Ik heb CMV, HPV, Mycoplasma Hominis en Ureaplasma spp.

Online ZorgZus
  • #1

    Hallo iedereen,

    Dit wordt een erg lange post, maar ik maak me nogal veel zorgen, en ben heel benieuwd naar wat jullie hierover kunnen zeggen.

    Een in het buitenland wonende sekspartner van mij heeft ongeveer 3 weken na sekscontact een gezwel gekregen bij haar vagina. Hiermee is ze naar de dokter gegaan en heeft ze antibiotica gekregen. Zij vertelde mij dat dit waarschijnlijk is overgegeven door mij aan haar, omdat het laatste sekscontact wat zij had een jaar geleden is.

    Nu heeft zij een aantal tests gedaan en hier is in ieder geval het volgende uitgekomen; (positief getest)

    - Cytomegalovirus
    - HPV type 16
    - Mycoplasma hominis
    - Ureaplasma spp.

    De volgende dingen zijn uitgesloten volgens de test;

    - Herpes Simplex Virus (HSV) type 1 en 2
    - HPV type 18
    - Chlamydia trachomatis (Chlamydia veroorzaker)
    - Mycoplasma genitalium
    - Neisseria gonorrhoeae (Gonorroe veroorzaker)
    - Gardnerella vaginalis
    - Trichomonas vaginalis
    - Candida albicans

    Andere testen gaat zij nog doen (o.a. HIV-test, al ben ik een week geleden HIV-negatief getest, dus kan zij dit in principe niet van mij hebben gekregen aangezien mijn laatste sekscontact voor haar ook meer dan 3 maanden geleden was).

    Ik heb inmiddels een SOA-test bij de GGD laten afnemen, echter is deze test naar mijn inziens zeer incompleet. Bij de GGD vonden ze het (ondanks het melden van deze vier virussen) onnodig om mij op andere dingen te laten testen dan Cyfillis, Chlamydia, Gonorroe en HIV.

    Volgens de sekspartner waardoor ik deze informatie nu verkregen heb, heeft zij mogelijk Trichomonas gehad (voordat uberhaupt de testresultaten bekend waren meldde ze dat het waarschijnlijk dat was, aangezien de symptomen). Zij is op 30 november begonnen met medicatie, en heeft op 4 december de test afgelegd waaruit op 8 december is gebleken dat zij geen Trichomonas heeft.

    Ik heb zelf de volgende klachten al jaren;

    - Rode (geirriteerde?) huid bij de schaamstreek (heb altijd gedacht dat dit mogelijk door het scheren kwam, omdat ik een lange tijd/bijna altijd zonder scheerschuim scheer), maar ook op de schaamdelen zelf
    - Regelmatig veel jeuk (dit was beduidend meer in de zomer, dus heb altijd gedacht dat dit te maken heeft gehad met zweten/warmte), maar slechts op het schaamhaar, en jeuk verdwijnt wanneer al het schaamhaar weg is.
    - Wel eens een soort pijnsteken gehad bij ballen, maar echt heel zeldzaam, en heel kort. Volgensmij was dit altijd tijdens/na masturberen.
    - Erg klonterig sperma gehad.
    - Sperma gehad wat wanneer ik het afveegde met een papiertje, geel er uit zag op papier.

    Nu heb ik slechts drie sekspartners gehad waarmee ik het onveilig heb gedaan;
    - Iemand die meld nooit iemand anders dan mij te hebben gehad in deze tijdsperiode, en waarvan ik de eerste was.
    - Iemand die meld slechts seks met één ander gehad te hebben, maar dit altijd veilig te hebben gedaan.
    - De recente sekspartner die meld met twee andere sekspartners onveilige seks te hebben gehad, maar dat zij voor beide personen de eerste was.

    Al deze feiten in acht nemende hoop ik dat jullie mij zouden willen helpen en de volgende vragen zouden willen kunnen beantwoorden (alvast bedankt!);

    - Is de kans aanwezig en groot dat mijn sekspartner Trichomonas heeft gehad, maar dat zij deze voor de tekst al heeft 'uitgeroeid' waardoor de tekst 'negatief' heeft aangegeven? (Maar dat ik dit zelf dus nog wel heb)
    - In hoeverre zou het logisch zijn dat ik Trichomonas heb, wegdenkende het feit dat mijn sekspartner verteld heeft dit te vermoeden. (Dus aan de hand van mijn eigen klachten)
    - Is het mogelijk dat mijn sekspartner dit gezwel heeft opgelopen door één van de vier genoemde virussen in het begin van mijn post, waarop zij positief getest is?
    - Indien ja, is het mogelijk dat ik het veroorzakende virus niet heb overgedragen aan haar, maar dat zij dit al een tijd bij zich droeg (mogelijk een jaar), en dit slechts nu pas voor een gezwel zorgde? En dat ik dus ben geinfecteerd?
    - Zijn de genoemde pijnsteken, klonterig en/of geel sperma reden voor zorgen?
    [b]- Aannemende het feit dat ik deze virussen al lange tijd bij mij draag (neme 3 jaar), hoe groot is de kans dat ik hierdoor onvruchtbaar ben geworden of andere erge complicaties heb gekregen zoals kanker?[/b]

    HPV kan anuskanker veroorzaken. Nu heb ik in de afgelopen anderhalf jaar last gehad van pijn rondom de anus, de pijn die bij een soort blaar hoort. Dit was dan altijd dichtbij de anus zelf. Een soort branderig gevoel. Ik heb altijd gedacht dat dit kwam door een soort 'schuren', wat mogelijk veroorzaakt werd door het dragen van nat ondergoed (tijdens reizen heb ik dit tweemaal gehad, waarin ik vaak geen mogelijkheid heb om kleding te drogen na het wassen, en één keer (nu) niet tijdens het reizen. Nu heb ik ook een soort klein rond bobbeltje, maar het kan ook zijn dat ik deze al heel lang heb maar slechts nu pas ontdekte.), of veel lopen o.i.d. Dit is altijd vanzelf weg gegaan na een paar dagen. Daardoor resten nog een aantal vragen;

    - In hoeverre horen de zojuist genoemde klachten bij anuskanker?
    - Kunnen de zojuist genoemde klachten ook simpelweg iets als aambeien zijn?

    Ik zal voor de zekerheid een test op Trichomonas gaan doen bij de huisarts. Echter plaats ik dit allemaal dus alvast hier, om de simpele reden/vraag: [b]hoeveel zorgen moet ik mij eigenlijk maken?[/b]

    Ik weet dat dit een erg lange post was met heel vragen, maar hartelijk dank als jullie je tijd willen nemen om deze te beantwoorden! Daar help je mij onwijs mee.

    Bedankt!

    Reageer
    #2

    Vergeten te melden: ik ben niet besneden en heb zeer regelmatig last van smegma, wat ik altijd makkelijk kan weghalen.

    Reageer
    #3

    Ik vermoed dat alleen testen op Chlamydia, Gonnoroe is denk ik voldoende. Syfilis en HIV doen ze standaard. Maar als je nooit een zweer op je penis of in je mond gezien hebt en geen secondaire syfilis (kenmerkende uitslag en zweren) gehad hebt zou dit niet logisch zijn. HIV heb je al getest dus dat zit goed. Trichomonas is een parasiet, waarom men in nederland bij mannen niet vaak test en ook niet altijd voor vrouwen want het geeft normaliter geen problemen. Bij mannen is de parasiet meestal in 5 weken weg, dus niet veel zin om te testen. Bij vrouwen alleen bij klachten, ook vrouwen klaren vaak zelf van Trichomonas maar wel langzamer dan mannen.

    Mannen kunnen trouwens zover ik weet niet op HPV getest worden. Alleen als ze wratjes krijgen. Waar trouwens maar 1% van de geïnfecteerde mee te maken krijgt. Ook hoef je je geen zorgen te maken over de andere HPV virussen, want je lichaam zal over het algemeen deze zelf opruimen. Voor vrouwen is er wel iets meer risico bij bepaalde HPV virussen, aangezien er twee versies zijn die in relatie staan met baarmoederhals kanker.

    Je noemt verder een gezwel, ik weet niet wat je daarmee bedoeld. Is het een wrat, blaasjes of echt gezwel? Als het een gezwel is dan heeft dan volgens mij niets te maken met een SOA.

    Reageer
    #4

    Trouwens:
    - Cytomegalovirus<- meer dan de helft van Nederland is hier ooit mee in aanraking geweest. (Is niet een SOA trouwens)
    - HPV type 16 <- is wel een versie die de kans op Baarmoederhals kanker geeft.(maar als het immuun systeem het niet heeft opgeruimd en problemen bij de vrouw geeft is het een kans op een gezwel op de baarmoederhals en voordat er uberhaupt celveranderingen plaatsvinden is minstens 5 jaar nodig, daarom gaan vrouwen in nederland vanaf 30 jaar elke 5 jaar voor een test) Ook kan ze dit virus ooit al eerder van iemand anders gekregen hebben. De meeste mensen komen met HPV in aanraking namelijk.
    - Mycoplasma hominis<- Zover ik weet heeft vrijwel iedereen en zorgt deze geen problemen.
    - Ureaplasma spp.<-Is dit niet het zelfde als Mycoplasma?

    Reageer
    #5

    Bedankt voor de reactie!

    Over het gezwel, de foto die zij doorstuurde was;

    [img]http://cs630323.vk.me/v630323728/8b7c/xhIllIMox3Y.jpg[/img]

    De kliniek (in Rusland) gaf haar toen meteen medicijnen (vermoedelijk antibiotica, want alcohol mocht niet meer). En zij was er toen van overtuigd dat het Trichomonas was, wat volgens haar niet meer positief uit de test is gekomen omdat zij deze test pas een kleine week later deed.

    Het verdachte is dus wel dat zij dit kreeg, drie weken na geslachtsgemeenschap met mij, en haar laatste sekscontact voor mij een jaar eerder was.

    Verder (excuus als ik teveel vraag): duiden de klachten die ik noemde waarschijnlijk op een SOA (en zoja, op deze virussen of een andere nog onbekende?), en is het mogelijk om onvruchtbaar te worden van laatste twee bacterien/virussen (Ureaplasma en Mycoplasma)?

    Reageer
    #6

    Die cyste die ze heeft is volgens mij niet door een SOA: http://www.med-info.nl/Afwijking_GYNAECOLOGIE%20-%20Benigne%20-%20cyste%20van%20bartholin.html

    http://www.huidinfo.nl/bartholincyste.html

    Ik denk dat ze zelf niet goed geïnformeerd is door haar arts of dat ze je een schuldgevoel wilt inpraten omdat ze zelf bang is.(dat laatste zou ik raar vinden, ze ging er zelf mee akkoord blijkbaar om het onveilig te doen, toch?) Normaliter is de Cyste gekomen door een verstopping van de uitgang van de klier etc.

    voor je laatste vraag: Ureaplasma en Mycoplasma en onvruchtbaarheid. Nee je zult er niet onvruchtbaar van worden als man. Bij Chlamydia of Gonnoroe zijn er gevallen waarbij de ontsteking in de zaadballen onvruchtbaarheid hebben veroorzaakt(vermoeden) maar dan heb je eerst een aardige ontsteking van je zaadbal of bijbal gehad en dan had je wel bij een HA geweest hoor! Voor een vrouw kan Chlamydia wel sluimeren en dan een PID veroorzaken waardoor ze onvruchtbaar kan worden. Voortaan dus gewoon veilige seks en je doet nu een SOA test en als daar Chlamydia of Gonnoroe uitkomt krijg je een antibiotica kuur.

    Ps hoe lang is het geleden dat je het risico contact gehad hebt?

    Reageer
    #7

    Het risicocontact is een maand geleden geweest. Het gaat bij haar inderdaad om de Bartholincyste. Echter heeft haar Arts haar wel verteld dat het komt door een infectie, en het is wel verdacht natuurlijk, slechts zo'n 2 en een halve week na het risico contact met mij. Ook had ze rare ontlasting, wat een symptoom is van Trichomonas. Alleen het is wel raar, aangezien de infectie (ik lees het inderdaad op internet) meestal spontaan over gaat bij mannen.

    Wel lees ik op het internet verschillende dingen over Ureaplasma en onvruchtbaarheid, onderandere het volgende:

    [quote]Инфекция у мужчин проявляется уретритом, ведущим к поражению яичек и придатков, а в конечном итоге к мужскому бесплодию[/quote]

    Vertaald:

    [quote]De infectie leidt tot Urethritis bij mannen, wat de testikels en bijbehorende dingen kan verwoesten, en uiteindelijk zal leiden tot onvruchtbaarheid bij mannen.[/quote]

    Op internet vindt ik bijvoorbeeld ook dit:

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9240243

    Vandaar mijn vragen over onvruchtbaarheid, en vooral de angst hiervoor omdat ik dit al langer heb.

    De symptomen die hierbij horen en ik zelf ervaar zijn in ieder geval jeuk, ook moet ik relatief vaak naar de WC (vooral de laatste tijd). Na het klaarkomen heb ik wel een ander (mogelijk brandend, kan het niet goed plaatsen, maar dit hoort ook bij de symptomen) gevoel bij het plassen. Echter is dit alleen de eerste keer plassen nadat ik klaargekomen ben.

    Reageer
    #8

    De onderstaande website meldt het volgende:

    [quote]This infection may be caused by a number of bacteria, including those causing sexually transmitted diseases (STD) such as chlamydia and gonorrhea[/quote]

    http://www.phaa.com/bartholins-cyst-and-abscess-causes-symptoms-and-treatment.htm

    Ureaplasma en Mycoplasma soorten kunnen chlamydia veroorzaken, en deze zijn seksueel overdraagbaar en bij haar gevonden. De mogelijkheid is er dus dat ik deze Ureaplasma's en Mycoplasma Hominis bij mij heb gedragen, aan haar heb gegeven, welke vervolgens bij haar de Bartholins Cyste hebben veroorzaakt. Toch?

    Dank nogmaals voor de moeite!

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Tbv. de cyste heb ik nog geen documentatie kunnen vinden dat dit door een SOA kan komen. Meestal is de echte oorzaak onbekend en vermoed men dat de uitgang klier afgesloten is dus gaat ontsteken. Mogelijk dat ze antibiotica gehad heeft vanwege het feit dat ze Mycoplasma hominis en Ureaplasma positief was en mogelijk het zekere voor het onzekere nemen door antibiotica voor te schrijven. Natuurlijk kan een infectie met bacterie, parasiet of virus voor een ontsteking genitale geven. Maar voor een man is het zo dat om onvruchtbaar te worden je zaadbal en zaadleider aangetast dient te worden. Als dat gebeurd heb je toch echt wel pijn in je ballen waardoor je naar de dokter gaat. In nederland als je een ontsteking krijgt aan je ballen, zal de ha urine test doen. Als hij bij een ontsteking van je zaadbal of bijbal in de urine een bacterie gevonden heeft(die het eventueel veroorzaakt zou hebben).(aangezien met je SOA test al Chlamydia en Gonnoroe al uitgesloten/ontdekt zou zijn) Geeft hij je een antibiotica kuur. Deze werkt in principe ook tegen Mycoplasma hominis en Ureaplasma. Voor Chlamydia en Gonnoroe geeft men meestal specifieke antibiotica.

    Uit je SOA test kwam toch geen Chlamydia en Gonnoroe? Of ben je nog de uitslag aan het afwachten?

    Ps. Syfilis test is aan te raden om dit 3 maanden na risico contact opnieuw te doen. (dit omdat veelal in primaire syfilis een test vaak vals negatief kan geven, aangezien de bacterie nog niet altijd in het bloed verspreid)
    HIV is bij sneltesten al bij een gezond persoon bij 5 weken al betrouwbaar.

    Reageer
    #10

    Ik moet hier toch even reageren....

    Een cyste aan de klier van bartolin heeft met een soa dus echt helemaal niets te maken. Dit is dus echt pure nonsens...Met Trichomonas heeft dat ook niets te maken...Het is ook nog maar de vraag of het inderdaad een cyste is. Ze heeft hier antibiotica voor gekregen. Dus ga ik er vanuit dat het gewoon een klierontsteking is. In de meest gevallen ontstaat die spontaan.

    Cytomegalovirus
    In aanvulling op de reactie van @ Kep
    Cytomegalie is een zusje van de ziekte van pfeiffer. Ook dit heeft met een soa niets uit te staan. Infectie met dit virus verloopt eigenlijk hetzelfde als bij de ziekte van Pfeiffer. En ja het virus zou bij orale seks kunnen worden overgedragen. Maar dat maakt het nog lang geen soa. Daarnaast kan een een aangeboren besmetting zijn.

    Wat het HPV virus betreft, kan ze al jaren drager zijn zonder dat te weten of klachten te hebben. Zeker bij de types 16 en 18.
    Ongeveer 70 à 80 % van alle seksueel actieve vrouwen en mannen zullen ooit in hun leven blootgesteld worden aan en besmet worden door een van de hoog-risicotypes van het humaan papillomavirus, waarvan 20 tot 30% door meerdere HPV-types. [b]De besmettingsgraad is het hoogst vlak na het begin van de seksuele activiteit. Gedurende de puberteit dus. Daarom ook hier in NL bijvoorbeeld de vaccinatie tijdens de puberteit. Daarnaast zou ze het HPV virus ook nog tijdens de geboorte van haar moeder gekregen kunnen hebben.[/b]
    Mannen en vrouwen met wisselende partners of van wie de partner wisselende partners heeft, lopen een verhoogd risico op besmetting met HPV.
    In de overgrote meerderheid (80%) van alle HPV-infecties is er geen enkel teken of symptoom van besmetting.

    Mycoplasma en Ureaplasma zijn infecties veroorzaakt door dezelfde groep bacteriën. Het is ook niet erg waarschijnlijk dat deze apart getest zijn.
    En dit is dan eigenlijk de enige "echte" soa uit de vier die genoemd zijn.

    Als jij de besmetter zou zijn geweest, zou je ongetwijfeld urogenitale klachten hebben gehad. Pijn in de urinebuis van de penis, irritatie van de meatus (lipjes op de eikel, de uitgang van de urinebuis dus) en waarschijnlijk ook een pijnlijke urineleider tot aan de nieren aan toe.

    Wacht zelf eerst eens even de uitslag van je eigen testen af.

    Het is wellicht vervelend om te lezen maar:
    Ik heb dergelijke claims vanuit het buitenland al vaker voorbij zien komen....
    In de regel gevolgd door een dringend verzoek om vooral bij te dragen in alle hoge kosten omdat er geen of onvoldoende ziektekostenverzekeringen zijn en alles zelf betaald moet worden.

    Alle positief geteste ziekten/aandoeningen kunnen door een andere manier dan seks veroorzaakt zijn, m.u.v. de mycoplasma. Die kan er al jaren zitten, of misschien toch wel door iemand anders veroorzaakt zijn. Daarnaast allemaal uitzonderlijke besmettingen... De meest logische en voor de hand liggende soa's die zonder enige twijfel alleen maar door seks kunnen worden overgedragen zijn niet aangetroffen.

    Het hele verhaal roept bij mij toch wel behoorlijk wat twijfels op.
    Wanneer krijg jij de uitslagen van de testen?

    Reageer
    #11

    Hoi beiden! De uitslag van de testen krijg ik volgende week.

    Ik heb wel kleine klachten gehad, zoals:

    - soort branderig gevoel (niet zeker) bij plassen maar alleen (en slechtst de eerste keer) na het klaarkomen. Is meer een soort gevoel dat er nog wat sperma overbleef oid, dat dacht ik dus ook altijd. Verder nooit.
    - jeuk
    - rode huid bij schaamstreek (mogelijk van scheren?)
    - niet echt afscheiding, maar meer een soort van 'nadruppen' na het plassen, waardoor ondergoed soms (een beetje) nat is

    (Excuus voor deze rare symptomen, wanneer het misschien lachwekkend is.)

    Die eventueel zouden kunnen duiden op Urethitis. In ieder geval geen pijn die niet te dragen is of iets dergelijks, of groen/gele pus of iets dergelijks, of op andere momenten dan na het plassen of iets dergelijks.

    Zou ik dan mogelijk Urethitis hebben?

    Wanneer ik volgens de uitslag geen Chlamydia, Gonorroe, Cyfilis en HIV heb. Heb ik dan ook geen Urethitis?

    Ik denk dat ik morgen voor de zekerheid een test op Triochomas en Urethitis bij de huisarts laat afnemen.

    Nog ter reactie op Klep: helaas heeft zij (vind ik zelf heel raar) de antibiotica al gekregen op basis van de Cyste, zonder dat er überhaupt tests zijn afgenomen. De test waaruit de Mycoplasma en Ureaplasma's zijn gebleken is pas zo'n 5 dagen na het verkrijgen van de antibiotica verkregen.

    Maar het is dus niet mogelijk dat ik de mycoplasma en ureaplasma had, aan haar heb doorgegeven, wat bij haar de cyste heeft veroorzaakt? Want op de website die ik noemde stond dus wel over de Cyste:

    "This infection may be caused by a number of bacteria, including those causing sexually transmitted diseases (STD) such as chlamydia and gonorrhea"

    En deze bacteries zijn wel de Mycoplasma en Ureaplasma's, toch?

    Excuus voor de vele vragen. Dank voor de antwoorden!

    Reageer
    #12

    De kleine klachten die jij noemt doen mij eerder aan een schimmelinfectie denken. Chlamydia zou ook nog kunnen, maar niet erg waarschijnlijk want zij had geen chlamydia.

    Een urethritis zou eventueel kunnen, maar die kan dan ook door een schimmelinfectie veroorzaakt worden. In een ander geval zou er dan minimaal een soa aanwezig moeten zijn.

    Reageer
    #13

    Oké, in ieder geval ga ik dan morgen met de huisarts praten over een schimmelinfectie. Voor de zekerheid ook Urethitis en toch Trichomonas.

    Mocht ik toch al jaren Utethitis hebben of een schimmelinfectie. Is de kans op onvruchtbaarheid dan groot? Aannemende dat ik het mogelijk al drie jaar heb?

    Nogmaals, de Cyste kan dus ook niet veroorzaakt zijn door de ureaplasma/Mycoplasma die ik mogelijk heb doorgegeven?

    Heeft het zin om andere tests te doen, waar zij negatief op is getest (eigenlijk is ze ook negatief op candida/schimmel), of überhaupt andere tests? Hier staat ze wel op in het geval dat ik tóch iets heb en nog niet doorgegeven. Al voorstaat een normale SOA-test bij de GGD in principe toch genoeg?

    Ze is natuurlijk heel boos dat ik dit haar allemaal gegeven heb, en vind dat ik erg onverantwoord bezig ben geweest.

    Reageer
    #14

    De vruchtbaarheid is niet zo'n probleem hoor......ik zou me daar vooralsnog geen zorgen over maken.
    [quote]
    Ze is natuurlijk heel boos dat ik dit haar allemaal gegeven heb, en vind dat ik erg onverantwoord bezig ben geweest.[/quote] het is nog maar de vraag of het van jou af komt......zoals ik eerder al schreef zijn er een aantal dingen die ze zelf al lang zou kunnen hebben, maar nooit klachten van heeft gehad.

    Ik denk persoonlijk, gezien de behandeling die is ingezet, dat het niet perse een cyste is, maar gewoon een ontsteking van een klier van Bartholin. Antibiotica gaat namelijk bij een cyste niet echt helpen. In de regel wordt een bartholinische cyste met marsupialisatie behandeld. Je kunt door seks een infectie kunnen oplopen waardoor er een cyste zou kunnen ontstaan. Maar daarmee is een dergelijke cyste nog lang niet per definitie een gevolg van een soa. Gewone lichaamseigen bacteriën kunnen dit ook veroorzaken. Er zijn genoeg jonge vrouwen die een dergelijke cyste krijgen en nog nooit seks hebben gehad.

    Reageer
    #15

    @ Tandor, super beschreven.

    @ Anoniem, ik zou als ik jou was die meid niet serieus nemen eigenlijk. Ik vind/vond het een vreemd verhaal van haar uit. Tandor heeft duidelijk aangegeven dat niets er op wijst dat jij haar iets gegeven zou hebben. Ze heeft hier mogelijk al zelf jaren mee gelopen. Wacht gewoon je eigen test af en probeer het dan af te sluiten. Tip, neem niet te veel aan van deze vrouw. Ik kan niet vanuit hier helemaal oordelen maar haar verhaal klinkt een beetje vreemd. Is het nu een Cyste die ze heeft, maar waarom dan antibiotica en verder heeft ze ook geen be noemenswaardige soa die jou in een slecht dag licht zou kunnen zetten. Neem dit al een les om volgende keer het veilig te doen 😉

    Reageer
Reageer op: Ik heb CMV, HPV, Mycoplasma Hominis en Ureaplasma spp.


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief