Chlamydia tijdens plaatsen spiraaltje, nu PID

Online ZorgZus
  • #1

    Op 4 december 2015 heb ik mijn oude spiraaltje laten vervangen voor een nieuwe zonder getest te zijn op soa's. Een week later (en na onbeschermde seks gehad te hebben in die week) krijg ik opeens enorme pijn in onderbuik, dit houdt paar dagen aan en verdwijnt dan weer. Seks blijft erg pijnlijk. Pijn komt in steeds ergere mate terug (met of zonder seks) dus in januari soa-test gedaan, bleek ik chlamydia te hebben. Dit is hoogstwaarschijnlijk gebeurd door de man met wie ik in de eerste week na plaatsen seks heb gehad, maar kan ook al een jaar sluimerend zijn. Zithromax kuur genomen en klachten leken af te nemen. Echter, na twee weken kwam de buikpijn in erge mate terug, zo erg dat ik in Thailand (waar ik op vakantie ben) naar het ziekenhuis moest. Daar constateerden ze dat ik PID heb, waar ik nu antibiotica voor slik (twee kuren). Mijn vraag is of het verstandig is de mirena te verwijderen om de infectie niet de kans te geven te blijven zitten. Ik heb een kinderwens en wil dus absoluut niet onvruchtbaar worden! Verder wel erg tevreden over mirena dus wil liever niet dat hij verwijderd wordt.

    Reageer
    #2

    Als je PID ontwikkeld hebt, is het toch waarschijnlijk dat de chlamydia er al eerder was.

    Moeilijk om te zeggen of de spiraal beter kan blijven zitten of verwijderd moet worden. Het verwijderen van de spiraal heeft namelijk ook een verhoogd risico op infecties. Hoe lang blijf je nog in Thailand?

    Reageer
    #3

    Dank voor snelle antwoord! Ik kom as zaterdag weer terug naar Nederland, dus op z'n vroegst maandag pas naar de dokter.

    Het viel mij op dat ik nooit klachten had van de spiraal maar bij het vervangen dus na een week erge onderbuikpijn, ik neem aan dat het plaatsen van de spiraal de chlamydia 'naar boven' heeft geduwd...maar op internet heb ik ook gevonden dat binnen 20 dagen na plaatsing de kans op PID door soa's groter is?

    Reageer
    #4

    Die 20 dagen kloppen wel. Maar in de regel is de soa dan toch ook al langer aanwezig. Maar dat is mosterd na de maaltijd. Nu zorgen dat je er zo snel mogelijk vanaf komt.
    Vraag volgende week een verwijzing voor de gynaecoloog....

    Reageer
    #5

    Ik heb al verwijzing naar gynaecoloog gekregen voor een echo van de huisarts voor de buikpijnklachten (toen was de chlamydia nog niet bekend), kan ik gewoon diezelfde verwijzing gebruiken of is een echo niet nodig? Punt is namelijk dat ik het hoogste eigen risico heb bij zorgverzekering en dus alle kosten voor eigen rekening komen... Natuurlijk is mijn gezondheid belangrijker maar als het niks toevoegt, dan cancel ik de echo liever. Volgens de gynecaloog in Thailand zou alles genezen moeten zijn na een week de kuren afgemaakt te hebben. Ik heb injectie cef-3 gekregen en nu 2x daags doxycycline 100mg (vandaag is tweede dag). De klachten nemen al af op dit moment.

    En nog iets, de chlamydia kan ik opgelopen hebben van een Mexicaan (een jaar geleden), valt hij onder het risicogebied van nog andere soa's? Ik ben nu namelijk alleen getest op gonorroe en chlamydia, maar misschien toch slim om op alles te laten testen?

    Reageer
    #6

    Ps. Dezelfde Thaise gynaecoloog raadde aan het spiraaltje te verwijderen. Maar heeft dat nog zin als ik pas over drie weken terecht kan bij Nederlandse gyn? Of beter nu zo snel mogelijk hier laten doen? Ben toch een beetje huiverig voor de Thaise dokterkennis...

    Reageer
    #7

    Ik zou het persoonlijk liever niet in Thailand laten doen. Maar de Gynaecoloog daar, heeft tot nu toe goed werk verricht. Het gaat daarbij meer om infectiegevaar.

    Ik denk dat de echo geen kwaad kan...het is dan een extra controle.
    Je kunt je huisarts inschakelen om een spoedverwijzing te vragen gezien de recente ontwikkelingen.

    Ik zou je toch willen aanraden om alsnog een soa test te laten doen.

    Reageer
    #8

    Hallo, zou je kunnen vertellen hoe dit is afgelopen? Ik heb het ook meegemaakt. In januari 2012 laten testen op soa's en helemaal niets. 2 maanden later kreeg ik een vaste relatie en liet ik een spiraaltje zetten ik had in januari die test al gedaan en in de tussentijd alleen sex gehad met deze man. Het voelde al vrij snel niet oke. Een dag later terug gegaan naar het ziekenhuis. Hier hebben ze ern uitstrijkje gemaakt wat toen vreselijk pijn deed. Ik kreeg wat antibiotica pillen mee en kon weer naar huis. Diezelfde avond was de pijn nog vele malen erger. Ik was niet tevreden over het ziekenhuis rn besloot naar een ander ziekenhuis te gaan. Hier werd een echo gemaakt van mijn buik en werd er een vlekje op mijn eierstok gevonden. Dit bleek een abces te zijn, het was niet groot maar het was er. Er werd besloten om mij in het ziekenhuis te houden en ik heb daar 6 dagen gelegen waarvan 4 dagen antibiotica door het infuus te hebben gehad. Ik was daar echt heel erg beroerd van. Op de 2e dag was de uitslag van het lab er en bleek dat ik een pid had gekomen door chlamydia. Er werd toen ook gezegd dat dit wel van mijn huidige relatie moest komen omdat ik in januari al getesd was. Het us dus niet zo dat het altijd langer aanwezig is. Mijn advies is om je altijd nog net voor het plaatsen te laten testen en in die tussentijd even geen sex te hebben of met condoom vrijen. Ik ben overigens 2 jaar later bevallen van een gezonde zoon! Dus gelukkig geen blijvend letsel aan overgehouden. Lang verhaal maar ik hoop dat iemand er iets aan heeft ๐Ÿ™‚

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
Reageer op: Chlamydia tijdens plaatsen spiraaltje, nu PID


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief