inademen, zuchten en geeuwen zijn typische klachten.

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    super bedankt Tandor! Nogmaals geweldig van je, je bent een topper!

    Reageer
    #10

    Graag gedaan...

    Reageer
    #11

    hoi Tandor, vanacht weer metingen gedaan ivm benauwd gevoel en druk op de borst. Zuurstofgehalte was nu 91/92%. Zou dat ook iets met apneu te maken kunnen hebben? Als ik een paar keer diep adem haal dan steigt het weer  maar komt in rust niet boven de 95%. Als ik niet in rust ben zit ik wel op normale waarde.

    Reageer
    #12

    Dat zijn toch typische hyperventilatie klachten. Je moet stoppen met voortdurend van alles te meten als je wat voelt. Je geloofd het misschien niet, maar daar wordt het allemaal niet beter van. Het zorgt alleen maar voor nog meer onrust en dus meer klachten.

    Ga naar een therapeut voor ademhalingsoefeningen.

    benauwd gevoel en druk op de borst  zijn geen tekenen van apneu. Daar merk je doorgaans zelf niks van.

    Reageer
    #13

    oke nogmaals veel dank Tandor

    Reageer
    #14

    hoi Tandor , ik wilde nog even terugkomen op dit onderwerp en je laten weten dat uit een slaaponderzoek is gebleken dat ik Isa's heb met 28 stops per uur. Ik lig nu sinds enkele weken aan een cpap en ik hoop dat mijn klachten van benauwdheid en pijn/druk op de borst hiermee te maken hebben en geleidelijk verdwijnen. Volgens de longarts heb ik dus ook disfunctionele ademhalen dus je zat in de goede richting te denken! Complimenten!

    Reageer
    #15

    Goed dat het in ieder geval is vastgesteld. Bij een disfunctionele ademhaling ga je dus hyperventileren. Het verschil zit 'm dan in de oorzaak. Bij hyperventilatie is dat vooral stress/spanningen of een trauma ( in de zin van ongeluk).

    Heb je ook ademhalingsoefeningen gekregen?

    Reageer
Reageer op: Zuurstofsaturatie


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief