Dokter.nl

Bel met medisch en persoonlijke vragen onze zorgprofessional (geen arts)
Tel: 0900-1992 (€ 0,9 p/m)
 Klik hier voor info en beschikbaarheid
Welkom, Gasten
Gebruikersnaam: Wachtwoord: Onthoud mij

sec amenorroe als gevolg van gewichtsverlies

  sec amenorroe als gevolg van gewichtsverlies

luna #1 08 sep 2009 15:52

hey iedereen,
ik ben 20 jaar en maak me al een tijdje zorgen... ik heb altijd nogal met mijn gewicht geworsteld en ben sinds een jaar geleden nogal extreem gaan dieëten en daardoor heel wat afgevallen. ik zie nu al enkele maanden in dat ik héél erg dom ben geweest en probeer terug een gezonder eetpatroon aan te nemen. het probleem is echter dat een jaar geleden ook mijn menstruatie is beginnen uitblijven en nu nog steeds uitblijft, ook al eet ik terug beter... heeft mijn lichaam gewoon tijd nodig om zich terug aan te passen? kan ik bepaalde dingen eten of doen zodat ik terug ga menstrueren? ik hoop dat jullie me kunnen helpen, ik zit er al een tijdje mee maar durf echt niet naar de dokter...
ik hoop dat alles snel inorde komt, en alvast heel hard bedankt voor de hulp,
luna x

Suus #2 08 sep 2009 16:06

Zoals uit de titel van je bericht blijkt, heb je een sterk vermoeden dat jouw menstruatie uitblijft als gevolg van overmatig lijnen.

Je bent inmiddels tot het inzicht gekomen dat je gezonder wilt gaan eten. Dat is een verstandige beslissing. Alleen is een besluit iets anders dan het juist uitvoeren ervan. Denk je werkelijk dat je dit zonder begeleiding kunt doen? En ken je de diagnostische kenmerken voor anorexia?

Suus #3 08 sep 2009 16:07

Het DSM-IV geeft de volgende criteria voor anorexia nervosa:

1. Weigering om het lichaamsgewicht op een voor de leeftijd en lengte normaal niveau of daarboven te houden (bijvoorbeeld een gewicht van 85% van het normale niveau of het uitblijven van gewichtstoename waardoor het gewicht 85 % van het normale niveau is).

2. Intense angst voor gewichtstoename of dik worden, zelfs bij ondergewicht.

3. Een stoornis in de wijze waarop het lichaam of het gewicht wordt ervaren, overdreven waarde hechten aan het lichaamsgewicht of de lichaamsvorm bij het vormen van een zelfbeeld of ontkenning van de ernst van het te lage lichaamsgewicht.

4. Amenorroe bij vruchtbare vrouwen, in dit geval het uitblijven van minimaal drie opeenvolgende menstruele cycli. (De diagnose amenorroe kan worden gesteld als de ongesteldheid alleen optreedt na hormoonbehandeling).

luna #4 08 sep 2009 19:42

bedankt voor je bericht suus!
je hebt gelijk, weten is iets anders dan het doen, en ik ben er zeker van dat ik al beter eet dan een paar maanden geleden, maar ik ben er nog niet... ik ben alleen bang dat, als ik begeleiding ga opzoeken, ik er weer te hard mee bezig ga zijn en het terug zal verslechteren... ik ben 1.67m en weeg rond de 55kg, dus ondergewicht heb ik zeker niet (meer), alleen mijn maandstonden blijven dus weg... ik zou zo blij zijn als ze terug zijn, dat zou voor mezelf ook echt een teken zijn dat het echt terug beter gaat... ik eet wel nog geen rood vlees, echter wel veel vis, gevogelte en vleesvervangers, dus kan het dan daaraan liggen? ik hoop gewoon dat het snel terug inorde komt :) alvast bedankt voor je reactie!
luna x

Siem #5 08 sep 2009 20:41

De kans dat je de ziekte anorexia onderschat is aanzienlijk. Het beste advies is hulp zoeken en in ieder geval de huisarts informeren. Waarom wil je dat jouw probleem geheim blijft?

Siem #6 08 sep 2009 20:44

Misschien kan je je vraag over anorexia aan het Voedingscentrum stellen:

www.voedingscentrum.nl/nl/voedingscentru...wat-is-anorexia.aspx

het meest verstandige is echt naar de huisarts gaan. Uitblijven van de menstruatie is geen kwestie van vlees, vis of gevolgenlte eten maar een symptoom van een potentieel dodelijke ziekte, die veel problemen van de personen die ermee worstelen verhult.

Het hoort hier dus helemaal niet over de voeding te gaan, maar over jouw eigenwaarde en over eventuele psychische trauma's.

Hannah #7 09 sep 2009 15:33

Heb je deze topic al gelezen?

Menstruatie na anorexia:
www.dokter.nl/index.php/Zwanger-worden/2...tie-na-anorexia.html

luna #8 09 sep 2009 22:19

lieve hannah,
héél erg hard bedankt voor de link, heb alle berichtjes gelezen en dat heeft me heel wat 'wijzer' gemaakt... danku!!
luna x

Anoniem #9 01 dec 2010 14:36

sec amenorroe als gevolg van gewichtsverlies

Moderators: Tandor
Bel met medisch en persoonlijke vragen onze zorgprofessional (geen arts)
Tel: 0900-1992 (€ 0,9 p/m) Klik hier voor informatie en beschikbaarheid

Vind Dokter op

Dokter.nl is lid van: Dokter.nl is lid van DDMA