Dokter.nl

Bel met medisch en persoonlijke vragen onze zorgprofessional (geen arts)
Tel: 0900-1992 (€ 0,9 p/m)
 Klik hier voor info en beschikbaarheid
Welkom, Gasten
Gebruikersnaam: Wachtwoord: Onthoud mij

pijn in de rug en de ribben

  pijn in de rug en de ribben

Ikke #1 27 nov 2008 10:51

Hallo, ik heb nu 4 dagen last van mijn ribben en mijn rug aan beide kanten. Eerst alleen links, maar daarna voelde ik het ook rechts. Als je er op drukt doet het heel veel pijn. Als ik me op bepaalde manieren draai doet het ook pijn. En aan het einde van de dag voel ik me rug constant pijndoen.. Ben al naar de dokter geweest, wacht nu op de uitslag van een bloedonderzoek. Iemand enig idee wat dit kan zijn??

Ikke #2 27 nov 2008 10:53

Nog even vergeten te zeggen. Ik heb ook last van opgezette klieren in mijn nek en nekpijn en hoofdpijn.

Annelies #3 28 nov 2008 02:30

Het klinkt misschien een beetje vreemd maar als je over rugpijn spreekt, kan het heel veel zijn. Je hebt echt te weiniggegevens gegeven om hier iets zinnigs over te zeggen.

Het is in ieder geval een infectie, want je afweer is geactiveerd. Dit verklaart de opgezette klieren.

Om het toch te proberen kom ik eerst uit bij je longen. Ben je benauwd? Moet je hoesten? geef je fluimen op? Moet je niezen? En heb je koorts? Het kan een longontsteking zijn.

Ann de rugzijde zitten ook de nieren. Plas je goed? Geen branderige sensatie bij het plassen? het zou dan een urineweginfectie kunnen zijn waarvoor een antibioticum nodig is. Een urineweginfectie begint vaak bij de plasbuis maar kan via de urinewegen opstijgen naar de nieren, eerst nog aan één kant en later ook aan de andere kant. Dit moet snel verholpen worden met een antibioticum, anders kan het zich door het hele lichaam uitbreiden en dat is gevaarlijk.

Ik hoop dat het meevalt, in ieder geval beterschap.

Ikke #4 28 nov 2008 11:33

Die klieren zitten er al een langere tijd (aantal maanden). Ja de rugpijn kan ik niet echt uitleggen, het zit bovenin bij mijn schouderbladen maar ook onderin. Aan het einde van de dag is het het ergst of als ik lang heb gestaan of gezeten.. Met plassen heb ik geen problemen. Heb ook niet echt last van hoesten, ben een heel klein beetje verkouden, maar zoals de meeste mensen in deze tijd van het jaar. Het is niet dat ik raar hoest ofzo..
Bedankt voor je reactie.

Allen #5 28 nov 2008 20:54

Hoge rugpijn is meestal het gevolg van stress en spanning. De spieren trekken continu de schouders op en worden daar moe van en verkrampen. Spierkramp dus, en dat is pijnlijk. je kunt proberen ontspanningsoefeningen te doen waarbij je je schouders beter leert ontspannen.
En heb je een goede werkplek, of zit je de hele dag verkeerd achter een beeldscherm? Dat kan dezelfde problemen geven. Ik hoop dat je hier iets aan hebt.

Els #6 28 nov 2008 21:06

De beschrijving doen mij het meest denken aan een myogene oorzaak van de spierpijn. Massage, sauna, verwarmende oliën, en pijnstillers om te starten en zo snel mogelijk meer activiteit ontplooien. Trap lopen, boodschappen doen, wandelen, fietsen, trimmen, fittnessen en nog meer van dit soort dingen.

brenda #7 28 nov 2008 22:52

oei oei oei, zonder oorzaak is bij rugpijn massage, warmte enz. niet altijd aan te bevelen!
ik ben weleens huilend van de pijn de infrarood sauna uit gekropen en ook massage kan soms net even teveel zijn.
eerst uitslagen dokter afwachten.
De rugpijn kan door infectie komen, maar ook een aparte kwaal zijn.
als het niet duidelijk is ga dan even naar Manueel therapeut of Chiropractor om even naar de rug te laten kijken.
Ben je gevallen, ongeluk gehad?
Sterkte Brenda

Rugpijn #8 29 nov 2008 00:13

Verschillende oorzaken kunnen een rol spelen in het ontstaan van lage rugklachten. Lichamelijk gezien is een onderscheid te maken tussen klachten welke ontstaan door spierproblemen (myogeen), klachten welke ontstaan door bot en gewrichtsproblemen (artrogeen) of klachten waarbij het probleem meer met zenuwen te maken heeft (neurogeen). Vaak is er sprake van een combinatie van deze klachten en zullen ze elkaar beïnvloeden.

Bij myogene klachten worden de klachten vaak erger in de loop van de dag, voornamelijk op drukke dagen (zowel mentaal als fysiek) zijn de klachten meer aanwezig. Ook ’s nachts kunnen myogene klachten verergeren, dit heeft dan vaak te maken met een verkeerde houding in bed (b.v. buikslapen), of een slechte matras.

Bij artrogene klachten verergert de pijn vaak op het moment dat er na het rusten weer bewogen gaat worden (b.v. ’s morgens bij het opstaan). Bij artrogene klachten ontstaan bijna altijd ook myogene problemen, omdat door de pijn de spieren meer worden aangespannen en op die manier uiteindelijk weer pijnlijk worden. De problemen komen vaak of uit de onderrug (een wervelprobleem) of meer vanuit de overgang van de rug naar het bekken (het SI-gewricht).

Bij neurogene klachten wordt de pijn veroorzaakt door een afknelling of een beschadiging van een zenuw. De pijn wordt vaak op een andere plek gevoeld dan waar het daadwerkelijke probleem zich bevindt. Bijvoorbeeld pijn in het been door een afknelling in de rug. Er zal altijd eerst moeten worden gekeken waar de zenuwprikkeling vandaan komt. Komt het uit de rug doordat er een tussenwevelschijf uitpuilt? (Hernia). Of wordt er een zenuw geprikkeld op een andere plek in de onderrug, het bekken of de heup? (Ischias). Of ligt de oorzaak toch ergens anders.

Ook psychosociale problemen en omgevingfactoren kunnen een rol spelen bij het ontstaan of in stand houden van lage rugklachten.

Ikke #9 29 nov 2008 16:22

Hoi allemaal bedankt voor jullie reacties.
Uit de uitslag kwam niks, dus ben weer terug gegaan en de dokter zei dat het waarschijnlijk door een vekeerde beweging of hyperventileren komt en door de pijn ga je nog meer verkramt bewegen en hyperventileren, waardoor het dus erger word.. Ik heb nu pijnstillers gekregen en daardoor moet ik dus weer normaal gaan ademhalen enz. Hoop dat het werkt, geloof er zelf nog niet echt in maarja dat zien we dan vanzelf

Marc #10 29 nov 2008 23:44

Het is een plausibele verklaring. Je kunt zelf ook veel doen om de hyperventilatie proberen te voorkomen.

Lees deze folder van de Nederlandse Hyperventilatie Stichting eens: www.hyperventilatie.org/pdf/wiehelptmij.pdf

Nellie #11 18 apr 2009 09:45

Ik lees net jouw verhaal en dat deed mij aan mijzelf denken. Bij mij is net het syndroom van Tietze vast gesteld. Klinkt enger dan het is. Het is een onsteking van je kraakbeen tussen je ribben.
Mijn klieren zijn elke keer op een andere plek opgezet en mijn ribben doen pijn. Vooral op de aanhechtingspunten. Na het drukken op de ribben wordt de pijn erger. Aan het eind van de dag voelt het of je onder een blok beton hebt gelegen en doet je rug pijn van je schouderbladen tot onderaan. Een BH dragen is ook een kriem. Heb al heel wat beugels er uit gesloopt. Misschien kan je wat met dit verhaal en misschien is het bij jou niet van toepassing. Succes!

Anoniem #12 18 jul 2009 00:30

Hallo allemaal,

Sinds een week ben ik echt extreem moe en had ik wat buikpijn. Omdat ik bij een huisartsenpraktijk werk heb ik zelf even mijn urine nagekeken en ik had inderdaad een blaasonsteking. Maar hoort die moeheid daarbij? Ik slaap echt genoeg maar op mijn werk moet ik gewoon moeite doen om niet in slaap te vallen. Dat is toch niet normaal voor iemand van 22??

Anoniem #13 18 jul 2009 00:31

Ja hoor, dat kan zeker als gevolg van de blaasontsteking optreden. Je lichaam verbruikt veel energie om tegen de indringers te vechten.

Bespreek het even met een van de huisartsen in jullie praktijk, want een jongedame die van vermoeidheid in slaap valt is niet normaal, en er kan misschien meer aan de hand zijn.

patje #14 14 jan 2011 21:36

hallo mensen , ik ben patje en heb ook al een hele poos pijn ter hoogte van mijn zweefribben .
ik heb al van alles geprobeert zoals , pijnstillers spierontspanners tot cortisoon tabletten maar zonder enig resultaat .
Heb al fotos van de maag laten maken , nek , schouder en ruggenwervel maar er kwam geen echte uitslag uit .
Wat slijtage maar niets ernstigs , heb ook al toot 2 keer toe bmoed laten trekken om te zien of ik geen becterew had en ben ook al bij 3 artsen geweest en die vertelden me ook dat ik geen fibiomylgie heb .
Daar sta ik dan ...weet nog steeds niets en mijn bloed was perfect in orde op alle test .
had ook last rondom mijn schouders en daar neem ik nu boswellia voor en het helpt "daar" wel maar de pijn in mijn ribben met uitstraling rug blijft maar duren .
Vandaag heb ik gewerkt met een verstevegingsband rond mijn zweefribben en rug ,,,geen last ,,,ik doe hem af en de elende begint weer .
Was een tijde met acupunctuur bezig en het bleek te helpen totdat ik een opgejaagde dag had en gestrest was met als gevolg dat alles opnieuw is begonnen .
Heeft iemand hier al zoiets meegemaakt en ergens een middel of hulp voor gekregen ?
Heb maandag een afspraak bij proff ombregt in kanegem (tielt) , het schijnt dat hij de geschikte persoon is ,,,nu bang afwachten alhoewel tot nu toe alle testen er goed uitzagen .
Grtjs patje

Lara #15 15 jan 2011 00:57

Het enige opvallende in jouw verhaal is het directe verband dat je zelf legt met spanning en stress. Het zou kunnen dat je daarin de oplossing te zoeken hebt. Ook al omdat eerder onderzoek door meerdere medici niets heeft aangetoond.

patje #16 16 jan 2011 17:22

Ik gebruik al val alle medicamenten , spierontspanners , pijnstillers maar het mag niet helpen .
Ik heb zelfs mijn fitnes stop gezet al 8 weken vanwege dat ik dacht dat het daar te zoeken was maar ook dat hielp niet .
Ik heb nu ook meerdere punten in mijn rug die reageren , van boven tot onder , tussen mijn schouders , halverwege rug met stralingnaar mijn beide zweefribben , en onderrug ...word er zot van en als zelfstandige kan ik niet niets doen .
Heb jij daar ervaring mee en wat men kan doen daar tegen ?
Als ik ga slapen heb ik zo goed als geen last maar als ik opsta begint het even erna opnieuw .
Grtjs , patje

rikkie #17 17 jan 2011 21:10

Ik zit met het zelfde probleem,vooral tussen schouderblad uitstralend op de borst,nek
tot hier toe nog niets gevonden wat helpt,
ben nu op onderzoek bij prof neuroloog
eerst ct , hier was niets op te vinden nu bodscan en mr, heb ik nog geen resultaat van.
als dit alles negatief is wil zeggen dat mijn hardware in orde is ,en moet ik verder gaan voor de software
heb al spierontspanners gebruikt maar dit helpt niet.ook inspuitingen helpen niet,zoals je zelf zegt om zot van te worden ,ook smorgens minder last ,naarmate de dag vorderd wordt het erger,sind 3 weken ook last van duizeligheid( zat, precies een duveltje te veel gedronken)
bloed laten onderzoeken ,gaf geen resultaat wel verhoogde ck's wat duid op spierontsteking,maar de medicijnen hiervoor hielpen ook niet,nu afwachten op resultatan scan's,en dan verder

patje #18 17 jan 2011 22:20

ben vandaag bij luc ombregt geweest in kanegem bij tielt .
Eindelijk een mens die weet wat hij doet , was vanmorgen ook bij martens geweest te aalst en die vertelde dat ik pijnlijke gewrichten had ?
Toen ik vanavond bij ombregt in kanegem ben geweest wist ik wat er scheelde .
Men heeft tussen de ruggenwervel een gelschijfje zitten , doordat er een beetje speling tussen zat werd er iedere keer als ik in beweging was tegen mijn zenuwen gedrukt wat die pijn veroorzaakt .
Van martens moest ik een behandeling krijgen met cortisoon maar dat wilde ik niet , moest zelfs stoppen met trainen wat ik al zeker niet wilde .
Toen ik bij luc ombregt kwam keerde hij me van binnen ste buiten en wist wat de oorzaak was , eindelijk na weken artsen af lopen .
Hij keurde cortisoon zekers af vanwege dat dat maar van korte duur zou zijn en na veel behandelingen uiteindelijk naar een operatie zou voeren .
Wat heeft hij nu gedaan , awel ,,,hij heeft 2 inspuitingen gedaan mat een vloeistof die de speling zou opvangen waardoor mijn ruggenwervels weer vaster gaan zitten .
Ik kan je vertellen dat dit niet zonder pijn vooraf gaat maar moet zeggen dat ik het verschil nu al bemerk .
Ik moet wel nog een keer of 3 langs gaan voor de behandeling af te werken en heb sinds lang weer een beetje hoop .
Mijn bloed was ook in orde , niets op aan te merken , alle testen waren perfect , geen fibro en geen begterew .
Volgende week ga ik voor de volgende behandeling , even op men tanden bijten en dan hoop ik dat alles weer in orde komt .
Mocht zelfs trainen van hem , het zou zelfs beter zijn dan niets doen .
Het is in ieder geval iemand die zeer gekend is in belgie en geeft zelfs lezingen ivm de rug .
Kan hem warm aanbevelen .
Ik hou jullie verder op de hoogte .
Grtjs , patje

Eelco #19 17 jan 2011 22:24

Zitten de klachten links of rechts en nemen de klachten toe bij inspanning? Welke CK's zijn gemeten? is dit verder gespecificeerd?

patje #20 17 jan 2011 23:33

ja , de klachten zaten ter hoogte van men zweefribben zowel links als rechts .
Op de scan was alleen een lichte slijtage te zien en vanwege dat het paralel was gingen ze ervan uit dat het aan de ruggenwervel gelegen moest zijn .Het was snachts goed te doen maar als ik op stond en met men werk begon werd het erger .
Ik had ook al heel wat artsen bezocht en heeel wat geld uit gegeven aan medicamenten , acupunctuur , en osteopaat bezocht maar het bracht niet het gewenste resultaat bij mij .
Je kunt ook vanwege veel stres hebben dat je spieren gaan verkrampen en dan kunnen antidepressivas ook helpen ...
Ik zeg niet dat het nu helemaal weg is , moet het rustig aan weer opbouwen en nog een paar keer naar luc ombregt gaan maar hij ziet het wel zitten .
grtjs , patje

Lindsay #21 20 mei 2011 07:31

Hoi ,

Ik ben een kind van 11 jaar en ik heb nu 1 dag last van m,n rug.
Als ik beweeg dan moet ik echt kreunen van de pijn.
Mijn rug staat namelijk niet recht.
Maar ik kan er niets aan doen.
Soms krijg ik ook steken in mijn ribben en als ik er aan voel dan doe het ook pijn.
en ik moet vandaag ook naar Judo en daar zit ik niet echt op te wachten , als ik misschien dalijk nock-out ben.
Ik weet echt niet wat ik heb , maar het voelt niet goed!
Kan iemand mij helpen?

Groetjes my

Otto #22 20 mei 2011 16:35

Ja, de huisarts kan je hierbij helpen. Vertel dit aan jouw moeder en aan jouw judo-leraar want ik denk dat je zo niet kunt gaan sporten want je bent ziek omdat je pijn hebt. De huisarts zal je even moeten onderzoeken denk ik. Eerst moet er duidelijk worden wat er met je aan de hand is.

Scorpioskype1 #23 02 apr 2012 10:00

@patje, kan ik jou eens contacteren i.v.m. Dr Ombregt?
Mvg,
Scorpioskype1

Janocean #24 01 mei 2012 16:35

Ik raad je Iplikator. Het is een acupressuur mat, en het is zeer effectief om rugpijn te verlichten en te ontspannen.
Kijk dolorfree.com/en

ap #25 13 dec 2012 18:49

je dokter kan wel eens gelijk hebben hoor.

pijn in de rug en de ribben

Moderators: Tandor
Bel met medisch en persoonlijke vragen onze zorgprofessional (geen arts)
Tel: 0900-1992 (€ 0,9 p/m) Klik hier voor informatie en beschikbaarheid

Vind Dokter op

Dokter.nl is lid van: Dokter.nl is lid van DDMA