Hormonale klachten door anticonceptie

 • #1

  Ik heb jarenlang verschillende soorten anticonceptie gebruikt( wegens menstruatiepijn). Ik kreeg steeds meer bijwerkingen.

  Ik heb 6 verschillende soorten uitgeprobeerd in een korte periode. In eerste instantie dacht men dat het aan het type pil lag. Echter was mijn hormoonhuishouding zo onderdrukt dat ik uit mijzelf weinig progesteron en oestrogeen aanmaakte (dit was te zien op een inwendige echo/baarmeoderslijmvlies).

  de klachten die ik kreeg: spierpijn/gewrichtspijn, opgejaagdheid/ nervositeit, droge mond/ droge vagina, nachtzweten/opvliegers, verhoogde lichaamstemperatuur bij inspanning, geheugen niet meer zo sterk en concentratie, brandende sensaties aan me handen, hartkloppingen, last van darmen, bij Inslapen wakker worden geschud, tijdens de nacht heen uit de slaap worden gehaald en hevige nachtmerries. Ik heb er best lang mee rond gelopen. Ik ben 10 maanden geleden gestopt met de pil.

  Twee maanden geleden heb ik nog een miskraam gehad. Ik was ongepland zwanger. Ik wou eerst hormonaal beter zijn, alvorens ik een kind zou nemen . Echter is het toch uitgelopen op een miskraam. Wat ook al een grote kans was.
  de hormonale klachten werden weer erger tijdens de miskraam. Echter kan ik nu wel duidelijk zeggen dat ik veel minder opgejaagd ben, kan normaal slapen , minder nachtmerries ,minder droge ogen, veel minder brandende sensaties, geen lichaamsverhoging meer, geen opvliegers en nachtzweten, goede darmen en minder nervositeit. Ik ben hier echt heel blij om.

  Mijn vraag is als volgt: ik heb nog steeds last van spierpijn/gewrichtspijn als ik kracht zet en nog steeds een droge mond( soms wel minder). Ik weet dat de slijmvliezen uitdrogen bij oestrogeen tekort. Doordat bij de andere klachten al duidelijk verbetering is opgetreden en bij deze nog niet zo erg als bij die andere heb ik hier een vraag over. Ik weet wel dat ik van heel ver kom qua klachten. Huisarts had al aangegeven dat alles door de anticonceptie is gekomen( alle verdere bloedresultaten zijn goed) . Alleen geen tijdsbestek en dat maakt mij soms onzeker. Er is zeker een stijgende lijn te zien, maar ik zit nu op 10 maanden dat ik er van af ben.

  Kan het zijn dat deze hormonale toestand een lang proces betreft en dat het uiteindelijk ook hiermee goed komt? Stapje bij stapje.  En dat dit per persoon verschillend is hoe lang het duurt ? dit zou mij geestelijk erg geruststellen.
  Mijn dank is groot als u mij wat informatie kan geven.

  Reactie
  #2

  Herstel van je hormoonstelsel kan best lang duren. Verschillende organen moet weer in balans met elkaar komen

  Reactie
  #3

  Hoi!

  ik heb vanmijzelf ook een lage hormoonhuishouding & ik ben met de pil gestopt na 7 jaar gebruik..

  ik heb altijd heftig op de pil gereageerd, het eerste wat ik voelde toen ik stopte met de pil waren intense emoties, blijkbaar waren de eerst afgevlakt (de negatieve maar ook de positieve) ofc ging m’n libido ook omhoog.

  maar zelfs na 9 maanden was ik nog steeds niet regelmatig ongesteld!

  pas na 14 maanden ben ik regelmatig ongesteld & heb ik het gevoel dat de pil uit m’n systeem is.. ik kreeg vanaf 12 maanden dat ik gestopt was weer acne zoals voor de pilgebruik.. beetje jammer wel maar nu weet ik dat het uit m’n systeem is..

  Reactie
Reageer op: Hormonale klachten door anticonceptie
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief